Bluetooth'un Ses kalitesine etkisi

Başlatan gokrtl, 17 Ocak 2019, 00:05:29

gokrtl

Konuyu bluetooth'un ses kalitesine etkisini bilimsel yada tecrübeye dayanarak ne kadar etkilediğini konuşmak, en fazla ses aktarımının frekans cinsinden değerini anlayabilmek adına ustaların yorumlaması için açıyorum.

Aşağıda netten edindiğim bilgiler ışığında bluetooth'un versiyonları arasındaki farklar vardır.

Bluetooth 1.x

Bluetooth v1.0 ve v1.0B beraberinde bazı sorunlarla ortaya çıkmıştı. Uyumluluk problemleri yaşanıyordu ve günümüz standartları ile kıyaslandığında 1 Mbps gibi oldukça yavaş bir veri iletim hızına sahipti. Bluetooth v1.0'a bugün artık yalnızca kendine müzede yer bulmuş cihazlarda rastlayabilirsiniz.

Bluetooth 2.x

Birinci jenerasyon Bluetooth'un üzerinde yapılan birkaç revizyonun ardından, Bluetooth Special Interest Group 2004 yılında Bluetooth v2.0'ı yayınladı. Kendisi Enchanced Data Rate (EDR) adında ilk kez saniyede 3 Mbit veri hızına ulaşılmasını sağlayan bir teknolojiye sahipti. Bluetooth 2.0 günümüzde en çok kullanılan Bluetooth versiyonları arasında yer alıyor ve bazı yeni cihazlarda rastlanmaya devam ediyor.

Bluetooth 3.x

2009 yılında SIG Bluetooth v3.0 ile çağ atlayacaktı. Teknoloji HS yani High-Speed (Yüksek Hız) denilen bir veri transfer teknoloji ile duyuruldu ve bu Bluetooth 3.0'ın teorik olarak saniyede 24 Mbit hızda veri aktarabilmesine imkan veriyordu. High-Speed teknolojisi Bluetooth'un ilk kez, tıpkı Wi-Fi cihazları gibi, alternatif bir radyo üzerinden çalışabilmesini sağladı. Diğer önemli iyileştirmeler arasında ise Enchanced Retransmission Mode'un (ERTM) tanıtılması ile Bluetooth profil bilgisinin aktarımında alternatif MAC ve PHY kullanımları göze çarpmaktaydı.

Bluetooth 4.x

2010 yılında ise Bluetooth v4.0 ilk kez duyuruldu ve bu versiyon ile Low Energy (LE) denilen düşük enerjili cihazlardan veri toplanmasını sağlayan yeni bir özelliğin hayatımıza girmesini sağladı. Bu özellik sayesinde fitness, sağlık, güvenlik ve ev eğlencesi gibi ürünleri kapsayan sektörlerde önemli gelişmeler yaşandı. Bluetooth Smart adıyla da bilinen bu versiyon önceki sürümlerle benzer veri aktarım mesafesini sunarken daha az güç tüketimini ve dolasıyla bugünkü giyilebilir teknolojinin ilk adımlarının atılmasını sağladı.

Devamında yapılan revizyonlar ile 4.1 ve 4.2 sürümlerine ulaşıldı. Bu sürümler ile daha çok güvenlik ve gizlilik üzerine odaklanılırken LTE desteği ve toplu veri aktarım oranı gibi noktalarda iyileştirmeler yapıldı.

Bluetooth 5.0 Oldukça Yakın
Bluetooth Special Interest Group 2016 Haziran ayında Bluetooth v5'i duyurdu. Yayınladıkları basın bildirisine göre yeni Bluetooth "Bluetooth 5" olarak tanıtılacak ve veri aktarım mesafesi, veri aktarım hızı ve geniş bant mesajlaşma kapasitesi gibi noktalarda belirgin iyileştirmelere sahip olacak. Bluetooth 5 ile amaç Bluetooth teknolojisinin hem ev hem de açık alanlardaki kullanımını daha yaygın hale getirmek olacak.

Bluetooth 5'in en erken bu yılın sonunda ya da gelecek sene çıkması bekleniyor. Bu yeni sürüm ile özellikle açık alanlarda çeşitli amaçlara hizmet eden ve birbirleriyle iletişim kurabilen Bluetooth cihazlarının yaygınlaşacağını öngörebiliriz. Bluetooth teknolojisi ve sürümleri arasındaki farklar hakkında bilinmesi gerekenler şimdilik bunlardı.

Yukarıdaki bilgilere göre bluetooth 3.x den sonra 4, 4.1 ve 4.2 çıkmasına rağmen v3 teki 24Mbit hızın üstüne çıkılmamış. Konumuza bu değer üzerinden yön verecek olursak telefonumuzdan gönderdiğimiz 24Mbit lik müzik verisi amplimize nasıl ulaşır?
Ben şimdiye kadar ampliye veri olarak ulaştığını ve amplide çözümlenerek çıkışlara kayıp olmadan gittiğini düşünüyordum ama durum farklı galiba.
Peki bu müzik verisi eğer telefonda çözülüp ampliye bluetooth ile ses frekansı olarak gönderiliyorsa buradaki kayıp telefonun çözümlerken kaliteyi bozmasından mı yoksa çözümlenen müzik frekansının bluetooth ile gönderilirken 24Mbit'in yetmemesi mi?
Kısacası kalite kaybının suçunu telefona mı yoksa bluetooth'a mı yükleyeceğiz?

ozgurece

Güzel bir Tartışma konusu. Bende Bluetooth ile ilgili birkaç veri tablosu paylaşıyorum. Teknik açıklama ve yorumları Hocalarımıza bırakıyorum.

[IMG]https://resmim.net/f/YNE7Fz.jpg[/img]

Mr_YAMYAM

Burada bilinmesi gereken unsur aktarım hızlarının detaylı açıklamasıdır.
Evimizde 54Mb/sn lik kablosuz ağ olduğunu varsayalım. Bu ağ üzerinden max. veri akışımız ne olabilir.
Yani kaç kilobyte/sn ile veri transferi yapabiliriz.
İndirme hızı veya yükleme hızı, cihazlar birbirleri ile haberleşme yapacağı için eşdeğer tutulması da gerekmektedir.

Bluetooth daha doğrusu data transfer teknolojileri teknik olarak ses iletiminde kalite kaybına yol açmaz.
Ancak ses veri akış hızı (Bitstream) yoğun ise teknik olarak alıcı tarafından bölünerek OK komutu gönderilmesi için band genişliğini daraltacak ve yeterli veri akışı sağlanamıyorsa veri akışını anlık durdurup, karşı tarafa OK verisi gönderecektir.
Bu da yüksek kalite ses akışlarındaki data transferine olumsuz etki edecektir.
Bu tür haberleşme tekniği genelde DUBLEX olarak çalışmaktadır. Yani aynı kanaldan hem alma hem de gönderme yapılmaktadır. Dublex sistemlerde tek bitstream akışları daimi olarak kontrol edilmezse mutlaka BUFFERED sistemler kullanılması gerekmektedir.
İnternet üzerindeki ses veya video akışları yayınlayan sitelerde yükleme esnasında PC de akışların BUFFER ile LATCH edildiğini daima görmekteyiz.

ozgurece

#3
@Mr_YAMYAM Hocam Teknik açıklama ve yorumlarınıza katılıyorum. Elinize sağlık konuyu detaylı olarak açıklamış ve düşüncelerinizi ifade etmişsiniz. Teşekkür ederiz.
Peki Hocam bu durum aşağıdaki düşüncelerime katılırmısınız ?

Mp3 için Bluetooth..
Bluetooth 1-2 Mb/sn veri transferi yapabilen düşük kaliteli kablosuz iletişim teknolojisidir .
1-2 Mb/sn band genişliğinde 256 Kb/sn veri transferi yapabilirsiniz. 256 Kb veri transferinde elde edebileceğin band genişliği 15 KHz tir. Nerede kaldı Hi-Fi sistemlerinde ki 20 KHz frekans bandı. HI-FI kalitesini bluetooth (MaviDİŞ ;D )ile dinleyebilmek aynı kalitede işitebilmek bana göre pek mümkün görünmüyor. 


Mr_YAMYAM Hocam buda sizin daha önce bu konudaki yazdıklarınızdan bir alıntı. Onursal Hocam bence burada konuya noktayı koymuş.
Bir MAVİ DİŞ (Blue tooth) sistemi 1Mb/sn ile veri aktarımı yapmaktadır. Yani 1024Kb/sn. Erkeksen sen bu aktarıcıdan CD formatındaki eserleri (44.1KHz 16Bit, 1411Kb/sn) biryerlere ilet te görek boyunun ölçüsünü

gokrtl

Megabyte (MB) ve Megabit (Mb) nedir?
İnternette dosya boyutlarını ve indirme hızları genellikle Megabyte (MB) cinsinden ölçülür. Ancak internet servis sağlayıcıları genellikle internet satın alırken indirme hızınızı Megabit (Mb) cinsinden sağlar. Birbirine çok benzeyen bu iki birim ise kesinlikle aynı değildir ve kullanıcılarda çoğunlukla yanlış beklentilere yol açabilir. Aslında dosya boyutları Megabyte ile internet hızı Megabit ile ölçülmelidir.

İNTERNET SERVİSİ SAĞLAYICINIZ SİZİ KANDIRIYOR MU?
24 Mbps hıza sahip bir internet paketine sahipseniz, İnternet Servis Sağlayıcı'dan saniyede 24 Megabyte'lık bir indirme hızı beklemek yanlış olacaktır. Doğrusu saniyede 24 Megabit'lik bir indirme hızı beklemek olmalıdır.

İnternet paketlerinde gördüğümüz Mbps ne anlama gelir?
Mbps bir kısaltmadır. Uzun hali Megabit per second olarak verilir ve Mb/s olarak da gösterilebilir. Bütün bu birimler internet hızımızı ölçmeye yarar ve 1 saniyedeki indirme hızımızı gösterir.

Megabit ile Mbps arasındaki farklar nelerdir?
Yukarıda Megabyte ile Megabit'in farklı değerler olduğunu belirtmiştik. Kısaltmalarındaki B harfinin büyük veya küçük ifade edilmesiyle ayrılan ve bu nedenle sıkça karıştırılan bu iki ölçü birimi arasındaki fark 1 byte'ın 8 bit'e eşit olmasıdır. Buna göre 1 Megabyte = 8 Megabit olacaktır. Yani internet servis sağlayıcımızdan aldığımız 1 Mbps'lik internet paketimizle bir saniyede 1 Megabyte'lık bir dosya indirmemiz mümkün olmayacaktır. 1 Mbps'lik internet paketimiz saniyede 1 Megabit'lik bir indirme hızı sağlayacaktır.

Bir Megabit kaç Megabayt eder ?
1 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 128 Kilobyte
2 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 256 Kilobyte,
4 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 512 Kilobyte,
8 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 1 Megabyte,
16 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 2 Megabyte,
24 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 3 Megabyte  indirme yapmak mümkündür.

Şimdi buna göre 3 megabyte = 3072 kb/s yapıyor ise bizim 24 Megabit lik bir bluetooth dan 3072 kb/s veri aktarabilmemiz gerekmiyor mu?
Cd kalitesi de "44.1KHz 16Bit, 1411Kb/sn" olduğuna göre rahat rahat aktarabilmemiz gerekiyor.
Yada benim anlamadığım - atladığım başka bir şey var?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 17 Ocak 2019, 23:59:39Bir Megabit kaç Megabayt eder ?
1 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 128 Kilobyte
2 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 256 Kilobyte,
4 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 512 Kilobyte,
8 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 1 Megabyte,
16 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 2 Megabyte,
24 Mbps'lik internet hızı ile saniyede 3 Megabyte  indirme yapmak mümkündür.

Şimdi buna göre 3 megabyte = 3072 kb/s yapıyor ise bizim 24 Megabit lik bir bluetooth dan 3072 kb/s veri aktarabilmemiz gerekmiyor mu?
Cd kalitesi de "44.1KHz 16Bit, 1411Kb/sn" olduğuna göre rahat rahat aktarabilmemiz gerekiyor.
Yada benim anlamadığım - atladığım başka bir şey var?
Yazdıkların doğru.
ŞU KURALLARI UNUTMA.
1 Basit cihazlardaki mavi diş teknolojisi nedir? Hangi versiyondur?
2 16Mb/sn lik veri aktarım hızı kesinmidir.? 2Mbyte veri akışı için.
3 En önemli madde şudur.
Ses akışları BITSTREAM şeklindedir. Yani daimi bir digital akış verisidir.
Bir network haberleşmesinde bir kural vardır. İletilen dosyalar PAKETLER halindedir ve belli boyutlarda iletilir. Her bir paket için ALINDI bilgisinin karşı tarafa UPLOAD edilmesi gerekmektedir.
Yani benim download hızım 2Mb/sn rahat kurtarıyor diyemezsin. Ayrıca UPLOAD için de band genişliğinin daraltılması gerekmektedir. UPLOAD sadece kontrol amaçlı 32 bit civarı veri gönderdiği için fazla hız istenmeyebilir. Ama veri akışını da karşılayabilmesi gerekmektedir.
Keza bir ses dosyası paketlenmemişse, alındı verisinin gönderilebilmesi için anlık durdurulması ve aynı hat üzerinden OK sinyali upload edilmesi gerekmektedir.
 PCM veri akışları kolay kolay paketlenemez. Ama MP3 gibi veri akışları rahatlıkla paketlenebilir.
Paketleme mümkün olmadığına göre alınan verilerin önce biryerlerde biraz biriktirilmesi (BUFFER LATCH) gereklidir.
PC lerde you tube dan bir eser yüklerken oynatıcının altında ne kadarının sisteme yüklendiği ve biriktirildiği görülmektedir.
[attach type=image]10726[/attach]
Ben ne kadar da karşı çıksam, @taydin  abi bu konuda UZMAN'dır.
Kendisinden ecik bilgi yiyebiliriz sanırım :D

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 17 Ocak 2019, 00:05:29Yukarıdaki bilgilere göre bluetooth 3.x den sonra 4, 4.1 ve 4.2 çıkmasına rağmen v3 teki 24Mbit hızın üstüne çıkılmamış. Konumuza bu değer üzerinden yön verecek olursak telefonumuzdan gönderdiğimiz 24Mbit lik müzik verisi amplimize nasıl ulaşır?
Ben şimdiye kadar ampliye veri olarak ulaştığını ve amplide çözümlenerek çıkışlara kayıp olmadan gittiğini düşünüyordum ama durum farklı galiba.
Peki bu müzik verisi eğer telefonda çözülüp ampliye bluetooth ile ses frekansı olarak gönderiliyorsa buradaki kayıp telefonun çözümlerken kaliteyi bozmasından mı yoksa çözümlenen müzik frekansının bluetooth ile gönderilirken 24Mbit'in yetmemesi mi?
Kısacası kalite kaybının suçunu telefona mı yoksa bluetooth'a mı yükleyeceğiz?
Digital veri transferinde sesin kalitesinin bozulması diye birşey olmaz. Belki JITTER veya DATA LOSS kelimelerine değinebiliriz, ancak bunlara girmesek te olur.
Yani digital bir hattan göndermiş olduğun ses bilgileri kopukluk olmadığı sürece karşı tarafa aynen iletilir.

Kalite unsurunun değerlendirilmesi.
1 Telefondaki eserlerin formatı nedir? Veri akışı kaçtır.?
2 Bluetooth sistemini test etmeyeli 8-10 sene kadar oluyor. O yıllarda max 2Mb/sn ürünler görmüştüm. Birisi hala biryerlerde atıl duruyor. Günümüzde veri transfer hızları çok yükselmişse herhangi bir bilgim yoktur.
3 Blue tooth sisteminin her iki tarafının da aynı özelliklerde olması gereklidir. Telefondaki BT aygıtı hızlı iken amplideki BT aygıtı yavaş ise veri yavaş olanın hızında aktarılabilir veya hiç aktarılamaz.
4 Tartışma olmaması için telefona PCM (WAV) formatında bir eser kaydediniz. (Özellikle orijinal kayıtlı bir CD den bir eser) (Yuu tub'tan bir eser gönderip te kaliteden bahsedilmez) Sonra bu eseri doğrudan amplinize transfer ediniz.
Transfer başarılı oluyor ise BT teknolojisi gerçekten iyi gelişmiştir.
5 Direct stream transfer edebilme özelliğinin şartı vardır.
Gönderici BEN PCM (WAV) akışı göndereceğim der. (Ayarlanır) Alıcı da gönder gardaş ben alırım der. (Ayarlanır)
Çoğumuz internet radyosu dinlemişizdir. Bir internet radyosu ile BT sistemi prensipte aynıdır. İkisi de data transfer tekniği.
Ancak gönderilen datanın ne olduğu (Olacağı) yükleyici ve alıcı tarafından tespit edilmemişse, gönderilen dataların hiçbir anlamı olmayacaktır. Belki video gönderecektir, belki bir JPEG resim belki de küçük bir vurdulu kırdılı oyun. Alıcının bu verileri önceden alacağı bilinmiyorsa karmaşa oluşacaktır.
İşte bu sebeple çoğu internet radyo istasyonlarının ya özel oynatıcıları bulunmaktadır, ya da dünya çapında genel kabul görmüş bir oynatıcı ile alınabilirler.
BT direct stream teknolojisinde PCM gönderimi bulunuyorsa bu durumda kaliteli müzik gönderilebiliyor demektir.
Ancak MP3 gibi akışlar gönderilebiliyorsa bu durumda kalite kaybı diye birşeyden bahsetmekten ziyade,
Sadece kalitesiz bir akışı gönderebiliyor diyebiliriz.

Akin.8784

Bende ne zamandır  bluetooth alıcı almak ıstıyordum,  gecenlerde ucuz yollu bır aparat uzerınden dınledım ses rezalettı,  sonra gelıstırılmıs versıyonlarına baktım 200tl ye kadar cıkıyor,, pekı sızlerın tavsıye ettıgınız modeller varmıdır, genelde .flac uzantılı ses dosyaları kullanıyorum, kesıntısız kayıpsız dınlemek ısterım ...

gokrtl

Alıntı yapılan: Akin.8784 - 01 Şubat 2019, 13:02:21Bende ne zamandır  bluetooth alıcı almak ıstıyordum,  gecenlerde ucuz yollu bır aparat uzerınden dınledım ses rezalettı,  sonra gelıstırılmıs versıyonlarına baktım 200tl ye kadar cıkıyor,, pekı sızlerın tavsıye ettıgınız modeller varmıdır, genelde .flac uzantılı ses dosyaları kullanıyorum, kesıntısız kayıpsız dınlemek ısterım ...
Bluetooth'un şuanki en üst versiyonu 4.2 dir. Bu versiyonda ve flac çözümleyebilen bir devre yada alet alırsanız yeterli olacaktır bence. Yukarıdaki tartışmalardan da anlaşılacağı gibi tamamen kayıpsız müzik söz konusu değildir. Ancak mümkün olan kadar kaliteli dinleyebilirsiniz ki çokda kötü olacağını şahsen düşünmüyorum. Aldığınız bluetooth'u kendi amplinize girerek kaliteli dinleyebilirsiniz. Kendi ampliniz ne kadar kaliteli ise o derece iyi olur ses. Bluetooth üzerindeki çözücü dedeğiniz gibi 200-300 liralar vermezseniz vasattır.
Kısacası Bluetooth 4.2 versiyonlu flac çözebilen, bulduğunuz en ucuz devreyi alın. Gerisini kendi amplinize bırakın. Tabi en ucuz derken sesi alıpta bozuk verecek kadar da kötü olmasın. Bozuk gelen sese ampli de fayda etmez

Akin.8784

telefonlar .flac kayıtları acıyor ,  bunu en az kayıpla anfıme ıletebılecegım bı bluetooth arayısı ıcersındeyım ,  yıne alıexprese bakıcam , aynı zamanda 4.1 dedıgınız versıyonun altındakılerden uzak kalcam ..

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın