180VDC 1-2HP 6-8A koşu motoru hız kontrol sürücüsü

Başlatan taylance, 04 Ocak 2019, 16:10:57

taylance

Arkadaşlar herkese selamlar, forumdan incelediğim kadarı ile gayet kaliteli ve elektronik için doğru bilgiler içeren bir forum.
Emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim öncelikle. Başlıkta belirttiğim motor bilgilerine sahip bir koşu bandı motoru alıp çömlek tornası yapmayı planlıyorum. Kapadokya ziyaretimden sonra yapmak istedim, kız arkadaşıma hediye etmeyi planlıyorum.

AliExpres'den 220v giriş 180VDC çıkış bir kontrol kartı sipariş ettim ama siparişimden sonra ne yazık ki 400W çıkış verebildiğini gördüm. Motor gücüm 6A-8A için 1.2kW-1.4kW olduğundan bu kartı kullanmamın riskli olacağını düşünmekteyim. DC motorun sürülmesi ile ilgili beni transistör devresi yada konvertor gibi fazla uğraştırmayacak her türlü öneriye açığım. Dizayn yada hazır olabilir. Tabi hazır tercihimdir.

Şimdiden tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
Elektrikli araba yapalım.

Kazasker

slm. kart 400w ise motoru o güçte sürebilirsin.  başka bir eksi yönü olacağını düşünmüyorum. bu tür işler için düşük devir kullanıldığına göre işinizi sipariş etiiğiniz kart görecektir. bunun için nevşehirdeki bazı köylerde dikiş makinesi motoru da kullananlar vardı. hem de pedallı.  bu aldığınız motora pedalı uayarlayabilirseniz daha kullanışlı olur.

motor voltajı.  220 volt mu ?( 24 volt dc ile çalışan koşu bantları da var.)


koşu makinesi sizdeyse programlama devre kartını da alıp sistemi daha hazır hale getirebiliriz.  varsa resim atabilrseniz daha iyi olur.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

taylance

Motor 180VDC 1-2HP 6-8A aralığında. Yani 8a olarak düşünürsem 1.4kW gücü var. 400W kart ile sürebilirim ama motordan tam verim alabilirmiyim emin olamadım. Kartın girişi 220V bu arada.

Pedal siparişi vericem dediğiniz gibi çamurlu eller ile kontağı açıp kapatmaktansa pedal ile sürmek daha kullanışlı. Aslında araştırmalarım sonucunda 24V ile tekerleğin dönüş torkunu sağlayabileceğimi düşünmüyorum üzerinde ek baskıda olacağından.. Uygulamalarda genellikle monofaz 220v yada 90-180VDC motorlar kullanılmış.

Motoru 120TL ye aldım kart ne yazık ki bende değil. Satan arkadaşlar 300TL den aşağı satmıyor.


Elektrikli araba yapalım.


Kazasker

Makalede ki Ayni isi yapacaksan iyi bir atölye ve tecrübe gerektirir. Çamur kasnağı kısmını tornada yaptırırsan çok pahalıya mal olur. Çok fazla yük gerektiren durum yok. Dolayısıyla somun dışındaki tüm kısımları ahşap yapabilirsin. Sorun olmaz bu durum. Ayni isin 12 volt 775 motorla yapilan bir suru versiyonu var. O minicik motor bile isi görüyor.  Mantık güzel burada  önemli olan motoru düzenli suren sistem. Sabit 60 tur dönecek mesela. Yani basit ama her turlu sürülebilen nema 1u step motor bile bu is için uygundur bence. Motor alındığına. Gore geriye sürücü kalıyor. Aldigin kart 400 değil 2000 wat bile olsa dimmer mantığı ile çalışıyorsa   sen devri dusurdukce voltaj da düşeceğinden düşük devirde isini görmeyecektir. 
24 volt scoter motoru  da çok güzel olur. Torku düşmez. Ama iki kişiyi taşır . Hali hazırda dc motor projem yok. Amatör takiliyorum bende. Senin istediğin. Sisteme benzer pek çok sistem yaptım. Mesela atölyemdeki tezgah testere , şerit testere, zımpara makinesi , ahşap freze ve planya mi endim yaptım. Zevkli bir is. O kısımlarda yardımcı olurum.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

taydin

O alacağınız Çin malı kontrol kartları, iddia ettikleri gücü kesinlikle sağlamazlar. O güçte rahat çalışacak bir kontrol kartı da ucuz olmaz. Ama hem nispeten ucuz hem de bozulmaya karşı çok dayanıklı bir sistem istiyorsanız şöyle birşey olabilir:

10 tane kademeli voltaj çıkışı olan bir trafo sardırın. 180V lık ise motor, 18V, 36V, 54V ... 180V 'a kadar çıkış versin. Buraya bir tam dalga doğrultucu ve çıkışı da DC motora. Sonra da uygun bir kademeli şalter ile voltajı seçersiniz. Köprü diyodu, motorun anma akımının 6 katı gibi seçin. 8A motor ise, mesela 50 A lik köprü diyot. 2200 uF 400V da kapasitör kullanabilirsiniz. Bu sistem size 10 hız kademesi sağlar. Eğer illa kesintisiz, sürekli ayarlanabilmesini istiyorsanız, çok çıkışlı trafo yerine varyak bağlayabilirsiniz. Ama varyaklar daha pahalıdır (500 TL gibi).

Sistem sadece trafo ve tam dalga doğrultucudan oluştuğu için bozulmaya karşı çok dayanıklıdır.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Kazasker

Taydin hocamin dediği sistemi hemen hemen her motorda kullanabilirsiniz. Omurluk bir şey kur. Dogrultma dışında devre ihtiyacın da olmaz.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın