Stereo amfiler için en temel ölçümler

Başlatan taydin, 10 Aralık 2018, 23:48:20

taydin

Stereo amfiler için ölçülebilecek birçok performans ve karakteristik değer var. Ama bunlardan 6 tanesi, o cihazın performansı hakkında en fazla bilgiyi verir. Şimdi bunları bir özetleyelim:

1) Seviye Ölçümleri
ÇIKIŞ SEVİYESİ: En temel seviye ölçümü, bir cihazın çıkışındaki sinyal seviyesidir. Bu seviye Volt, Watt, veya dBV olarak ifade edilebilir. Volt olarak ifade edildiğinde de genelde RMS değer kullanılır (Vrms). Watt olarak ifade edildiğinde, bunun mantıklı olabilmesi için, yükün empedansının da ifade edilmesi lazım. Örneğin, bir amfi 250W lık dersek, bu eksik bir bilgidir. Onun yerine, bu amfi, 4 Ohm'a 250W verebiliyor dersek, bu mantıklıdır.

KAZANÇ: Cihazın çıkış seviyesinin giriş seviyesine oranıdır ve genelde dB olarak ifade edilir.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

taydin

#1
2) THD+N
Toplam Harmonik Distorsiyon + Gürültü ifadesinin bir kısaltmasıdır. Bir amfinin ses kalitesi hakkında en isabetli fikri veren ölçümdür. Ama bu ölçümün anlamlı olabilmesi için, şu bilgilerin de verilmesi gereklidir:

- Giriş sinyalinin şekli, seviyesi, ve frekansı.
- Cihaz hangi çıkış gücüne ayarlı idi?

Örneğin, şöyle ifade edilmiş olan bir THD+N ölçümü anlamlıdır: Girişe 1KHz, 1Vrms sinüs sinyal uygulandığında ve 50W çıkış verirken THD+N = %0.1

Hatta daha kapsamlı olması için, THD+N testinin, cihaz çalışma frekans aralığında birden fazla noktada ölçülmeli, böylece de THD+N ile frekans arasındaki ilişki görülebilmeli.

Ama işin gerçeği şu ki, piyasada satılan ürünlerin çok büyük bir bölümünde, THD+N değerinin hangi şartlarda ölçüldüğü net bir şekilde tanımlanmamaktadır.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

taydin

3) Frekans Cevabı
Bir cihazın, çalışma frekans aralığındaki frekans değerleri için için sağladığı kazanç olarak ifade edilir. İdealde, bir cihazın çalışma frekans aralığındaki bütün frekans değerleri için eşit kazanç uygulamasını isteriz, yani Frekans cevabı eğrisi dümdüz, yatay bir çizgiye ne kadar yakın ise, bu cihazın frekans cevabı o kadar iyidir.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

taydin

4) Sinyal Gürültü Oranı (Signal to Noise Ratio, SNR)
Bu ölçüm, bir cihazın genel anlamda ne kadar "parazitli" olduğunu ifade eder. İki tane ölçüm yapılır. Birincisi, cihaz maksimum çıkış seviyesi, veya cihazın sahada kullanıldığı nominal çıkış seviyesidir. İkincisi ise, cihazın girişine herhangi bir sinyal uygulanmıyor iken, çıkışta var olan "arka plan" gürültü seviyesi. Çıkış seviyesinin gürültüye oranı, burada bahsettiğimiz SNR değeridir.

Aslında THD+N distorsiyon değeri çok iyi olan bir amfinin SNR'sinin de çok iyi olması gerektiği düşünülebilir. Pratikte birçok cihazda da  öyledir, ama bu iki değer birbirinden tamamen bağımsızdır. Çok düşük THD+N elde etmişsinizdir, ama güç kaynağı tasarımı iyi değildir, veya şaseleme iyi yapılmamıştır, ve SNR değeri kötü çıkabilir. Aynı şekilde gürültüye karşı çok özel ve etkili tedbirler almışsınızdır, ama amfi lineer değildir ve bu nedenle girişteki sinyalde bozulmaya yol açıyor olabilir.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

taydin

5) Crosstalk (seslisözlük buna çarpraz karışma diyor, ama selanik pasajında gidip satıcıya "bu amfinin çarpraz karışması nasıl birader?" derseniz, adam size ters ters bakar  :))
Bu ölçüm sadece birden fazla kanala sahip amfilerde (mesela stereo) mantıklıdır. İdealde, amfinin bir kanalına uygulana bir sinyal, kesinlikle diğer kanalda ölçülmez. Ama pratikte her zaman bir etkileşim olur ve birinci kanaldaki sinyalin izi, ikinci kanalda da ölçülebilir. Bu "sızıntı" nın ne seviyede olduğunu da Crosstalk ölçümü bize söyler.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

taydin

6) Faz
Fazın genel anlamı, bir sinyalin başka bir sinyale göre, zaman olarak "ileride" veya "geride" olma durumudur. Amfilerde, stereo girişlere aynı sinyal uygulanıyorsa, çıkışta ölçülen sağ ve sol sinyaller arasında hiçbir faz farkı olmaması istenir. Örneğin girişe 1Vrms, 1 KHz sinüs sinyal uyguladınız. Amfi 20 dB kazanca sahip ve bu sinyali 10Vrms seviyesine yükseltti. Sağ kanaldaki 10Vrms ile sol kanaldaki 10Vrms sinyalin tamamen üst üste biniyor olması, yani aralarında hiçbir kayma olmaması lazım.

Kanallar Arası Faz (Interchannel Phase) ölçümü, cihaz girişine eşit sinyal uygulandığında, çıkış kanalları arasındaki faz farkını ifade eder, ve idealde bunun 0 olması istenir. Ama gerçekte, her zaman bir faz farkı vardır ve bu faz farkı da frekansa göre değişim gösterir.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: taydin - 11 Aralık 2018, 00:11:235) Crosstalk (seslisözlük buna çarpraz karışma diyor, ama selanik pasajında gidip satıcıya "bu amfinin çarpraz karışması nasıl birader?" derseniz, adam size ters ters bakar  :))
Bu ölçüm sadece birden fazla kanala sahip amfilerde (mesela stereo) mantıklıdır. İdealde, amfinin bir kanalına uygulana bir sinyal, kesinlikle diğer kanalda ölçülmez. Ama pratikte her zaman bir etkileşim olur ve birinci kanaldaki sinyalin izi, ikinci kanalda da ölçülebilir. Bu "sızıntı" nın ne seviyede olduğunu da Crosstalk ölçümü bize söyler.
CMRR ve PSRR den de bahsedersen seni taşa tutarlar abi :D
S/N-R hakkında bir soru sorayım da hem çeşit olsun hem de anlaşılsın.
Gürültü seviyesi -65db olan bir amplimizin kazancı 30 db ise SNR kaçtır? Referans seviye 1Vpp

taydin

#7
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 11 Aralık 2018, 00:18:34CMRR ve PSRR den de bahsedersen seni taşa tutarlar abi :D

Evet abi belki ölçülebilecek yüzlerce değer var. Ama bir amfinin etini budunu bu 6 değere bakarak kestirebilirsin :)

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 11 Aralık 2018, 00:18:34S/N-R hakkında bir soru sorayım da hem çeşit olsun hem de anlaşılsın.
Gürültü seviyesi -65db olan bir amplimizin kazancı 30 db ise SNR kaçtır? Referans seviye 1Vpp

Şöyle kabaca hesaplayalım :) öncelikle giriş voltajının RMS değerini hesaplamamız gerekiyor. sinüsoidal bir sinyal verdiğimizi varsayarsak:

Vref = 0.353 Vrms

Kazanç 30 dB, o halde

Vmax = 31 * 0.353 = 10.943 Vrms

Arka plan gürültüsü -65 dBV olduğuna göre:

Vnoise = 0.00056Vrms

oran = Vmax / Vnoise = 19541
SNR = 20 log (oran) = 85 dB

Düzeltme: (Öff gene Vpp den Vrms'i yanlış hesapladım :) ) Kendime not: Vrms = Vpp / 2 * 0.707
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Kazasker

hocam elinize sağlık bu değerli bilgiler için.   bir soru da ben sorayım :) bu ölçümleri basit bir multimetre ile yapmak imkansız  mı , yada ne kadarını yapabiliriz?
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

taydin

#9
Seviye ölçümü, ses frekanslarında doğru RMS ölçüm yapabilen bir multimetre ile yapılabilir. Piyasada biraz daha iyice kabul edilen UNI-T multimetrelerden örnek verelim:

En temel model olan UT-33 için 40 - 400 Hz diyor. Bununla 1 KHz'de yapılan ölçüm yanlış olacaktır.

(Eğer bu markayı almayı düşünüyorsanız, ilgilendiğiniz modelin datasheet'ina bakıp kendiniz emin olun, sorumluluk kabul edilmez :) )

Frekans cevabı, zahmetli olsa da gene ses frekanslarında doğru RMS ölçüm yapabilen bir multimetre ile yapılabilir. Birçok frekans için ayrı ayrı ölçüm yapılması gerekir. Bunu bir kere yaptıktan sonra bir daha yapmak istemezsiniz :)

Faz ölçümü için osiloskop gerekir. En üst seviye multimetre ile dahi yapılamaz.

Bunların dışındaki ölçümler için audio analizör denen özel cihazlar gerekir, çünkü o ölçümleri yaparken frekans spektrumu üzerinde çalışılmaktadır ve giriş sinyalinin FFT'si ile sonuca ulaşılır. Aslında modern osiloskoplar da giriş sinyalinin FFT'sini alabiliyor, ama osiloskoplar nispeten gürültülü cihazlardır. SNR'si 60 dB olan bir osiloskop ile 90 dB SNR sağlayan bir amfiyi nasıl ölçeriz? :)

Bu, pervaneli bir uçakla uçarken yerde yürüyen farenin sesini duymaya çalışmak gibidir. Eğer yerde yürüyen farenin sesini duymanız gerekiyorsa, baykuş gibi çok sessiz uçuyor olmalısınız ki, kendi sesiniz, farenin sesini perdelemesin :)

Düzeltme: Baktığın yere bağlı olarak, UNI-T için verilen bant genişlikleri değişiyor. UNI-T nin ses frekans ölçümü yapacağından şüpheliyim.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

taydin

#10
Multimetrelerin bant genişliği ile ilgili olarak güvenilir kaynak kabul ettiğim EEVBlog sitesinde verilen bilgilere göre, bant genişliği yeterince iyi olan bazı modelleri listeleyelim. İsteyen detaylı listeye şuradan ulaşabilir.

DIKKAT: Ses frekansında ölçüm yapabilmek için ölçü aletinin bant genişliğinin EN AZ 20 KHz olması lazım. Bir ölçü aletinin "TRUE RMS" olması bir kriter değildir. True RMS olup da çok düşük bant genişliğine sahip birçok model var piyasada. Ama yüksek bant genişliğine sahip olan multimetreler de genelde üst sınıf multimetreler ve hepsinde true RMS özelliği var.

UNI-T UT181A   (100 KHz)
Fluke 87V   (100 KHz)
Fluke 89V   (100 KHz)
Fluke 187   (100 KHz)
Fluke 189   (100 KHz)
Fluke 287   (100 KHz)
Fluke 289   (100 KHz)
Keysight U1282A  (100 KHz)
Rigol DM3068 (800 KHz)

Benim kendi kullandığım Keysight U1282A ve Rigol DM3068 ile 20 KHz, 200 mVpp sinyali ölçtüm ve her iki cihazda da 70.7 mVrms gördüm.

Bunların dışında bant genişliği uygun olan birçok adı pek duyulmamış veya astronomik fiyatta cihaz da var.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

taydin

Peki bu yüksek bant genişliğine sahip ölçü aletlerinden satın alma imkanı yoksa ne yapılabilir? Şunu deneyebiliriz:

Bu ölçü aleti band genişliğinin üzerinde olan sinyalleri kesin olarak yanlış ölçecektir. Peş peşe 10 tane veya daha fazla ölçüm yaparız. Ölçümlerin hepsi birbirinden epey farklı çıkıyorsa, bu alet ile bir yere varamayız.

Ama ölçümlerin hepsi yaklaşık AYNI YANLIŞ değeri veriyorsa, en azında kararlı bir ölçüm yapıyor denebilir. 10 kat veya 20 kat daha fazla olan voltaj değerleri ile deneyi tekrarlarız. Oluşan hata oranı, daha önceki deneyde oluşan hata oranı ile aynı ise, bu alette ümit vardır  :D

Bu durumda örneğin amfinin kazanç değerini ve frekans cevabını belirleyebiliriz. Neden? Çünkü kazanç ve frekans cevabı ölçümleri, relatif ölçümlerdir. Yani çıkışın girişe oranı şeklinde. Çıkış ve girişte de alet aynı oranda hata yaptığına göre, bu hatayı elimine edebiliriz.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Mr_YAMYAM

Benim ölçü aletim hepsini döver :D
-60db FS den -75db ye kadar sağlıklı olmak koşulu ile...
[attach type=image]10231[/attach]
+50db (300V RMS) ye kadar ölçüm yapabilmektedir.
[attach type=image]10233[/attach]
Band genişliği 300KHz olarak bildirilmiş olup, daha yüksek frekans bölgelerinde belli hata oranı dahilinde güvenilir olduğu belirtilmektedir.

Mr_YAMYAM

#13
@taydin  abiye not.
Abi benim hesaplarıma göre amplinin kazancı referans seviyeden ne kadar yüksekte ise, o kazanç faktörü (db olarak) gürültü değerine ilave edilmektedir.
1Vpp giriş seviyesine sahip bir amplimizin kazancı 30db ise ve alt gürültü eşiği -65 ise, bu amplinin SNR değeri 95db olacaktır. Yoksa ben mi yanlış biliyorum.?
Bir de HEADROOM denilen birşeyler var ki şimdilik hiç girmesek te olur.
Bir amplinin SNR değeri ile dinamik alanı teknik olarak aynıdır.


Alıntı yapılan: taydin - 11 Aralık 2018, 01:42:14osiloskoplar nispeten gürültülü cihazlardır. SNR'si 60 dB olan bir osiloskop ile 90 dB SNR sağlayan bir amfiyi nasıl ölçeriz? :)
Benim osiloskopumun SNR'si daha kötü. 5mV min skala. (Kaç db eder bilmiyom)
Kendi imalatım olan STK465 li amplinin gürültü değerini bu osiloskopla ölçemiyorum. X10mag. yaptığımda, osiloskopun kendi gürültüleri, amplimin gürültüsünden daha fazla olduğu için hiçbirşey görülemiyor.
Ama resimdeki HP voltmetre ile paşa paşa ölçebiliyorum :)

taydin

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 11 Aralık 2018, 19:12:50Benim ölçü aletim hepsini döver :D

Alet müzelik valla  :D Ama çok rahat RMS ve ses frekans ölçüyordur.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

taydin

#15
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 11 Aralık 2018, 19:24:54Abi benim hesaplarıma göre amplinin kazancı referans seviyeden ne kadar yüksekte ise, o kazanç faktörü (db olarak) gürültü değerine ilave edilmektedir.
1Vpp giriş seviyesine sahip bir amplimizin kazancı 30db ise ve alt gürültü eşiği -65 ise, bu amplinin SNR değeri 95db olacaktır. Yoksa ben mi yanlış biliyorum.?
Bir de HEADROOM denilen birşeyler var ki şimdilik hiç girmesek te olur.
Bir amplinin SNR değeri ile dinamik alanı teknik olarak aynıdır.

30 dB dendiği zaman bu relatif bir değer. yani -40 dBV sinyale de 30 dB kazanç uygularız, -10 dBV sinyale de 30 dB kazanç uygularız. +20 dBV sinyale de 30 dB kazanç uygularız. Hepsi için farklı bir SNR sonucu çıkar, bu da mantıklı değil. Ama gerçek şu ki, amfi girişinde +20 dBV varsa, zaten o amfi saturasyona gitmiştir, ve çıkış sinyalinin giriş sinyaline en ufak bir benzerliği kalmamıştır. Ama buna rağmen 115 dB SNR buluruz, ki bu mümkün değil.

O yüzden maksimum çıkış sinyali seviyesi ve ile gürültü tabanını oranlamak gerekiyor. Maksimum çıkış seviyesinden kasıt da, henüz bozulmamış olan, iş gören durumda iken.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Mr_YAMYAM

#16
Alıntı yapılan: taydin - 11 Aralık 2018, 19:42:49Alet müzelik valla  :D Ama çok rahat RMS ve ses frekans ölçüyordur.
Kesinlikle güvenilir abi.
Geçtiğimiz yıllarda bir testten geçirmiştik. Arkadaşımız dedi ki o aletin kondansatörleri artık kurumuştur.
Sen onu AT iyi bir alet al.
Bunun üzerine yeni model güvenilir NEUTIK A2 ile test aldık.
Benim alet sadece 300KHz bölgesinde küçük bir sapma göstermişti. Bunun için de zaten aygıtın içerisinde bir kalibrasyon trimeri vardı. O trimerin kulağını ecik büktük ve tüm değerler oturdu.
Yani NEUTRIK ne gösterdiyse benim alet te aynısını gösterdiydi.
Ancak bu alet pilli olduğu için zamanla pilleri deforme olmuş durumda. Sadece elektrikle çalıştırabilmekteyim.
Piller sadece yarım saat idare ediyor.

Alıntı yapılan: taydin - 11 Aralık 2018, 19:47:38O yüzden maksimum çıkış sinyali seviyesi ve ile gürültü tabanını oranlamak gerekiyor. Maksimum çıkış seviyesinden kasıt da, henüz bozulmamış olan, iş gören durumda iken.
Kafam karıştı abi.
Amplinin max. çıkış gerilimi 30V RMS ise nolacak. Bozulma oluyor diyemeyiz ki. 15V RMS gerilimden sonraki değerler HEADROOM seviyesi olarak ta ayarlanmış olabilir pekala.

İLAVE NOT:
Amplinin kazancı 30db olarak verilmiş olup referans giriş seviyesine göre hesap edildiğinde bu kazanç doğrultusunda çıkışta herhangi bir bozulma olmadığı da belirtilmiştir.
Yani biz amplimize 1Vpp seviye verdiğimizde amplimiz sinyalleri bozmaya uğratmadan 30db daha yükseltebiliyor anlamındadır.

taydin

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 11 Aralık 2018, 19:52:01Kafam karıştı abi.
Amplinin max. çıkış gerilimi 30V RMS ise nolacak. Bozulma oluyor diyemeyiz ki. 15V RMS gerilimden sonraki değerler HEADROOM seviyesi olarak ta ayarlanmış olabilir pekala.

O zaman belki sorunun soruluş şekli biraz net değildi. Sen 30 dB kazanç var, 1 Vpp de giriş sinyali var demiştin. Buradan benim anladığım, aletin girişine 1 Vpp verildiğinde ve kazanç da 30 dB ise maksimum çıkış sinyali alınıyor. Bu da:

0.353 Vrms * 30 dB kazanç = 10.9 Vrms

Bu 10.9 Vrms ile işlem yapmak lazım. Ama dediğin gibi amfinin maksimum temiz çıkış değer 30 Vrms ise ve bu çıkışı verirken gürültü tabanı da -65 dBV larda ise, inanılmaz kalite bir amfiden sözediyoruz. Ve dediğin gibi SNR 95 dB çıkabilir.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Mr_YAMYAM

Yok abi şunu demek istedim.
SNR hesabını yaparken yıllar önce bize kursta böyle öğretilmişti.
Referans seviyeden (0db 1Vpp) kaç db yukarda isek gürültü değerine kazanç doğrudan ilave edilmektedir.
Yani amplimizin kazancı referans seviyesine göre 6db ise gürültü eşiğimiz de -20 db ise bu amplinin SNR si 26 db dir denilmişti.
Bu sebeple kafam karışıyor. Acaba birşeyleri atlıyormuyum.

taydin

Kafa karışıklığı sanırım dB olayı ile ilgili...

dB bir voltaj birimi değil, dolayısıyla 0 dB de belli bir voltaj değerini ifade etmiyor. dB her zaman bir orandır. 0 dB demek, iki voltaj değeri arasında bir fark yok demek. Veya kazanç yok demek.

dBV bir voltaj birimi. 0 dBV = 1Vrms. Yani senin dediğin hesabı buna göre yaparsak o sonucu buluyoruz:

0 dBV sinyale 30 dB kazanç uygula, sonuç 30 dBV. Gürültü tabanı -65 dBV, o halde SNR = 95 dB  :)
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

cevat1

#20
Alıntı yapılan: taydin - 10 Aralık 2018, 23:48:20Stereo amfiler için ölçülebilecek birçok performans ve karakteristik değer var. Ama bunlardan 6 tanesi, o cihazın performansı hakkında en fazla bilgiyi verir. Şimdi bunları bir özetleyelim:

1) Seviye Ölçümleri
ÇIKIŞ SEVİYESİ: En temel seviye ölçümü, bir cihazın çıkışındaki sinyal seviyesidir. Bu seviye Volt, Watt, veya dBV olarak ifade edilebilir. Volt olarak ifade edildiğinde de genelde RMS değer kullanılır (Vrms). Watt olarak ifade edildiğinde, bunun mantıklı olabilmesi için, yükün empedansının da ifade edilmesi lazım. Örneğin, bir amfi 250W lık dersek, bu eksik bir bilgidir. Onun yerine, bu amfi, 4 Ohm'a 250W verebiliyor dersek, bu mantıklıdır.

KAZANÇ: Cihazın çıkış seviyesinin giriş seviyesine oranıdır ve genelde dB olarak ifade edilir.
Yararlı bilgiler vermişsiniz. Teşekkürler.
Konuyu ölçüm cihazları ile resim/örnekleyerek anlatırsanız, daha anlaşılır olur.
Takip ediyorum.

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

taydin

#21
Alıntı yapılan: cevat1 - 11 Aralık 2018, 20:57:55Yararlı bilgiler vermişsiniz. Teşekkürler.
Konuyu ölçüm cihazları ile resim/örnekleyerek anlatırsanız, daha anlaşılır olur.

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

Multimetre ile kazanç ve frekans cevabı ölçümü konusunda forumda örnekler var.

Ama şöyle birşey yapalım: Elimde neredeyse 40 yaşında olan, baba yadigarı bir amfi var. Geçenlerde bunu tamir etmiştim. Bir audio analizör ile bunun performans değerlerini ölçelim ve o zamanların ortalama bir amfisinin nasıl bir performans sağladığını görelim. Bu amfinin güç çıkışı STK 0050 hibrit devresi ile gerçekleştirilmiş. Bunların ne çok iyi, ne de çok kötü olduğunu duymuştum, ama kendim hiç ölçmemiştim. Bir ölçüp görelim.

Bu amfinin bütün girişleri, o zamanların yaygın standardı olan DIN konnektörler kullanıyor. O yüzden bunu çalıştırabilmek için, Çin'den DIN konnektörü RCA'ya dönüştüren bir kablo almıştım.

Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Mr_YAMYAM

#22
Alıntı yapılan: taydin - 11 Aralık 2018, 20:50:22Kafa karışıklığı sanırım dB olayı ile ilgili...

dB bir voltaj birimi değil, dolayısıyla 0 dB de belli bir voltaj değerini ifade etmiyor. dB her zaman bir orandır. 0 dB demek, iki voltaj değeri arasında bir fark yok demek. Veya kazanç yok demek.

dBV bir voltaj birimi. 0 dBV = 1Vrms. Yani senin dediğin hesabı buna göre yaparsak o sonucu buluyoruz:

0 dBV sinyale 30 dB kazanç uygula, sonuç 30 dBV. Gürültü tabanı -65 dBV, o halde SNR = 95 dB  :)
Hah abi şimdi oldu :D
Referans seviyemiz 0db yani 1Vpp Bu genel bir standarttır.
Örneğin bir ampliye 1Vpp sinyal girersek 30Vpp çıkış gerilimi alırsak (Bozulmadan haa) kazancımız 30db oluyor.
(Sanırım)
Çünkü belirtmiş olduğun üzere gerilimleri db faktörüne göre kıyaslarken çuvallıyorum. Şu Logaritmayı bir türlü beceremedim de.
Güç faktöründeki dbW Veya mW
Ses şiddetindeki dbA
Gerilim ölçümlerindeki dbV
gibi.
Her birisinin sonuçları benim kafamı kaşındırıyor :D
Gerilim faktöründeki db faktörü örneğin 60db, 1000katı gerilim farkını belirtiyorsa, güç faktöründe sanırım bu milyon idi.

taydin

Aynı zamanda bu amfinin hoparlör çıkış konnektörleri de DIN standardı  >:( Onlar için de gene Çin'den konnektör getirtmiştim. Sonra da bu konnektörleri normal banana jack'a dönüştüren kablo yapmıştım. Belki başka bir şeye de dönüştürmek gerekir diye araya da fişli klemens koymuştum  :))

Elektrik sayacı döndürücüsü ...

taydin

#24
Amfinin dış görünüşü





Amfinin girişlerini audio analizör'e bağladım. Amfi çıkışlarını da audio analizör girişine bağladım

Elektrik sayacı döndürücüsü ...

taydin

Testler sırasında kullanılacak giriş seviyesi ve kazançları biz belirliyoruz. Ben, amfinin volum düğmesinin tam ortaya aldım. Tabi pot logaritmik olabilir, yüzden bu amfinin yarı gücüne denk geliyor diyemeyiz, ama tipik bir kullanım senaryosunun bu olduğunu varsayarak ölçümü yapıyoruz.

Giriş sinyali olarak da 1 Vrms sinüs kullanıyoruz.

Bizim 6 testin tamamını yaptırıyoruz ve sonucu bir rapor olarak alıyoruz:

Test sonuç raporu
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

taydin

Buradan da parametre değerlerini şu şekilde görüyoruz:

1) Seviye ölçümleri: Girişe 1 Vrms verince, çıkışta 7 Vrms gibi bir değer alıyoruz, kazanç 17 dB

2) THD+N: Girişe 1 KHz, 1 Vrms sinyal uygularken, THD+N değeri ortalama %0.02. Kanallardan birisinin distorsiyonu diğerine göre daha yüksek, birisi daha kötü yaşlanmış  :))

3) Frekans cevabı: 1 Vrms sinyali 20 Hz - 20 KHz arasında süpürünce, kazancın bu aralıkta 4.9 dB lik bir değişkenlik gösterdiğini görüyoruz. Bu çok iyi değil ...

4) SNR: 78 dB gibi bir SNR değeri ölçüyoruz

5) Crosstalk: 1 Vrms ve 10 KHz'lik bir sinüs sinyal verince, -45 dB lik bir crosstalk olduğunu görüyoruz. Bu fena değil.

6) Faz: Amfi girişlerine eşit 1 KHz, 1 Vrms sinüs uygulayınca, çıkışların arasında sadece 0.041 derece faz hatası var. Bu çok iyi bir sonuç.

Neticede, günümüz standartlarına göre düşünürsek, bu sonuçlar ortalamanın altı. Günümüzün basit Class D amfileri bile bundan daha iyi sonuç vermektedir. Ama işte baba yadigarı olunca, bunun verdiği ses, diğerlerinden daha hoş geliyor  ;)
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Mr_YAMYAM

Abi bir de benim amplinin sonuçlarına bakalım :D
Çıkış modülü STK465.
Tasarım kazanç faktörü 30db.
Gürültü faktörü -65dbV
Bozulma oranları. (Hatırladığım kadarıyla)
30Hz %0.5
100Hz %0.1
1KHz %0.08
4KHz %0.07
10KHz %0.09
20KHz %0.15 Ölçümler 1W çıkış gücünde yapılmış olup, max verilen anma çıkış gücündeki bozulma %1 den düşüktür.
Frekans cevabı 20Hz to 20KHz +/-0.2db, band genişliği -3db için 10Hz ten 40KHz e kadardır.
Sizce böyle bir teknik özelliklere sahip bir ampli nasıldır ?

taydin

Frekans cevabı baya iyi. STK 465 leri yabanci diy audio forumlarında çok duymuştum, hakikaten methettikleri kadar iyi demekki.

Aslında karşılaştırma için referans olsun diye, elimdeki Marantz PM6005'in de ölçümlerini yapıp bakmak lazım. Bu amfi, güncel teknolojiye göre üretilen ve üst sınıf kabul edilen bir model.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Kazasker

@taydin hocam şu ekipmanları görünce kendime geldim.  kahvemi de alıp geleceğim müsait bir zamanda  :)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

taydin

Alıntı yapılan: Kazasker - 12 Aralık 2018, 10:33:50@taydin hocam şu ekipmanları görünce kendime geldim.  kahvemi de alıp geleceğim müsait bir zamanda  :)

Tamamdır. Yamyam abi'yi de gelmeye ikna edebilirsek, daha da keyifli olur :)
Elektrik sayacı döndürücüsü ...


taydin

Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Mr_YAMYAM

Angarada iseniz gelirim.
Fistanbulda iseniz şimdilerde gelemem.
Başka bir ilde iseniz şimdilik olasılık görünmüyor.

taydin

Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Kazasker

Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: taydin - 12 Aralık 2018, 14:11:49Bende buluşuyoruz ve Kazasker'in amfisini kurcalıyoruz  :))
@Kazasker  in amplisi ile benim amplimin arasında fark yok.
[attach type=image]10247[/attach]
Fark yok derken, elemanlar olarak demedim. Genel tasarım prosedürleri olarak dedim.
Resme bakıldığında görülecektir ki,
O'nda da aynı besleme devresi var. Bendeki 26V STK465 için ondaki 19V LM için.
[attach type=image]10249[/attach]

Haricen bir güç devresi daha görülmektedir ki, servo güç kaynağı olarak bilinmektedir. Ön devrelerin gürültü seviyesinin en altlara çekilebilmesi açısından gereklidir. Özellikle pikap ön kuvvetlendiricisi.
Haricen bir de AKTİF DSL devresi ve pre ampli devresi görünmektedir. Bu devre genel isteğe göre hazırlanmış olup, yıllar önceki üretimim ile arasında hiç fark yoktur.
En önemli devre ise LN INPUT STATE adı verilen uyduruk bir devre olup, benzer bir uygulama senin MARANTZ amplinde de bulunmaktadır.
[attach type=image]10251[/attach]
Temel seviye ölçümleri benim için önemli olduğu için EBU standardında bir PPM de konulmuştur.
[attach type=image]10253[/attach]
Ön taraftan bakıldığında ise hiç te pahalı bir cihaz görüntüsü olmadığı görülebilir.
[attach type=image]10255[/attach]
Benim bu devre günümüz koşullarına göre 3000TL den fazla maliyet gerektirmektedir. Bu maliyetin önemli bölümü kutu ve özel kesim maliyetleridir. Elektronik ekipmanların bazıları kıymetli olsa da çoğunluğu kayda değecek kadar pahalı değildir. Elektronik ekipman masrafı çoğunlukla testlerden geçemeyen elemanların çöp olmasından kaynaklanmaktadır.
Bu kalitede bir ampli oldukça yüksek fiyatlar ile satılmaktadır. Halbuki çıkış katı ele alındığında sadece bir STK465 entegreli bir ampli olarak anılır.
30-40W çıkış gücü için ideal olan bu entegrenin son alış fiyatı 25TL civarı idi.
Alıntı yapılan: Kazasker - 12 Aralık 2018, 14:23:10bence gelir hocam. gelmeli :)
Bir hafta sonra bazı durumlar belli olacak. O duruma göre haber edeceğim.
Hiç TALAŞ etme kazasker. Senin ampli benim için sadece bir LOKMA'dır.
Devre elemanlarında hata yoksa, tasarım hatalarını giderebilmek benim için bir cigara içimlik süre demektir.

Kazasker

#37
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 12 Aralık 2018, 14:40:42Bir hafta sonra bazı durumlar belli olacak. O duruma göre haber edeceğim.
Hiç TALAŞ etme kazasker. Senin ampli benim için sadece bir LOKMA'dır.
Devre elemanlarında hata yoksa, tasarım hatalarını giderebilmek benim için bir cigara içimlik süre demektir.

bu ne güzellik böyle .. heyecanla bekliyorum abi.  :)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

H_SerhatY

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 12 Aralık 2018, 14:40:42[attach type=image]10255[/attach]
Abi bu ne?? Forum üyeleri sizin yanınıza gelip, bunu dinleyip guduruyorlar, ben görüp guduruyom ;D

Mr_YAMYAM

Gudurmak normaldir.
Ama sahip olma sevdası tartışılır.
Birilerinin parası çoktur gider hazırını alır.
Birilerinin parası yoktur kendisi imal eder. Bizler gibi :)
Kimilerinin de ne parası vardır ne de yapabilecek bilgisi. İşte bu insanlar sadece kaşınırlar :D

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 12 Aralık 2018, 16:32:18Gudurmak normaldir.
Ama sahip olma sevdası tartışılır.
Birilerinin parası çoktur gider hazırını alır.
Birilerinin parası yoktur kendisi imal eder. Bizler gibi :)
Kimilerinin de ne parası vardır ne de yapabilecek bilgisi. İşte bu insanlar sadece kaşınırlar :D

:D  :D  :D  :D
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın