pic kontrollü 2 eksenli güneş takip sistemi

Başlatan muhammedkerim, 29 Kasım 2018, 19:31:49

muhammedkerim

Herkese Merhaba...Benim konusu 2 eksenli güneş takip sistemi olan  bir tasarım projem var...4 LDR, 2 step motor ve kontrolü mikrodenetleyici ile yapılacaktır. Fakat bir sürü kaynaktan araştırmama rağmen konuyla ilgili elde etdiğim bilgiler işimi tam görmüyör..Yapılan projelerin çoğu ya arduino ile yapılmış, ya tek eksenli ya da kod eksik ve ya doğru değil..Biri bu konuda yardımcı olursa sevinirim şimdiden teşekkür ederim..Projenin devre çizimi ve kodunu bildiren olursa müteşekkir olacağım zira ikisinden biri olmadığında işlem uzamaktan başka bir şey olmuyor..

Yusuf usta

1- önce şunu aydınlatalım; neden step motor? step motorların paneli taşıması güç torku hiç bu işe uygun değil. Hocanın birisi ısrarla kıllık olsun diye step demişse ben olaya el atayım.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

29 Kasım 2018, 22:24:52 #2 Son düzenlenme: 29 Kasım 2018, 22:25:42 seron
Alıntı yapılan: Yusuf usta - 29 Kasım 2018, 21:28:531- önce şunu aydınlatalım; neden step motor? step motorların paneli taşıması güç torku hiç bu işe uygun değil. Hocanın birisi ısrarla kıllık olsun diye step demişse ben olaya el atayım.
Abi anladığımdan değil de,
Okuduğum makaleler pdfler falan step motorların fırçalı motorlardan daha verimli olduğunu söylüyor. Tork meselesi de zannettiğin gibi değil uygun motor bağlar devreyle sürersen fırçalı motorların kayıplarından da kurtuluyorsun üstelik daha güçlü ve verimli motorlar.
mı acaba...

cevat1

Yusuf usta

29 Kasım 2018, 22:59:16 #4 Son düzenlenme: 29 Kasım 2018, 23:01:30 Yusuf usta
Alıntı yapılan: seron - 29 Kasım 2018, 22:24:52Abi anladığımdan değil de,
Okuduğum makaleler pdfler falan step motorların fırçalı motorlardan daha verimli olduğunu söylüyor. Tork meselesi de zannettiğin gibi değil uygun motor bağlar devreyle sürersen fırçalı motorların kayıplarından da kurtuluyorsun üstelik daha güçlü ve verimli motorlar.
mı acaba...
Step motorun tek avantajı ne kadar döneceğini biliyor olduğun için verdiğin puls sayısı ile döndüğü derece arasında bağ kurup yazılımla kontrol etmeyi kolaylaştırmaktır bir yere kadar. tabii bu benim acemi bakışım. Çünkü bakıyorum ki adamlar DC servo motor yapıp binlerce dolarlık sürücü koyuyorlar yanına. encoder ile de ne kadar döndü nereye gitti onu ayrıca anlamak için devre kurmuşlar.

Bir defa frenleme sistemi otonom olmayan servo ve step motor redüktör ile birlikte düşününce aynen dediklerin doğru... Fakat redüktör kullandıktan sonra hele ki tur sayısının ve derecesinin bir anlamı da yoksa... E niye step motorla uğraşasın ki? Ben elli liralık 12V 10RPM DC motorla 1amper bile harcamadan  20 kilo paneli yukarı aşağı kontrol ederim. yük ortadan vurursa motora en çok 10Kg yük biner. motor da aşağı doğru başıboş dönmez panel düşmez. Dişli redüktör fren görevi görür. Steple bunu nasıl yapabiliriz? Redüktörle. Peki tur sayısının bir anlamı var mı? hayır. neden? çünkü analog güneş ışığı alıyoruz LDR ile manuel kontrol söz konusu. Motor pozisyon bilgisi her halükarda limit switch sistemine bakar.

Yusuf usta

Alıntı yapılan: cevat1 - 29 Kasım 2018, 22:57:52Arşivi karıştırdım. Opamplı devre var. İncelemek isterseniz. https://drive.google.com/open?id=1h05EgXNV4NCvMpd_3sZBxZh8OHTT4Zrk

Ustam bu devre analog. Arkadaş Pic ile istemiş ve step diye eklemiş. Bu senin attığın dosyadaki devreyi ben kısa süre önce çift eksen yazılımsız başlığı ile aktarmıştım. Denedim güzel çalışıyor.

Ben step motorla güneş paneli sistemi yaptım. yazılımı da var arşivde. ama denedim çok pis bir sistem oluştu. Step motorlar redüktör istedi, elle dişli falan ekledim iş uzadı iptal ettim yazılımı değiştirip redüktörlü DC motora dönüştürdüm.

Bu tecrübe nedeni ile arkadaşın step diye istemesindeki eminliğini görmek istedim sadece.

Furkan KELEŞOĞLU

Alıntı yapılan: seron - 29 Kasım 2018, 22:24:52Abi anladığımdan değil de,
mı acaba...

@seron  aslında Yusuf usta orada şey demek istemiş ona yeticek güçteki bir step motorun pahalı olduğunu öyle bir proje için öyle bir parayıda motorlara gömmenin bir anlamının olmadığını söylemek istemiş sanki benim içimden geçen bu tabiki.

birde step motorların doğru düzgün calışması için üretici firmanın besleme voltajı 2.5volttur dediği step motora en az 15 volt vericeksin ki adam gibi calışsın ayrıca besleme devrelerinin okadar iyi olması gerekiyor ki yoksa sürme frekansı arttıkca rezonansa girip zırr diye takılıp kalıyor. 

heleki ilk kalkış anında üstünde iyi bir yük varsa motor kalkamıyor. ama kalktıktan sonra elinlede durduramıyorsun öyle şeyleri var tabi step motorlarla cok uğraşmadım ama uğraştığım kadarıyla söylüyorum. besleme kısmınada aliexpressten aldığım DC/DC convertor ile denediğimde biraz  daha torkunun olduğunu hızınında arttığını gördüm tabiki burada sürücüde önemli bir faktör.

Tabi hiç bir şey mümkün değilse son care MEKANİZMA TEKNİĞİ oluyor . oda işte redüktör veya benzeri sistemler.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Yusuf usta

29 Kasım 2018, 23:34:58 #7 Son düzenlenme: 29 Kasım 2018, 23:35:47 Yusuf usta
Alıntı yapılan: Furkan41 - 29 Kasım 2018, 23:10:21@seron  aslında Yusuf usta orada şey demek istemiş ona yeticek güçteki bir step motorun pahalı olduğunu öyle bir proje için öyle bir parayıda motorlara gömmenin bir anlamının olmadığını söylemek istemiş sanki benim içimden geçen bu tabiki.

birde step motorların doğru düzgün calışması için üretici firmanın besleme voltajı 2.5volttur dediği step motora en az 15 volt vericeksin ki adam gibi calışsın ayrıca besleme devrelerinin okadar iyi olması gerekiyor ki yoksa sürme frekansı arttıkca rezonansa girip zırr diye takılıp kalıyor. 

heleki ilk kalkış anında üstünde iyi bir yük varsa motor kalkamıyor. ama kalktıktan sonra elinlede durduramıyorsun öyle şeyleri var tabi step motorlarla cok uğraşmadım ama uğraştığım kadarıyla söylüyorum. besleme kısmınada aliexpressten aldığım DC/DC convertor ile denediğimde biraz  daha torkunun olduğunu hızınında arttığını gördüm tabiki burada sürücüde önemli bir faktör.

Tabi hiç bir şey mümkün değilse son care MEKANİZMA TEKNİĞİ oluyor . oda işte redüktör veya benzeri sistemler.

eh işte yani. ben dizel kamyon motoru alıp vantilatör çevirmeyelim derdindeyim Furkan :) Yoksa Kocaman kocaman step motorlar var. ama redüktörsüz fren yapmaz. sürücüyü encoder ile destekler freni elektronik olarak da sağlarsın diyelim. Tabii elektrik kesilmesinde olacak facia ayrı... yine bisiklete kamyon motoruna döndü iş...

muhammedkerim

Aslında evet hoca istediği için step motor kullanıyorum yoksa benim de üzerinde durduğum bir şey değil...Hepsini gördüm gps navigasyonla, plc ile opamp devreleri ile vs devre ile yapılan projeler var..Ama dediyim gibi 2 motorlu pic kontrollü olması gerekiyor..İşin bir diğer tarafı pic konusunda da step motor konusunda da acemiyim ve proje bazlı araştırdığım ve okuduğum kadar biliyorum daha önceden biriken bir şey yok bu konuda...Çok büyük bir şey yapmayacağım amaç prototip şeklini yapıp tasarımın hazır olduğunu göstere bilmek..Kullanacağım panel en fazla 10 W olacak hatta 5 w  olması bile yeterli... Yani nasıl düşünüyorsunuz bu aralıktaki paneller için uygun fiyatlı step motorun gücü yetmez mi ?

muhammedkerim

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 29 Kasım 2018, 23:34:58eh işte yani. ben dizel kamyon motoru alıp vantilatör çevirmeyelim derdindeyim Furkan :) Yoksa Kocaman kocaman step motorlar var. ama redüktörsüz fren yapmaz. sürücüyü encoder ile destekler freni elektronik olarak da sağlarsın diyelim. Tabii elektrik kesilmesinde olacak facia ayrı... yine bisiklete kamyon motoruna döndü iş...
Aslında evet hoca istediği için step motor kullanıyorum yoksa benim de üzerinde durduğum bir şey değil...Hepsini gördüm gps navigasyonla, plc ile opamp devreleri ile vs devre ile yapılan projeler var..Ama dediyim gibi 2 motorlu pic kontrollü olması gerekiyor..İşin bir diğer tarafı pic konusunda da step motor konusunda da acemiyim ve proje bazlı araştırdığım ve okuduğum kadar biliyorum daha önceden biriken bir şey yok bu konuda...Çok büyük bir şey yapmayacağım amaç prototip şeklini yapıp tasarımın hazır olduğunu göstere bilmek..Kullanacağım panel en fazla 10 W olacak hatta 5 w  olması bile yeterli... Yani nasıl düşünüyorsunuz bu aralıktaki paneller için uygun fiyatlı step motorun gücü yetmez mi ?

Yusuf usta

30 Kasım 2018, 09:56:32 #10 Son düzenlenme: 30 Kasım 2018, 09:57:48 Yusuf usta
Alıntı yapılan: muhammedkerim - 30 Kasım 2018, 02:16:04Aslında evet hoca istediği için step motor kullanıyorum yoksa benim de üzerinde durduğum bir şey değil...Hepsini gördüm gps navigasyonla, plc ile opamp devreleri ile vs devre ile yapılan projeler var..Ama dediyim gibi 2 motorlu pic kontrollü olması gerekiyor..İşin bir diğer tarafı pic konusunda da step motor konusunda da acemiyim ve proje bazlı araştırdığım ve okuduğum kadar biliyorum daha önceden biriken bir şey yok bu konuda...Çok büyük bir şey yapmayacağım amaç prototip şeklini yapıp tasarımın hazır olduğunu göstere bilmek..Kullanacağım panel en fazla 10 W olacak hatta 5 w  olması bile yeterli... Yani nasıl düşünüyorsunuz bu aralıktaki paneller için uygun fiyatlı step motorun gücü yetmez mi ?
sağa sola döndürme işini yaptırırsın ama yukarı aşağı yönlendirmeyi en pahalı motorla bile yapman tesadüfi olur. bir paneli 45 derece havada motor tutacak. bu panele rüzgar vursa, titrese hatta durduk yere bile aşağı doğru döner. motorun güvenli bir frenlemesi olmaz. arabayı yokuşta kaldırırken bile geri kaymasın diye fren debriyaj kombinasyonu sanat gerektirir şekilde kullanılıyor.

redüktör lazım. dişlilerle hızı düşürüp torku yükseltirken bu esnada redüktörden kaynaklanan bir fren sistemi oluşturmuş olursun. bu hiç ucuz olmaz.

ben arşivimden Tolga kardeşimin yazılımını ve yaptığı işlemci ile uln2003 sürülüp step motor kullanılarak yapılan devreyi bulurum bir şekilde sana. sen bu paneli nasıl eksenden çıkarmadan redüktör oluşturacağını araştırmaya bak. hatta direkt başla yani denemeye

muhammedkerim

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 30 Kasım 2018, 09:56:32sağa sola döndürme işini yaptırırsın ama yukarı aşağı yönlendirmeyi en pahalı motorla bile yapman tesadüfi olur. bir paneli 45 derece havada motor tutacak. bu panele rüzgar vursa, titrese hatta durduk yere bile aşağı doğru döner. motorun güvenli bir frenlemesi olmaz. arabayı yokuşta kaldırırken bile geri kaymasın diye fren debriyaj kombinasyonu sanat gerektirir şekilde kullanılıyor.

redüktör lazım. dişlilerle hızı düşürüp torku yükseltirken bu esnada redüktörden kaynaklanan bir fren sistemi oluşturmuş olursun. bu hiç ucuz olmaz.

ben arşivimden Tolga kardeşimin yazılımını ve yaptığı işlemci ile uln2003 sürülüp step motor kullanılarak yapılan devreyi bulurum bir şekilde sana. sen bu paneli nasıl eksenden çıkarmadan redüktör oluşturacağını araştırmaya bak. hatta direkt başla yani denemeye
Tamam abi bekliyorum...Yalnız dediğim gibi dışarıda kurulum yapılacak bir şey olmayacak küçük, prototip amaçlı, böyle bir tasarımın çalışdığını göstermek amaçlı

Yusuf usta

Alıntı yapılan: muhammedkerim - 30 Kasım 2018, 14:29:53Tamam abi bekliyorum...Yalnız dediğim gibi dışarıda kurulum yapılacak bir şey olmayacak küçük, prototip amaçlı, böyle bir tasarımın çalışdığını göstermek amaçlı

resimdeki şema dışında isis çizim dosyası var. 5 yıl falan olmuştur çizileli proteus 7 ile çizildi muhtemelen.
Yazılım klasöründe birkaç yazılım var. Tolga kardeşim demek ki deneme yanılmalar yaptı. Denersin simüle ederek. Emeği için kendisine teşekkürlerimizi de iletelim bu arada.
Forumdaki diğer mikrodenetleyicili devre işte bu devrenin DC motora çevrilmiş halidir.

muhammedkerim

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 30 Kasım 2018, 22:51:43resimdeki şema dışında isis çizim dosyası var. 5 yıl falan olmuştur çizileli proteus 7 ile çizildi muhtemelen.
Yazılım klasöründe birkaç yazılım var. Tolga kardeşim demek ki deneme yanılmalar yaptı. Denersin simüle ederek. Emeği için kendisine teşekkürlerimizi de iletelim bu arada.
Forumdaki diğer mikrodenetleyicili devre işte bu devrenin DC motora çevrilmiş halidir.

Çok çok teşekkür ederim cidden bu yardımcı olur bana...Bir de 3 tane kod oluşturması ayrı bir harika...Burdan Tolga beye teşekkür ederim emeklerinden dolayı..Var olun

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Kullanıcı Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
Resistor Türkçe nasıl yazılır (küçük harf ile yazınız):
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın