pcbway

Güç kaynağı ( UPS ) arızası

Başlatan 07 Osman, 02 Kasım 2018, 22:29:32

07 Osman

02 Kasım 2018, 22:29:32 Son düzenlenme: 02 Kasım 2018, 22:53:33 07 Osman
Arkadaşlar merhabalar,
Bu ups,  aküsü ömrünü tamamladığı için arabada inverter olarak kullandığım ve bilgisayarın 70 wattlık bir 5+1 ses sistemini 220 v ile beslediğim 600 VA lık  bir alet.  Yaklaşık 10 yıla yakındır kullandım sorun yoktu ama, artık çalışmıyor.  Normalde araç çalışıyor, teybi açınca bir röle vasıtasıyla  aracın aküsünden 12 volt geliyor ve cihaz 220 volt üretmeye başlıyor ve 5+1 ses sistemi çalışıyordu.

Şu anda ise teybi açınca  220 volt geliyor ve aniden gidiyor, 1 saniyelik bir zaman diliminde. Resimlerini attım sizce hangi parça bozulmuş olabilir,  basit yönden arızayı nasıl tespit edebiliriz ? 

Not: Ups 220 Volt çıkış soketinin oradaki siyahlık eskiden var. Arızanın orası ile alakası yok.

Furkan KELEŞOĞLU

invertörün cıkışını boşa alınız. yani 220 volta hiç birşey bağlı olmasın ve cihazı tekrardan calıştırın. bu seferde 220 cıkarıp kesicek mi ona bakmak lazım yani arıza cihazda mı yoksa invertördemi onu anlayalım.

birde 220 volt gittiğinde 12 volt girişte hala varmı bir ölçün. böyle cihazların genellikle ikaz veya durum lambaları veya ledleri olur öyle bir led veya gösterge olabilecek bir şey varmı ?
Mekatronik Teknikeri.
Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

07 Osman

Sayın @Furkan41  ilginiz için teşekkür ederim öncelikle. Biraz önce bahsettiğiniz ölçümleri yaptım. Araç teybini çalıştırdım, ups ye enerji geldi, ups nin anahtarından açtım, 220 volt çıkışı aldım. Uzunca bir süre bekledim, problem yok. Sonra 220 v çıkışa   adsl modemin  adaptörünü taktım. Şöyle cansız bir röle sesi gibimi desem, yoksa adaptörü takınca kontakların ark sesi mi desem bir ses geldi ve 220 v gitti.  O esnada araç aküsünden gelen ve ups ye akü kısmından giren kalın kırmızı ve siyah kabloda halen 12 volt vardı.


Cihaz çok basit bir cihaz. Ön kısmında açma kapama anahtarı ile 2 adet ledi var, şebeke ve akü ledi. Şebeke olmadığı için zaten yeşil olan yanmıyor, açınca cihaz aküden beslendiği için direk kırmızı olan akü ledi yanıyor.

Furkan KELEŞOĞLU

Alıntı yapılan: 07 Osman - 03 Kasım 2018, 23:14:01Sayın @Furkan41  ilginiz için teşekkür ederim öncelikle. Biraz önce bahsettiğiniz ölçümleri yaptım. Araç teybini çalıştırdım, ups ye enerji geldi, ups nin anahtarından açtım, 220 volt çıkışı aldım. Uzunca bir süre bekledim, problem yok. Sonra 220 v çıkışa   adsl modemin  adaptörünü taktım. Şöyle cansız bir röle sesi gibimi desem, yoksa adaptörü takınca kontakların ark sesi mi desem bir ses geldi ve 220 v gitti.  O esnada araç aküsünden gelen ve ups ye akü kısmından giren kalın kırmızı ve siyah kabloda halen 12 volt vardı.


Cihaz çok basit bir cihaz. Ön kısmında açma kapama anahtarı ile 2 adet ledi var, şebeke ve akü ledi. Şebeke olmadığı için zaten yeşil olan yanmıyor, açınca cihaz aküden beslendiği için direk kırmızı olan akü ledi yanıyor.

Adaptörünüz sıkıntılı demektir cihazın cıkışına 220volt ile calışan bir şey takın fakat invertörün max cıkışı akımını gecmiyecek bir şey olsun ve şebeke de calışan bir alet veya cihaz olsun eğer onu calıştırır ise sıkıntısız demektir ki adaptörünüz kısa devre cihazı korumaya sokuyor. eğer başka birşey taktığınızda ( yani normal şebekede sorunsuz calışan birşey ) ondada aynı şeyi yapar ise cihazınızda sorun vardır bu dediğimide bir deneyin ona göre yavaş yavaş arızaya cökelim :D
Mekatronik Teknikeri.
Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

07 Osman

04 Kasım 2018, 23:07:08 #4 Son düzenlenme: 05 Kasım 2018, 09:34:33 07 Osman
Bahsettiğiniz ölçümleri yaptım. 

Araç teybini çalıştırıyorum, ups ye 12 volt giriyor, çıkışında 220 voltu ölçüyorum;
1- Uydu cihazını taktım sorunsuz çalıştı, 220 volt kesilmedi.
2- LED monitör taktım sorunsuz çalıştı, 220 volt kesilmedi.
3- Traş cihazımı şarj ettim sorunsuz çalıştı, 220 volt kesilmedi.
4- Cep telefonumu şarj ettim sorunsuz çalıştı, 220 volt kesilmedi.
5- 220 v 9 watt led ampül taktım sorunsuz çalıştı, 220 volt kesilmedi.
6- 12-24 volt arası ayarlı laptop şarj cihazı taktım, 12 volt kademesinde ucuna da 10 wattlık led taktım sorunsuz çalıştı, 220 volt kesilmedi.
7- 220 v 23 watt tasarruf ampül taktım, anlık çalıştı 220 volt kesildi.
8- 220 v 42 watt akkor flamanlı ampül taktım, anlık çalıştı 220 volt kesildi.
9- Şarjlı süpürge 110 watt (pilleri öldüğü için içine 12 volt trafo takarak kablolu hale getirdiğim) taktım, anlık çalıştı 220 volt kesildi.

Furkan KELEŞOĞLU

@07 Osman Demekki invertörünüz sapasağlam taş gibi hiç bir sorun yok. sorun sizin arabada kullandığınız modemin adaptöründe veyahut modemin kendisinde.
Mekatronik Teknikeri.
Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

Alıntı yapılan: 07 Osman - 04 Kasım 2018, 23:07:08Bahsettiğiniz ölçümleri yaptım. 

Araç teybini çalıştırıyorum, ups ye 12 volt giriyor, çıkışında 220 voltu ölçüyorum;
1- Uydu cihazını taktım sorunsuz çalıştı, 220 volt kesilmedi.
2- LED monitör taktım sorunsuz çalıştı, 220 volt kesilmedi.
3- Traş cihazımı şarj ettim sorunsuz çalıştı, 220 volt kesilmedi.
4- Cep telefonumu şarj ettim sorunsuz çalıştı, 220 volt kesilmedi.
5- 220 v 9 watt led ampül taktım sorunsuz çalıştı, 220 volt kesilmedi.
6- 12-24 volt arası ayarlı laptop şarj cihazı taktım, 12 volt kademesinde ucuna da 10 wattlık led taktım sorunsuz çalıştı, 220 volt kesilmedi.
7- 220 v 23 watt tasarruf ampül taktım, anlık çalıştı 220 volt kesildi.
8- 220 v 42 watt akkor flamanlı ampül taktım, anlık çalıştı 220 volt kesildi.
9- Şarjlı süpürge 110 watt (pilleri öldüğü için içine 12 volt trafo takarak kablolu hale getirdiğim) taktım, anlık çalıştı 220 volt kesildi.
Belli bir watajın üzerine çıkınca akım kesiliyor... Neden acaba? Şu ilk resimde en sağda ve en solda mosfetler var onların kenarı biraz siyah çıkmış kararma mı yoksa toz-kir mi? Belki bozulmuşlardır yüke binince kesiyorlardır...
Ceryanlı devreler olarak prensibim: Az iş, çok laf! O kadar!
Ayrıca şunu unutmayın, atasözüdür, oylarınız damlaya damlaya... Dağdan kestim kereste.

Furkan KELEŞOĞLU

Alıntı yapılan: 07 Osman - 04 Kasım 2018, 23:07:08Bahsettiğiniz ölçümleri yaptım. 

9- Şarjlı süpürge 110 watt (pilleri öldüğü için içine 12 volt trafo takarak kablolu hale getirdiğim) taktım, anlık çalıştı 220 volt kesildi.

ben burayi yanlis okumusum kusura bakma :D Seronun dedigi gibi problem invertorde. akim yukseldikce kesiyorsa ilkten pasif elemanlari bir olc. kendi degerlerinde degerler veriyormu bakmak lazim.
Mekatronik Teknikeri.
Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

07 Osman

06 Kasım 2018, 16:02:01 #8 Son düzenlenme: 06 Kasım 2018, 16:07:44 07 Osman
Alıntı yapılan: Furkan41 - 05 Kasım 2018, 11:25:46@07 Osman Demekki invertörünüz sapasağlam taş gibi hiç bir sorun yok. sorun sizin arabada kullandığınız modemin adaptöründe veyahut modemin kendisinde.

Bir yanlış anlaşılma var galiba öncelikle onu düzeltelim.  Buradaki adaptör sadece deneme amaçlıydı.   Ups nin hizmet ettiği olay  araçta kullandığım  alttaki resimdeki alettir. 
   

Kapibara

Yüke binince kesiliyorsa bağlantı noktalarında direnç oluşturan bir durum olabilir.
Soketlerin temizliğini ve temas durumunu kontrol edilebilir.

07 Osman

Yardımlarınız için ( şimdilik  :D  )  teşekkür ederim.  Sizlerin de dediği gibi  yeşil renk ile yuvarlak içine aldığım direnç 160k, ölçümlerimde  225k gösterdi. Yerinden tamamen çıkarıp yine ölçtüğümde 225k gösterdi. Onu değiştirdim.

Şimdi 5+1  çalışıyor. Birkaç kez  açtım kapattım,  220 voltu kesmedi. Ama tamamen teybe bağlayıp ses almadım daha. Deneyeceğiz bakalım.


seron

Alıntı yapılan: 07 Osman - 07 Kasım 2018, 17:33:00Yardımlarınız için ( şimdilik  :D  )  teşekkür ederim.  Sizlerin de dediği gibi  yeşil renk ile yuvarlak içine aldığım direnç 160k, ölçümlerimde  225k gösterdi. Yerinden tamamen çıkarıp yine ölçtüğümde 225k gösterdi. Onu değiştirdim.

Şimdi 5+1  çalışıyor. Birkaç kez  açtım kapattım,  220 voltu kesmedi. Ama tamamen teybe bağlayıp ses almadım daha. Deneyeceğiz bakalım.


Uzaktan 100K olarak gözüküyor kahve-siyah-sarı mı o?
Ceryanlı devreler olarak prensibim: Az iş, çok laf! O kadar!
Ayrıca şunu unutmayın, atasözüdür, oylarınız damlaya damlaya... Dağdan kestim kereste.

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 07 Kasım 2018, 18:04:26Uzaktan 100K olarak gözüküyor kahve-siyah-sarı mı o?

Kahve mavi sarı

07 Osman

Arkadaşlar maalesef  cihazı araca bağlayıp  ses girişlerini yapınca yine aynı hatayı vermeye başladı.  Olmadı bizim iş yani. Başka ne yapabilirim bilmiyorum.

 
Alıntı yapılan: Kapibara - 07 Kasım 2018, 02:17:46Yüke binince kesiliyorsa bağlantı noktalarında direnç oluşturan bir durum olabilir.
Soketlerin temizliğini ve temas durumunu kontrol edilebilir.

Zaten 2 adet soket var trafo bağlantıları ve 220 volt çıkışı. Onlarda temiz görünüyor, halen çözüm için uğraşıyorum.