LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

taydin

Eminim çok ufak bir problem kaldı, o da hallolunca gümbürdemeye başlayacak!

Gebze taraflarına yakınsanız bir ara kahveye gelin, amfiyi de getirin, biraz beraber bakalım :) Başarı garantisi vermiyorum, ama üzerinde beraber kafa yormanın keyifli olacağı garanti :)
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 10 Aralık 2018, 10:53:21BUNLAR OLAMAZ. OLMAMALI.
SÜREKLİ DEĞİŞEN TEMAS DİRENCİ TEMASSIZLIK DEMEKTİR.
Tüm çabalar boşa gitmiş.
Acilen alüminyum bir levha temin etmelisin.


abi kaç ohm olmalı normalde,  ::)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Kazasker

Alıntı yapılan: taydin - 10 Aralık 2018, 14:41:50Eminim çok ufak bir problem kaldı, o da hallolunca gümbürdemeye başlayacak!

Gebze taraflarına yakınsanız bir ara kahveye gelin, amfiyi de getirin, biraz beraber bakalım :) Başarı garantisi vermiyorum, ama üzerinde beraber kafa yormanın keyifli olacağı garanti :)
:)  :)  sağolun hocam. yolum düşerse mutlaka uğrarım. ben de esenlerdeyim. yer biraz ters ama bir plan yapayım  ;)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

#403
Alıntı yapılan: Kazasker - 10 Aralık 2018, 15:57:05abi kaç ohm olmalı normalde,  ::)
30W güç için takibi 5A akıtılması gerekiyorsa, 10mV parazitik için hesaplarsak...
0.002X5=0.010V yani 10 mili volt.
Bu kadara gerek yok, 20mV olmaz mı dersen, 0.004ohm
Yok aabi biz profesyonel değiliz, Ampli kazancımız da yüksek değil, fiş almayacağım idare et dersen 0.1 ohm kabul edilebilir.
0.1 ohm üzerinden 1A akıtırsak üzerinde 100mV gerilim düşümü olacaktır. En basit bir ampli bile olsa bu seviye yükseltilerek karşına gürültü olarak çıkacaktır.
Kısacası sınır kabul edilebilir.
EK BİLGİ:
Bir iletken tel frekansa göre direnç göstermektedir.
[attach type=image]10229[/attach]
Frekans arttıkça o iletkeni artık iletken olarak değil, bir çeşit DİRENÇ olarak düşünmeliyiz. Bu direncin üzerinden geçen akım doğrultusunda üzerinde bir gerilim indüklenmektedir.
İndüklenen bu gerilim tüm ground hatlarını etkileyerek yükseltici kazancı doğrultusunda yükseltilirler.
GROUN PLANE uygulaması bu sebeple önem taşımaktadır.
Tüm dönüş hatlarımızı iletkenlerle yapmak yerine kalın bir metal aksam üzerinden akıtabilirsek, frekans etkileşimini en az seviyeye indirmiş oluruz. Çünkü kalın iletkenlerin indüktif etkileri daha azdır.
Üstelik kalın bir iletkenin iç direnci daha düşük olacağından bir avantaj daha sağlamaktadır.
Yani 10cm uzunluğundaki bir bakır tel 0.001 ohm ise 10cm uzunluğundaki bir bakır levhanın direnci belki de 0.00001 ohm olacaktır.
Ancak ground plane uygulamasında bakır aksam kullanımı pahalı olduğu için alüminyum ya da demir kullanılabilmektedir.
Bu metallerin öz direnci doğrultusunda kullanılan mesafe ne denli uzun olsa da yine fazlaca direnç göstermeyeceklerdir.
@taydin  hocamın da fikirlerini almak isterim.

taydin

#404
Konuyla ilgili komik bir anımı anlatayım. Meslek lisesinde okuyorum, yaz tatili için memleketteyim. Bir televizyon tamircisinin yanında çırak olarak çalışıyorum. Bu ustamız, sıradan televizyon tamirinin çok ötesine geçmiş, Almanya'dan getirtttiği VHF ve UHF televizyon aktarıcı cihazlarının birebir aynısını yapıyordu! O zamanlar televizyon uydudan değil, yerel vericiler ve VHF/UHF antenlerle seyrediliyordu. Çukurda kalıp da yayın alamayan köyler de bizim Vedat usta'ya VHF/UHF aktarıcı sipariş ediyor, bu cihaz da dağın tepesinden aldığı sinyali köye "aktarıyordu".

Usta bir köyün cihazını bitirmiş, test ediyordu. UHF frekans bandında 20W gibi bir güç elde ediyor, bunu 30W'a çıkarana kadar habire devre üzerindeki trimerleri çevirip duruyordu.

Bir oto elektrikçisi geldi, çaylar söylendi ... Bizim usta bir floresan ampulünü aldı eline, ampul hiçbir yere bağlı değil, ama güçlü RF'in yarattığı elektrik alanında kendiliğinden yanıyor  :)) Oto elektrikçisine dönüp, "usta, nasıl oluyor bu iş?" diyor, usta da "iyi hile yapmışsın, nerede pil, ampulün içinde mi?" diye soruyor ...

Sonra Vedat usta RF vericinin çıkışına bir otomobil sinyal ampulü takıyor, ampul yanıyor. Sonra da oto elektrikçisine "şu ampulü kısa devre et cımbızla, bakalım ne olacak" diyor, ve ampul kısa devre edilince söneceğine daha kuvvetli yanıyor.

Bizim oto elektrikçi "ulan bildiklerimi de unutmadan gideyim ben" diyor ve gidiyor  :))

RF frekans bölgesinde devrenin her tarafında gizli bobinler, kapasitörler, transformatörler var. İşin içinden çıkmak çok zor.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

taydin

Amfi devrelerinde istenen, giriş ve çıkış empedanslarının, cihazın çalışma frekans aralığında mümkün mertebe rezistif olması. Yani saf direnç gibi davranması. Eğer resiztif değilse, iki türlü bozulma meydana gelir:

- Kazanç cevabı frekansa göre değişir.
- Faz cevabı frekansa göre değişir.

Eğer devrede kesinlikle elimine edemediğimiz kapasitif veya endüktif davranış var ise, o zaman özel kompanzasyon devreleri ile bunların etkisi giderilmeye çalışılır.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Kazasker

#406
yamyam abi 0001 ohm mu :)  bizim graund plane baya dirençli o zaman . yeni .plane işine grdim bakalım hayırlısı.
taydin abi  eski tv tamircileri takdir edilecek insanlar hakkaten.  dediğiniz gibi enterfere gibi bir durum söz konusu bunu en aza indirmek için. .plane dışında ne yapabilirim.
ayrıca yamyam abi daha önceki sohbetimizde giriş ayarlı direncin düşük olması gürültüyü azaltır demiştiniz. 25k trimpot taksam fayda sağlar mı?

bu arada video çektim yükleniyor. devre kararsız derken anlatmak istediğimi videoya çektim bu sefer. birazdan ilave ederim buraya.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

25K trimpot takarsan giriş gürültülerin azalır.
Ama bass seslerdeki kaybın artar.
Ground plane demir de olsa direnci bu kadar yüksek olmamalıdır.
Sen montajda hata yapmışsındır.
Ben alüminyum önerirken temiz bir plaka anlamında önermiştim.
Paslı boyalı olduktan sonra alüminyum da fark etmez.

Kazasker

#408
slm. dünkü test videosu çok geç yüklendi. kususra bakmayın  ;)  uzun bir test oldu. bu gün de durum ayı. 10dk oldu sorun yok. sistem hala soğuk..

https://www.youtube.com/watch?v=cdlr_smcaiE&t=1s
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

İyi kalite ampli yapabilmek sanıldığı kadar kolay değildir. Hevesin kırılmasın.
Sadece bir osiloskop bile bu tasarımdaki çoğu sorunların görülmesine yardımcı olabilir ve sorunlar çözülebilir.
Ancak osiloskopumuz olmadığı için elbette göz kararı ilerleyebiliyoruz.
Giriş trimpotlarını kaç oranında ayarladın bilmiyorum ama, yarı yarıya kısık olması ideal olmalıydı.
Yani giriş seviyeni yarı yarıya düşürmüş olacaksın.
Giriş seviyen 1Vpp ise ton kontrol giriş entegrene 0.5V giriyor demektir. Sen bu gerilimi 10Kat artırdığına göre ton kontrol çıkışında 5V luk bir seviye demektir ki, +/-15V ile çalışan bir opamp her durumda bozmaması lazımdır.
Balans potunun devreye girmesiyle bas seslerde düşme görülmektedir. Bu olay balans potunun değeri ile ilgilidir.
Balans potunun volüme potundan 2 katı değerde olması gerekmektedir. Yani volüme potun 100K ise balans potun 200K olmalıdır. Aynı testi, 50K volüm potu kullanarak tekrar yapabilirsin.
Balans potunun sağ ya da sola hareketinde oluşan çat sesi, kanallardan birisinin PRE-GROUND ile irtibatlanmasından kaynaklanmaktadır.
Yani senin PRE_GR noktan doğru değil. Bu olay genellikle amplinin pre-state ground noktası ile volüme devresindeki pre state ground arasında potansiyel farkı oluşmasından kaynaklanır.
Ampli üzerindeki jumperları sökmemişsen, ve amplinin pre st ground noktasını ilmine göre tespit edilen pre-st ground ile irtibatlandıramamışsan bu sorun oluşur.
NOT:
Az bir hıss sesi bile olmaması lazımdır. Kabul edilebilir gürültü seviyesi kulağını hoparlöre dayadığında ancak duyulabilen hıss sesidir.

Kazasker

Giriş tempoları ayarladığımız gibi 25k. Völüm poti 100k, balans potu 200k. Jumperler bağlı. Şimdi kontrol ettim temassizlik yok. Mevcut durum bu. Yeni plane de durum nasıl olacak bakalım. :)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

memleket

#411
Ampli üzerindeki jumperları sökmemişsen, ve amplinin pre st ground noktasını ilmine göre tespit edilen pre-st ground ile irtibatlandıramamışsan bu sorun oluşur.

Giriş tempoları ayarladığımız gibi 25k. Völüm poti 100k, balans potu 200k. Jumperler bağlı. Şimdi kontrol ettim temassizlik yok. Mevcut durum bu. Yeni plane de durum nasıl olacak bakalım.

Jumperler sökülece mi sökülmeyecek mi?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: memleket - 11 Aralık 2018, 21:30:33Jumperler sökülece mi sökülmeyecek mi?
JUMPER'ların sökülme kuralı.
Ampli pre state ground bağlantısı, bağımsız birer iletken ile sistemin pre-st ground noktasına (LOUDNESS DEVRESİNDEKİ) taşınmalıdır.
Bu iletkenlerin gidişatı çok önemlidir. Başka devrelerden ve enterferelerden etkilenmeyecek şekilde ve en DÜZ bir şekilde pre state ground noktasına götürülmelidir.
Bu iletkenlerin sinyal taşıyıcı iletkenlerin blendajından ayrı yapılması da gerekebilir. Yani volüme den gelen sinyal kablolarının şaselerinin kullanımı, devreyi etkiliyorsa, ayrı bir iletken kullanılmalı, sinyal kablosu blendajının ampli tarafındaki uç boş bırakılmalıdır.
Teknik yetersizliklerden dolayı bu uygulamalar yapılamıyorsa, jumperler takılı kullanılabilir. Ancak bu sefer de sinyal kablosunun blendaj ucu ampli nin girişinden kesilmelidir.

Mr_YAMYAM

İLAVE NOT:
Test videosundan anlaşıldığı kadarıyla, ampli çıkış seviyen O-L olmaktadır. Yani bozulmaya gitmektedir.
Ancak hoparlörlerinin kazancı alçak frekanslarda yeterli olmadığı için. bu bozulmayı algılayamamaktasın.
Kulak ile yapılan testlerde hoparlörler son derece önemlidir.
Mümkünse büyük ve kazançlı hoparlör kullanmalısın. Eğer başka hoparlörün yoksa mevcut hoparlörlerini daha büyük bir kutuya yapmalısın.
Test etmek amacıyla bu hoparlörleri büyükçe bidonların ağzına kapatarak kullanabilirsin. Yani su bidonlarını kabin olarak kullanacaksın.

Kazasker

Su bidonu  :D  iyi fikirmis abi. Tuttum bunu. Yarın iki tane patlatayım  :)  ovall hoparlörü koysam olur mu bidona.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

#415
Alıntı yapılan: Kazasker - 11 Aralık 2018, 22:14:21Su bidonu  :D  iyi fikirmis abi. Tuttum bunu. Yarın iki tane patlatayım  :)  ovall hoparlörü koysam olur mu bidona.
Olmaz. ŞÖYLE Kİ.
Bidonun ağzı tamamen kapanmalıdır. Yanlardan hava alırsa rezonans bozulacaktır.
Hoş ne kadar bozulsa da kazanç önemli olduğu için iş görecektir ama burada 50Hz ve altı için kazanç arıyoruz.
Bidonların iç hacmi en az 20 litre olmalıdır. Daha büyük olması daha iyidir.
HAA NOT:
Oval hoparlörleri bir tahtaya uyarlayıp ta tahtayı bidona kapatırsan olur.
Yani tahtada bidonun ağzını tam kapatacak şekilde yuvarlak delik olmalıdır.
Özetle belirtirsek.
Bir tahtaya yuvarlak delik aç. Bu deliğin çapı bidonun ağzından daha dar olmalıdır.
Bu tahtaya oval hoparlörleri montele.
Tahtayı bidonun ağzına kapat iş tamamdır.

Kazasker

ilk sistemi ölçtütğümde sorun yoktu. baslar çalışmıyordu sadece, ölçümlerde kısa devre de yoktu. besleme ayarlandığı gibi...
sonra ton kontrol kondansatör yenilendi, bass problemi bitti, bu sefer çıt sesi gelmeye başladı yüksek baslarda. her yeri ölçtüm ama dün son ayakta giriş çıkış kısa devre ölçümü yaptım oda ne . çıkış pozitif kanallar kısa devre.... aynı şekilde sinyal varken giriş portları da .... anlamıyorum devrede kısa devre yapan yer  yok. yeni kablolar aldım. yeniden sinyal kablosu dahil hat çekeceğim.  devreyi yeni bir levhaya kurup test edeceğim. montaj hatası var yapmışım sanki....
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

#417
Alıntı yapılan: Kazasker - 12 Aralık 2018, 11:15:26ilk sistemi ölçtütğümde sorun yoktu. baslar çalışmıyordu sadece, ölçümlerde kısa devre de yoktu. besleme ayarlandığı gibi...
sonra ton kontrol kondansatör yenilendi, bass problemi bitti, bu sefer çıt sesi gelmeye başladı yüksek baslarda. her yeri ölçtüm ama dün son ayakta giriş çıkış kısa devre ölçümü yaptım oda ne . çıkış pozitif kanallar kısa devre.... aynı şekilde sinyal varken giriş portları da .... anlamıyorum devrede kısa devre yapan yer  yok. yeni kablolar aldım. yeniden sinyal kablosu dahil hat çekeceğim.  devreyi yeni bir levhaya kurup test edeceğim. montaj hatası var yapmışım sanki....
Bu şekilde bir ölçüm bilimsel değildir.
Sadece avometre ile giriş çıkış veya bir elektronik devredeki kısa devre ölçümü yapılamaz.
Sadece fiziki temas var mı diye kontrol edilebilir ki, böyle birşey olsaydı bulunan kanal hiç çalışmamalıydı.
Sinyal varken giriş portları kısa devre görünüyorsa kaynak çıkış empedansın çok düşüktür.
Bu devredeki ölçüm ve tasarım şöyle olmalıdır.
1) Tüm besleme gerilimleri hem boşta hem de devre çalışırken test edilmeli ve belirtilen toleransların dışındaki değerlere izin verilmemelidir.
2) GROUND tekniği ve bağlantı doğruluğu ilmine göre hem gözlemlenmeli, hem de mümkün mertebe ölçülmelidir.
3) Kullanılan malzeme kalitesi ve devreye uygunluğu, ilk etapta değerlerinin ve toleranslarının ölçümü ile tespit edilmelidir. Günümüzdeki çoğu basit avometreler bile kondansatör ölçebilmektedirler.
Olası şüphelerde devre elemanı resimlenerek, forum içerisinde gösterilerek bilgi alınmalıdır.
Bazı basit ölçümler ve okunması gerekli değerler.
İnput RCA jack canlı ve şase arası: Her iki kanal için de aynı olmalıdır.
Ton kontrol bağlı iken ve belirlenen trimpotlar 50K iken okunacak değer 50K dır. Ton kontrolün input bağlantısı söküldüğünde buradan ölçülen değer sonsuz olmalıdır.
LM1875 in giriş uçları arasında omik olarak 51K okunmalıdır. Volüme potu devreye alınırsa bu değer potun açıklığı doğrultusunda değişmelidir.
Şase iletkenleri ve vidalama arasındaki omik değerler hassas olarak ölçülmelidir. Olası temas sorunlarına meydan verilmemelidir. Bu ölçümdeki kriter civatalar arası değil, baskı devre kartındaki ilgili PCB yoludur.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 12 Aralık 2018, 11:47:47Bu devredeki ölçüm ve tasarım şöyle olmalıdır.
1) Tüm besleme gerilimleri hem boşta hem de devre çalışırken test edilmeli ve belirtilen toleransların dışındaki değerlere izin verilmemelidir.
2) GROUND tekniği ve bağlantı doğruluğu ilmine göre hem gözlemlenmeli, hem de mümkün mertebe ölçülmelidir.
3) Kullanılan malzeme kalitesi ve devreye uygunluğu, ilk etapta değerlerinin ve toleranslarının ölçümü ile tespit edilmelidir. Günümüzdeki çoğu basit avometreler bile kondansatör ölçebilmektedirler.
Olası şüphelerde devre elemanı resimlenerek, forum içerisinde gösterilerek bilgi alınmalıdır.
Bazı basit ölçümler ve okunması gerekli değerler.
İnput RCA jack canlı ve şase arası: Her iki kanal için de aynı olmalıdır.
Ton kontrol bağlı iken ve belirlenen trimpotlar 50K iken okunacak değer 50K dır. Ton kontrolün input bağlantısı söküldüğünde buradan ölçülen değer sonsuz olmalıdır.
LM1875 in giriş uçları arasında omik olarak 51K okunmalıdır. Volüme potu devreye alınırsa bu değer potun açıklığı doğrultusunda değişmelidir.
Şase iletkenleri ve vidalama arasındaki omik değerler hassas olarak ölçülmelidir. Olası temas sorunlarına meydan verilmemelidir. Bu ölçümdeki kriter civatalar arası değil, baskı devre kartındaki ilgili PCB yoludur.


tamamdır abi..
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Kazasker

#419
Güncel ölçümler.
Girişler sinyal olduğunda müzik ritmine gore çıkışlar her daim kısa devre. Tabi hp. Takılı iken.
[attach type=thumb]10281[/attach][attach type=thumb]10283[/attach]
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Kazasker

#420
SORUN KESİN ÇÖZÜLDÜ.
Ses kaynağı esk bir laptop idi. Masaüstü pcb ye taktım o da ne  :D sorun bitti. 1 saat oldu. Çıt yok.
Ayrıca sistem sıfır noktasından aldığım hop.çıkış gnd yi.  Çıkışın hemen altında ki şasiye vidaladım. Ohm 0.3 e düştü.  Eva ton kontrol sosyal hattı yenilendi normal 3 kablo ile burada ohm 05...  Yarın yeni gnd plane gelecek. Onu da yaptım mı dadından yenmez.  :D  oh be..

Bu arada diyot modunda  rca giriş  sağ sol değdiğinde ötmesi normal mi... hem, laptop hem tel hem de pcb de böyle...
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

#421
Alıntı yapılan: Kazasker - 13 Aralık 2018, 19:43:31SORUN KESİN ÇÖZÜLDÜ.
Ses kaynağı esk bir laptop idi. Masaüstü pcb ye taktım o da ne  :D sorun bitti. 1 saat oldu. Çıt yok.
Ayrıca sistem sıfır noktasından aldığım hop.çıkış gnd yi.  Çıkışın hemen altında ki şasiye vidaladım. Ohm 0.3 e düştü.  Eva ton kontrol sosyal hattı yenilendi normal 3 kablo ile burada ohm 05...  Yarın yeni gnd plane gelecek. Onu da yaptım mı dadından yenmez.  :D  oh be..

Bu arada diyot modunda  rca giriş  sağ sol değdiğinde ötmesi normal mi... hem, laptop hem tel hem de pcb de böyle...
@taydin  abi.
Şimdi bu adamı köteklesen. 10 vurup 1 saysan hakkın değil mi :D
Sırf giriş sinyalini ölçemiyor diye bir yığın masraf ettirdi bize  >:(
Haliyle RCA girişlerini de ölçemiyor.
RCA girişlerde hiçbir cihaz bağlı değilken, sistem giriş empedansını görürsün. Bu empedans omik bir dirençle belirlenmiş olup, ton kontroldeki 50K trimpotlardır. Bu trimpotların değeri ne olursa onu ölçmelisin.
RCA lara bir cihaz bağladığında ölçümlerin yanıltıcı olabilir. Çünkü kaynak hakkında herhangi bir bilgin yoktur.

İLAVE NOTLAR:
Ölçüm aletlerine güvenmelisin adlı başlıkta bir husus belirtilmiştir.
Senin 0.3 ohm olarak ölçtüğün bu değer ne kadar doğrudur? 1 ohm olma ihtimali olabilir mi, ya da daha düşük bir değer.
En azından şu referansı kesinlikle belirtmeliydin.
Ohmmetrenin uçlarını boşta birbirlerine değdirdiğimde X.XX ohm görmekteyim. Ölçmem gereken noktalara değdirdiğimde bu değer X.AB oluyor. GİBİ.
Böylece küçük te olsa bir referans elde ediyoruz.
Yapmış olduğun bu son değişiklik ile direnç 0.3 olabiliyorsa, vidalama konusunda çok zayıfsın demektir.
En başından beri bu konunun önemine değinmekteyim.

AKLIMA GELDİ:
Senin SU BİDONLARI nooldu? Ben olsaydım bu bidonlara çoktaan turşu bile kurmuştum.
BiDON'lar örnek olarak verilmiş idi. Esas olan küçük kabinler ile elde edebileceğin bas seviyesidir.
Sakın bana bidon alamadım deme. Oralarda biryerlerde sandık, dolap çekmece gibi şeyler olabilir.
Uygun bir yerleşimle bu gibi şeyleri de kısa süreliğine kabin olarak kullanabilirdin.
Ama görüyorum ki ses seda yok.

Kazasker

#422
Abi ölçüm işini en net şimdi tarif ettin. ::)  Bunu bilsem daha çok önceden yapar atardım.
Prob birbirine değdiğinde ölçüm.
[attach type=thumb]10285[/attach]

Cihaz  sinyal girişi bağlı değilken ölçüm. Burada 54k plan değer ton kontrol tiz pot tarafındaki giriş..
[attach type=thumb]10287[/attach][attach type=thumb]10289[/attach]

Diğer tüm ölçümler
1.4 ohm



vidalama işinde iyi değilim belki ama vidalar çok sağlam oturmuş vaziyette ve sıkılar
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Kazasker

#423
Bidon işiini unutmadım. 2 adet bu bidondan buldum 30 litre .. yıkadım kurumasını bekliyorum. Et kalınlığı 5 mm.  ;)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

5mm mi offf çok iyi.
30 litre ise de çok ideal.
Bence kurumasını bile bekleme. Hemen oparlörleri ağzına kapatıp testlere başla.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 13 Aralık 2018, 22:41:265mm mi offf çok iyi.
30 litre ise de çok ideal.
Bence kurumasını bile bekleme. Hemen oparlörleri ağzına kapatıp testlere başla.

:D  :D  işyerindeler  beni bekliyorlar  abi.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 13 Aralık 2018, 22:45:25:D  :D  işyerindeler  beni bekliyorlar  abi.
İşyerindekileri napiim :D Burada olanlar lazım.
En azından amplini test edebilmek için büyükçe bir kabin olarak kullanabileceğin bir SANDIK yok mu.
Delip deşirmen önemli değildir. Önemli olan içini kabin olarak kullanabilmendir.
Yani amplinin bass seviyesini ölçmen lazım acilen

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 13 Aralık 2018, 22:39:31Bidon işiini unutmadım. 2 adet bu bidondan buldum 30 litre .. yıkadım kurumasını bekliyorum. Et kalınlığı 5 mm.  ;)
İyi de o bidon olmaz ki.
Ağzı çok ufak. Hoparlörü nasıl yerleştireceksin.

Kazasker

#428
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 13 Aralık 2018, 22:49:40İşyerindekileri napiim :D Burada olanlar lazım.
En azından amplini test edebilmek için büyükçe bir kabin olarak kullanabileceğin bir SANDIK yok mu.
Delip deşirmen önemli değildir. Önemli olan içini kabin olarak kullanabilmendir.
Yani amplinin bass seviyesini ölçmen lazım acilen

abi yok ki öyle sandık. ama tahta bol baya. sunta var yarın kesip yapayım. yarım saatimi almaz.  şimdi geç oldu makineleri açarsam gürültü olur gece gece :)
sen sana zahmet şeklini ve ölçüsünü verebilirmisin  bana. ebat önemli değil.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 13 Aralık 2018, 23:15:26abi yok ki öyle sandık. ama tahta bol baya. sunta var yarın kesip yapayım. yarım saatimi almaz.  şimdi geç oldu makineleri açarsam gürültü olur gece gece :)
sen sana zahmet şeklini ve ölçüsünü verebilirmisin  bana. ebat önemli değil.
Şekli şemali hiç önemli değil.
Önemli olan bass kazancı için iç hacim.
Ne kadar büyük olursa o kadar iyidir.
Hatta şu anda bile kabinimsi bişey yapabilirsin.
Alt kısmı boşluklu olan çekyat türü bir oturağın varsa hoparlörleri boşluğa yerleştirerek test alabilirsin.
Bu boşluk çekyat olabilir kasa olabilir, çekmece veya gardrop bile olabilir. Yeterki iç kısmında biraz hava hapsedilebilir olsun.

Kazasker

#430
Bu gün  yeni kabin yaptım test için.
Biraz büyük ama işimizi görsün yeter. ;D
Test videosu çektim ama çocukların çektiği ıvır zıvırı  silerken onuda silmişim. Tekrar çıkıp çekmeye üşendim.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

#431
Kabinin içi boş olmaz.
ÇUL, ÇAPUT ne bulursan doldurmalısın.

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 15 Aralık 2018, 13:00:24Kabinin içi boş olmaz.
ÇUL, ÇAPUT ne bulursan doldurmalısın.

tamam abi. eve yeni geldim. yarın test ederim.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 16 Aralık 2018, 01:02:44tamam abi. eve yeni geldim. yarın test ederim.
Fazla bekleme. Bir sürü göz kulak ağız ve burun konuyu izliyor.
Genel olarak yapmış olduğumuz amplimizin band genişliği ve dinamik alanı önemlidir.
Bu sebeple elde edeceğin frekans spectrumu oldukça önemlidir.
Amplideki bass ve tiz seviyeleri, sesteki genel bozulama oranı (ölçülemese de) dinlerken enstrumanların ayırt edilebilme seviyeleri oldukça önemlidir.

Kazasker

#434
slm.
abi bu akşam sistemi topladım son hali ile. tam anlamıyla bitirip test etmek istedim.  oteste başladım oda ne? bir hırıltı var. ama ses geliyor. hmen ölçtüm. trafoda 18.5 volt çıkışlar 12 volt görünüyor. besleme çıkışı eksi taraf komple 0 volt.  ilk önce trafo gitti dedim. çünkü ısınma yaptı baya... sonra beslemeyi söktüm . köprüyü yeniledim. lm317 ve 337 yi yeniledim. hırıltı gitti ama en başa döndük. lanet lm337 yine arızalı... ampli  eksi giriş 19 volt.  ton katı eksi giriş 19 volt ve ayarlanmıyor. sinirlendim kapattım yarın elimdeki son lm337 yi takacağım. >:(  >:(  yani anlıyacaan lm337 sendromu yaşıyorum şuan  :(
video yüklenmesine az kaldı...  bu arada ses harika geliyor büyük kabinde. en düşük seste bile tonlar net ve harika.  içine de çaput bez ve sünger ne bulduysam attım. ....

EDİT: video  da hata olduğundan yaynlamadım. bunu için kusura bakmayın...  lisans izni olmayan bir şarkı yüzünden video sessiz..
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 17 Aralık 2018, 00:31:27slm.
abi bu akşam sistemi topladım son hali ile. tam anlamıyla bitirip test etmek istedim.  oteste başladım oda ne? bir hırıltı var. ama ses geliyor. hmen ölçtüm. trafoda 18.5 volt çıkışlar 12 volt görünüyor. besleme çıkışı eksi taraf komple 0 volt.  ilk önce trafo gitti dedim. çünkü ısınma yaptı baya... sonra beslemeyi söktüm . köprüyü yeniledim. lm317 ve 337 yi yeniledim. hırıltı gitti ama en başa döndük. lanet lm337 yine arızalı... ampli  eksi giriş 19 volt.  ton katı eksi giriş 19 volt ve ayarlanmıyor. sinirlendim kapattım yarın elimdeki son lm337 yi takacağım. >:(  >:(  yani anlıyacaan lm337 sendromu yaşıyorum şuan  :(
video yüklenmesine az kaldı... 
bu arada ses harika geliyor büyük kabinde. en düşük seste bile tonlar net ve harika. 
içine de çaput bez ve sünger ne bulduysam attım. ....

Konumuzun amacı bu idi. KALİTELİ AMPLİ TASARIMI.
Her ne kadar amatör bir tasarım olsa da, ilmine göre yapmaya çalıştık.
Bu tür aksaklıklar her daim olagelen durumlardır. Gerek malzeme kalitesi, gerekse insan faktörü, bu gibi arızalara sebebiyet verebilir. Önemli olan bir amaca ulaşabilmektir.
Bizler de minumum bütçe ile nispeten iyi denilebilecek ampli yapmaya çalışıyoruz.
Bu tasarımımızda aynı entegreleri kullanarak üst seviye bir tasarım yapmaya kalkışırsak, toplam bütçemizi en azından 4 kat artırmalıyız. İşte burada hurdacılık esası geçerli oluyor.
Eski cihazlarda bulunan çoğu malzemeler iyi kalite üretimlerdir. Bir örnek verirsen senin TA7240 gibi.
Gerek kondansatörler gerek dirençler ve diğer elemanları da hesaba katmalıyız.
Bu sebeple LM337 ve LM317 leri kaliteli olarak bulman gerektiğini de belirtmiş olmalıyım.

Hoparlör konusunun önemine de değinmiştim.
Basitçe hesaplanarak yapılmış bir kabin ile bile sesin ne denli değiştiğini görmüş olmalısın.
Eğer istersek bu kabinimizi ilmine göre izole edebilir, bilgimizin yettiğince en iyi kabini yapmaya da çalışabiliriz.
Zaten konu başlarında kabin yapımının gerekliliğinden bahsetmiştim.

Şimdi geriye bir unsur kalıyor.
Yapmış olduğumuz bu amplimizi, diğer ampliler ile acımasızca kıyaslamak. CONY, MONY PEYNIIR MEYNIIR, hangi marka olursa olsun. Hiç önemli değil. Hatta @taydin  abinin baba yadigarına bile kafa tutabilirsin :D
Yenmek yenilmek hiç önemli değildir haa. :D
Üst seviye amplilerle yarışamaz olsa da, en azından KENDİM YAPTIM diyebilecek kadar kalite var ise tüm uğraşılarımıza değecektir.

Kazasker

abi yaptığım çalışmadan ve desteklerinizden çok memnunum.  hele askşam o sesi duydum ya harika hissettim. yarın ilk iş orjinal 337 bulmak olacak.  geç olsun güç olmasın. :)  kabin artık şart oldu. bendekileri kabin sanırdım meğerse boş tenekeymiş. aynı hoparlör uluyor resmen büyük kabinde... ;D
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 17 Aralık 2018, 01:10:22abi yaptığım çalışmadan ve desteklerinizden çok memnunum.  hele askşam o sesi duydum ya harika hissettim. yarın ilk iş orjinal 337 bulmak olacak.  geç olsun güç olmasın. :)  kabin artık şart oldu. bendekileri kabin sanırdım meğerse boş tenekeymiş. aynı hoparlör uluyor resmen büyük kabinde... ;D
Gönül isterdi ki @memleket  ve başka arkadaşlar da yapsaydı.
Konumuzun esas amacı İYİ KALİTE AMPLİ TASARIMI olduğu için, önemli olan konu içeriğindeki bazı hesaplamalardır.
Yani bizler çıkış katı olarak LM1875 kullanmış olsak ta, pekala çok farklı çıkış katları da kullanabilirdik.
Her bir çıkış katı, hoparlör sürebilme kabiliyeti doğrultusunda değerlendirilebilir. Ancak şunu bilmeliyiz.
Çıkış gücümüz ne olursa olsun, elde edebildiğimiz dinamik alan seviyesi.
Öncelikli şartname S/N kuralı olup, grounding teknikleri ile önem arzetmektedir.
Dinamik band genişliği.
Literatürde belirtilmiş 20Hz ten 20KHz e kadar frekans bandını ne ölçüde yükselebiliyor ve hoparlörlerimiz bunu ne ölçüde ses haline getirebiliyor. (Ölçmeye çalıştık)
Her yükseltici, yüke bağlandığında çıkış gerilimi düşmektedir. Bu gerilim düşümü her frekansta farklı olabilmektedir. Hoparlörlerimiz indüktif yük olduğuna göre kullandığımız çıkış katı ne kadar kayıpla hoparlörleri çalıştırabiliyor. Kayıplarımız, tasarımda başka yerlerden de oluyor mu?
Giriş konnektörlerinden itibaren ele alındığında, kullanılan kablonun bile önemi vardır. Bu önem, yapılan tasarımın hassasiyeti doğrultusunda malzeme kalitesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
İşte bu gibi durumlarda, bir kablonun metresine 10$ verilir mi kavramı ortaya çıkmaktadır. Keza devrede kullanılan malzemelerin kalitesini de ele alırsak, haliyle ciddi masraflar söz konusu olabiliyor.
İşte bizim amacımız en uygun bütçe ve uygun bir tasarımla en ideal tasarımı yapabilmek idi.
Bunu da amatör bir tasarımla elde edebildiğimizi görüyoruz.
Aynı devremizi daha da geliştirip, çok daha üst seviye bir ampli yapabilmek elimizdedir.
Ancak bu sefer ilave devreler, özel malzemeler ve en önemlisi DOĞRU BİR ÖLÇÜM ile sonuca ulaşmaya çalışmalıyız. Ölçüm için elimizde gerekli aletler olmadığına göre, şimdilik devremizi bu haliyle bırakıp, ilerleyen zamanlarda eğer istersek, BİLİM ADINA geliştirebiliriz.

Kazasker

Bu gün de olmadı usta  :(
Lm337 aldım on marka gayet sipirdekler  :D
Lakin garip bir durum var ses yine iyi voltaj çıkışları iyi ama sıkıntı büyük bu sefer. Sistem açık konumda boşta iken sol çıkıştan  eksi 25 sağ çıkıştan eksi 13 volt okuyorum. Ve sol çıkış 4 defa sağ çıkış 1 defa yandı...  sağ baya iyi dayandı ama.. sağ ve sol canlı uçlar birbirine dokunduğunda ufak şimşekler çakıyor.  :)  devreleri soktum bi güzel acep hata nerde  :o  ::)   8)

Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Kazasker

@memleket  hocam yapmış devresini keyf ediyor. darısı başımıza. az kaldı  ;)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

#440
Bu tür aksaklıkların bu şekilde çözülmesi oldukça zordur.
Devreleri bağlarken veya test ederken orada olmadığım için ne tür hata yapmış olduğunu bilemem.
Bu sebeple kendi testlerini kendin yapmalısın.
ÖNCE PSU testi.
Güç kaynağı montajlanır. Çıkışlarda hiçbir şey bağlı değilken tüm voltajlar ölçülür. Ayarlı voltajlar ayarlanarak  istenilen değerde sabitlenir.
Önce regülesiz voltaj çıkışlarına uygun bir yük bağlanarak çıkış gerilimleri ölçülür.
Trafo çıkışı 19V ise doğrultulduktan sonraki voltajımız yaklaşık 28V olmalıdır. Hem eksi uçta hem de artı uçtaki voltajlarımız eşit olmalıdır. Öngörülen yük akımları doğrultusunda regülesiz çıkışlara bağlanan yük te seçilmelidir.
Çıkış gücümüz 30W max olduğu için max çekilebilecek akımımız da bu güç doğrultusunda hesaplanır.
Kanal başına 2A çektiğimizi kabaca hesaplayalım. 2 kanal amplimiz olduğuna göre 4A lik max.yük akımı bizim için referanstır.
Regülesiz gerilimimize tahammül edebilecek bir lamba veya direnç temin edilerek, bir voltaja bağlanır. Ve yük çalışırken voltaj ölçülür. 4A akım altında 28V olan gerilimimiz 20V a kadar düşse bile kabul edilebilir bir değerdir.
Ancak trafo AC çıkışından daha aşağılara (19V) düşüyorsa trafo gücü yetersiz demektir.
Her iki regülesiz voltaj çıkışı ayrı ayrı test edildikten sonra sorun görülmezse regüleli voltajların testi yapılmalıdır.
Regüleli voltajlar için öngörülen max. akım 1A dir. Demekki her bir çıkıştan 1A çekecek şekilde bir yük temin etmeliyiz. Bir lamba veya 15ohm  20W taş direnç.
Regüleli çıkışlarda kesinlikle voltaj düşmesi olmamalıdır. 12V a ayarlanmışsa 12V olarak kalmalıdır. 1V bile düşüyorsa o devrenin regülasyonu normal değildir.
Güç kaynağı testinden sonra çıkış katı testine başlanır.
Çıkış katı ilgili voltajlara bağlanarak boşta çalıştırılır. Yani girişinde hiç sinyal olmamalıdır. Bu haliyle ampliye giren voltajlar yeniden ölçülmelidir. Herhangi bir voltaj tarafında (eksi ya da artı) voltaj düşümü yaşanıyorsa, o kanalın çıkış entegresi değiştirilmelidir.
Çıkış katına bir sinyal verilerek uygun güçte çalıştırılır. Takribi 5-10W çıkış gücünde çalıştırıldığında besleme gerilimlerindeki dalgalanma max.2V olabilir. Daha fazlası kabul edilmez.

Çıkış katının ölçümleri de bittikten sonra ton kontrol devresi monte edilerek bağlantıları yapılır ve besleme verilir.
Ton kontrol devreye bağlandığı anda da regüleli voltajlar ölçülmelidir.  Herhangi bir voltaj çıkışında düşme olmuşsa, öncelikli arıza dekuplaj kondansatörlerindendir. (Tantal) En son ihtimal entegredir.
 

Kazasker

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 18 Aralık 2018, 13:18:19Bu tür aksaklıkların bu şekilde çözülmesi oldukça zordur.
Devreleri bağlarken veya test ederken orada olmadığım için ne tür hata yapmış olduğunu bilemem.
Bu sebeple kendi testlerini kendin yapmalısın.
ÖNCE PSU testi.
Güç kaynağı montajlanır. Çıkışlarda hiçbir şey bağlı değilken tüm voltajlar ölçülür. Ayarlı voltajlar ayarlanarak  istenilen değerde sabitlenir.
Önce regülesiz voltaj çıkışlarına uygun bir yük bağlanarak çıkış gerilimleri ölçülür.
Trafo çıkışı 19V ise doğrultulduktan sonraki voltajımız yaklaşık 28V olmalıdır. Hem eksi uçta hem de artı uçtaki voltajlarımız eşit olmalıdır. Öngörülen yük akımları doğrultusunda regülesiz çıkışlara bağlanan yük te seçilmelidir.
Çıkış gücümüz 30W max olduğu için max çekilebilecek akımımız da bu güç doğrultusunda hesaplanır.
Kanal başına 2A çektiğimizi kabaca hesaplayalım. 2 kanal amplimiz olduğuna göre 4A lik max.yük akımı bizim için referanstır.
Regülesiz gerilimimize tahammül edebilecek bir lamba veya direnç temin edilerek, bir voltaja bağlanır. Ve yük çalışırken voltaj ölçülür. 4A akım altında 28V olan gerilimimiz 20V a kadar düşse bile kabul edilebilir bir değerdir.
Ancak trafo AC çıkışından daha aşağılara (19V) düşüyorsa trafo gücü yetersiz demektir.
Her iki regülesiz voltaj çıkışı ayrı ayrı test edildikten sonra sorun görülmezse regüleli voltajların testi yapılmalıdır.
Regüleli voltajlar için öngörülen max. akım 1A dir. Demekki her bir çıkıştan 1A çekecek şekilde bir yük temin etmeliyiz. Bir lamba veya 15ohm  20W taş direnç.
Regüleli çıkışlarda kesinlikle voltaj düşmesi olmamalıdır. 12V a ayarlanmışsa 12V olarak kalmalıdır. 1V bile düşüyorsa o devrenin regülasyonu normal değildir.
Güç kaynağı testinden sonra çıkış katı testine başlanır.
Çıkış katı ilgili voltajlara bağlanarak boşta çalıştırılır. Yani girişinde hiç sinyal olmamalıdır. Bu haliyle ampliye giren voltajlar yeniden ölçülmelidir. Herhangi bir voltaj tarafında (eksi ya da artı) voltaj düşümü yaşanıyorsa, o kanalın çıkış entegresi değiştirilmelidir.
Çıkış katına bir sinyal verilerek uygun güçte çalıştırılır. Takribi 5-10W çıkış gücünde çalıştırıldığında besleme gerilimlerindeki dalgalanma max.2V olabilir. Daha fazlası kabul edilmez.

Çıkış katının ölçümleri de bittikten sonra ton kontrol devresi monte edilerek bağlantıları yapılır ve besleme verilir.
Ton kontrol devreye bağlandığı anda da regüleli voltajlar ölçülmelidir.  Herhangi bir voltaj çıkışında düşme olmuşsa, öncelikli arıza dekuplaj kondansatörlerindendir. (Tantal) En son ihtimal entegredir.
 
SU YAZİYİ CERCEVELEYİP ATOLYEYE ASACAGİM YARİN İLK İSİM BU . sağol abi
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

taydin

Alıntı yapılan: Kazasker - 18 Aralık 2018, 18:52:25SU YAZİYİ CERCEVELEYİP ATOLYEYE ASACAGİM YARİN İLK İSİM BU . sağol abi

Şu sizin amfinin yapım aşamalarını video'ya çekip youtube'da paylaşsanız, baya bir reyting yapardı :) Ne mücadeleler, badireler atlatıldı. Ve nefeslerimizi tuttuk, mutlu sonu bekliyoruz :)
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: taydin - 18 Aralık 2018, 19:14:42Şu sizin amfinin yapım aşamalarını video'ya çekip youtube'da paylaşsanız, baya bir reyting yapardı :) Ne mücadeleler, badireler atlatıldı. Ve nefeslerimizi tuttuk, mutlu sonu bekliyoruz :)
Abi yapım aşamaları, arıza yüzünden kaynadı arada. :D
Olası bir iki aksaklık ve ölçüm notları dahilinde konunun çözümü birkaç sayfa içerisinde hallolurdu.
Olası aksaklıklar ne olabilir?
Malzeme kalitesi. Türkiyede hiçbir malzeme güvenilir değildir. Bu sebeple birkaç elemanda sıkıntılar yaşanması normaldir. Çaresi daha iyi kalite temin etmek. Aynı malzemeden birkaç çeşit almak sorunu halledebilir.
Ölçüm disiplini:
Yapılan her devre belli disiplin dahilinde ölçülmeli ve acımasızca testlerden geçirilmelidir. Montaj daha sonra yapılmalıdır. Konu başında ve yukarda belirttim.
Montaj sonrası oluşabilecek küçük aksaklıklar olası olsa da tecrübeli kişilerin birkaç önerisi ile halledilebilir.
GROUND POINT yanlış olmuş, şuraya yapmalısın gibi.
Esasen bu konu sonucunda iyi bir ölçüm tekniği dahilinde video hazırlanırsa daha büyük reytin alabilir.
Ancak bunun yapılabilmesi için bazı ölçü aletleri elbette gereklidir.

Kazasker

@Mr_YAMYAM  abi  ;
evet ölçüm sonuçları. ...  :D  bu arada tüm yaşanan bu maceralar patates olan LM1875 ler yüzünden olmalı..
ilkini videoya çektim. yükleme uzun sürüyor. diğerlerini yazıyorum. burada en dikkat çekici olay ise amper ölçümü

https://www.youtube.com/watch?v=8-F9ZPNQFtY

sonraki ölçümler.
kullanılan direnç 22 ohm 50wat metal direnç bağlı iken
ampli  çıkış  - 18.8 volt
ampli çıkış + 18.9volt

ton kontrol - çıkış 14.9 volt ve 15 volt
ton kontrol + çıkış 15 volt

amper ölçümü prob 10 amperde iken. ( sistem sigortası 6 amper  takılı )

ton kontrol + çıkış 2.68 amper  :o
ton kontrol - çıkış 2.38 amper :o

ampli - çıkış  5.99 amper  :o 
ampli + çıkış  5.90 amper  :o

ampli güç giriş kabloları takılı iken (sinyal girişi yok )
ampli - giriş 24.6  volt
ampli + giriş 24.8 volt

ton kontrol - giriş 15 volt
ton kontrol + giriş 15 volt

sinyal girişi varken ölçüm yapamadım ampli hırlıyor  :D  çünkü entegreler yanık .   ayrıca hoparlör bağlantı - ve + lar jak takarken kısa devre gibi kıvılcım atıyor.  hırlama da bu nedenle oluyordur muhtemelen.


@taydin abi şu iş bitsin mini bir belgesel hazırlayabilirim :)

NOT: orjinal devremiz deforme olduğundan @memleket abinin devresini taktım.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 18 Aralık 2018, 23:02:20@Mr_YAMYAM  abi  ;
evet ölçüm sonuçları. ...  :D  bu arada tüm yaşanan bu maceralar patates olan LM1875 ler yüzünden olmalı..
ilkini videoya çektim. yükleme uzun sürüyor. diğerlerini yazıyorum. burada en dikkat çekici olay ise amper ölçümü

https://www.youtube.com/watch?v=8-F9ZPNQFtY

sonraki ölçümler.
kullanılan direnç 22 ohm 50wat metal direnç bağlı iken
ampli  çıkış  - 18.8 volt
ampli çıkış + 18.9vol
t


ton kontrol - çıkış 14.9 volt ve 15 volt
ton kontrol + çıkış 15 volt

amper ölçümü prob 10 amperde iken. ( sistem sigortası 6 amper  takılı )

ton kontrol + çıkış 2.68 amper  :o
ton kontrol - çıkış 2.38 amper :o

ampli - çıkış  5.99 amper  :o 
ampli + çıkış  5.90 amper  :o

ampli güç giriş kabloları takılı iken (sinyal girişi yok )
ampli - giriş 24.6  volt
ampli + giriş 24.8 volt

ton kontrol - giriş 15 volt
ton kontrol + giriş 15 volt
Ölçümler hatalı.
22ohm direnç üzerinden 19V AC besleme ile 1A civarı akım geçebilir.
Bu akımda voltaj bu kadar düşmemelidir. Direnç değerini tekrar ölç.
Regüle çıkışların ölçümü ise şöyle yapılmalıdır.
+15V boşta ayarlı, 1A yükte +15V (Veya ne görülüyorsa.)
-15V boşta ayarlı. 1A yükte -15V veya ne görülüyorsa.
Yük altındaki testler normal ise yani gerilim düşümü yoksa regüle beslemeler ton kontrol kartına bağlanır ve voltajlar tekrar ölçülür.
Herhangi bir voltaj düşümü yaşanıyorsa arızalı eleman aranmalıdır. İlk eleman tantal dekuplaj kondansatörleridir.
Son ihtimal entegredir.
Voltaj düşümü olmuyorsa regüle ve ton kontrol OK demektir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Kazasker - 18 Aralık 2018, 23:02:20@Mr_YAMYAM  abi  ;
evet ölçüm sonuçları. ...  :D  bu arada tüm yaşanan bu maceralar patates olan LM1875 ler yüzünden olmalı..
ilkini videoya çektim. yükleme uzun sürüyor. diğerlerini yazıyorum. burada en dikkat çekici olay ise amper ölçümü

https://www.youtube.com/watch?v=8-F9ZPNQFtY

sonraki ölçümler.
kullanılan direnç 22 ohm 50wat metal direnç bağlı iken
ampli  çıkış  - 18.8 volt
ampli çıkış + 18.9volt

ton kontrol - çıkış 14.9 volt ve 15 volt
ton kontrol + çıkış 15 volt

amper ölçümü prob 10 amperde iken. ( sistem sigortası 6 amper  takılı )

ton kontrol + çıkış 2.68 amper  :o
ton kontrol - çıkış 2.38 amper :o

ampli - çıkış  5.99 amper  :o 
ampli + çıkış  5.90 amper  :o

ampli güç giriş kabloları takılı iken (sinyal girişi yok )
ampli - giriş 24.6  volt
ampli + giriş 24.8 volt

ton kontrol - giriş 15 volt
ton kontrol + giriş 15 volt

sinyal girişi varken ölçüm yapamadım ampli hırlıyor  :D  çünkü entegreler yanık .   ayrıca hoparlör bağlantı - ve + lar jak takarken kısa devre gibi kıvılcım atıyor.  hırlama da bu nedenle oluyordur muhtemelen.


@taydin abi şu iş bitsin mini bir belgesel hazırlayabilirim :)

NOT: orjinal devremiz deforme olduğundan @memleket abinin devresini taktım.

Benden başka 15tl lik ölçü aleti kullanan da varmış

Kazasker

#447
abi bu gün karaköydeydim.  6 adet lm1875 sipariş etmiştim. . tanesi 3 dolar. mevcut 1875ler tanesi 4 tl idi. cuma gelecek kısmetse. parçacı sağolsun ısrar üzerine  50 tane orjinal sipariş geçmişti.  kimse orjinal almıyor pahalı diye dedi. satamadığından getirmiyormuş. dediğin ölçümü yeniden yaparım. malum istanbulda elektrik kesintileri dönemi  >:(  12 de geldi elektrik. ...

bu arada trafo 19 volt yazıyor ama çıkış 18 volt.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 20 Aralık 2018, 00:54:23bu arada trafo 19 volt yazıyor ama çıkış 18 volt.
Önemli olan 18V doğrultuğunda boşta görülecek voltaj değeridir.
18/0.707=25.45V.
Bu gerilim yüke bindiği anda düşer. Yük ne denli güçlü ise o kadar düşer. Son sınır trafo gerilimidir. Yani 18V
Max. yük altında yani en az 4A çekildiğinde 18V tan daha aşağıya düşmemesi lazımdır.
NOT: Kondansatörler arasındaki 1ohm direnç hesaba katılmamıştır. İlk kondansatör üzerindeki gerilim sağlıklı ölçüm olmalıdır. Yani 1 ohmdan önceki kondansatör.
Ama işini bilen bir elektranikçi 1 ohm üzerinde düşen gerilimi de hesaplayarak sonuca gidebilir.
4A çekilince 1ohm üzerinde 4V düşecektir. Çıkıştan ölçülen gerilim 16 ya da18V bile olsa devre sağlıklı demektir. Çünkü 4V o direnç üzerinde düşmektedir. Ama 1A ile test ediliyorsa o zaman bu direnç üzerinde 1V düşecektir.
Hesaplarımızı bu doğrultuda yapmalıyız.
Tam yük altında gerilimlerimiz çok aşağılara düşüyorsa, çıkış kırpılacak demektir. Bu da distorsiyon demektir.
Ya da öngörülen güce ulaşamıyoruz demektir.


Kazasker

4 defa ölçüm yaptım dün. 22 ohm dirençte 18.9-19 volt arasında gidip geliyor. ampli canlı akım çıkışları. bsys düşüyor burda voltaj. birde en yüksek 25 volt ölçmüştüm ilk zamanlar boşta bu çıkışları. şimdi ise 24.5-6 volt. bu değerler normal gibi .
amperin yüksek çıkması normal mi abi. 3-5 defa ölçtüm aynı.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın