220V AC Röle - Lamba bağlantısı

Başlatan Ustaa92, 18 Ekim 2018, 23:47:52

Ustaa92

Arkadaşlar Merhaba,

220V AC ile çalışan bir röleye seri olarak Lamba bağlarsam? Çalışır mı? Bobin Akımı Lambanın çekeceği akıma maruz kalacaktır. Arastırmalarıma göre mA düzeyinde Akım değerliyle çalışıyor. Fakat benim istediğim seri bir Lamba bağlantısında göstereceği tepki?

Amacım ise Lambanın arıza olup olmadığını algılamak.

memleket

2 Lambayı seri bağlayıp sağlamlık kontrolü yapmak daha mantıklı bence..

Yusuf usta

illa röle kontağı lazımsa sana, seri olarak taktığın ampülün yanmasına gerek yok, yanmaz da zaten, ama röle her türlü çeker. kontağına bağladığın ürünü çalıştırırsın.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

Eğer arkadaş sor-kaç taktiği uygulamamışsa ben ustaların affına sığınarak sormak istiyorum:

Ne yapmak istiyorsunuz? Özel değilse açıklar mısınız?

Ustaa92

İnternet sıkıntısı çekiyorum bakamadım. Olayımız şu; rölenin kontak uçlarına seri bağlı bir lamba bağlayıp lambayı yakmak için uygulanan 220V gerilimin Röleyide çektirmek çektirdiğim rölenin açık ve kapalı uçlarını mikroişlemciye ulaştırıp işlem yapmak, bilindiğinin tam tersini yapmak istiyorum. Mikroişlemciyle lamba yakmak yerine Lamba yandığında mikroişlemciye bunu algılatmak. Mantık ise röleyle beraber lamba çalışacak ve kontak cekecek cektiğinde acık veya kapalı kontağından vereceğim 5v ile lambanın çalışıp çalışmadığını anlamak, eğer lamba patlarsa kontak ilk konumuna gececek ve lambanın bozuldugunu anlayacagım. Bunu yapmak istiyorum.

Furkan KELEŞOĞLU

#5
Bunun yerine lambanın bağlı olduğu hattan cekilen akımı ölcseniz %100 daha kaliteli bir sistem ve yanılma payı sıkıntısız bir devreniz olur bunu ölcen sensörler v.b modüller mevcut mikro denetleyici de biliyorsanız kullanmayı bu dediğiniz kolay.

şöyle düşünün kontak cekti mikro denetleyici lamba yandı dedi ama lamba belki acık devree calışmıyor akım ölcerseniz lambanın yanıp yanmadığınıda anlayabilirsiniz. buna göre röleninde arıza yapıp yapmadığını anlayabilirsiniz. ve hatta hatta
röleninde akımını ölcerseniz bileceğiniz şeyler.

-rölenin calışıp calışmadığı
-lambanın calışıp calışmadığı
-röle kontaklarının calışıp calışmadığı 

eğer yapacağınız sistem cok fazla ise ve mikro denetleyici analog pin yetersizliği kalıyor ise  Multiplexer entegreler ile 1 analog pinden bir sürü analog veriyi tek tek okursunuz. zaten sizin anlattığınız şeyde cok kritik birşey değil cok hızlı calışan bir sistem olmasına gerek yok hızlıdan kastım 20 mhz calışsa mikro denetleyici sizin icin süper. .  ve hatta anloğuda boşverin bazı modüller ı2c Protokolü ile calışır adreslemeside fazla ise baya bir kullanabilirsiniz.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Ustaa92

Evet şuan ona da bakıyoruz. Fakat ilk düşündüğümüz anlattığımızdı. Tesekkür ederim bilgileriniz için. Akım sensorlerine bakıyoruz.

Yusuf usta

#7
lambaya giden kablolardan birisini kesip seri olarakuygun watt'ta bir bobin bağlayın. lamba yanarken yarım ohm direnç etkisi gösterse bile bir optokuplörü çalıştırıp çıkışta port tetikleyecek güç elde edersin. opto girişindeki led ac gerilimle çalışabilir.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın