TDA2052 60 WAT STEREO ANFİ DEVRESİ (Yusuf Usta )

Başlatan Kazasker, 16 Ekim 2018, 11:07:14

Kazasker

slm abiler arkadaşlar. bundan 6-7 ay evvel forumu karıştırırken @Yusuf usta  nın bir konuda paylaştığı ve tavsiye ettiği tda2052 anfi devresini basmıştım. karmaşada devre masanın altına düşmüş  :D  dün gece  çalışma odasını temizlerken buldum onu.. devre montajını yaptım ama simetrik beslenen devreye 90 watklık trafo ile  2x12 volt vermeyi düşünüyorum. tda 2052 simetrik 6 ile 25 volt arası çalışıyor. resimde belirttim ama daha önce tda2030 yaktığımdan yine de bir bilene sorayım dedim ;) .  bu devrenin +- girişi nasıl olmalı ?
[attach type=thumb]9597[/attach]
[attach type=thumb]9599[/attach]


devre yapıldığı sırada @Mr_YAMYAM  abi ile grounding çalışıyorduk. o yüzden her yeri şaseleme için çevrili.  bu nedenle 2052 soğutucu montajında izolatör kullanıldı. :)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

O plaketi AT.
Sonra yan gelip YAT :D
Belli ki grounding kuralları konusunda dayak yemeden önce yapmışsın o devreyi.
Bence hiç teste girme. Randıman alamazsın.

Kazasker

#2
çevresini kazısam olur mu o zaman  :D
yalnız ta7240 tan aldığım randumanı şu tda serilerinden alamadım bir türlü , @Mr_YAMYAM ın eli değmeyince olmuyor demek ki :)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Yusuf usta

#3
o devre alel acele lazım olmuştu fi vakti tarihinde tek parça çizimi yan yana kopyaladım apar topar bağladım. biraz baskı devre üzerinde çalışıp yaklaştırma yapsan, araları doldursan iyi olacaktı. yapmadan bir söylesen iyi olurdu ama olan olmuş.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Kazasker

Yusuf ustam henüz elekrik vermemiştim. Problem yasamak istemediğinden  projeyi askıya aldım. Zaten eski devreydi. İlk başlangıçta ne bulursa basıyor su amatörler  :D dediginiz gibi biraz daha derli toplu  ve grounding felsefesine uygun hale getirip yapılmalı. Su ta 7240 i bi bitireyim
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Yusuf usta

Alıntı yapılan: Kazasker - 16 Ekim 2018, 18:39:04Yusuf ustam henüz elekrik vermemiştim. Problem yasamak istemediğinden  projeyi askıya aldım. Zaten eski devreydi. İlk başlangıçta ne bulursa basıyor su amatörler  :D dediginiz gibi biraz daha derli toplu  ve grounding felsefesine uygun hale getirip yapılmalı. Su ta 7240 i bi bitireyim
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Kazasker

#6
teşekkür ederim  yusuf ustaM  :)  bu şekilde yapacağım..
[attach type=thumb]9604[/attach]
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 16 Ekim 2018, 15:31:54çevresini kazısam olur mu o zaman  :D
yalnız ta7240 tan aldığım randumanı şu tda serilerinden alamadım bir türlü , @Mr_YAMYAM ın eli değmeyince olmuyor demek ki :)

 
 
 
Benim elim değil senin elin değiyor gardaşım :D
Benim sadece DİL'im değiyor. Yalıyorum yani :D Pardon sadece konuşuyorum.
Benim konuştuklarımı doğru uygulayabilirsen elbetteki belli seviyede kaliteye ulaşabilirsin.
Hangi entegreyi kullanırsan kullan randıman almalısın. Sonuçta bunlar ses frekansını yükselten yarı iletkenlerdir.
Ancak her entegrenin bir karakteristiği olduğu için, çıkan sonucun müspet olabilmesi için, devre analizini iyi yapmalısın.
Sizler amatör olduğunuz için bu analizi yapamayabilirsiniz elbette. Eee biz ne duruyoruz? Elimizden geleni yaparız.

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 16 Ekim 2018, 23:13:44ELEKTRİK VERİRSEN BİR ŞEY OLMAZDI ZATEN ÇÜNKÜ DEVRE O HALİ İLE ÇALIŞIYOR.
amatör işi, profesyonelce bir tasarım değil, onu dile getirdim. Bu hali ile de çalıştırabilirsin. Mr_Yamyam ustadan gizli yap böyle usulüne uygun olmayan şeyleri :)


 
 
 Yusuf Usta. Esasen benden gizli yapmasına gerek yok. Ben sadece YAMYAM'ım ÖCÜ BÖCÜ değilim. :D
Aslında devreyi yapıp, test etmesi ve genel disiplinle yapılmış bir devre ile kıyaslaması arkadaşımıza da iyi bir tecrübe olacaktır.
Zaten yukarda da belirtmiş. TDA 'lardan randıman alamadığını. TDA'ların bence kabahati yoktur. Hemen hemen hepsi benzer karakteristiklerdedir.
Bilimsel bir teknikle yapılmış bir devre ile, sadece şemayı uygulayarak yapılmış bir devre arasındaki farkların görülebilmesi için bundan iyi fırsat olmaz.

Kazasker

evet sesi aldım. baya güzelmiş. ama boşta gürültü çok fazla. hoparlör kedi gibi hırlıyor  :D  metal bir tablaya şaseledim biraz  azaldı.
jak takılı deilken  baya uğultu veriyor. ama kuralına uygun  biraz çalışma ile çok sessiz olabilir.  sesini beğendim  :D  bu arada güçlü  sesi var 30 wat pionerler son seste biraz ısındı. 
işin ilmini bilmek böyle bir şey demekki. daha denemeden olası durumları görebilmek....  çok çalışmalıyım çook  :)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

#9
O entegreyi ben de beğendim.
Ama sadece BACAKLARINI :D
http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet2/8/0u7kxskyytzehc54scz1ax22zoky.pdf
Teknik verilerine baktığımda 20-25W civarı çıkış gücü, sınırlı besleme gerilimi aralığı, Ve düşük SVR (PSRR) değerlerini gördüm.
Bacakları sorun olmasa LM3886 daha iyi bir seçenek gibi görünüyor. 24-26V besleme gerilimi ile 40W RMS güç alınabiliyor.


Şimdi LM1875 i inceledim. Ve kıyasladım.

[attach type=image]9606[/attach]

LM1875 i akran olarak ele aldığımızda TDA2052 yi katlıyor :D

Kazasker

lm serisi hiç kullanmadım. ama tda serilerinden daha iyi olduğunu duyardım hep.  müsait bir zamanda lm1875 i temin edeyim bir de onu deneyeyim.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

i3uz

#11
Alıntı yapılan: Kazasker - 17 Ekim 2018, 08:34:44lm serisi hiç kullanmadım. ama tda serilerinden daha iyi olduğunu duyardım hep.  müsait bir zamanda lm1875 i temin edeyim bir de onu deneyeyim.

tda2052 benim için bir numaralı anfi entegresidir. baskı devresiz bile acele yaptığım oldu yine mübarek entegre tertemiz çalıştı.. genelde ilk tavsiye ettiğim entegredir. çünkü ses girişini bir cihaza bağadığında derin bir sessizlik içinde çalışır. girişine 50k pot bağla boşta olduğundada gürültü yapmaz. 2x18v trafo ile beslersen daha temiz çalışır. doğrultma yaptığında +-25v olarak çalıştırmış olursun.
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

Mr_YAMYAM

BAARA ÇIIRA BİR DAHA BELİRTEYİM.

BİR ENTEGRE BİR DİĞERİNDEN DAHİ İYİ YA DA KÖTÜ DEĞİLDİR.

Tasarım ve entegre devrenin karakteristikleri doğrultusunda belli teknik değerleri vardır.
Bu teknik değerlere insan kulağı ile kıstas getirilemez.
Devre tasarım prosedürleri gereğince en ideal tasarım ve gerekli dizayn yapılabilirse anca o takdirde  çok pahalı ölçü aletleri ile ölçülerek o entegrenin karakteristiği ortaya sunulabilir.

Örnek vereyim.
LM1875 entegresi TDA 2052 den daha iyi demiştim.
Hangi özellikleri iyi.
Anma gücündeki distorsiyon seviyesi.
Optimal değerdeki çıkış gücü ve yük sürebilme kabiliyeti.
Besleme devresinin ripple'larını reddetme değeri (PSRR)
Tasarım band genişliği.
Bunlar teknik olarak kıyaslandığında, tekniği bilen bir kişi nasıl bir tasarım yapacağını ve hangi entegreyi kullanacağını çok iyi bilir.
LM daha iyi demiş olsam da başka bir amaç için TDA 2052 kullanmam gayet olasıdır. Hatta TEA (ÇAY) entegresi bile halihazırda bir amaç için kullanmakta olduğum bir entegredir. ÇAY entegresi ile buradaki entegreler kıyaslanamaz bile.
Ancak sözkonusu amaç plajda müzik dinlemek için uzun batarya ömrü sağlayabilecek bir tasarım olursa, ne LM1875 ne TDA2052 ne de benim STK465 işime yaramayacaktır.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın