TA7240AP BTL 20 WAT AMFİ DEVRESİ

Başlatan Kazasker, 03 Ekim 2018, 15:29:14

memleket

Alıntı yapılan: Kazasker - 31 Ekim 2018, 22:35:29Anlaşıldı abi.
Lm 1875 in sesi nasıl bilmiyorum. Muhtemelen ta dan iyidir. Anladığım kadarıyla lm serisinde devre yapacaksak sadece tek bir 2x18 trafo yetiyor. Ve devre tümleşik olacak.
Öte yandan ta entegresiyse devre ayrı olacak 2 bu d.evrede hem 12 volt hem de 2x12 volt besleme gerekecek. Halihazırda mevcut ta  da kendi sardığım 2x12 volt trafoyu kullanıyorum. Bı 65 spir daha atsam hem 12 hem de 2x12 trafo olacak ama muhtemelen bu da sorun olur beslemede belki.
Düşünüyorum...... ;D
Bu arada 2x19 troid trafo var zor günler için saklamıştım

Kazasker

woowww . abi ses çok iyi.  bende de 16cm 4ohm hoparlörler var.  o analog göstergeler ne için?
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

memleket

Alıntı yapılan: Kazasker - 31 Ekim 2018, 23:41:12woowww . abi ses çok iyi.  bende de 16cm 4ohm hoparlörler var.  o analog göstergeler ne için?
Analog vu metre

Mr_YAMYAM

Bir amplide LM 1875 veya TA entegrelerin sesleri daha iyi ya da kötü değildir.
İyi ya da kötü kavramı nereden gelmektedir?
1 BAND GENİŞLİĞİ
Her bir yarı iletken belli frekansları yükseltebilme kabiliyetine sahiptir. Ses frekansı 20KHz e kadar olduğu için üst limitimiz 20KHz tir.
Yani bir yarı iletken 20KHz e kadar olan frekansları lineer bir şekilde yükseltebiliyorsa yeterli demektir.
Günümüz çoğu yarı iletkenler 20KHz e kadar olan frekansları rahatlıkla yükseltebilmektedir.
Gerek TA gerek se LM serisi entegreler bu frekansları rahatlıkla yükseltebilmektedir.
2) GÜÇ BANDI.
Yükseltilmesi istenilen frekanslar doğrultusunda literatürde belirtilimiş olan üst frekans bölgesini, uygun yük altında uygun kayıpla yüke verebilen güç katının güç bandı yeterlidir diyebiliriz. Amatör tasarımlarda 20KHz frekansında -3db lik düşüş kabul edilebilir ve iyi bir güç bandı demektir. Yani çıkış katımız, 20KHz frekansında sadece 3 db lik bir düşme ile bu frekansları yükseltebiliyorsa, rahatlıkla kaliteli bir ampli olarak kullanılabilir demektir.
Bir ön kuvvetlendirici veya bir ton kontrol ile bu düşüş rahatlıkla kompanze edilebilir. (Sadece 3db)
Üst seviye amplifikatörlerde güç bandı hem alçak frekanslarda hem de yüksek frekanslarda daha geniş bi r spektruma sahiptir.
Yani normal bir ampli 20KHz te 3 db düşme le güç bandını verebiliyorsa, üst seviye bir amplide 35-40KHz frekanslarında sadece 3db lik bir düşme ile hoparlörleri çalıştırabiliyor demektir. Bir insan kulağı bu frekansları duymasa bile dinamik band genişliği olarak kabul görmüş ve gereği kabul edilmiştir. Aynı zamanda alçak frekans bölgesinde de aynı durum geçerlidir.
Alçak frekans bölgesinde genel alt frekans 31Hz olup, sadece amplinin yükseltebilmesi değil, hoparlörlerin de bu frekans bölgesinde yeterli gücü üretebilmesi gerekmektedir.
(31Hz bölgesini layıkı ile verebilen hoparlörler servet değerindedir)
Alçak frekans bölgesindeki kayıpların karşılanabilmesi için amplimizin güç bandının ve frekans karakteristiğinin daha geniş yapılabilmesi gerekmektedir ki, üst seviye (Hi-End) bir ampli ile amatör bir tasarımın farklarını ortaya koymaktadır.
Ancak bahsi geçen alçak frekans bölgesinin bir amplide literatüre uygun yapılabilmesi son derece pahalı ve özel tasarımlar gerektirmektedir. Bu sebepledir ki bazı amplifikatörler son derece pahalı üretimlerdir. Biz şimdilik bunlara girmeyelim.
İlk hesaplanması gereken nokta kayıplar doğrultusunda çıkış katımızın yeteneğidir.
Literatürde bilinmektedir ki bass seslerin tam kompanzasyonu için en az 10db lik bir bass kompanzasyonu gerekmektedir.
Yani tüm kayıtlarda bass seslerin headroom seviyesi en az 10 db yüksek yapılmaktadır ve amplimizin bunu karşılayabilmesi gerekmektedir..
Bu mevzuu bir müzik eserinin spectrum analizör ile dinlenilerek bass bölgesinin gözlemlenmesi ile ispatlanabilecektir.
O halde kabaca hesap yapalım.
1KHz te 90 dbA kazancı olan bir hoparlör sistemimiz ile bass bölgesini eşit duyabilmek için ne kadar güç üretmeliyiz.
Hoparlörümüzün lineer olduğunu varsayarsak,
1W 90dbA
2W 93 dbA
4W 96 dbA
8W 99 dbA
16W 102dbA
Bu değerler çok pahalı bir hoparlör ile dinlenilmekte olan normal bir müzik eserinin kulağa eşdeğer seslerin iletilmesi için kullanılması gereken ampli gücünü ifade etmektedir.
Yani bir müzik eseri içerisine kaydedilmiş reel dinamik band seviyesine ulaşabilmek için kullanılması gereken ampli gücümüzü anlatmaktadır.
Tabiiki bass seslerdeki hoparlör kayıplarımızı bilmemekteyiz. Bir 20cm lik hoparlörün frekans karakteristiği incelenirse, 31 Hz te en azından 10 db kayıp olduğu rahatlıkla görülebilecektir. 10 db de eser içerisindeki headroom seviyesi dersek, ampli gücümüzü çok çok fazla yapmamız gerekmektedir.
Bu hesaplar çok detay gerektirdiği için amatör arakdaşlar için gerekli değildir. Sadece bilimsel olarak bilgi amacıyla verilmiştir.
Eğer bir ses sistemi 70-80dbA ses şiddeti için kullanılacaksa o zaman 5W gücünde bir ampli bile yeterli dinamik alanı verebilebilecektir. Ki bahsi geçen 70-80dbA normal bir konuşma seviyesi ses şiddetini ifade etmektedir.
Bu ön bilgiler doğrultusunda bir amplinin daha mı iyi yoksa daha mı kötü olduğu tartışmalarını artık bırakmamız gerekmektedir.
Yani ister TA7240 olsun ister LM1875 olsun kriterlerimizi belirlemeden daha iyi ya da daha kötü değildir.
Anlaşılabilir olması açısından belirteyim.
Yapacağımız ampliyi bir kulaklığı çalıştırabilmek için kullanmak amacında isek 1W lık bir ampli gücü bile yeterli demektir.
Ancak işin içerisine hoparlör girdiği zaman amplilerin daha mı iyi ya da daha mı kötü olduğundan bahsetmek anlamsız olmaktadır.
Öyleyse...
Daha iyi bir çıkış katı daha iyi bir güçlü ampli demek yerine, uygun karakteristikte bir çıkış katı ve uygun bir tasarım demek daha yerinde olacaktır.
Benim tasarımımda STK465 kullanmaktayım.
30W gibi bir çıkış gücü için bana istediğim dinamik band genişliğini verebilmektedir.
100KHz e kadar frekans bölgesi, tasarımımda bana extra avantajlar sağlamaktadır.
Kullanılan STK465 son derece ucuz bir entegredir. Zamanında pahalı olsa da o yıllardaki en uygun entegre idi. Günümüzde 20-25TL gibi fiyatlarla bile temin edilebilmektedir. Ama LM1875 kullanmış olsaydım zar zor 20W güç elde edebilecektim ve dinamik band genişliğim sınırda kalacaktı. Hoş 75-80dbA band genişliğinde oldukça yeterli bir güç sağlamaktadır.

asal

#54
Yamyam hocam, bir de amplifikatörlerde ''damping faktör'' hakkında da bilgi rica etsek. şimdiden teşekkürler.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: asal - 01 Kasım 2018, 13:53:22Yamyam hocam, bir de amplifikatörlerde ''damping faktör'' hakkında da bilgi rica etsek. şimdiden teşekkürler.

 Basit bir anlatımla, devre çıkış empedansının yük empedansına oranı diyebiliriz.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın