Güneş enerjisi ile çalışan devre tasarımı hakkında yardım edebilirmisiniz ?

Başlatan emreercan, 04 Ağustos 2018, 14:42:00

emreercan

1 adet güneş pili, 1 adet şarj edilebilir batarya ile hangi transistörü kullanarak 10 adet led ve 1 adet fanı(5V) çalıştırabilecek bir devre tasarlamam gerekiyor. Ledler ve fanın aynı anda çalıştığı durumu da düşünerek Volt ve Watt değerine uygun eleman seçimi nasıl yapmalıyım? Güneş paneli ve şarj edilebilir bataryanın değerlerini yapacağım devreye göre ayarladıktan sonra hangi transistörü kullanmam gerekir?

Yusuf usta

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

emreercan

Anahtarlama yapmak için. Güneş olduğunda batarya depolama durumunda olacak güneş olmadığında devreye girecek şekilde.

seron

Güneş panelinin özelliklerini voltaj ve akım babında tam bilmelisin.
Bulunduğu yerin ne kadar güneş aldığını tam bilmelisin. (karadeniz mi, akdeniz mi, istanbulda mısın....)
Kullanacağın bataryanın özelliklerini bilmelisin.
Kullanacağın LEDlerin voltaj ve akım değerlerini bilmelisin.
Kullanacağın 5V fan kaç miliamper akım çekiyor bilmelisin.
Kullanacağın LEDlerden kaç tane kullanacaksan ona göre akım hesabı yapıp, fan ile beraber toplam güç gereksinimini bulmalı, ona göre pil, ona göre de güneş paneli edinmelisin.

Güneş olduğunda şarja geçip olmadığında beslemesi açısından otomatik bir devre yapmana gerek yok aslında. Devamlı açık kalır, böyle de kullanırsın. Gündüz pil+panel ile beslersin, gece sadece pil ile beslemiş olursun; ama amacın güneş varken ışıklar yanmasın, gece olunca yansın ise, bazı basit uygulamalar da var. Bulabilirsem paylaşırım. Ben unuturum belki, fotosel devrelerini araştır.

emreercan


https://hizliresim.com/7DaOzY
Devreyi bu şekilde ayarladım. Tasarımda bir sıkıntı varmı? Doğruysa devredeki elemanları değerlerini ne olmalı yada hangi aralıkta olmalı ki çalışırken sıkıntı çıkarmasın? Ölçümlerini yapabileceğim bir program mevcut mu?

seron

Ama sen hiçbir veri vermiyorsun ki?
Bir adet güneş pili de hangi güneş pili?
Bir adet şarjlı batarya da hangi şarjlı batarya?
Batarya nedir: seri, paralel, ya da karışık bağlanmış pillerden oluşan düzendir.
Ne tür pil?
kısacası:
Alıntı yapılan: seron - 04 Ağustos 2018, 16:16:49Güneş panelinin özelliklerini voltaj ve akım babında tam bilmelisin.
Bulunduğu yerin ne kadar güneş aldığını tam bilmelisin. (karadeniz mi, akdeniz mi, istanbulda mısın....)
Kullanacağın bataryanın özelliklerini bilmelisin.
Kullanacağın LEDlerin voltaj ve akım değerlerini bilmelisin.
Kullanacağın 5V fan kaç miliamper akım çekiyor bilmelisin.
Kullanacağın LEDlerden kaç tane kullanacaksan ona göre akım hesabı yapıp, fan ile beraber toplam güç gereksinimini bulmalı, ona göre pil, ona göre de güneş paneli edinmelisin.

(...) fotosel devrelerini araştır.

Göstermiş olduğun devrede haydi mavi ledleri anladık. Ama yeşil led derken hangi tür yeşil led? Standart yeşil led mi, ultrabright olanlardan mı? Kaç Wattlık olacak bunlar? Bu sistemi ne amaçla kullanacaksın? Mavi ledlerle yeşilleri gerilim düşümlerinin farklı olmasından dolayı paralel bağlamamalısın.

Benim işlerim yoğun olduğundan muhtemelen yanıtını göremeyeceğim. Ama bahsettiğim bilgileri tam sunarsan, verdiğin devre örneğinden evvel, ustaların sana yol göstermesi için yardımcı olmuş işi hızlandırmış olursun. kolay gelsin.


emreercan

Kullandığım programda şeffaf led yoktu normalde 5 led kullanacaktım. 10 adet kullanırsam daha iyi parlaklık elde ederim diye düşündüm. Duruma göre 10 adet şeffaf 3mm yada 5mm ledlerden düşünüyorum. Yeşil, mavi falan yok hiç biri için değer yok şuan 12vluk güneş pili almayı düşünüyorum. Devreyi nasıl entegre edebilirim diye soruyorum. Belirli değer aralığında çalışan birşey tuttursam malzemede sıkıntı yok. Değerleri hesaplayarak alıcam malzemeleri elimde malzeme yok o yüzden değerleri bilgisi olan arkadaşlar kaldırabilecek bir devre tasarlarsa ona göre malzemelerimi alıcam.

özkanözkaya

Kolay gelsin şimdiden.Devre tasarımına gelince bu işi biraz araştırmak gerekli.Sistemin nasıl çalıştığının mantığını kavramak gerekir.Öncelikle sana on-grid ve of- gridden bahsedeyim.On-grid güneş enerjisi bağlantısı şebeke ile ortaklaşa çalışan bir sistem aynı özellik ve marka panelleri seri bağlar dc 220v elde edersin misal ac- dc konverterler ile ac 220 v elde eder şebeke beslersin.Of- grid sistem ise ihtiyaca göre panel elde eder şarj kontrol üniteleri ile batarya şarjedersin elde edilen depolanmış enerjiyi inverter ile 220v çevirir bunu istediğin yerde kullanırsın.Gelelim senin devreye öncelikle şarj edeceğin pili şarj kontrol ünitesi ile şarj etmelisin.Kullanacağın pil lipo pil ise darbe şarj ister.Diğer piller ise normal şarj ister eğer şarj kontrol üniten olmaz ise hangi pil olursa olsun direk fazla akımdan patlar.Pil 1 amper ise misal 0.1 amper ile şarj etmelisin sebebi ise bataryalar 1/10 akımla şarj edilir.Sistem tasarlanır bilmen gereken kaç adet led ve çalışma süresi, fan adeti ve çalışma süresi eşittir ihtiyaç ve panel özelliği güneşlenme süresi.

özkanözkaya

Şimdiye kadar edindiğim sistem kurduğum bilgilerimden sizlere bahsedeyim.şimdi piyasa 2 tip panel var biri monokristal diğeri polikristal.Farkları nedir derseniz mono olan soğuk ve sıcak iklimde çalışır, poli olan sadece sıcak iklimde çalışır.Poli olan soğukta çalışır fakat verim %85-90 düşer.Poli olan ucudur acemi vatandaş onu alır soğuk iklimde çalıştırır sonra bu piller kalitesiz der fakat çalışma sıcaklık aralığını bilmez.      Birde inverterler vardır bunun ise 3 çeşiti vardır vatandaş ucuz diye bilmeden kare dalga ve modifiye sinüs alır gider sisteme takar buzdolabı kompresörü , çamaşır makinesi , bulaşık makinesi çalışmaz sonra ucuzdu ondan der fakat tam sinüs evdeki tüm sistemi çalıştırır oda pahalı diye yaklaşmaz çünkü şebeke tam sinüs ile evleri besler bilmez. Birde şarj kontrol ünitesi vardır bunlar normal ve mppt olmak üzere iki çeşittir mppt olan kayıp oluşmasına müsade etmeden en verimli şekilde şarj eder normallerde kayıplar meçhuldür.Yeni gelişmeleri takip ettim inverletler paralel bağlanmaktadır.İnverterler evin ihtiyacına göre wattı belirlenir.Tüm cihazların Watt hesabı yapılır toplam wattın üstünde değerler seçilir çünkü kayıplar hesaba girer.Panel hesabı yapılırken kışın güneşlenme saati düştüğü için yazın yeteri kadar hesaplanan değer yanlıştır.Farklı marka ve modeldeki panellerparalel yada seri bağlanmaz çünkü çakışma yaratır.Paneller şebeke besleme harici direk kaynaklara bağlanmaz güneş yön değiştirdiği an üzerine yazan akımı voltajı üretmez cihazlar ya anormal çalışır yada hiç çalışmaz.Yönü belli olmayan rüzgar gibi çalışır.Öğle güneş ışınları dik gelir  tam verimle çalışır iken akşama doğru verim düşer güneş ışınları açısı eğilir.İyi bir panel hava Aydınlık olsa dahi düşükte olsa şarj akımı üretir.         Paneller paralel bağlanınca akım artar kablo kesiti büyür ve kablonun direnci artar kayıplar oluşur.Seri bağlanınca voltaj artar akım değişmez gereken şarj akımı oluşmaz.Güneş paneli bağlantı kabloları kalın kesitli çok damarlıdır.Bağlantı aparatları farklıdır Leh'im kullanılmaz kayıp artar.Panellerin çıkışlarına diyot koyulur geri tepme akım ve voltajı panele zarar vermesi önüne geçilir.Saygılarım ile Özkan Özkaya

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın