Otomatik şanzuman yapma fikri ?

Başlatan Furkan KELEŞOĞLU, 08 Temmuz 2018, 22:04:39

Furkan KELEŞOĞLU

Saygı Değer Değerli Forum Sakinleri.

Aklımda Elektronik olarak yönetilecek bir şanzuman fikri var en önemlisi basit olmasına gerekte yok , ama pahalıya patlamaz ise Elektrikli bir go-kart tarzı araç yapmak istiyorum ama ilk önce şanzumanı cözmek lazım.

Neden şanzuman ihtiyacı duyuyoruma gelir isek yapacağım aracın maddi yönden daha az maliyet cıkarması motor olarak sececğim motor cok güclü olmasa bile vites sistemi ile daha'da hızlanabilir ve tatmin edici hızlara cıkabilir diye düşünüyorum.

Aklıma gelen bisikletteki vites sistemi bu sisteme öyle bir mekanik yapmak istiyorum ki giderken vites atabileyim veya tam otomatik olup belli hız değerleri  ve motor devrini ölcerek vites atıp atmamasına karar verdirici bir yapıpı yazılımsal ve elektroniksel olarak tasarlayabilirim öyleki patinaj sistemi bile kurasım var. FAKAT EN ÖNEMLİSİ ŞANZUMAN KISMI.

-Bildiğiniz üzere bisikletteki şanzuman kısmı zincirli ilk önce şöyle birşey düşündüm vitesi kontrol eden mekanizma direksiyondaki elin altında olan vites arttırıp veya azaltıcı kısım bu kısım bildiğiniz üzere celik bir tel ile vites değiştiren kafaya bağlı.
si bu vitesi arttırdıkca tel kafayı cekerek zinciri bir sonraki dişliye kaydırır. vites düşürmek istediğinizde tel boşalır ve kafa bir yay sistemiyle geri yerine geldikce bir önceki dişliye geri düşürülüp vitesi düşürme işlemi gerçekleşir.

Şimdi ben bu vites düşürüp azaltıcı kolu cıkarıp burdaki celik teli bir step motora bağlayarak(step motorun ucunda bir redüktör takıldığını düşünelim) kalibrasyonunu yapıp belli acılarda kacıncı viteste olmasını gerektiğini ölcüp ona göre program tasarlamak istedim fakat step motora celik teli cektirdik diyelim ? peki vites atıldıktan sonra ne olur step motor bu teli yerinde tutmaya gücü yetermi ?

bu düşündüğüm sistem motora direk yük bindirmeye giriyor redüktör olsada yine bu iş icin direk motora binmiş bir yük gibi görüyorum. başka ne yapılabilir diye düşünüyorum yani hatta step motoru aradan cıkaralım redüktör ve enkoderli bir motor ile yaptığımız düşünelim motor vitesi attırıp bırakacak ve vites o konumda kalacak ?

- Aklıma en son olarak vites artırıp düşültücü el altındaki mekanizmaya step motoru ilave peş peşe dolaylı kontrol sistemini kurmak geldi. fakat belki daha güzel fikri olan cıkar nede olsa beyin fırtınası yapmak gerek veya cıkacak daha ilginc bir şey olabilir.

Konu hakkında veya buna benzer konular hakkında tartışalım Değerli Forum Üyeleri. :)
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

#1
Furkan bence motor kullanman daha iyi olur.
Eklediğim resme bak ve ne demek istediğimi anlamaya çalış.
üç ayrı sıra halindeki bobinlere gereken tork-hız gereksinimine göre güç verirsin.
Böylece bisiklet sistemini uyarlamana gerek kalmamış olursun.
Bu motoru yıllar evvel tasarlamıştım. Çevreye yakın bobinleri sürersen yüksek tork eldesi sağlarsın ve 1. vites olur. Diğerlerini herhalde anlatmama gerek yok. Bir CD düşün ve üzerlerine bobin diz. Başka bir CDye de bobinleri tam karşılayacak mıknatıslar diz. Her dizideli bobinleri sırayla sürecek basit  bir devre kur. bitti gitti abicim.

İkinci yol. Tekerlerin çıkıntıları olur. Merdiven gibi. Her aşamaya bir motor bağlarsın toplam 3 motor. Birinci vites için çevreye en yakın motoru sürersin. İkiye geçeceğinde 1. motoru kesip ikinci motoru sürersin. Bu sana vakit ve birçok yönden avantaj kazandırır.

Furkan KELEŞOĞLU

Abi senin bu dediğin sistem her dişliye bir motor dimi ben cizimlere bakarak öyle anladım yalnız böyle bir şey maliyeti arttırmaz ?
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

Alıntı yapılan: Furkan41 - 08 Temmuz 2018, 23:31:28Abi senin bu dediğin sistem her dişliye bir motor dimi ben cizimlere bakarak öyle anladım yalnız böyle bir şey maliyeti arttırmaz ?
Sağdaki her dişliye daha doğrusu her kasnağa bir motor evet. Maliyeti fazla arttırmayacağı düşüncesindeyim.
Soldaki ise kendi motorunu kendin yapıyorsun. Şimdiye kadar yapılmış bir motor olduğunu sanmıyorum benim uydurmam.

Eğer uygun bir step motor bulabilirsen ikisini de boşverip PWM kontrolüne geçersin ki öyle daha iyi olur. Bir motor+bir redüktör ile arabayı dört döndürürsün. PWMyi düşürürsen yokuş ve virajlarda yavaş gider. Engeli aşar aşmaz gazı köklersin uçar. En mantıklısı da bana böyle geliyor. Şu anki invertör çamaşır makinesi ve klimalarda kullanılıyor sanki yeni bulunmuş gibi de reklamını yapıyorlar :)
İllaki "elektronik şanzuman yapacağım" diyorsan yukarıdaki iki olay(dan birisi) sana en iyi yöntem.

Furkan KELEŞOĞLU

Ya benim aklımda camaşır makinasının motoru vardı fazla zorlanmasın diye vites sistemi düşünmüştüm ama motor 300W falan yani yarım beygir gücü bile değil hatta yarım beygirinde yarısı beygiri diyebiliriz :D ee şimdi bunun icin akü desek gerekli ekipmanlar şase mase zaten bu arac nerden baksan hiç yoksa 80 kiloya yaklaşır hadi bisiklet tekerinden falan yapıcaz diyelim. yani bu 250w bunu alıp götürebilirmi şüphesindeyim hala. bende 70 kiloyum oldukmu 150 kilo :D bayır yukarı ceker mi ? zaten benim RİZE de derdim bayırlar yokuşlar.

Araştırma yaptım biraz 3kW fırcasız motorlar var onlar ile heralde ucururum 14hp ediyor yaklaşık ama fiyatı ucuk o fiyata benzinli alsan onun benzine verdiğin parayla her yıl 2 tane motor alırsın heralde. yani bundanda vazgececeğim gibi gözüküyor.

Normalde elektrik motoruna şanzuman takmaya gerek yok PWM ile devri düşürüp motor torkunu yine verebiliriz. ama 250w filan olunca dedim hani şanzuman ile birşeyler yapılırmı diyede öyle bir motorada bisiklet şanzumanı ne yapsın :D
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

Alıntı yapılan: Furkan41 - 09 Temmuz 2018, 05:17:49Ya benim aklımda camaşır makinasının motoru vardı fazla zorlanmasın diye vites sistemi düşünmüştüm ama motor 300W falan yani yarım beygir gücü bile değil hatta yarım beygirinde yarısı beygiri diyebiliriz :D ee şimdi bunun icin akü desek gerekli ekipmanlar şase mase zaten bu arac nerden baksan hiç yoksa 80 kiloya yaklaşır hadi bisiklet tekerinden falan yapıcaz diyelim. yani bu 250w bunu alıp götürebilirmi şüphesindeyim hala. bende 70 kiloyum oldukmu 150 kilo :D bayır yukarı ceker mi ? zaten benim RİZE de derdim bayırlar yokuşlar.

Araştırma yaptım biraz 3kW fırcasız motorlar var onlar ile heralde ucururum 14hp ediyor yaklaşık ama fiyatı ucuk o fiyata benzinli alsan onun benzine verdiğin parayla her yıl 2 tane motor alırsın heralde. yani bundanda vazgececeğim gibi gözüküyor.

Normalde elektrik motoruna şanzuman takmaya gerek yok PWM ile devri düşürüp motor torkunu yine verebiliriz. ama 250w filan olunca dedim hani şanzuman ile birşeyler yapılırmı diyede öyle bir motorada bisiklet şanzumanı ne yapsın :D
Ha sen içine binmelik araba yapıcaaaaaan...
Öyle zor dostum.
Ben daha evvelki yarışlarda kullanılıcak minyatür araba yapıyosun sanmıştım.
O zaman sana elektrikli bisiklet seti lazım ful. Motoru direk tekerde olur invertör motor. Bir de motorun sürücü devresi olur.
Ama bu seti ucuza maletmen çok zor.
Bizim mahallede bir kağıt toplayıcısı görmüştüm. Adam elektrikli bisiklet tekerlerini(motorlarını yani) bir römork gibi kasa yapmış sağlı sollu bağlamış. Önüne de direksiyon yapmış üç tekerlekli motor gibi olmuş. Akü maküyü de bağlamış vızzzzz diye gidiyor kağıt şişe çöp topluyordu. Full ev yapımı bir araçtı. Adamdaki azme hayran kaldım...

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın