Chromium Kullanın, Dertleriniz Bitsin ;)

Başlatan seron, 15 Mayıs 2018, 15:08:16

seron

Merhaba okuyucu. Reklam gibi bir başlıkla karşındayım.

Yıllardır Firefox kullanmaktaydım ve son derece memnundum. Cümleden anlayacağınız gibi artık kullanmıyorum. Kullanamıyorum ki kullanayım. Sizde de aynı sorın var mı bilmiyorum ama son zamanlarda gerek windowsta gerekse linux dağıtımlarında mozilla ile ciddi sıkıntılar yaşamaya başladım. Daha bir ay dolmadan ard ardına gönderdiği güncellemeler ve son zamanlarda 57. sürümle beraber tarayıcısının iyice içine eden mozilla, nasıl yaptı bilmiyorum, iyice sorunlu ve tarihin gelmiş geçmiş en yavaş tarayıcısını sunmayı başardı.

Kendi başımdan geçen hikayeyle başlayarak konuyu "chromium kullanın"la bitireceğim.

Firefoxa tam alıştım, istediğim özellikleri yükledim derken bir format ile yeniden kurduğum tarayıcı, eski eklentileri beğenmemeye başladı önce. Ben çok eklenti kullanırım, lazım çünkü. Neyse efendim, zaman geçip habire güncelle babam güncelle derken bazı eklentiler çalışmamakta inat ededursun, günden güne yavaşlamaya başladı. Tıklıyorsun, açılışı çok uzun sürüyor. Sayfalar arası gezintide, yeni bir siteye bağlanmada, yeni sekme açmada muazzam bir kasıntı...

Allah'ım çıldırıcam!..

Bir gün masaları bir açtık, anam, düşünüyor, düşünüyor, düşünüyor...

Ula ne oliy?

Bir türlü google açılmıyor. Bir de baktık, güncellemeler açık, arkaplanda güncelleme almış bu p...k, quantum sürüme mi ne geçmiş.

Quantum... Sanki deterjan satıyorlar.

Anasayfasına gider bakarsanız her yazılım kuruluşunun klasikleşmiş "papağan replikleri"ni görüyorsunuz:

"daha hızlı! daha az kaynak tüketimi! daha güvenli!.."

Donanımları farklı ayrı ayrı bilgisayarda denedik, cık ı-ıh yalan...

Gel gelelim google bir türlü gelmiyor, düşünüyor, düşünüyor, düşünüyor...

Kaldırıp yeniden kurduk, olmadı. Eski sürüm indirdik kurduk, eski sürüm de sapıttı. Bir kenarda kaldırma ustası program "revo uninstaller"im duruyordu. Onunla derinlemesine kaldırma yapıp ciğerlerine kadar temizledik bilgisayarı. Yeni sürümü indirip kurduk. Hah, tamam şimdi açılıyor. Meğer eski sürüm üzerine güncelleme yoluyla kurmak yaramıyormuş.

Ama bir sorun var. Olmuyor, olamıyor. Yavaş be kardeşim. Yürümüyor iş. Bir sıkıntı var. El freni çekik kalmış araba gibi bir ıkıntı bir sıkıntı... Gidiyor gitmesine ama gazı kesince duruyor.

Neyse kendi bilgisayarımda böyle çırpındım durdum bir süre. Sorunun çaresini araştırdım ama yok. Ben de opera denedim. Fena değil. Onun da ayarlarını kullanmak zor. Sol elinle sağ kulağını kafanın etrafından dolaştırarak tutuyorsun. Eklentiler konusunda zayıf. Olmaz...

Chrome kurdum istemeye istemeye. Arkadaş, olmuyor. Tamam firefox kadar sıkıntılı değil ama ard ardına iki üç sekme aç, bu defa hem sistemi kasıyor, hem de yığılıp kalıyor.

Allah'ım hala çıldırıcam.

Ha uğraşırım öteee, ha uğraşırım beriii, yok.

Dur dedim, chromium diye bir tarayıcı vardı. Chrome ile aynı sayılır ama bu full açıkkaynak kodludur. Google bu chromium'u alır, dener, daha sonra başkalarına açıklamaktan kaçındığı bazı kapalı kodlu şeyler ekleyip chrome diye piyasaya salar. İndirip kurdum Chromium'u.

Anam! Bu ne leeeeynnn!?  :o

Hızdan uçuyor. İstediğin kadar sekme aç, bana mısın demiyor. İndirme bindirme tamam. Siteler arası gezinme, link açılış hızı, sorunsuz site görüntüleme o da tamam... Daha evvel kimilerinin "linux mint'ten kaynaklandığını sandığı" forumlardaki resimleri göstermeme sorunu bitttt!!! O sorun mozilla'danmış. Şu aralar şu aşağıdaki işe merak saldım, çok da güzel arşiv yaptım:


Ohh bee...

Diyeceğim o ki, düşünmeyin. Deneyin, beğenmezseniz kaldırın. Ben rahat ettim siz de işkence çekmeyin.

Chromium kullanın, hoşçakalın.

neyüdüğü belirsiz site(kendi sitesinde download kısmını bulamadım):
https://chromium.woolyss.com/download/tr/
Daha güvenilir site:
https://www.gezginler.net/indir/chromium.html

Kazasker

google cromu epeydir kullanıyorum. dediğin gibi art arda sekmelerde çok kasıyor ve rami de çok kullanıyor. cromium ise ilk defa duydum hemen indirdim bakalım sonucu nasıl etkileyecek :)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE