Vazelinin Teknikte Kullanılması ve Faydaları

Başlatan seron, 27 Mart 2018, 23:17:47

seron

Vazelinin Günlük Hayatta ve Teknikte Kullanımı

Birkaç başlık altında vazelinden bahsedince ilgi çektiğini gördüm, ben de burada biraz bahsetmeye karar verdim.

Sağlık konusunda faydalarının dışında pek çok konuda güzel sonuçlar veren vazelin kullanımının aklıma geldiği kadarıyla kullanılabilecek yerlerini yazacağım. Burada dikkat edilmesi gereken şey, vazelinin kullanım alanının çok olup birçok faydalar sağlamasına rağmen bazı durumlarda geçici bir  çözüm olmasıdır. Bir de vazelin alırken en ucuzundan alınmalıdır. Mesela bakkallardan veya "bir milyoncu" gibi yerlerden alırken kapak açılarak koklanırsa hafif bir mazot kokusu geliyorsa daha iyidir. Değilse kozmetikte kullanılması için içine besleyici krem, parfüm gibi ek malzemeler katıştırılmış olabilir. Bu işimize yaramaz. Mümkün mertebe ucuz ve saf hali alınmalıdır ki fiyatı 1-2TL gibi komik bir bedeldir. Istenirse internetten saf vazelin temini yapılabilir. Çeşitli miktarlarda şişelenmiş, beyaz renkli, katkısız olarak satılmaktadır. Fiyatı uygundur.

Vazelin, son derece temiz bir yağdır. Leke bırakmaz. Temizlenmesi kolaydır. Gres gibi kısa vadede bayatlayıp katılaşmaz.  Kontak sprey, dikiş makinesi yağı inceliğinde yağlar gibi kısa zamanda uçup gitmez. Zamanla toz toplasa da temizlenip yenilenmesi kolaydır. Bilindiği kadarıyla insan vücudu açısından toksik değildir, zehirlemez. Kokusu çok kötü olmayıp kutusuna burnu yaklaştırmak suretiyle hafif bir mazot ve parfüm kokusu verir. Parlayıcı değildir, fakat fitil ile yanar. Bu nedenle kamplarda yakıt olarak kullanılması mümkündür; fakat yangın çıkartma ihtimaline karşı dikkatli olunmalıdır. Yalıtkan olması nedeniyle elektrik, elektronik ve bilişimde kullanılması mümkündür. İnce yağlar kadar çözücü değildir. Birçok maddeyle nadiren tepkimeye girer. Bu nedenle plastik ve lastikli eşyalara temasında genellikle sakınca yoktur. Fiyatının ucuz olması kullanımını cazip kılmaktadır. Hemen hemen her yerde kolayca ulaşılabilen bir maddedir. "Vaseline Petroleum" ya da "Petroleum Jelly (jel halinde petrol)" adıyla da bilinir.

-Botlara, ayakkabılara sürüldüğünde bir süre boyunca yağmurlu havalarda su geçirmezlik sağlar. Şemsiye gibi eşyaların kumaşına sürülmesi önerilmez. Şemsiyenin kumaşı naylon olduğundan kendisi gibi petrol mamulü olan vazelin ile çözülüp zarar görebilir(denenmedi ucuz bir şemsiye ile deneyebilirsiniz.)

-Deri ya da deri görünümlü eşyalara, (mont, ceket, çanta gibi) kullanılırsa parlaklık ve neme karşı dayanıklılık sağlar, çatlamaları önler.

-Tamir araç gereçleri (anahtar takımları, tornavidalar...) sürüldüğünde nemden oluşan oksitlenmeyi uzun süre engeller. Her kullanımdan sonra kullanılabilir.

-Kapı kilitlerinde, asma kilitlerde kullanılması olumlu sonuçlar verir.

-Takılan, zor hareket eden fermuarlara sürülmesi iyi sonuçlar verir.

-Yağlama gerektiren birçok mekanik araç-gereç için yağ olarak kullanılabilir. Bisikletlerin zincir ve varsa vites mekanizmaları, otomobillerde sıkışan, zor açılan kapı mekanizmaları... arttıran yok mu?Daha geçen gün açılırken çok ses yapan kapı mekanizmasında kullandı babam. Sonuç mükemmel!

-HDDlerin kontrol kartlarının altındaki pin yatakları zamana bağlı olarak oksitlenerek lekelenme yapar, iletim sorunları nedeniyle disk hatalarına neden olabilir. Bu oksitlenmiş yerler okul silgisi ile silinerek temizlenir ve oraya vazelin kullanılırsa, hem iletim konusunda sıkıntıyı giderir hem de tekrar oksitlenmeyi kalıcı olarak engeller. Sorunlu HDDleriniz varsa deneyip sonucu görebilirsiniz.

-AVOmetre, Multimetre gibi komütatörlü ölçü aletleri ve buna benzer komütatör anahtarlı hassas elektronik aletleri sökerek yukarıdaki silgileme yöntemi ile temizleme ve vazelinleme yapılırsa anahtardaki temassızlık nedeniyle oluşan değer sapmaları, kendi kendine ekranın(veya ibrenin) gidip gelmesi ve bunların neden olabileceği arızaların önüne geçilmiş olunur.

-Soket, prob, klemens gibi elektrik bağlantılarına sürülürse küçük çaplı direnç değişimlerinin meydana getirdiği olumsuzlukların temelli şekilde önüne geçilir.

-Alüminyum parçalara bakır tel, kablo lehimlenmesi gerektiğinde lehimlenmesi gereken yere bolca kullanılırsa iyi sonuç alma şansını arttırır.

-İşlemci, entegre, güç transistörleri gibi yüksek ısı üreten komponentlerin arasına macun yerine kullanılması iyi sonuçlar verir. Fakat geçici bir çözümdür. Vazelin bir tür petrol yağı olduğundan, ince yağlar kadar olmasa da ısı ile uçma hızı artar. Belli bir zaman sonunda buharlaşarak kütlesi zamanla azalabilir. Buna dikkat edilmelidir!

-Akülerin kutup başları sökülerek zımparalanırsa vazelin kullanmak oksidasyonu engeller. Onun yerine gres de kullanılabilirse de, gres yağı hızlı şekilde bayatlayarak katılaşma ve çapak haline gelme sorunu nedeniyle vazelin daha iyidir.

-Her tür elektrik anahtarı, dizüstü PC adaptör girişi, birçok türden soketler, cep telefonlarının batarya kutupları, veya buna benzer elektriksel bağlantı noktalarında kullanılmasında fayda vardır. Pille çalışan aletlerin pil yataklarındaki kutup başlarının değdiği yerlere sürülmesi hem zamanla oluşan oksidasyonu önler, hem de pillerin sızıntısından dolayı oluşabilecek hasarlara karşı kısmen korur.

-Paslanmaya, okside olmaya meyilli metallere boya gibi sürülebilir. Özellikle uzun süre korunması gereken, henüz kullanılmamış bakır plaketlerin korunmasında etkilidir.

-Kayış ve kasnak gibi oynar parçalar ihtiva eden teyp mekanizmalarının, DVD-Writer aygıtlarının, 'yağlanmasında sakınca olmayan' kısımlarına sürülmesinde fayda vardır. Kayışlara direkt sürülmez; sadece kayışı temizlemek amacıyla bir bezle kullanılabilir. Kayışın kir ve tozdan arınması ve vazelin ile hafif nemlenmesi sürtünmeyi azaltıp tutunabilirliğini arttırır. Teyp mekanizmaları için de aynı şey geçerli olup, kesinlikle dişlilerin arasına ve kayışlara sürülmez.

-Su geçirmez saatlerin onarımında, saati kapatmadan evvel arka kapağındaki contaya(eğer varsa) uygulanması olumlu sonuçlar verir. Saat-takvim ayarı yapmaya yarayan mekanik düğmelerin içine içeriden-dışarıdan ısıyla sıvılaştırarak uygulanması da saatin su geçirme şansını azaltır.

-Bir elektronik devre yapıldığında ve bir süre muhafaza edilmesi gerektiğinde, devre kartından ucu açık kablolar çıkıyorsa bu kabloların okside olmalarını önlemek için biraz sürülmesi oksidasyonu önler. Lehimlemeye mani olmaz, hatta fayda da sağlayabilir. Fakat çok duman çıkartır.

-Bilgisayar kasaları içerisinde de kullanılabilir. Soketler, slotlar, HDDlerin güç giriş konnektörleri, hatta SATA konnektörlerine dahi -bir pamuk ile az kullanmak şartıyla- sürülebiliyor. Her ne kadar kendine has bir dielektrik sabiti olsa da ben bir sorun yaşamadım; bol kullanmamak şartıyla sorun yaşamazsınız. Sağa sola bulaşması da yalıtkan olması nedeniyle sorun teşkil etmiyor. İşlemcilerde arta kalan macun artığını da bununla karıştırıp sıvılaştırabilir, macun yoksa  bu karışımla bir süre kullanabilirsiniz. Aşırı ısı üreten Pentium4'lü, Pentium D'li bilgisayarlarda önerilmez! Kuzey ve güney köprülerinin soğutucuları sökülüp altlarına sürülürse iyi netice alınır. Fan temizlikleri, doğru havalandırma uygulamaları, gerekli görüldüğünde bazı çiplerin soğutma heatsinkleri ile desteklenmesi gerektiği durumuna hiç değinmiyorum; biliyorsunuz varsayıyorum.

-Bu maddeyi yukarıdakine ilave yazmam gerekirdi ama o çok uzadı. Bir miktar vazelin ve çok ince toz halinde alüminyum, veyahut çinko-oksit temin edilebilirse, biraz ısıtılarak sıvı hale gelmiş vazeline yeter miktarda karıştırılıp macun hazırlandığında, PC işlemcilerinde kullanılmak üzere gayet kullanılabilirliği olan bir termal macun eldesi sağlanmış olunur. Yine de bu yapılan macun, işlemcinin etrafına taşırılmamalıdır. Aksi durumda dikiş makine yağı, veya çok fazla çözücü olmayan bir petrol mamulü emdirilmiş pamuklu bez ile temizlenmelidir. Smd komonentlere bulaştırılmamalıdır. Anakartların kuzey ve güney köprüsü işlemcilerinin çiplerinin etrafında çok ufak smd parçalar bulunabilmekte. Bu nedenle dikkatli ve çok az kullanılmalı. Bu yolla elde edilen macunun fiyatı, PC marketlerde satılandan daha pahalıya mal olabilir uyarayım! :) Maksat bilgi.

Son olarak...
Ben saçıma sürüyorum çok güzel oluyo ;D Ciddiyim. Jöle ve diğer mamullerden çok kullandım fakat, faydadan çok zararını gördüm... Saçlarım kız saçı gibi uzun. Arkadan sıpa kuyruğu bağlanabiliyor o derece. Vazelin kullandığım zaman hiçbir kozmetik ürünün vermediği canlılık ve parlaklığı sağlamakla beraber, istediğim şekli verip bir adet tel toka ile işimi görüyorum. Hiçbir zararı da yok...
(Ne vazelinmiş arkadaş!!!)
Yüzünüzden gülümsemeler eksik olmasın, iyi çalışmalar, hoşçakalın.

Alternatif kaynaklar:
http://www.kimnezamanicatetti.com/vazelin/
(yukarıdaki kaynaktaki metin, Steve Silverman'ın "Einstein'ın Buzdolabı" adlı kitabından alıntıdır. Bu kitabı okumanızı şiddetle öneriyorum!)
Wikipedi'den de kaynak paylaşma isterdim ama bu aralar yasal değil biliyorsunuz. Bir  s...dirik face kapatılır, ülke ayağa kalkar; wiki gibi bir bilgi kaynağı kapatılır kimse şeylemez. Allah yardımcımız olsun...
Örnek video:
https://www.youtube.com/watch?v=1xsf1WY3WDI


Furkan KELEŞOĞLU

HARBİ YA :D

Ne vazelinmiş arkadaş :D sac icin iyi geliyorsa bende deniyeyim :D
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Kazasker

vazelin candır. ama sakın viks gibi kokanlardan almayın, kokusu 1 haftada zor çıkıyor. onun dışında gres yerine de kullanmışlığımz var traktörlerde :)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

asma

Lehim pompası temizlenip vazelinlenir. İçindeki yay ve oring in rahat çalışması için iyidir. Ayrıca biriken lehim kolay ayrılır.

seron

Alıntı yapılan: Furkan41 - 28 Mart 2018, 00:27:04HARBİ YA :D
Ne vazelinmiş arkadaş :D sac icin iyi geliyorsa bende deniyeyim :D
Kullan korkma. jöle gibi bol bol değil de eline bir tatlı kaşığı(şimdi dondurma kaşığı deniyor) kadar kullanıp dağıt. sonra saçlarına yedir. istediğin şekli ver.
Alıntı yapılan: Kazasker - 28 Mart 2018, 09:53:20vazelin candır. ama sakın viks gibi kokanlardan almayın, kokusu 1 haftada zor çıkıyor. onun dışında gres yerine de kullanmışlığımz var traktörlerde :)
Viks gibi kokanlar okaliptus tohumundan elde edilen uçucu bir tür yağ ile karıştırılıyor. Hani mentol dedikleri madde. Mümkün mertebe saf ve kokusuz tercih edilmeli. Motorun içine dökmemek şartıyla hareketli aksamlarda kullanılabilir. Gres pompası ile de kullanılabilir. fiyatlarını bilmiyorum ama vazelin gresten daha pahalı sanırım. siz bilirsiniz.

Mr_YAMYAM

Bu vazelin maddesinin ISI İLETKENLİĞİ konusunda teknik döküman verebilecek arkadaşımız var mı?

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın