İkide bir Pili Biten Duvar Saatlerine Uyduruk Çözüm

Başlatan seron, 25 Mart 2018, 20:43:15

seron

Bu konunun çok fazla teknik özelliği yok. Yani diğer kategorilere pek uymayacağını düşündüğümden muhabbet olsun diyerekten buraya açmayı uygun gördüm. Yine de uygun görülürse taşınabilir tabii...

Bugün herkes -güya akıllı- telefon kullandığından konu ne kadar önem arzediyor bilmiyorum ama, biz hala duvar saati kullanıyoruz. Benim odada bir tane, oturma odası ve mutfakta olmak üzere toplam üç adet duvar saatimiz var. diğerlerinden yana pek sıkıntı yok gibi ama benim odadakinden bıktım usandım arkadaş... Yahu alkalin, çinko-karbon veya şarjlı pil farketmiyor. sık sık köşe bucak pil ara, duvardan indir, pili tak tekrar as... öf. Yemin ediyorum cinnet geldi!

Eskiden Türkiye Gazetesi'nin quartz saatleri olurdu, Eveready veya ANPİL marka bir pil takar 2 senede bir değiştirirdin. Tık tık diye çalışırdı ama, şimdikiler gibi gürültülü değildi, kaliteli üretiliyorlardı. Şimdi gidip tık-tıklı saat alsan uyutmayı bırak oturup çalışırken bile rahatsız ediyor. O yüzden saniye ibresi kesintisiz (soft) ilerleyen cinsten saatler kullanıyoruz. bunların da içinden iyisi kötüsü çıkıyor. bazıları takılıyor. güya sessiz deniyor ama gürültülü çalışanları, geri kalan çakmaları falan mevcut. Hangisinin iyi olduğunu da alırken bilemiyorsun, şansa. Bu uğurda 3-5 adet saati sinirden çekiçle kırıp çöpe attım.

Böyle olmuyor be kardeşim... Artık kırmayacağım. Şöyle basit bir mantık yürüttüm. aranıza bu hususta sıkıntı yaşayanlar varsa son derece pratik, masrafsız bir çözüm. Evet...

Evde eski tip cep telefonlarından kalma "motorola" 900mAh şarjlı Ni-Mh piller vardı. Bunlardan birini saate taktım. Bir tane de Çin-Çan-Çun USB adaptörü ve yeterli uzunlukta kablo buldum.

Hiç devre kartı kullanmadan şöyle bir çözüm ürettim:
[IMG]https://resmim.net/f/VjvmtA.png[/img]

Çözüm zaten basit. Öyle mühendislik bilgisi gerektirmiyor. Herkes yapabilir. USB adaptör kullanılması, güç kaynağı bulunamadığı zamanlarda hepen telefonunuzun adaptörü ile kullanılabilme imkanı verir. Standart olduğu için çabuk bulunur ve özel güç kaynağı edinme gereği yok. Direnç ve diyotlar kolay bulunuyor zaten. Kod vermeye gerek var mı bilmiyorum 1N400X serisi kullanabilirsiniz. Direnç değerini mahsus yüksek tuttum ki, prizde kalırsa sıkıntı çıkmasın, tampon şarj. İster 24 saat prizde tutuyorum, sıkılırsam ara sıra piller deşarj olsun diye çekiyorum. Öyle saati indir, kaldır derdi yok.

Siz de yapabilirsiniz. Tabi kötü görünümden şikayet etmeyecekseniz...
[IMG]https://resmim.net/f/qAw3MN.jpg[/img]
[IMG]https://resmim.net/f/ZWg2Oo.jpg[/img]
[IMG]https://resmim.net/f/UKCBMS.jpg[/img]

2017 sonbaharından beridir sorunsuz kullanıyorum arkadaşlar hiçbir sakıncası yoktur.
Sizin de böyle pratik çalışmalarınız varsa paylaşın.
iyi çalışmalar...

i3uz

birtane şarjlı pil bide bu paneli al. bağla. 2.8 yıl pil değiştirmek zorunda kalmazsın.kablo ile ugraşma.
https://www.alkayaelektronik.com/1-5v-100ma-gunes-paneli?gclid=EAIaIQobChMI6oWGveKJ2gIVD4myCh2fuQ7mEAQYAiABEgLrpPD_BwE
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

seron

Alıntı yapılan: i3uz - 26 Mart 2018, 13:24:33birtane şarjlı pil bide bu paneli al. bağla. 2.8 yıl pil değiştirmek zorunda kalmazsın.kablo ile ugraşma.
https://www.alkayaelektronik.com/1-5v-100ma-gunes-paneli?gclid=EAIaIQobChMI6oWGveKJ2gIVD4myCh2fuQ7mEAQYAiABEgLrpPD_BwE
Aaa iyiymiş. Ben bunu nasıl düşünemedim... Yalnız evin içindeki ışık yetersiz olduğundan biraz daha büyüğünden lazım bence. 1.5V-100mA yetersiz. Teşekkürler güzel fikir için ;)

i3uz

Alıntı yapılan: seron - 27 Mart 2018, 13:59:33Aaa iyiymiş. Ben bunu nasıl düşünemedim... Yalnız evin içindeki ışık yetersiz olduğundan biraz daha büyüğünden lazım bence. 1.5V-100mA yetersiz. Teşekkürler güzel fikir için ;)
hayır yetersiz değil büyük bağlama.. aksam lambayı yakacaksın. ve bu panelle pil dolacak. 100ma olmasının sebebi sürekli şarja mahruz kalan pil için güvenli bir akımdır. fazlası pili öldürür. gerekte yok zaten..
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

seron

Alıntı yapılan: i3uz - 27 Mart 2018, 14:38:33hayır yetersiz değil büyük bağlama.. aksam lambayı yakacaksın. ve bu panelle pil dolacak. 100ma olmasının sebebi sürekli şarja mahruz kalan pil için güvenli bir akımdır. fazlası pili öldürür. gerekte yok zaten..
Tamam da 1.5V-100mA max değer değil mi hocam? Yani yaz vakti öğlen 12.00da açık havada vereceği değer? Çünkü eskiden hesap makineleri olurdu onları fotovoltaik pilleriyle deneyler yapmıştım ev içerisinde zayıf ama güçlü ışıkta çok güzel güç üretiyordu. Evde kullandığım lamba 5Watt çin malı LED ampul şu an. Şarj eder mi? Eder dersen bir yerlerde olucaktı o panelden. bulursam takayım.

i3uz

Alıntı yapılan: seron - 27 Mart 2018, 14:47:30Tamam da 1.5V-100mA max değer değil mi hocam? Yani yaz vakti öğlen 12.00da açık havada vereceği değer? Çünkü eskiden hesap makineleri olurdu onları fotovoltaik pilleriyle deneyler yapmıştım ev içerisinde zayıf ama güçlü ışıkta çok güzel güç üretiyordu. Evde kullandığım lamba 5Watt çin malı LED ampul şu an. Şarj eder mi? Eder dersen bir yerlerde olucaktı o panelden. bulursam takayım.
zaten saat çipi düşük akım çekiyor. sen pili normal şarj et sonra panele bağla, elinde hazır varmış, neden birdaha alacaksın. ben dediğim şekilde 2,8yıl kullandım. sonra attım. sıkıldım..   5w ampül oda aydınlatması için az değilmi? ışık yetersiz gelirse şunuda yapabilirsin.birtane büyüteç al panele ışığı odakla.. hem evde üç saat var dedin senin odandakine değilde salondakine yap böylelikle ordaki sağlam çalışmış olur.
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

seron

Alıntı yapılan: i3uz - 27 Mart 2018, 15:27:02zaten saat çipi düşük akım çekiyor. sen pili normal şarj et sonra panele bağla, elinde hazır varmış, neden birdaha alacaksın. ben dediğim şekilde 2,8yıl kullandım. sonra attım. sıkıldım..   5w ampül oda aydınlatması için az değilmi? ışık yetersiz gelirse şunuda yapabilirsin.birtane büyüteç al panele ışığı odakla.. hem evde üç saat var dedin senin odandakine değilde salondakine yap böylelikle ordaki sağlam çalışmış olur.
Elimde panel var ama nerede... Bulabilirsem yapıcam. yenisine gerek yok.
220V 5W Led ampul benim ufak odaya yetiyor. Duvarlar beyaz.
Oturma odasındaki iyi çıktı onda sıkıntı yok. Şansımdan sadece benim odada sıkıntı var ama onu da apatörle çözdüm. Panel fikri daha iyi geldi o paneli bulmam lazım. Bulamazsam ilerde alırım. Teşekkürler cidden daha iyi bir fikir.

i3uz

Alıntı yapılan: seron - 27 Mart 2018, 16:59:23Elimde panel var ama nerede... Bulabilirsem yapıcam. yenisine gerek yok.
220V 5W Led ampul benim ufak odaya yetiyor. Duvarlar beyaz.
Oturma odasındaki iyi çıktı onda sıkıntı yok. Şansımdan sadece benim odada sıkıntı var ama onu da apatörle çözdüm. Panel fikri daha iyi geldi o paneli bulmam lazım. Bulamazsam ilerde alırım. Teşekkürler cidden daha iyi bir fikir.
senin şu vazelin olayına takıldım herkez iyi olduğunu söylüyor, peki 55-60 derecelerde vazelin sıvılaşmıyormu?
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

seron

Alıntı yapılan: i3uz - 27 Mart 2018, 17:26:55senin şu vazelin olayına takıldım herkez iyi olduğunu söylüyor, peki 55-60 derecelerd
e vazelin sıvılaşmıyormu?
kusura bakma şu an vızır vızır sitelerde gezip birşeyler okuyorum burayı unuttum.
Vazelin bırak 55-60 dereceyi 35-40derecelerde bile sıvılaşıyor.
Yalnız, vazelin full yalıtkan bir malzeme ve devrelerin üzerine aklması sorun teşkil etmemekle beraber, uygun miktarda kullanırsan akmıyor. neden akmıyor? bir nevi fizik kanunu sanırım. şöyle izah edeyim işlemci ile soğutucusu birleşince, vazelin kare şeklindeki bu yapıyı çepeçevre sarıyor. ısınınca sıvılaşıyor ama bu yapıyı terkedemiyor. nasıl anlatayım bilmiyorum birbirine muazzam yakın iki cisim düşün. buraya biraz sıvı sızdır. sıvının fazlası akar ama bir miktar akmaz burada kalır. ama cisimleri ayrırırsan akıp gider. hani iki parmağın arasındaki su damlasının akmadığını düşün. yaptığım testler bana bunu gösterdi. bolca sürdüm fazlası erise bile sorun teşkil etmedi. Termal macun içerisinde ise bir miktar metal iyonları var(hangi metalden yapıldıysa). bu metal iyonlu macun gidip smd komponentlere bulaşmamalı. Sen bana bakma ben çaresiz kaldım mahallede de satan yer yok. bir iki şırınga macun için kontağı çevirmeye değmez, otobüste eziyet çekmeye değmez. ama geçici çözümler için son derece ideal.
Bir ara 320voltta gevv alüminyum metaline nasıl lehim yapılır gibi bir konu anlatmıştı orada da alüminyum önce zımparalanıp yüksek sıcaklık verebilen bir havya ile ısıtılıyor. reçine yerine biraz vazelin kullanılarak alüminyumun havadan oksit alması engelleniyor ve kolayca lehim uygulanabiliyordu. Ben bunu o yazıyı gördükten sonra bizzat uyguladım ve düşük ısı üreten havya ile başarılı oldum. daha ne diyeyim cidden çok verimli bir malzeme her teknik adamın elinde bulunmalı.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın