Bilgisayarlarda Temizlik ve Macunlamanın Önemi

Başlatan seron, 25 Mart 2018, 19:57:46

seron

Bu yazıyı sadece hatırlatma uyarısı gibi kabul edin. Her ne kadar hepiniz bu işin önemini biliyorsanız da yapmayı ihmal ediyorsunuz. Halbu ki sonuç cidden değerlendirmeye değer.

Bugün 320volt anasayfamıza bakarken en başta @gevv hocanın eski dizüstünü soğutmaya çalışma çabasını gördüm.
https://320volt.com/laptop-islemci-sogutucusu-modifiye/comment-page-1/#comment-31328
Sonuç alamamış. belki de artık yapacak birşey yoktur bilmiyorum. macunlama falan yapmış mı, yazmamış.
Halbu ki yukarıda da yazdığım gibi ciddi sonuçlar veriyor.

Nasıl ki elektronik devrelerle uğraşırken güç kaynağı entegreleri, ampfli opamları gibi ısı üreten elemanların muhakkak heatsink ile kullanılmasını şiddetle öneriyorsanız aynı durum periyodik olarak PCler için de geçerli ve bilgisayarın ömrünü etkiliyor. Size örnek vaka ile açıklayacağım.

Üniversiteyi tamamlayınca kız kardeşim, laptobunu bana verdi. Al bununla kafelerde falan internete girersin dedi. Ben de 2-3 yıldır kullanıyorum. Gerçi son zamanlarda youtubeda falan iyice kasılmaya başladı ama yapacak birşey yok. Neyse, konuya gelecek olursam, bu PC'nin yazarken ellerimi dayadığım yerde her zaman rahatsız edici bir sıcaklık oluyor, bir linke tıklatsam, bir youtube videosu açsam fan sesi muazzam artıyordu. O kadar ki endişe veriyor, çalışırken elimi dayadığım touchpad'ın hemen sol kısmına soğuk soda, enerji içeceği falan koyuyordum. Hava çıkışının yakınına koyduğum ev anahtarı, küllük falan muazzam ısınıyordu.

Macunlama gibi periyodik bakımların önemini biliyor, ama yapmıyordum. Sallıyordum açıkçası. Geçen yazın başında(2017) dur şunu bir sökeyim dedim. Benim laptobun alt kapağı sorunsuz açılan modelden. iki civatayı gevşetiyorsun, üzmeden açılıyor. bakır soğutucu ve fanı söküp çıkattım. fan kuş kadar birşey zaten. hafif tozlanma olmuş. fırça ile güzelce süpürüp temizledim. havalandırma çıkışındaki ızgarayı da temizledim. ama bunlar fazla etkilemez. bakır soğutucuya bağlı işlemci heatsinklerinin vidalarını çıkartıp parçayı komple kaldırdım (genellikle laptoplarda bu kısım yekpare olur, bakır soğutucuyu kaldırırsan tüm soğutucular gelir.).
Gördüklerim beni üzdü doğrusu. üretici, çipin üzerine çilekli sakız görünümünde azıcık macun kullanmış. Macun beton gibi olmuş ve miktar olarak son derece az. Tamam az kullanılır zaten ama bu cidden azdı. Dikkatlice temizledim. Malzeme kutumda macun yoktu. Yeni macun bulmaya kalksam yaya halde çok dolaşacak, gereksiz yere uğraşacaktım. Aklıma geldi vazelin her derde devadır. Biraz vazelin alıp çiplerin üzerine bolca kullandım. soğutucu yekpare parçayı oturtup heatsinkleri vidaladım. Bir çip daha gördüm. Plastik kasanın biraz arasında kalıyor elim yetişmiyordu. oraya da daha evvel bir apartmanımızın düafon sisteminden söktüğüm ince uzun şerit şeklindeki alüminyum soğutucusunu aldım biraz "bally" kullanarak araya yerleştirip çipin üzerine bastırdım. Bu çip de çok ısınıyordu. Alüminum levha bir süre sonra taş gibi yapıştı. bir diğer ucu da bakır levhaya hafiften dokunuyor ısıyı az ada olsa transfer edebilir belki...
Sonuç..
Muazzam oldu. Yeminler olsun, meğer benim PC işkence çekiyormuş. Fan sustu. ne yaparsam yapayım sesini duymuyorum. uzun süre işlemci yüzde yüz bile çalışsa fan fazla bağırmıyor. Bilgisayarın üzerine soda şişesi, yok enerji içeceği kola mola koyma modası bitti. şu anda yazarken cihaz soğuk. yani soğuk derken vücudumla aynı olacak ki hissetmiyorum.
Olay -2:
Bu durumdan ders aldım. Evdeki masaüstü PClerimin kuzey ve güney köprülerini sökerek, aynı durumla karşılaştım. Isı sorunundan yakındığım bilgisayarlarımı aynı vazelinleme işlemi ile kurtardım. Genellikle masaüstündeki kadar fark oluşmadı ama ciddi farketti.
Özellikle kuzey köprüleri çok ısınır. Firmalar da artık dıııt çocukluğuna mı kaçıyor bilmiyorum, hele hele iş bilgisayarımın kuzey köprüsünü sökünce japon yapıştırıcısı gibi şeffaf, sertleşmiş, muazzam az kullanılmış macun ile karşılaştım. Bunları hep temizleyip vazelinledim. Macunum olsa "beyaz macun" kullanıcaktım elbette. Beyaz macun genellikle "cinko-oksit" karışımıdır. Isı tansfer hızı son derece yüksektir. Vazelin ise gazyağı ile mazot arası jel kıvamında bir petrol yağıdır ve yağlar ısıyı hızlı iletir(fizik kanunu). Hızlı iletmesinden dolayıdır ki çipte oluşan ısıyı derhal heatsinke ileterek, çipte ısı bitikimini engelleyerek aktif soğutma sağlar.

Yani diyeceğim o ki üşenmeyin. Ben yaptım oldu. Muhakkak 6ay-1 senede bir bilgisayarlarınızın macunlarını yenileyin işlemcilerin soğutucularını fanların deliklerini tıkayan tozları balkona çıkarak veya daha iyisi bir bahçede güzelce temizleyin.

Bilgisayaların üretiminde "askeri" malzeme kullanıldığını biliyorum. Ancak tüm parçalar askeri değildir. Çiplerde kullanılan "silikon" aynıdır. Eğer siz silikondan imal edilmiş bir çipi uzun süreler boyunca yüksek sıcaklıklarda kullanırsanız zamanla ölür. devreler birbirinden ayrılır. bağlantılar kopar. yarıiletken devre elemanları kimyasal özelliklerini yitirerek iş yapamaz duruma gelirler. mikroskobik devre yollarında oluşan "elekron göçü" olayı ısı ile daha hızlı gerçekleşir. piyasada aşırı ısınma, yanlış havalandırma nedeniyle anakartını, ekran kartını, harddiskini eline alan bir sürü kullanıcı dolu. Yani ne ekerseniz onu biçersiniz. Düzgün kullandığınız sürece elinizdeki cihazı çok daha uzun yıllar kullanabilirsiniz.

Ha unutmadan geçenlerde mahalledeki genç bir arkadaş dükkanında kullandığı kasasını bakıma getirdi. Şimdi hatırlamıyorum bazı sorunlarla karşılaştık format atamadık. kasayı açınca ne görelim aboooov! Hemen fotoğrafladım. Bana bak dedim, Eğer format işi hariç 50TL bana 50 TL mekan sahibine vermezsen fotolarını internette paylaşırım ;D Vermedi hıyar. Ben de paylaşıyorum buyrun can çekişen PC:




Haaa sen hem bilgisayarına bakma hem de paramı verme haa? Al işte :)) Sonucu merak ediyorsanıza çok şükür hallettik.
DÜZELTME:
Evet arkadaşlar hızlıresim an itibariyle kafayı yemiştir. Gönderdiğim 5 resmin sadece ikisini yüklemiş, farklı olmalarına rağmen ilk iki resmi aynı göstertmektedir. Telefondan ıkına sıkına bilgisayara aktardığıma mı yanayım, Tek tek seçip gimple küçülttüğüme mi yanayım, yine ıkına sıkına yüklediğime mi yanayım, her yüklemede "oops birşeyler ters gitti" demesine mi yanayım...
Bir de şöyle deneyeyim bakayım:

https://ibb.co/gyDQUn
https://ibb.co/nBgepn
https://ibb.co/g35YFS
https://ibb.co/naBUpn




Furkan KELEŞOĞLU

Şimdi CARE VAZELİN demi diyorsun :D Leptop alan bir kişinin bence bunu göz önüne alması gerekiyor benim aldığım ASUS marka leptopun arka kısmının yarısı ızgara hava alsın diye yapmışlar 2 adet fanı var. ama sıcak ve yeni model leptoplarda artık SSD bir aksesuar değil BİR organ görevi görüyor SSD yoksa harddiski bayıltıyor bilgisyarın işletim sisteminde gereksiz programlar  benim ile aynı olan hatta benim leptopumun özelliklerinin daha iyi olmasına rağmen 3 boyutlu cizimlerde efsane kasıp bana cizim yaptırmayan leptopum Sınıftaki kız öğrencinin HP marka dandik leptopunun yapması bana acıckası koyuyor ve aradaki tek fark SSD :D   Benim Leptop Oyun icin ekran kartını devreye aldıkca ısı dahada artıyor zaten kendi fanları yetmez bu leptopa bunları tasarlayan mühendisler neden böyle sacma sapan yapıyor bunları hiç anlamıyorum ?

Ama teknoloji gelişmiyor git gide nanolaşma cabasına girmiş leptopa iyi bir soğutucu sistemi yapsalar yer kalmayacak yada kasanın boyutları artacak . eee birde bir malın bir gün bozulması lazım ki firmalar para kazansın neyse yine kendimiz birşey yapacağız ama 0 bir leptopuda acasım gelmiyor elim tornavidaya gitmiyor. :D
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

#2
Alıntı yapılan: Furkan41 - 26 Mart 2018, 15:34:29Şimdi CARE VAZELİN demi diyorsun :D Leptop alan bir kişinin bence bunu göz önüne alması gerekiyor benim aldığım ASUS marka leptopun arka kısmının yarısı ızgara hava alsın diye yapmışlar 2 adet fanı var. ama sıcak ve yeni model leptoplarda artık SSD bir aksesuar değil BİR organ görevi görüyor SSD yoksa harddiski bayıltıyor bilgisyarın işletim sisteminde gereksiz programlar  benim ile aynı olan hatta benim leptopumun özelliklerinin daha iyi olmasına rağmen 3 boyutlu cizimlerde efsane kasıp bana cizim yaptırmayan leptopum Sınıftaki kız öğrencinin HP marka dandik leptopunun yapması bana acıckası koyuyor ve aradaki tek fark SSD :D   Benim Leptop Oyun icin ekran kartını devreye aldıkca ısı dahada artıyor zaten kendi fanları yetmez bu leptopa bunları tasarlayan mühendisler neden böyle sacma sapan yapıyor bunları hiç anlamıyorum ?

Ama teknoloji gelişmiyor git gide nanolaşma cabasına girmiş leptopa iyi bir soğutucu sistemi yapsalar yer kalmayacak yada kasanın boyutları artacak . eee birde bir malın bir gün bozulması lazım ki firmalar para kazansın neyse yine kendimiz birşey yapacağız ama 0 bir leptopuda acasım gelmiyor elim tornavidaya gitmiyor. :D
furkan dedikerinde haklısın. Ben de sağda solda yırtınıyorum. firmalar şu anda bilgisayarları ve telefonları incelteceğim diye ellerinden geleni yapıyor. bunu neden yapıyorlar anlamıyorum. böyle bir şeyi isteyen yok. bizler müşteriler olarak tam tersini istedikçe inadına teknolojiyi daha da kötü ve de kazık hale getiriyorlar.

İlk başlarda dediklerine gelince bilgisayarını bilmiyorum ama intel atom işlemci veya bunun muadili 5 para etmez işlemcileri millete çok afedersin kaktırdılar. hala da kaktırmaya devam ediyorlar. şu anda satılan bilgisayarların donanımları bana göre beş para etmez. elindeki bilgisayarın marka modelini bilmiyorum ama sürücü sıkıntın yoksa bence sorunun nedeni bu. O HP dediğin bilgisayarda ise muhtemelen iyi işlemci ve donanım kullanılmıştır. SSD olayında haksızsın. SSD ne işe yarar: bir program çağırıldığında hızlı açılır. Bir kopyalama yaparsın, normal HDDlerden nispeten 3-4 kat daha hızlı biter. Windows 10 saniyede falan açılır. fakat güzel abicim zaten kıytırık üretilen işlemcili bilgisayara bir de win10 gibi bir saçmalığı yükleyince sistemler çok bayılıyor. SSD bile takılı olsa işletim sistemi çok kaynak tüketiyor. Sistemi kasıyor. senin yapacağın birşey yok buna.

Vazelin olayı. Benim elimde macun olmadığından geçici olarak kullandım. sizler böyle yapmayın muhakkak macun alın. ama gidip de en ucuz kıytırık macun alacağınıza hiç almayın kuru çalışsın daha iyi. En iyi macun beyaz renkli olanı anladığım kadarıyla. Bunlar iki tip oluyor: 1-Gümüş oksit macun 2-Çinko oksit macun. Çinko oksit macun nispeten daha ucuz. Gri renkli olanları önermiyorum hem çabuk kuruyor hemde ısı transferi başarılı değil. teee 2000 yıllarından kalma AGP bir ekran kartının soğutucusunu söktüm. altında beyaz macun vardı ve gram katılaşmamış vıcık vıcıktı. ona göre ölç biç. Vazelin ise soketlere, fişlere, vidalara,... bunlar gibi birçok yere sürüldüğünde hem sıkmayı iyi sağlıyor hem iyi temas sağlıyor, paslanmayı önlüyor, elektrik arkı oluşmasını engelliyor, yağlanması gereken yerleri çok güzel yağlıyor, gres yağı gibi kurumuyor, çok temiz ve verimli bir yağ. birçoğu onu kozmetik bir malzeme krem sanıyor ama aslında basit bir petrol yağıdır.
şunu hepiniz okuyunuz:
http://eczacininsesi.com/index.php?yon=majistral&id=188
şunu hepiniz izleyiniz:
https://www.youtube.com/watch?v=1xsf1WY3WDI
https://www.youtube.com/watch?v=cddQ7upo0Nw

bizim insanımız gençlik dergileriyle büyüdüğünden ( ;)   :)) ) vazelin deyince aklına sadece "o iş" geliyor. Halbu ki Hak teala tarafından bir nimettir nimet!


Furkan KELEŞOĞLU

İşte windows 10 un gereksiz ek porogramlarının yapacakları işten dolayı harddiski bırakmıyor bana %100 cıkıyor ssd üzerinbe işletim sistemini kuracaksın okuma ve yazması yüksek bir ssd ondan sonra win10 dan şikayet etmessin bendeki işlemci intel 5 nesil i5-7400HQ
8gb ram var ama en fazla 5 gb harcadığını gördüm şuana kadar yani ramlik bir sıkıntıda yok M2 yuvası bomboş pc nin oraya bir ssd taksam bu ferrariye döner şuan işkence ben cekitiryorum bilgisayara :D
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

Alıntı yapılan: Furkan41 - 28 Mart 2018, 16:36:36İşte windows 10 un gereksiz ek porogramlarının yapacakları işten dolayı harddiski bırakmıyor bana %100 cıkıyor ssd üzerinbe işletim sistemini kuracaksın okuma ve yazması yüksek bir ssd ondan sonra win10 dan şikayet etmessin bendeki işlemci intel 5 nesil i5-7400HQ
8gb ram var ama en fazla 5 gb harcadığını gördüm şuana kadar yani ramlik bir sıkıntıda yok M2 yuvası bomboş pc nin oraya bir ssd taksam bu ferrariye döner şuan işkence ben cekitiryorum bilgisayara :D
Hala ne diyor yav. Yüksek disk kullanımının çaresi var. youtubeda anlatımlar mevcut araştırdın mı? Hemde çoğu kişi bu yöntemlerle çözebiliyor. çözemeyen format atıyor. Ama bence formatsız çözümü var. Sen biraz araştırıp söylenenleri bir yap bakalım. HDD ile de hızlı çalışır o PC. Sistemin fazla kaynak harcaması rama yük bindirir HDDye değil. HDDyi yüksek kullanma problemi yeni sistemlerin SSDlere göre dizayn edilmesinden. Ufak bir iki ayar ile çözülebiliyor o sen beni dinle.
Bir korsan program indirme sitesinde takılıyorum insanlara bildiğim kadar yardım ediyorum. Orada windows isosu falan yapan bir arkadaş var. Youtubede anlatmış kendisi bir bak bakalım çözemezsen başka alternetif videolara bak...
https://www.youtube.com/watch?v=HP3_l3ZL1cA

Furkan KELEŞOĞLU

Yav güzel @seron ben görev yöneticisinden izliyorum ram cpu herşey normal birtek hdd %100 ve pc o an kasmaya başlıyor SSD nin önemi zaten burada atıyorum bir hdd nin okuma yazması düşüktür bir program araya bir girer bütün hdd yi  kullanır pc de bir program acarken bile hdd görev yapıyor diyorum ki bende zaten benim bilgisayarımı sistemdeki programlar bitiriyor SSD alıp sistemi ssd kurarsan bu sorun yaşanmaz diyorum sen HDD savunuyorsun yenilikci ol biraz , SSD li bir pc de kullan ve görev yöneticisindne izle okuma yazması yüksek bir ssd pc ucurur.

ayrıca pc ram cpu diye bakılmaz tüm bileşenleri uygun olmalı hdd yetersiz geliyor işte buna bunu anlatmaya calışıyorum birazda WİN10 bok yemesi tabikide.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

Alıntı yapılan: Furkan41 - 31 Mart 2018, 22:46:02Yav güzel @seron ben görev yöneticisinden izliyorum ram cpu herşey normal birtek hdd %100 ve pc o an kasmaya başlıyor SSD nin önemi zaten burada atıyorum bir hdd nin okuma yazması düşüktür bir program araya bir girer bütün hdd yi  kullanır pc de bir program acarken bile hdd görev yapıyor diyorum ki bende zaten benim bilgisayarımı sistemdeki programlar bitiriyor SSD alıp sistemi ssd kurarsan bu sorun yaşanmaz diyorum sen HDD savunuyorsun yenilikci ol biraz , SSD li bir pc de kullan ve görev yöneticisindne izle okuma yazması yüksek bir ssd pc ucurur.

ayrıca pc ram cpu diye bakılmaz tüm bileşenleri uygun olmalı hdd yetersiz geliyor işte buna bunu anlatmaya calışıyorum birazda WİN10 bok yemesi tabikide.
::)  :'(
Furkancım, canım...
Ben zaten şu an SSD kullanıyorum. Ne işe yarıyor biliyor musun? Power düğmesine basıyorsun, 7saniye hadi ben yalan söylüyorum en geç 10 saniyede masaüstündesin... Bir de bir programa çifttıklıyorsun, şraaak diye anında karşında. Aha da bu... Bilgisayarın işlem yapma hızı sabit adamım... Etme eyleme... CAD yazılımı, EDA yazılımı kullanırken etkisiz... Yav etme... Windowstaki bir ayardan yapılıyor o. arkaplanda bir hizmet var üşenip o videoyu bulamadım, çok konuşan arkadaşın videosunu verdim... O hizmeti kapatıp bir defa yeniden başlatıyorsun HDD kullanımın hangi yazlımı kulalnırsan kullan, ne yaparsan yap yükselmiyor. O yüksek HDD kullanımı benim de başıma geldi. Zar zor halledebildim de PC  asıl hızına döndü. Yaa of. Tamam abicim. SSD al. Al ama almadan evvel HDD ile de hızlandığını gör, öyle al. Yav karadeniz insanı bu kadar da cahal olmaz. akıllı olur.  ::)

Furkan KELEŞOĞLU

@seron  Beni deli edeyusun. Ben PC konularına okadar değinmiş birisi değilim. ikimizde aşşağı yukarı aynı şeyi diyoruz sen diyorsn arka plandaki hizmeti kapat hızlanır bende diyorum arka plandaki hizmeti kapatma SSD tak ulan.

Millet SSD başlat düğmesine bastınmı hızlı acılıyor diye kafaya koymuş deliricem ya vallahi billahi. Sen nerellisinde bukadar cahul cıktın.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

Alıntı yapılan: Furkan41 - 01 Nisan 2018, 19:05:08@seron  Beni deli edeyusun. Ben PC konularına okadar değinmiş birisi değilim. ikimizde aşşağı yukarı aynı şeyi diyoruz sen diyorsn arka plandaki hizmeti kapat hızlanır bende diyorum arka plandaki hizmeti kapatma SSD tak ulan.

Millet SSD başlat düğmesine bastınmı hızlı acılıyor diye kafaya koymuş deliricem ya vallahi billahi. Sen nerellisinde bukadar cahul cıktın.
Ben Antalyalıyım 8)
O hizmeti kapat, hızlansın. Çünkü SSDler pahalı. SSDler PCyi hızlandırmaz. SSDler her soruna çözüm değildir. Bilgisayardaki yüksek disk kullanımına bağlı darboğaz sorunu geçsin diye >  250GBlik SSDye 500TL ödenmez
http://www.vatanbilgisayar.com/samsung-250gb-850-evo-sata-30-okuma-540mb-yazma-520mb-ssd.html
Daha dün SSDler çıkmadan insanlar yavaş mı çalışıyordu sanıyorsun?
halbuki bu sorunu arkaplan hizmetlerinden çözersen, bilgisayarın o hanım kızın bilgisayarı gibi rahat çalıştığı için sen de rahatlayacaksın. Anlayacaksın ki aslında bilgisayarın yavaş değil. Aslında HDD de yavaş değil. Aslında HDDyi meşgul eden bir arkaplan varmış. Bu arkaplan, HDDyi SSD zannediyormuş. O yüzden HDDye yanlış iş bindiriyormuş... Meğer o hizmeti susturunca HDDde SSD gibi çalışıyormuş. Neyse sen bilirsin. Kapat kapat.

Furkan KELEŞOĞLU

Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Mr_YAMYAM

#10

Kurulum prosedürleri ve teknikleri bilmeyenler bu şekilde kavga edebilirler.
Bir diskin aslında disk olmadığı, sadece bir klasör olduğunu yıllardır anlatmaya çalışmaktayım.
Gelişen teknoloji ve GUID (GPT) GUID PARTITION TABLE özelliklerini tam olarak bilmeden, windows 10 kurulumu yapanlar, diğer forumlarda İMDAAATT WİNDOWS10 DİSKLERİMİ YİYOOR  diye feryadı figan etmektedirler. :D
https://support.microsoft.com/tr-tr/help/814070/how-to-establish-and-boot-to-gpt-mirrors-on-64-bit-windows
https://docs.microsoft.com/tr-tr/windows-server/storage/disk-management/manage-disks
https://docs.microsoft.com/tr-tr/windows-server/storage/disk-management/assign-a-mount-point-folder-path-to-a-drive
Bu konular amatör birisinin anlayabileceği konular değildir. Dikkat edilirse windows 10 ve server gibi iş makinalarını ilgilendirmektedir.
Tabiiki bir diskin bağlı olduğu arabirimleri tanımak ve bu arabirimlerin nasıl çalışmakta olduğunu bilebilmek te bir amatörün anlayabileceği birşey değildir. Bir amatör çoğunlukla hangi işletim sistemi olursa olsun, edinmiş olduğu bootable ISO işletim sistemini PC ye yükler. Sonra da direk oyun kurulumuna geçer ve sisteminin hızlı olabilmesi için AY DUASINA ÇIKAR :D
Yıllar önce forumdan arkadaşımız Özgürecenin PC sine sistem kurulumu yapmıştım.
IDE arabirimi ile ve WD BLUE serisi HDD ile sistem 3-5sn gibi sürede açılmakta idi. Teknoloji bu kadar geliştiğine göre yeni sistemler neden yavaş acaba.

Furkan KELEŞOĞLU

Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

seron

#12
Furkan, sıkıntı yok ben sana pratik yolu gösteriyorum. ben de bu işlerden fazla anlamam. Sadece bildiğim yöntemleri aktarıyorum. GPT li olmayıp MBR li disklerde windows 10 kullananlar var. Bunların bir kısmında yüksek disk kullanımı görülmekle beraber, bir kısmında da görülmeyebiliyor. O arkaplan hizmetinden kaynaklanıyor sorunun. İlle de sorun MBRden GPTye geçilerek çözülecekse, format ve yeni kurulum gereklidir. Profesyonel bir disk editörü ile de MBR düzeniyle oluşturulmuş diskini GPTye çevirebiliyorsun(convert MBR disk to GPT disk). Fakat risklidir (sistemi uçurma riski var program uyarıyor zaten). Bu arada, "klasör" ile "disk" kavramını birbirine karıştırma. Klasör, veri guruplarını kapsayan bir tür "içindekiler(MFT)" işaretidir. Disk ise gerek klasörleri, gerekse veri yığınlarını depolamaya yarar. Linux sistemlerdeki "çoklu masaüstü"nün "multitasking" kavramı ile karıştırıldığı gibi, bu kavramlar da karıştırılmamalıdır.
Ben senin kafanı karıştırmayayım. Özetle şunu söyleyeyim: O bilgisayarın HDD sorununu çözersen, "aaa böyle de hızlı çalışıyomuuuş" diyeceksin. Tabi ki SSD kadar değil.
NOT:
Multi Desktop özellikli işletim sistemi: Linux sistemlerde kullanıcıya daha fazla çalışma alanı sunmak için oluşturulmuş bir sayfalama düzenidir. Bu düzen, kullanıcının birkaç işle uğraşırken, temiz bir masaüstüne geçerek oradan da başka işlerini sürdürmesine imkan verir. Eskiden sadece Unix ve linux dağıtımlarında bulunan bu özellik, günümüzde windowslarda da özellik olarak eklemiştir.
Multi Tasking Sistem: Bilgisayar tarihinin en eski kavramlarından birisidir. İlk olarak Unixli makinelerde kullanıldı. Birden fazla kullanıcının, bir sunucu(admin) bilgisayarına bağlanarak o bilgisayarın işletim sistemi ve içindeki programlardan ortak faydalanma durumunu ifade eder. Günümüzün "Disksiz Sistemler"i buna yakındır. Bilgisayarın Power düğmesine basıldığında, PC, ağ üzerinden ana makineye(server-sunucu) bağlanır ve bu ağ bilgisayarının haarddiskidteki işletim sistemi ile açılır. Örneğin hesap makinesi çalıştırılmak istendiğinde, başlattan hesap makinesi seçilip açılır; ama esasında bu hesap makinesi adminin makinesindeki sistemin hesap makinesidir. Üyelerin(client) tüm dosyaları adminin HDDsinde veya varsa ağ diskinde (NAS, SAS...)depolanır. Eski zamanlarda bilgisayar bir koca salonu kapsayan bir makine idi ve insanlar işlerini yürütebilmek için önceden randevu alıyordu. Bu duruma içerleyen bilim insanları, bir makineye aynı anda birden fazla kullanıcının bağlanmasını sağlayacak bir sistem geliştirdiler. Bu sisteme multitasking özellikli işletim sistemi dendi. Multi tasking ile mutidesktop arasındaki fark, multitaskingde bir bilgisayara çok kullanıcı düşerken, multidesktopta bir kullanıcıya aynı bilgisayarda biden fazla çalışma alanı sunulmasıdır.

Linux kullanımında diskler, linuxun dosyalama yapısı nedeniyle "klasörmüş" gibi gösterilir. Bu da bazı kavram kargaşalarına neden olabilir. Esasen o bir fiziksel disktir fakat, bir klasör ağacına bağlanması için, klasör gibi gösterilmek zorundadır. Dolayısıyla Sistemin onu bağlayabilmesi için(mount) klasör gibi gösterilmiş olması gerekiyor. Tabi ki HDD ortamının aynen klasör gibi diğer dosyaları içermesi nedeniyle bir dizine benzetilmesinde ve linux gibi sistemlerde dizin kabul edilmesinde sakınca yoktur. Bu sadece bir prensip. Yani kapsama özelliği nedeniyle bir klasör gibidir evet.


hızlıresim link verdim ama gözükmüyor sanırım. Görüyorsanız sıkıntı yok(bu satırın üstünde)
[IMG]https://resmim.net/f/PwJzF0.png[/img]


Mr_YAMYAM

#13
Windows ta olsa durum değişmez :D
[attach]8771[/attach]
KAYNAKÇA:
https://docs.microsoft.com/tr-tr/windows-server/storage/disk-management/assign-a-mount-point-folder-path-to-a-drive
Bu klasör disk içeriğini belirtir. Sistem volüme information klasörü olarak ta bilinir. Sistem volüme information temelde bir diskin başını gıçını ve içerdiği bilgileri ihtiva eden bir klasördür. Bu klasör silinirse disk içeriğine erişilemez.
Aynı zamanda bir diskte bilinmeyen bazı klasörler de olabilmektedir. Hatta ÇÖPÜRDEK adlı klasör bile bulunabilir :D

seron

Bunlar benim anlatmaya çalıştığım şeyle alakalı değil.
System Voluma Information, Windowsun MFTye erişmek için kullandığı ve onu düzenlediği/denetlediği bir dizindir.
Linux bu dizini kullanmaz. Kendine göre dosyalama sistemi ve çekirdek(kernel) yapısı nedeniyle System Volume Information klasörüne ihtiyaç duymaz. İstenirse bir diske sadece linux kurularak sonuç görülebilir. Fakat HDDnin kendisi dizin değildir. Onu sisteme tanıtabilmek için dizin gibi göstertmek gereklidir onu söylüyorum. Karışıklık oldu.

Windows 8, 8.1 ve windows 10 gibi işletim sistemleri, microsoftun kararıyla, modern donanımlara göre dizayn edilmiş, ve fakat kullanıcı kaybına neden olmamak için -bir yere kadar- geriye dönük uyumlu olarak piyasaya sürülmüştür. Yukarıdaki arkadaşın karşılaştığı sorunların yüzde doksanını bahsettiğim arkaplan uygulamasının susturulması yoluyla çözüyoruz. Gerek disk yapısı GPT olsun, gerekse MBR olsun. Yani özetle win10 MBR üzerinde de çalışıyor. Fakat bu sistemlerin SSD depolama birimleri ile çalıştırılacağı öngörüldüğünden, default olarak SSD 'yi ilgilendiren bir arkaplan uygulamasının çalışması HDD çalışma düzeninde aksamaya neden oluyor. Nasıl neden oluyor, o arkaplan uygulaması nedir, niye neden oluyor? Onu bilmiyorum. Yeni sistemlerdeki sıralı yazma konusuyla olabilir. Sıralı yazma denilen sistem, bilgisayarın hızlı başlamasını sağlayan özel bir okuma sistemi sanırım...

-Furkan eğer isterse, ufak bir araştırma ile o uygulamayı deneyebilir ve sorunundan kurtulabilir.
-Hatta Furkan, eğer isterse gereksiz uygulamaları kaldırabilir/susturabilir. Bunun da sonuca etkisi olacaktır.
-Hatta hatta Furkan, bilgisayarını her kapatmadan evvel CCleaner yazılımını çalıştırarak geçmiş temizliği yapmalıdır.
-Hatta hatta hatta Furkan, ayda bir kez defragmentasyona (windows disk birleştiricisi) başvurarak parçalanmış dosyaları birleştirme yoluyla performans kazanabilir. Bu işi yapmadan evvel internet bağlantısını kesmeli ve antivirüsünü mümkünse susturmalı, işlem bitene dek bilgisayarını kullanmamalıdır.
Sonuçta ben inanıyorum ki, sorunu kolayca çözülecektir. Olmazsa MBR to GPT işlemi de denenebilir. Sonuç, yeni kurulum yapmasına neden olabilir.


seron


asma

Resimleri görüyorum. Alıntı yaptığın için çift görüyorum.  :o 

seron

DNS değiştirdim hala tık yok.
Alıntı yaparken görünen linkleri tarayıcıyla araştırıyorum otomobil resimleri çıkıyor.
Neyse sorun değil. Nasıl olsa resimlerden birşey anlamayacağım muhtemelen.

seron

Konunun anlaşılmadan böyle kalmaması için hortlatmak istiyorum. Kalabalık yaptığım için özür diler, bildiklerimi takip edenlere saygıyla sunarım.
Chromium tarayıcısına geçince resimleri görebilmeye başladığımı farkettim.
Resimere baktım. Anladım. Anlatmak istediğim şey yanlış anlaşılmış ve bilgi karmaşası var.
Bu resimlerde anlatılmak istenen, ve konu ile alakası nedir?
"Linux sistemler System Volume Information klasörüne ihtiyaç duymazlar" iddiama atfen eklenmişlerse;
Orası NTFS disk formatında bir disk bölüntüsü olup, Windows tarafondan oluşturulmuş bir bölümdür. O Klasörler oraya Windows tarafından oluşturulur. Linux tarafından bir NTFS bölümü açılır bakılırsa o klasörler orada görülür. Hatta o bölüm, windows tarafından açıldığında da kullanılabileceği öngörüldüğünden, linux, o bölümde yapılan yeni dosya oluşturma, kopyalama, taşıma ve silme gibi işlemlerde o dosyaları kullanabilir. (bu son cümlemden emin değilim)

Benim anlatmaya çalıştığım şey bu değil.

Bir diske sadece Linux kurunuz.(TEK PARTİSYON - EXT-4, başka partisyon oluşturmadan sadece tek bir linux sistem partisyonu; başka bölüntü olmasın).
Bu disk içerisinde "System Volume Information" ve "$Recycle.bin" klasörlerini bulup bana gösteriniz.
Bunu yaparken hile yapmayınız ve altta kalacağım kaygısı yaşamayınız.

İşin sonunda "System Volume Information" klasörünün windows için MFTyi okuma, gerekli görüldüğünde düzenleme klasörü olduğunu(sadece windows sistemlerin kullandığını); ayrıca "$Recycle.bin" klasörünün, silinmek üzere çöpe atılmış dosyaların listesini içeren basit bir "log" dosyası olduğunu, esasen bu dosyaların silmek üzere başka bir klasöre taşınmayıp hala yerlerinde durduğunu, sadece "kullanıcı bunları her an silmemi X bu listeden kaldırmamı emredebilir" gerekçesi ile listeye alınıp silinen yerden gizlendiğini anlayınız.

Ext-4 ile formatlanmış disklerde "sistem volume information" ve "$recycle.bin" olmaz.
Linux sistemler, yukarıdaki dosyalara ihtiyaç duymazlar. Fakat bu dosyaların bilinçli olarak uçurulması, diskin NTFS formatında olması ve bu tip disklerin bu şekilde kontrol edilmesi gerekmesinden ötürü linux tarafında da aksaklıklara neden olabilir. Linux ve Unix sistemler, NTFS diskleri okuyup içeriklerini kontrol edebilmek için gerekli bileşenleri üçüncü parti yazılım olarak ve mecburen barındırırlar.

*   *   *

Sayın takipçiler,
Bilgisayarınızda çalışıyorsunuz. Bir dosya ya da klasörü geri dönüşüm kutusuna attınız ama silmediniz.
1
Bilgisayarınız MFT'ye giderek bu dosya ile ilgili olarak "bu dosya silinecekler listesinde, onu explorer.exe'de gösterme(gizle)" diye bir işaret bırakır. Aynı anda da "System Volume Information" adlı gizli klasöre gidip buradaki ilgili log dosyasını da düzenler: "şu klasörün bu klasörünün içindeki örnek.txt dosyası artık burada değilmiş gibi varsay, klasörü açınca kullanıcıya burada gösterme". Esasen o dosya fiziksel olarak (disk üzerinde ve klasörde) orada.
Windows yine aynı anda, $Recycle.bin adlı bin dosyasını açar, "şu klasör/bu klasör/o klasör/örnek.txt > kapsanır > geridönüşüm kutusu"
($Recycle.bin - açık küme parantezi - şu klasör/bu klasör/o klasör/örnek.txt - kapalı küme parantezi.) şeklinde bir ibare oluşturur.

Windows yine aynı anda masaüstündeki "boş gerdönüşüm kutusu" simgesini, sistem dosyaları içerisindeki "geridönüşüm kutusu dolu" simgesi ile değiştirir.
Bu olaylar bir saniyeden az zamanda gerçekleşir.
2
Eğer o dosyayı "geri dönüşüm kutusunu boşalt" komutu ile yok etme emri verirseniz,
Windows, MFT'ye giderek, şu silindir, bu sektör, o clusterler içerisindeki "şu klasör/bu klasör/o klasör/örnek.txt" dosyası artık yoktur, orası boştur ibaresi verilir. (aslında hala o dosya orada; ama orası kullanılmak üzere kenarda bekleyen bir boş alan kabul ediliyor ve kurtarılması için paket yazılıma ihtiyaç var)
Daha sonra system volume information klasörünü düzenleyerek MFTnin güncellendiğini, neler olduğunu kaydeder.
Masaüstündeki "dolu geri dönüşüm kutusu" simgesi, "boş geri dönüşüm kutusu" simgesi ile değiştirilir.
işlem biter.

-Eğer ki vakit kaybetmeden derhal, bir veri kurtarma yazılımı kullanırsanız, o silinmiş(gibi kabul edilen) dosya, başarılı şekilde kurtarılır.
-Eğer ki yukarıdaki geridönüşüm kutusuna at - gerdönüşüm kutusunu boşalt işlemine başvurmak yerine, güvenli silme yazılımı kullanılırsa, o dosya fiziksel olarak orada kalmak yerine üzerine veri yazılarak tahrip edilir ve kurtarılması önlenir. üzerine yazma işlemi biter bitmez, MFT, ve sistem volüm informasyon klasörleri yukarıda anlatılanlardaki gibi güncellenir: "artık burada böyle birşey yok, explorer.exe'de gösterme, lazım olduğunda haberin olsun burası boş, buraya da veri koyabilirsin"

3
Şayet, geri dönüşüm kutusuna atılmış dosyanızı yerine geri göndermek istiyorsanız, (esasen gönderme değil, MFT ve system volume information bilgilerini değiştirip, recycle.bin dosya listesinden silmek) bu defa 1 nolu anlattığım şeyin tam tersi gerçekleştirilerek, o dosya explorer.exe'de yani ekranınızda, yani ilgili pencerenin içinde görünür kılınır...

Bu olaylar boyunca siz de zannedersiniz ki, dosyam önce oraya taşındı, sonra yine buraya taşındı...

Kasörden klasöre (aynı disk içerisinde) dosya taşımak da, böyledir; bu kez $recycle bin, işe karıştırılmaz. Sadece MFT ve S.V.I.(yazmaktan yoruldum) içerisinde bu dosya ahmet/mehmet/şeref/örnek.txt şeklinde kayıt yapılmıştır. Yine aynı silindir, aynı sektör, aynı clusterler tarafından barındırılıyor sadece kitabımızın "içindekiler sayfası" bilgisi değişti. 13. sayfa boştur yazıldı, 32.sayfa doludur burada yukarıdaki dosya vardır bilgisi oluştu.

Fakat diskten diske ve partisyondan partisyona taşıma işlemi böyle değildir. Orada hem fiziksel yeni oluşturma, hem de MFT ve S.V.I güncellemesi söz konusudur.

*   *   *
Unix ve linux tabanlı sistemlerde bu işlemin nasıl yapıldığını tam olarak bilmemekle beraber, şunu iyi biliyorum ki bu sistemlerin diski kullanış şekli biraz farklıdır ve bu "system volume information" ve "recycle.bin" dosyalarına ihtiyaç duymaksızın, doğrudan MFT dosyasını okuyup müdahale ederler.

Daha evvel başvurduğum bir veri kurtarma olayında, linux ile windowsun açamadığı partisyonu rahatlıkla okunmasının ve içindekilerin kurtarılmasının nedeni de budur(disk içeriğini okumak ve değiştirmek için söz konusu klasör ve dosyaya ihtiyaç duyulmayıp direkt olarak MFT ile muhattab olunması)
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,5935.0.html

Windows için oluşturulmuş bir partison, doğal olarak bu adlarını yazmaya yourulduğum dosyaları içerirler. Bu bir kuraldır. Ve bu dosyaların linux ve unix dağıtımlarında gözükmesi doğaldır. Linux kerneli içerisindeki üçüncü parti NTFS bileşenleri, linux kullanırken oluşturulan dosya ve klasörlerin windows tarafında da görülmesi için bu dosyalara müdahale edebilir.

İşte bu nedenledir ki yukarıda eklenmiş resimler (ki yıllardan beridir o bilgileri biliyorum zaten) konuya açıklık getirmiyor.
Bu konuya yapılacak müdahalelere, itirazlara açığım. Maksadım bilenle ya da cahillikle mücadele değildir. Katılmak isteyen varsa buyursun ben goygoyu severim.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın