Yaptığım basit anfi devrelerini calistiramiyorum !

Başlatan Kazasker, 20 Mart 2018, 20:20:10

Kazasker

Merhaba saygıdeğer ustatlarim,
Nasılsınız, yaklaşık 10 gündür baskı devre çalışmaları yapıyorum. Forum konularını takip ederek yol kat etmeye çalışıyorum. Lakin bu şeytanın bacağını bir turlu kıramadım.
İlk olarak yusuf ustamın tda2822 devresini yaptım ses alamadım. Sonra td2822 farklı bir devre yaptım yine tik yok. Son olarak az önce ahmet yerli hocama ait Tea2025 devresini yaptım yine tik yok yahu.....
 Devrelerde belirtilen malzemede bir tek her iki devrede de A50k pot kullandım. Acaba nerde hata yapıyorum ki....

Yaptığım tea2025 devresi
[attach type=thumb]8726[/attach]
[attach type=thumb]8728[/attach]
[attach type=thumb]post_tmp_12646_7ac074c945a29b6c2e5cfa49c7a7946a[/attach]
[attach type=thumb]8730[/attach]


tda2822 devresi
[attach type=thumb]8736[/attach]

devreleri güç kaynağı ile besliyorum (pc psu)
acaba nerde hata yapiyorum
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Yusuf usta

tda2822 devreni kontrol ettim, sorun yok gibi gözüküyor. çalışmıyorsa üç şık var:
- hoparlör bozuk
- entegre bozuk
- voltaj yetersiz ya da yüksek

söz konusu entegre hassas. çıkışta ufak bir kısadevre, ters takma, çalışma gerilimini aşan bir anlık voltaj hemen bozar.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Kazasker

yeni entegre sipariş ettim dün. ayrıca devrede 10 k pot yazıyordu ben b50k kullandım. sorunun pottan olma ihtimmali düşük sanırım teşşekürler :)
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Yusuf usta

Alıntı yapılan: Kazasker - 21 Mart 2018, 22:47:08yeni entegre sipariş ettim dün. ayrıca devrede 10 k pot yazıyordu ben b50k kullandım. sorunun pottan olma ihtimmali düşük sanırım teşşekürler :)

potanstan dolayı ses çıkmama sorunu olmaz. 50 K kullanmakla da iyi etmişsin. bu entegre volümünü 50-100K potanslar daha düzgün kontrol ediyor, tecrübe ettim.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Kazasker

#4
slm ustam devrede entegreyi yeniledim çalıştı mükemmel ses var lakin bir cızırtı sıkıntısı mevcut. kondansatörlerin voltajı 16 idi ben hepsini 25 volt ile yeniledim. cepten müzik açıyorum şöyle ki cep telefonundaki kaydırma hareketlerini bile veriyor hoparlöre.  ayrıca devre elemanlarına dokunduğumda cızırtı fena artıyor. besleme olarak iki kaynak kullandım. 1. 5v 1.5 amp doğrudan kablolu şarj adaptörü. 2. ise pc güç kaynağından yaptığım bir güç kaynağında 5 ve 12 volt verdim. ses iyi ama cızırtı devam ediyor. filtre yapılıyormuş ( nasıl olduğunu bilmiyorum :) ) acaba ondan mı sorun.

tea 2025 çalıştı sorunsuz. onun sorunu diyottanmış. o da güzel ses verdi. ama 2822 daha netti.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Furkan KELEŞOĞLU

Potansiyometrenin metal kısmına bir kablo lehimleyip kablonun diğer ucunuda şaseye lehimle.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Kazasker

#6
Alıntı yapılan: Furkan41 - 25 Mart 2018, 15:10:11Potansiyometrenin metal kısmına bir kablo lehimleyip kablonun diğer ucunuda şaseye lehimle.
şuan işteyim yarın ilk iş dediğinizi yapacağım. sağolun. :)

TEA2025 devresinde 50k pot sesi kısınca az da olsa sol hoparlöre ses veriyor. bu konuda ne yapabilirim ?
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Yusuf usta

Alıntı yapılan: Kazasker - 25 Mart 2018, 16:46:49şuan işteyim yarın ilk iş dediğinizi yapacağım. sağolun. :)

TEA2025 devresinde 50k pot sesi kısınca az da olsa sol hoparlöre ses veriyor. bu konuda ne yapabilirim ?

sadece sol tarafa ses kaçırıyorsa muhtemelen potansında sorun vardır. bunu yok etmek için sol taraf girişe paralel 1-10K arası bir direnç at, sesi toprakla.

2822 için ise + ve - arasına dışarıdan 100uF kondansatör ilave et. yoksa bahsettiğin sorun devam eder.

2822 girişleri çok hassas. belki de sesi canlı uçlardan 10K ile azaltarak girmende de fayda olabilir.
kolay gelsin.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Kazasker

teşekkürler ustam. anladığım şekli ile resimledim. doğru anlamışmıyım. :) [attach type=thumb]8744[/attach]
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Yusuf usta

Alıntı yapılan: Kazasker - 28 Mart 2018, 00:11:59teşekkürler ustam. anladığım şekli ile resimledim. doğru anlamışmıyım. :) [attach type=thumb]8744[/attach]

kondansatör için çizdiğin resim tamam doğru.
Fakat 2025 için çizdiğin resim doğru da yanlış da olabilir. :) Neden dersen, ses kaçıran sol tarafa sadece bir direnç paralel bağlayıp sesi bir nebze azaltman sorunu çözebilir diye düşündüm. sen iki direnç paralel paralel çizmişsin. Sanırım ben yanlış anlattım. sadece sol tarafın canlı ucu ile eksi gerilim arasına bağlayacaksın direnci. yani girişe paralel tek bir direnç bağlamış olacaksın. sese etkisini kestiremediğim için 1-10K arası diyorum. örneğin ilkin 10k ile toprakla, ses hala kaçırıyorsa daha düşük değer kullan. o da olmadı potansı değiştir kökten çözmüş olursun sorunu.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Kazasker

#10
Yusuf ustam siz doğru anlattınız :) ama ben paralel deyince aklıma hep  çift sayı geliyor ondan iki koymuşumdur. :) kısmet olursa yarın deneyeceğim. ufaktan 10 k ile başlayıp aşağı doğru inerim.  2822 de çıkış dirençlerinin değerini düşürsem ses çıkış gücü artar mı. mesela 4.7 ohmları 1 ohm yapsam veya 470 uf kondansatörleri yükseltsem veya alçaltsam. bunu çok merak ediyorum. hafta sonu da bunları deneyeceğim. bakalım sonuç ne olacak....
[attach type=thumb]8746[/attach]
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Yusuf usta

Alıntı yapılan: Kazasker - 28 Mart 2018, 02:29:57Yusuf ustam siz doğru anlattınız :) ama ben paralel deyince aklıma hep  çift sayı geliyor ondan iki koymuşumdur. :) kısmet olursa yarın deneyeceğim. ufaktan 10 k ile başlayıp aşağı doğru inerim.  2822 de çıkış dirençlerinin değerini düşürsem ses çıkış gücü artar mı. mesela 4.7 ohmları 1 ohm yapsam veya 470 uf kondansatörleri yükseltsem veya alçaltsam. bunu çok merak ediyorum. hafta sonu da bunları deneyeceğim. bakalım sonuç ne olacak....
[attach type=thumb]8746[/attach]

2822 devresinde çıkış direnci diye bir şey yok. çıkışı 100nF kondansatör üzerinden topraklayan düşük omajlı dirençlerden bahsediyorsak -ki sanırım onlardan bahsediyoruz, onları değiştirmek çıkış gücüne etki etmez, sadece kısa bir tanımla parazit filtresi diyeyim onlara.

ama çıkışı hoparlöre 470uF yerine 1000uF ile alırsan durum değişir. kuplaj amacı da taşıyan bu kondansatör değeri çıkış gücüne etki eder diye düşünüyorum.

Çıkış gücünü arttırmaktansa hoparlörün kutulama tekniğini geliştirirsen, sesi kat kat fazla alabilirsin. Ses giriş uçlarının omajı olağan dışı bir omajda olan bu tuhaf entegre ile çok oynamaya gelmez. Yükselteyim diye var olan sesten de olursun :)
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Kazasker

#12
Sağol ustam. Ufaktan hoparlöre başladım. Elimde pioneer 16 cm. Araçtan sökme hoparlör vardı. 4 ohm 15 wat ona kabin yaptım dün. 30 cm yükseklik , 19 cm en ve 12 cm derinlik. 
Birde harman kardon küçük hoparlör var 3 vat 6 ohm. Onu da üst tarafa koyayım diyorum. Küçük hoparlörün canlı ucuna 100 uf 25 volt kondansatör koymak istiyorum yanmasın diye.
 İlave olarak 8 cm uzunlukta 3 cm genişlikte aliminyum boru ilave edecegim. Bakalım sonuç ne olacak  ( kapakta premier yazıyor ama hoparlör pioner bizim ufaklık hoparlör parmaklamaya bayılır ondan elimdeki kapağı değerlendirdim :) :) )
[attach
type=thumb]8748[/attach]
[attach type=thumb]8750[/attach]
[attach type=thumb]8752[/attach]
[attach type=thumb]8754[/attach]
[attach type=thumb]8748[/attach]
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Yusuf usta

Seslendirme cihaz ve devrelerinde üstadımız @Mr_YAMYAM olurlar. Bu işleri en iyi o bilir buralarda. Şanslıysan sana da fikir verecektir bu konuda :)
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Kazasker

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 28 Mart 2018, 18:35:07Seslendirme cihaz ve devrelerinde üstadımız @Mr_YAMYAM olurlar. Bu işleri en iyi o bilir buralarda. Şanslıysan sana da fikir verecektir bu konuda :)

bu aralar kendimi şanslı hissediyorum :) . @Mr_YAMYAM üstadın pek çok değerli yazısını okudum forumda.. her ne kadar anlayamamış olsam da grounding şaseleme işine kafa yoruyorum.

forumda hepinizin değerli bilgileri ile dolu yazıları mevcut. şuan bir şey üretemesem de nasipleniyorum bolca. sağolun var olun üstatlar...
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Kazasker - 28 Mart 2018, 19:19:43bu aralar kendimi şanslı hissediyorum :) . @Mr_YAMYAM üstadın pek çok değerli yazısını okudum forumda.. her ne kadar anlayamamış olsam da grounding şaseleme işine kafa yoruyorum.

Grounding konusu basit bir konu değil. Birçok kişi ile bu konuda tartışma yaptım. Ama belli bir bilgi birikimi olmayınca insanlara anlatmak çok zor.
Tek yapabileceğim, acemi arkadaşlara uyguladıkları devreyi şöle yap böyle yap demek oluyor.
Tek tesellim ise yıllar önce metal şase uygulaması ile açmış olduğum konudan sonra, bazı kişilerin bu konuda kendini uzman sanarak başka forumlarda ahkam kesmeleri :D
Eh anlamamış olsalar da bazı şeyleri uygulayıp görmüşler :D Bu da iyidir.

Kazasker

#16
üstad gerçekten öyle. ve böyleleri bitmiyor hiç.  öğrenmeye çalışıyorum ben de. biraz deneme yanılma yapmalıyım. o yüzden elimde mevcut olan basit entegreler ile başladım. mevzu çok derin ve ince ayrıntılar var.  ama çok öğrenmek istediğim konu grounding...  :)  birde hesaplamalar var. mesela hangi elemanı hangi değerde kullanmalıyım. başta çok karışıktı ama forumda çok güzel makaleler var. hepsi tecrübe edilmiş.  ellerinize sağlık.
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Mr_YAMYAM

#17
Alıntı yapılan: Kazasker - 28 Mart 2018, 23:03:30üstad gerçekten öyle. ve böyleleri bitmiyor hiç.  öğrenmeye çalışıyorum ben de. biraz deneme yanılma yapmalıyım. o yüzden elimde mevcut olan basit entegreler ile başladım. mevzu çok derin ve ince ayrıntılar var.  ama çok öğrenmek istediğim konu grounding...  :)  birde hesaplamalar var. mesela hangi elemanı hangi değerde kullanmalıyım. başta çok karışıktı ama forumda çok güzel makaleler var. hepsi tecrübe edilmiş.  ellerinize sağlık.

Grounding konusunu öğrenebilmen için elinde çok pahalı ölçü aletleri olması gereklidir.
Ben kendi devrelerimde 1 cm lik baskı devre uzunluğu için ve birkaç cm lik şase yerleşimi için 40 takla attığım olmuştur.
Tabiiki bu kadar hassas olmasının sebebi, devrenin hassas olmasıdır.
Gerçekten öğrenmek istiyorsan en basit anlatımla alttaki resmi anlamaya çalış.

[attach]8759[/attach]

GROUND RETURN hattı her devrede vardır. Bir hoparlörün dönüş hattı, bir kaynaktan gelen gerilimin dönüş hattı ve beraberinde bir giriş empedansının dönüş hattı gibi.
Bir kaynak gerilimi ne olursa olsun, kaynağın bir ucundan çıkarak diğer ucuna dönmek zorundadır. İşte bu dönüş esnasında diğer devrelerin etkilenmesi dönüş hattındaki parazitik emisyonlardan oluşmaktadır.
Çoğu arkadaşımızın, ampli yapıp ta PARAZİT YAPIYOR dediği olay gibi.
Ancak grounding birçok konuda ele alındığı için tek başına şu şudur denilememektedir.
İşte bu sebeple kullanıcı kendi uygulamaları doğrultusunda bu kuralları anlamalı ve uygulamaları o yünde yapabilmelidir.
Şu dökümanı tam anlamıyla anlayabilen bir kişi grounding konusunu büyük ölçüde anlamış demektir.
http://emc27.elfak.ni.ac.rs/downloads/Grounding%20PEC%272013.pdf

Kazasker

#18
Slm ustalarım nasılsınız ?
Elimde hazır yapmış olduğum iki devre var. Biri tda 2030 anfi devresi. Diğeri ise tda  1524 ton kontrol devresi.

Ton kontrol devresini anfiden önce bağladım. 12 volt verdim led yanmadı devre de calişmadı. Orjinal paylaşımdan jki farklı parca kullandım.
1. Diyotlari 1n4004 olacaktı ben elimde olan 4007 kullandım.
2. Lede bağlı direnç 1.2 k idi ben 1 k taktim. Elimde yoktu.

2030 2x12 beslemeli. Oda çalışmıyor. Resimleri atıyorum. Önce simetrik 12 verdim Yarim saat bekledim bir tek 7912 az isindi. Entegrece tik yok. 18 volt direk verdim kıpırtı var mi diye o da yok. 7912 iyi isindi bu sefer.
(Simetrik bağlantı daha önce @i3uz hocamın tavsiyesi ilen yapılan 90 watlık  laptop adaptörü ile yapıldı )
diğer sorum ise tda 2030 devresinde 7912 ve 7812 nin görevi nedir ?

Resimler
[attach type=thumb]8837[/attach][attach type=thumb]8839[/attach][attach type=thumb]8841[/attach][attach type=thumb]8843[/attach][attach type=thumb]8845[/attach]
Tanrı Türkü Korusun <br />         TB1BSE

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın