Güç kaynağı yapımında malzeme seçimi

Başlatan mbdmaster, 27 Ocak 2018, 01:09:11

mbdmaster

Merhabalar internette çalışan çalışmayan onca güç kaynağı devresini gerek similasyon gerekse uygulama olarak yaptıktan sonra işin temelinden bazı sorularım var yardımcı olurmusunuz ?

Elimde 24v 300w lık bir transformatör var. Üzerinde yazan bu . Yani 24v 13 - 14 ampere denk geliyor. Şimdi ben bununla akım voltaj ayarlı güç kaynağı yapmak istiyorum mazemeleri nasıl seçeceğimi bilmiyorum. Yani diyotudur transistörüdür nasıl seçiliyor yardımcı olursanız çok sevinirim. Akım kapasitesi yüksek olacağı için mazemelerde ona göre olacaktır sanırım ama işte nasıl olacağını bilmiyorum. Bu transformatörü yardımlarınız ile güzel bir güç kaynağına çevirmek niyetim...

Mr_YAMYAM

#1
Her elektronik ekipmanın belli teknik değerleri ve toleransları vardır.
Bu değerler ilgili ekipmanın datasheet'lerinde yani teknik dökümanlarında fabrikaca belirtilmiştir.
Örnek olarak bir bir güç kaynağının ilk elemanını inceleyelim.
1N4001-1N4007 diyot
https://www.diodes.com/assets/Datasheets/ds28002.pdf
Verileri incelediğimizde bu diyotların en fazla 1A akım akıtma kapasitesine sahip oldukları görülmektedir.
Üstelik devamlı olarak bu kadar akımın akıtabilmesi belli koşullara bağlı imiş.
Demekki bu diyotu 13-14A lik bir güç kaynağında kullanamayız.
En uygun seçenek, uygun akımla çalışabilen köprü diyotlardır.
https://turkish.alibaba.com/product-detail/15-amp-bridge-rectifier-diode-1600v-bridge-db1516-60700256725.html?spm=a2700.8699010.29.231.58dc1fd4pdmNN2
Bir güç kaynağı elbette ki sadece köprü diyottan oluşmaz. Cihazın kalitesine göre daha birçok elemanın kullanılması ve teknik özellikleri doğrultusunda, bir şema ile bütünlük oluşturularak bir araya getirilmesi gerekmektedir. Buna TASARIM PROSEDÜRLERİ denilmektedir.
Kendi tasarımım olan devreyi örnek olarak sunuyorum.
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,4468.0.html
Bu devre kullanılan transistör adedine göre, çok yüksek akımlar verebilmektedir. Ben yıllar önce  MJ15004 transistörlerinden 10 adet kullanarak, bir arkadaşım için 50A lik güç kaynağıyapmıştım. Transistörlerin kalitesine göre, 50A olarak belirlenmiş olan tasarım, aslında kısa süreli olarak çok daha fazla akımlar verebilmektedir. Bu özellik transistörlerin teknik dökümanlarında belirtilmiş olup, kollektör tepe akımı 20A olarak verilmiştir.Yıllar önce laboratuar testlerinde bu transistörü 18A civarı akımla test etmiştim.
Demekki sen de ihtiyacın olan 15A için bu transistörlerden 3 adet kullanırsan yeterli akımı alabileceksin.
Devrede kullanılan her bir elemanın teknik özelliklerini araştırmalı ve uygun nitelikte malzeme temin etmelisin. Ayrıca temin edeceğin malzemelerin de bir kalitesi, doğal olarak ta belli toleransları olduğunu ölçüp anlayabilmelisin.

mbdmaster

Verdiğiniz projenizde akım ayarı sanırım bulunmuyor. Akım korumasından söz etmiyorum. Akım ve voltaj ayarlı kapasiteli bir güç kaynağı yapmak istiyorum elimdeki transformatör ile..

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın