100Hz - 1kHz Aralığında Ses İletilebilir Mi?

Başlatan seron, 25 Ağustos 2017, 17:53:04

seron

Arkadaşlar,

Bir radyo vericisi, bir de radyo alıcısı düşünelim:

-Verici mikrofondan sesi alıyor,
-Ampli ile yükseltiyor,
-Osilatör ile 100Hz frekansa bindiriyor,
-Anten ile yolluyor.

Aynı şeyi bu kez 1kHz için düşünün.

Olur mu?

Daha evvel bir başlıkta "şebeke hattından ses iletilir mi?" diye sormuştum ve örnek devre de vererek mümkün olabileceğini söylemiştiniz. Yani 50Hz işaret frekansına sahip bir hatta ses iletilebiliyorsa, bunu 100Hz ila 1000Hz aralığında da yapmak mümkün müdür, ve iletişim menzili ne kadar olur?

En alta resim ekliyorum (giriş yapmadan görülmez.)

Adnancoskun

Neden bukadar düşük frekansla modüle edeceksiniz?
Hem sizin ses frekans dediğiniz 20-2000 hertz arası, peki modüle sinyali zaten bu ses frekansın içerisinde, nasıl demodüle edeceksiniz?
Modülasyon sinyalini filtrelerken aynı zamanda ses sinyalini de filtre etmiş olmazmısınız?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

#2
Alıntı yapılan: Adnancoskun - 25 Ağustos 2017, 21:44:00Neden bukadar düşük frekansla modüle edeceksiniz?
Hem sizin ses frekans dediğiniz 20-2000 hertz arası, peki modüle sinyali zaten bu ses frekansın içerisinde, nasıl demodüle edeceksiniz?
Modülasyon sinyalini filtrelerken aynı zamanda ses sinyalini de filtre etmiş olmazmısınız?
İşte bilmiyorum, olur mu diye soruyorum ::)
Daha evvelki bir başlıkta havadan değil de, şebeke tellerini kullanarak odadan odaya ses iletiyorduk.
Acaba prensip olarak aynıysa böyle olmaz mı diye soruyorum; ne de olsa o da çok düşük frekans idi. Orada da modülasyon ve demodülasyon var idi ama ben elektronik okumadığımdan temel bilgi eksiğim var ve...
Öğrenmek için soruyorum bunları. Olursa bileyim. Olmuyorsa neden olmuyor? gibi...
DÜZENLEME:
O konuyu buldum çocuklar:
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,7226.0.html

taydin

Şimdi bir kere 100 Hz lik sinyalin havada iletilmesi çok çok zordur. Devasa bir manyetik alan yaratmalısınız, ve gene de birkaç metreden öte gidemez. Sinyalin havada rahat iletilmesi için frekansın yüksek olması şart. Örneğin orta dalga bandını kullanacaksanız bu 500 KHz den başlar. Böyle bir frekansın üzerine ses bindirmenin de en kolay yolu AM veya FM modülasyondur.

Diyelim ki gerçekten 100 Hz sinyali havada göndermek istiyorsunuz ve menzil olayı da sorun değil. O zaman bunu yapmak için ses sinyali ile osilatörün ürettiği 100 Hz'i toplamanız lazım. Ama ses sinyali 100 Hz in çok daha düşük genlikte olmalı ki 100 Hz in şeklini fazla bozmasın. Alıcı tarafında ise gene 100 Hz lik bir osilatörünüz olmalı ve bu ösilatörü vericideki ile senkronize etmeniz lazım (PLL kullanılabilir mesela). Sonra da alıcıya gelen sinyalden bu local osilatörün 100 Hz ini çıkarma yaparsanız size ses sinyali kalır.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Yusuf usta

50Hz şebeke ile ses iletiminin 50 Hertz ile ilgisi yok. Burada modülasyon olayı düşündüğün türden değil. Neticede bir kablo var ve bu kablodan iletiyorsun. iletim sırasında ise yapacağın tek şey şebeke voltajının tx ettiğin devreden izole edilmesi ve receive ettiğin devreden izole edilmesi.

Fakat havaya vereceksen ve bir taşıyıcı sinyal lazımsa, taşıyıcı sinyal taşıdığı sinyalden küçük olamaz. ses frekansı malum, 100 hertz'den fazla.

fakat genlik modülasyonu yapacaksan orası ayrı. taşıyıcı frekansın genliği ile oynayacaksın neticede. fakat burada iletim mesafesinin düşük olması ve ses sinyalinin bayağı distorsiyon ve eksik çözünürlüklü olması kaçınılmaz. Kaldı ki normal ortadalga frekansta trt radyonun yayınlarının kalitesi cd yanında plak gibi kalıyor.

olmaz değil ama uygun değil. tavsiye edilmez. ille de yüz hertz varsa zaten yapacak bir şey yok. ama gel şunu en azından on ya da onbeş bin hertz'e bağlayalım seron. Kurban bayramı el sıkışması gibi oldu ama :)
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

Anlatımlar ve anlatımların içerikleri son derece açıklayıcı ve yeterli.

Anladım.

Teşekkür ederim.
Böyle birşey yapmayacağım. (niyetim yoktu, bilgi için sordum)

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın