USB-Darbeli Şarj Devre Önerisi Gerekli

Başlatan seron, 25 Ağustos 2017, 14:05:19

seron

Arkadaşlar şarjlı pillerin ömrü ve verimi hakkında bazı teorilerim var. Deney yapmam lazım. Tabi yıllarca sürebilecek bir deney :) Gerek bilgisayarın gerekse diğer USB şarj adaptörlerin USB soketlerinden pil şarj etmem gerekiyor.

İstenenler:
-Şarj cihazı otomatik kesmeli olmayacaktır.
-Şarj cihazı çeşitli kapasitede 1.2V Ni-Mh pilleri şarj edecektir.
-Şarj cihazı pili aralıklı olarak darbeli ve darbesiz akımla şarj edecektir.
-Devre mümkün mertebe pasif devre elemanları ile tasarlanacaktır.

İstenmeyenler:
-Programlama veya programlanabilir işlemci önermek yasaktır.
-Piyasada zor bulunan özel şarj entegreleri önermek yasaktır.
-Çinden, Aliexpress veya muadillerinden, kargo ile ürün siparişi önerisi, hazır ürün inkleri vermek yasaktır.(aynı işi yapan hazır devre şeması ve kolay bulunabilir analog entegre dataşetleri verilebilir)
-"Dur sen uğraşma bende yapılmışı var, sana göndereyim" demek veya eyleme dökmek yasaktır, ben yapacağım.
-Çözüme ulaştırmayacak, kırıcı, eleştirici yorum yazmak, yasaktır. Bunun haricinde yukarıdaki kurallar dahilinde isteyen istediğini yazabilir veya istenen şeyi verimli bulmayabilir.


Açıklama:
USB fişini sokete taktık.
Devre pil kutuplarına Düz-Kare dalga-Düz-Kare dalga DC verecek olay bu kadar basit.
Kare dalga frekansı 50Hz,
Dalganın Tepe ve taban seviyesi , pil anma gerilimi <==>Pil doruk gerilimi arasında gidip gelecek.*
Dalganın genliği 1 saniyeye düşen darbe 50.
Yani şunu düşünün:
meşgul çalan telefonun dıııt-dıııt-dıııt yaptığını düşünün. Bu devre ise birer saniye aralıkla normal gerilim eğrisini terkederek yine 1 saniye boyunca 50Hz kare dalga verecek. Dıırrrt------Dırrrrt------Dırrrrt.... yapacak.

Bunu yapabilecek en basit devreyi çizebilir misiniz? Ya da  ben bir devre çizdim, ilgilenir ya da yükle bakalım derseniz bugün içinde yükleyebilirim.
Daha açıklayıcı olması açısından resim ve ses dosyası içeren zip ekledim. Görmek için giriş yapmalısınız.
--------------
*Bu istek iptal edilebilir. Kare dalga basit bir yarım dalga DC sinyali de olabilir. Dalga şekli kare dalga veya testere diş dalga da olabilir.


seron

#1
Pardon...
Ben kabataslak şöyle düşünüyorum. Düşündüğüm diğer iki devre şu anda yanımda değil. Ama onları da müsait olunca paylaşacağım.
Burada sıkıntı şu: Ben bunu yaptım, çalıştı(diyelim).

https://i.hizliresim.com/N1PQ2X.gif
İyi de, bir 555 ve iki 555 aynı anda devrede iken, pilin-entegrelerin besleme akımı çöker mi; ve bu çökme entegreleri etkiler mi(frekans stabilizasyonu açısından)?

seron

Evde bread board üzerinde devreyi kurdum. Elimde osiloskop olmadığı için sinyali göremedim. Fakat sanırım oldu. Hatta burada şimdilik açıklamak istemediğim bir iki pil şarj deneyi yaptım ve bazı teorilerimin doğru olduğu sonucuna ulaştım. Deneylerim daha sürecek.

Burada paylaşmadığım bir diğer devre daha vardı; onu kurmadım. Aradaki tek fark, yukarıda iki adet 555 kullanırken, evdeki devre iki transistörlü flip flop multivibratörle kurulmuştu (çizim olarak-teorik).

Son devrem ise çok daha basit idi fakat röle kullanılmak zorunda idi ve USB kaynaktan değil de, adaptörle beslenmeliydi. Üstün körü o devreyi kurdum. Yine osiloskop olmayınca dalga şeklini göremesemde, keza DÜZ ÇİZGİ - yarım dalga DC - DÜZ ÇİZGİ - Yarım dalga DC şeklinde idi. Bu devrenin ne kadar işe yarayacağını bilmiyorum. Fakat USB istememin nedeni heryerde kullanılmaya müsait ve daha küçük bir devre eldesi. Zira röleli devre daha hantal ve daha büyük oluyor. Röleyi iptal edebilmek için transistörlüsünü çizdim ama kurmadım. Transistörlerin beyzlerine bağlanacak direnci falan tesbit etmek benim gibi mesleği elektronik olmayan birisi için bir ölüm. Dün geç saate kadar bunlarla uğraştım. birazdan gidip biraz daha yatarım...

Konu ilginizi çekmemiş görünüyor. Yine de teşekkürler sıkıntı yok.
-----------
Aranızda zaten darbeli şarj cihazı diye birşey var kendini niye yoruyorsun veya hazır devre google'da dolu falan diyen varsa, ben kendimi geliştirmeyi ve kendi kendime keşfetmeyi tercih ettim. Google'da da istediğim devre yok idi arkadaşlar.


Adnancoskun

Tam çalışmayı , devreyi, testleri paylaşırsan mutlu ,mesut, bahtiyar oluruz..
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Foto getirebilir miyim bilemiyorum ama yine de getirmeye çalışırım. Devre hay hay.

Şimdi arkadaşlar yanlış anlamayın. Ben dürüst bir insanım. Çok tembelimdir. Bu aralar bir web tasarımı ofisine video editörü olarak girmeye çalışıyorum ve inşallah olursa işsizlikten kurtulacak ve sevdiğim işi yapacağım.
Demek istediğim şu  ki eğer yarın sözümü tutup getirmezsem lütfen kötü niyete yormayın, unutuyorum. Bakın dün getireceğim dediğim devreyi unuttum getirmeyi. (altta benzerini verdim). gece 4-5de yatıyorum gündüz teeee 3 gibi kalkıp kafeye geliyor ve 11-12ye kadar tembel tembel takılıyorum. Unutursam hoşgörün muhakkak getirmeye çalışırım.
Dün bahsettiğim iki transistörlü FF devreli hali şunun gibi birşeydi alelacele az önce çizdim ufak yanlışlıklar olabilir(resmin görülebilmesi giriş yapılmasını gerektirir)
asıl yapıp başarılı olduğum devre ise yukarıdakinin editlenmiş halidir(hani beyze direnç atmam falan gerekiyor ;) ). Mantık olarak bunun aynısı zaten biliyorsunuzdur. Animasyonlu resimdeki mantıkla çalışıyor yani kıp kıp yapan yolun o kadar yavaş değil de 50Hz hızında salındığını düşünün. Bu resimdeki FF devresi de aynı işi yapıyor ama onun gereksiz yere daha fazla eleman kullanılmış hali sadece. Üçüncü devreyi dediğim gibi kurmak röle - trafo gerektiriyor. 4diyotlu bridge bir yarım dalga bir tam dalga moduna alınıyor. yukarıdakilerin daha hantal halidir.

Terminatör01

Hocam bir sorum var. Neden 1 saniye düz 1 saniye kare dalga? Kare dalga pile zarar vermez mi?

seron

Alıntı yapılan: Terminatör01 - 16 Ekim 2017, 01:24:15Hocam bir sorum var. Neden 1 saniye düz 1 saniye kare dalga? Kare dalga pile zarar vermez mi?
Bilmiyorum.
Ben bu devreyi tasarlarken,
-Akümülatörler için desülfatör devrelerinden,
-Bir de hazır satılan Delta-V şarjörlerden ilham aldım. (onlarda da buna benzer darebeli bir şarj eğrisi kullanılıyor.)
Yani tamamiyle kendi uydurmam değil idi.
Devreyi ilk kurduğumda, tamamen ölmüş bir pil üzerinde testler yapmıştım. Pil resmen fosilleşmiş. Bugün şarj ediyorsun, ertesi gün neredeyse bitmiş oluyordu(2004'ten evvel almıştım). Bu devre ile birkaç kez şarj-deşarj yaptıktan sonra gördüm ki ertesi gün pil biraz daha canlı idi. Ayrıca pilin şarj süresi daha da kısa idi.

Neticede işe yarıyor gibi ise de, 2N2222'yi yaktım. beyz direncini yanlış seçmişim sanırım. Hesaplamadan anlamıyorum. Yardım istedim, ilgilenen olmayınca böyle oldu. Bende kaldırıp bir kenara koydum. Nerede kimbilir...
Bu bir tekniktir. Hatta çoook eski yıllardan buna benzer bir teknikle çinko-karbon pillerin şarj edildiğini görmüştüm. Elimde PDFsi de vardı.

i3uz

Alıntı yapılan: seron - 25 Ağustos 2017, 16:16:28Pardon...
Ben kabataslak şöyle düşünüyorum. Düşündüğüm diğer iki devre şu anda yanımda değil. Ama onları da müsait olunca paylaşacağım.
Burada sıkıntı şu: Ben bunu yaptım, çalıştı(diyelim).

https://i.hizliresim.com/N1PQ2X.gif
İyi de, bir 555 ve iki 555 aynı anda devrede iken, pilin-entegrelerin besleme akımı çöker mi; ve bu çökme entegreleri etkiler mi(frekans stabilizasyonu açısından)?
Seron bu devrenin tam şemasını verebilirmisin. 555 in çıkışını diğer 555in hangi ucuna girdin?
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

seron

Maalesef hayır.
Devre bredboard üzerine kurulmuş idi ve internetteki bazı örneklere bakarak kurmuştum. Bana 555in hangi ucu nedir deseniz söyleyemem. ama şunu net söyleyeyim: devre yukarıdakinin aynısı gibi değil. yani o sadece prensip şeması. Bredboardı ise bir koliye o haliyle attım. kurşun kalemle çizdiğim devre ise nerede bilmiyorum. Özür dilerim.
Esasen ben asıl o mesele için yardım istemiştim ney nereya bağlanacak diye. Ama olmadı nasip. Yalnız çalışıyor bilginiz olsun.

i3uz

bu devre aslında tıpta hücre bölme işlemi için kullanılan bir devreye benziyor patenti alınmış. sadece fark sinyal diger sinyalin harmoniğinden besleniyor yanı 50 herz sonra bunun 10 katı küçügü 5 herzle tekrarlıyor. şimdi görünce devreni tam şeması olsa bunuda denerdim.
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

seron

Alıntı yapılan: i3uz - 18 Ekim 2017, 00:22:24bu devre aslında tıpta hücre bölme işlemi için kullanılan bir devreye benziyor patenti alınmış. sadece fark sinyal diger sinyalin harmoniğinden besleniyor yanı 50 herz sonra bunun 10 katı küçügü 5 herzle tekrarlıyor. şimdi görünce devreni tam şeması olsa bunuda denerdim.
Devreyi bulmam imkansıza yakın ama aşağıda vereceğim devre yaptığım devreye ufak bir farkla çok benziyor.
Bu devre 2 adet 555 ile yapılmış bir naa-nii siren devresidir. Çalışma prensibi gayet basit. sırayla iki farklı ton üretecek şekilde iki adet 555 devresini irtibatlandırıyorsun.
Fakat ben peryot olayını ayarlayabilmek için ufak değişiklikler yapmıştım, şimdi hatırlamıyorum. yani şöyle düşün sen elektronikçisin bunu yapabilmek için 5 dakika kafa yorsan çözersin ama ben gece sabaha kadar uğraştım. asıl mesleğim değil çünkü. frekans hesabı için de 555 timer calculator kullanmıştım. 2222nin neden yandığını ise anlamadım. iletimi kesmiş. söktüm, kontrol ettim çalışmıyor. 5V gerilimde bu kadar nasıl dayanıksız çıktı anlamadım. ilmini bilmediğimden beyz direncini düşük tutmuştum ondan sanırım.
(resmi görebilmek için giriş yapmak gerekir, atachment olarak ekli)

i3uz

#11
Alıntı yapılan: seron - 18 Ekim 2017, 22:19:13Devreyi bulmam imkansıza yakın ama aşağıda vereceğim devre yaptığım devreye ufak bir farkla çok benziyor.
Bu devre 2 adet 555 ile yapılmış bir naa-nii siren devresidir. Çalışma prensibi gayet basit. sırayla iki farklı ton üretecek şekilde iki adet 555 devresini irtibatlandırıyorsun.
Fakat ben peryot olayını ayarlayabilmek için ufak değişiklikler yapmıştım, şimdi hatırlamıyorum. yani şöyle düşün sen elektronikçisin bunu yapabilmek için 5 dakika kafa yorsan çözersin ama ben gece sabaha kadar uğraştım. asıl mesleğim değil çünkü. frekans hesabı için de 555 timer calculator kullanmıştım. 2222nin neden yandığını ise anlamadım. iletimi kesmiş. söktüm, kontrol ettim çalışmıyor. 5V gerilimde bu kadar nasıl dayanıksız çıktı anlamadım. ilmini bilmediğimden beyz direncini düşük tutmuştum ondan sanırım.
(resmi görebilmek için giriş yapmak gerekir, atachment olarak ekli)


İlk olarak şöyle başlayım söze 555 entegresi ile metal dedektörü yaparken ne olduysa bobini elledim fırlattı attı beni..ırf740 ile sürmüştüm 12v 7a akü vardı osilaskopta incelediğimde bu 10hz 25khz ilk osilatörle tanışmam bu entegreyle oldu. programlama bilmediğimden herşeyi bunla yaptım. sonra 555 unutuldu gitti. ama bence elektronikde bir devrimdi 555 osilatör olarak herşeyin beyninde vardı.bilekliğim vardı 555 li . çalıştırayım kolumda dedim ama çok akım çekiyordu dogru düzgün bişey olmadı. kaldırdım bir kenara. arkadaşlarla dalga geçerdik. "sakın 555le yapılır deme yine" herşey için uygundu. ben bunu kalbe benzetirim  tık tık sinyal üretiyor diye.

şimdi 2222 neden yandı dersen. pwm sinyali transistörü sürekli iletimde tutmadıgı için transistöre nefes aldırıyor. mesela eline 5v al transistörün beyzine bi dokun bi çek.çıkışada motor bagla. sen hızlı hızlı dokunup çektikce  motorun hızı artacak sen yavaşladıkca da  motor hızı yavaşlıyacak. dolasıyla pwm sinyali yaratmış olacaksın. işte herzaman iletimde tutmadığı için transistör daha rahat çalışacak. uyguladığın frekans ona nefes aldırmamış yetişememiş hızına ve yanmış. uygun frekansı ve beyz akımı ayarlamak lazım..İnsanlar sesleri ile cam kırabiliyorlar. işte bu olay 20khz sess ve ondan etkilenip onun harmoni ile tetiklenen 2khz ses ardından  dogru frekanları ureterek . bu deneyleri yapıyorlar. sonra hücreleri etkilediğini keşfediyorlar. kanserde bunu kullanıyorlar. Ama sektör ticari kazanç için çok verimli olduğundan sonra yapan adam ve deney malzemeleri yok oluyor.Dolasıyla bu olay üzerine hiç aklıma gelmemişti 555 i kullanmak. bi bakım dedim konuna ordan anımsadim mevzuyu. budamı 555 le olabilir diye içinden geçirdim.   
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

seron

Neden olmasın?
Aslen analog devrelerle cidden çok güzel şeyler yapılabiliyor. Ama İlgilenen kişiler tembelliklerine yüksek hassasiyet ve doğruluğu bahane göstererek programlamaya kaçıyor. esasen programlama o kadar da avantajlı değil. neden dersen, maliyeti yüksek bir defa. malzeme maliyeti değil; nitelikli eleman maliyeti. Programlamadan çok iyi anlayan bir tekniker olmak zorundasın. haliyle işletmeye yük bindiriyorsun. ama analog olursa her elektronikçi analog devrelerle birşeyler yapabilir. daha dün Çin, dandik dandik ürünlerle ihtiyaca iyi kötü cevap verebilecek ürünler üretiyordu. Bunlardan oldukça iyi kar etti ve pazara hakim oldu.

Ben arkadaşlara programlama yapmak yasaktır, devre basit olmalıdır derken bana muhtemelen kızarlar. Halbuki ben senden birşey istediğimde ve kısıtlamalar getirdiğimde şunu düşün: ben senin patronunum. Maliyeti düşük tutmak ve karı arttırmak istiyorum. Bunu yapmak için yapılabilecek ürün için yapılabilecek en kolay ve basit şeyi isterim...

555li devreler, iki transistörlü multivibratörler yapımı en kolay devrelerden. Üstelik uygulama alanları da çooook geniş.
-Org yapabiliyorsun.
-Voltaj yükseltebiliyorsun.
-Ton üreterek ampli testlerinde kullanabiliyor ve diğer birçok devrede kaynak sinyal olarak kullanabiliyorsun.
-Polis çakarı, polis sireni, daha birçok uygulamada kullanabiliyorsun.
-Zamanlayıcı yaparak çeşitli uygulamalarda kullanabiliyorsun.
-invertör, konvertör gibi devreler tasarlayabiliyorsun...
Bu liste hayal gücüne göre uzaaaar gider.

Elimde bir endüstriyel elektronik kitabı var. Çocuğa temel devreleri anlatıyor anlatıyor anlatıyor, ünite sonunda da tüm ünite boyunca anlattıklarının toplamı bişey istiyor. öyle bir devre yap ki diyor, devre hem ısı, hem ışık, hem nem, hem de statik elektrikle uyarıldığında, bir röle çalışsın. röle, bir alarm devresini kumanda etsin diyor... tasarımı öğrenci yapacak. Bu, çok iyi bir eğitim tarzı. Bu tarz ile başarılı ve nitelikli elemanlar yetişebilir.

Yani anlattıklarına şaşırmadım. Multivibratör devreleri bugün bilgisayar devrelerinin temelidir. Basit bir devre için patent almaları da çok doğal. Neticede fayda üretilmiş.

Bak aşağıdaki linkte sadece 555 entegresi ile yapılabilecek yığınla devre var ve bu örnekler yapılabileceklerden sadece bir kısmı; hayal gücünü kullanırsan daha neler neler yapabiliyorsun:
http://www.555-timer-circuits.com/
Bu amcam da hem kit satıyor, hem de internet üzerinden bedava pdf falan yayınlıyor:
http://www.talkingelectronics.com/projects/50%20-%20555%20Circuits/50-555Circuits.pdf
şimdi sana lik vereceğim diye bir ikisine baktım ağzım sulandı inanolsun :)

i3uz

Baksana adam 555 için kitap yazmış.. hazır programda yazmış. işte teknoloji ve cihazlar değiştikce  kararlılık gerektirdiği için malesef 555 potas kontansatör gibi çevresel değerlere maruz  kalınca stabilitesini kaybediyor. buda yapılan bir devre için çok büyük tolerans değerleri.. tabiki bunu kurtarıcak cihazlar mevcut. ama artık çok geç.... çoktan öldüde gömen yok oda berduş berduş dolaşıp karşımıza çıkıyor.
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın