Seviye göstergelerinin bilimsel açıklamaları.

Başlatan Mr_YAMYAM, 04 Ağustos 2017, 14:18:35

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: olc technics - 04 Ağustos 2017, 13:38:57Merhabalar
Uzun süredir birşey yazmadım. Birkaç hafta önce Panasonic VHS HQ HiFi video cihazından işe yarayabilir parçalar tedarik ettim. En çok ilgimi çeken, BA 6810S entegresi oldu. Bu parça kabaca VFD panellerde kullanılmak üzere geliştirilmiş 2x12 vu metre. -40/+12 dB ölçüm aralığına sahip bir entegre. Datasheet teki açıklamada, ayarlama kalibrasyonu için AC girişlerden 400mVrms verip 8. ledin yandığını gözlemlemek gerekiyormuş(6. sayfasında izah edilmiş). 8. çıkışta 0 dB i ifade ediyor. 0 dB, 0,775v e eşdeğer değil miydi? Yani girişden 775mV rms test sinyali verip kalibre etmiyor muyduk? Onur abi, EBU PPM ve PPM standartlarında epey bahsetmişti. Sanırım standardı farklı olduğundan ölçüm kalibrasyonu da farklı oluyor.
http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheets/166/233741_DS.pdf
Arkadaşım @olc technics   güzel bir soru sormuştu. İlgilenen arkadaşlar için soruyu ayrı bir başlıkta incelemeyi uygun buldum.


Amatör band kayıt makinalarındaki 0 VU-FS (Volume Unit-Full Scala) -10db dir.
Çünki bir band üzerine sesler yoğun bir oranda kaydedilemez. Belli bir seviyeyi geçince distorsiyon artacaktır. NAB sistemler.
Sadece video ile ilgili değil, kasetler ve benzeri band makinalarında da durum aynıdır.
DIN PPM standardında 0DB-FS seviyesi (PPM'in sıfır seviyesi) cihazların çıkış seviyesi ile ilişkilendirilerek kalibre edilir.
DIN standartlarına göre bu seviye 0db yani 1Vpeak tır. (Genellikle ev cihazları içindir)
BROADCAST, genel yayıncılık hizmetleri için bu seviye +6db dir. +5db de headroom over level seviyesi vardır.
EBU DİGİTAL standartlarında ise en sondaki LED kırmızı olup 0db-FS seviyesini ifade eder. Hangi cihaz olursa olsun, bu seviye, cihazın max. çıkış seviyesine göre kalibre edilmektedir. Yani cihaz ne denli kaliteli ise, bu seviye o denli artacaktır. EBU BROADCAST standardına göre bu tür cihazların max çıkış seviyesi +18db yani, 19V tur.
Senin cihazın 19V giriş seviyesinde çalışabiliyorsa EBU PPM i 19V a göre kalibre edebilirsin :D
URGAN UCU. Pardon İPUCU:
Diyelim ki o band makinasından sökmüş olduğun VU metreyi amplin için kullanmak istiyorsun.
Olduğu gibi takıp kullanırsan ne olur?
Ampli giriş seviyen 1Vp tir.
Ampliye 1V peak girmezsen ampliden yeterli gücü alamazsın. Volüme'ü daha fazla açmak zorunda kalırsın.
1V peak girersen de o VU metredeki tüm LED'ler hemen hemen yanar. Ne giriş yaptığın muallakta kalır ve ölçü yapmakla ilgin bile kalmayabilir.
Ama bir DIN standardında kalibre edersen...
Sarı LED sıfır seviyesidir. Yani max giriş seviyemiz olan 1Vp Amplimizin de max. giriş seviyesi bu olduğuna göre, amplimizin girişten itibaren yüklenip yüklenemediğini bir bakışta anlarız.

olc technics

Vu metreyi devre kartıyla birlikte kullanabilmeyi isterdim. Hiç değilse beni zahmetten kurtarırdı. Vu metre ön panele dahil edilmiş ve ortak bir vfd kullanılmış. Banada kala kala bir entegresi kaldı işte. Uygun vfd elimde olmadığından, mecbur led kullanacağım. Vfd ler çok düşük akım şiddetinde çalışıyor malum, çıkışları güçlendirmek için transistör kullanmak gerekiyor. Neyse ki datasheet sayesinde  pratik bir çözüm üretebildim.

Anladığım kadarıyla görsel amaçla kullanmak dışında pek bir işe yaramayacak. :'(  Bu biraz beklesin bakalım. Belki başka amaçla kullanılabilir. Yanıt için teşekkürler yamyam hocam.

Mr_YAMYAM

#2
Alıntı yapılan: olc technics - 05 Ağustos 2017, 18:48:01Anladığım kadarıyla görsel amaçla kullanmak dışında pek bir işe yaramayacak. :'(  Bu biraz beklesin bakalım. Belki başka amaçla kullanılabilir. Yanıt için teşekkürler yamyam hocam.
Sadece görsel amaçlı olmayabilir.
Eğer LED seviyelerini ampli için kalibre edebilirsen sağlıklı bir ölçüm yaparak kullanabilirsin.
Başlarda da belirtmiş olduğum üzere..
Her cihazın bir kalibrasyonu vardır. Kataloglarda 0VU FS seviyesini 400mV ile kalibre edin denilmiş olsa da, şart değildir. Bizler hiç tereddüt etmeden 1Vp girip 0db FS seviyesi ile kalibre edebiliriz.
Amplimizin giriş seviyesini doğru ölçmek için yeterlidir.
Amplimizin çıkış seviyesini ölçebilmek için ise.
1V p seviyesine kalibre edilmiş VU metremizin önüne iki adet daha trimpot koyarız. Trimpotlara gelen gerilim amplimizin max güçteki çıkış gerilimi olacaktır.
Diyelim ki amplimiz max. güçte 10V veriyor. Trimpotlara 10V verip, trimpot çıkışlarından 1V alabiliyorsak (Rahatlıkla ayarlanabilir) çıkış gücümüz için ölçü aletimizi SET etmiş oluruz.
Yani amplimiz max. çıkış gücünde iken set etmiş olduğumuz sarı LED yanacak böylece o sarı LED için şu kadar WATT diye bir ölçüm değeri belirleyebileceğiz.
Amplimizin daha fazla açılması durumunda belli oranda kare dalga ile gerilim değerimiz artacağı için belli bir oranda OVER değeri de tespit edebiliriz. +3 db, +6 db gibi.
Bu durumda da amplimizin aşırı yüklenmiş olduğunu, çıkış gücünü belli oranda aşmış olduğumuzu rahatlıkla görür, gerekirse koca düğmeyi çevirebiliriz. :))

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın