Lityum Bataryaların %25 ile %80 Arasında Şarj Edilmesi?

Başlatan cokomoko, 08 Haziran 2017, 02:49:39

cokomoko

Arkadaşlar konuyu kısaca özetleyeceğim, şimdi lityum bataryalar malum laptopdan, telefonlara kadar kullanılıyor. Ben uzun süredir laptop bataryasını alarm verdiği %10 seviyesinden %100'e kadar şarj ederim sonra fişi çekerim. Neyse böyle yaptığım halde batarya fazla dayanmadı, ben de yeni bir batarya aldım ama bu kez pil beni birkaç sene idare etsin diye araştırma yaptım.
Sonuca gelirsek olay şu (yabancı kaynaklara da baktım) lityum piller testlere tabi tutulmuş ve %25 ile %85 veya %80 arası şarj deşarj yapmanın pili daha uzun götürdüğü görülmüş. Yani full şarj zararlı imiş ve pil seviyesi asla %5'e düşmemeli imiş.
Size sorum bunu aranızda deneyen ve işe yaradığını test eden var mı? Ona göre kendime bir güç planı oluşturacağım.

http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries
http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_lithium_ion_batteries
https://www.apple.com/tr/batteries/
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................

Mr_YAMYAM

Tekniği tam anlamıyla bilmeyen bazı kişilerin yorumları ne yazık ki kullanıcıları daha büyük yanlışlıklara itebilmektedir.
Batarya tekniği oldukça detaylı KİMYA bilgisi gerektirdiği için öncelikle elektronik olarak ele alınamaz.
Elektronik olarak detaylandırılması ise batarya elektrodlarının ve içerdiği kimyasal maddenin özelliklerinin tam anlamıyla bilinmesi, akabinde de kullanım doğrultusunda elektronikle bağdaştırılması gereklidir.
Elbette ki tüm kullanıcların kimya mühendisi olması beklenemez. Ancak bazı teknik açıklamaların da detaylı açıklanamamasından dolayı uygulamalarda ciddi yanlışlıklara sebebbiyet vermesi son derece olağandır.
TEMEL AÇIKLAMALAR ve KURALLAR.
1 Li-ion bataryalar aşırı şarja (Over charge) karşı son derece duyarlıdır. Yanlış şekilde over-charge edilmiş bir batarya  kapasitesinin büyük bölümünü bile kaybedebilmektedir.
2 Li-ion bataryaların full charge seviyesi fabrika tarafından ölçülüp, belli parametrelerce belirlenebilir. Kullanıcıların bu parametreleri tam anlamıyla ölçüp bilebilmelerine pek olanak yoktur.
Bunun bir örneği.
2200mA/h kapasiteli bir batarya ömrünü tamamladıktan sonra aynı kapasitede başka bir batarya temin edilip kullanılmaya başlanılsa bile, bu bataryanın önceki batarya kadar kapasiteli olmadığı, çok daha kısa sürelerde ömürlerini bitirdikleri bilinmektedir.
3 Li-ion bataryalar ısya karşı son derece duyarlıdırlar. İyi kalite hücrelerde ısı faktörü geniş toleranslarda olabildiği halde kötü kalite bataryalar çok küçük ısı değişimlerinde bile ömürlerini tüketebilmektedirler.
Temel ısı faktörü 8-45'C arasındadır. Bazı bataryaların 30'C ta bile ömürlerini hızlıca tükettiği sıklıkla görülebilmektedir.
4 İddia edildiği gibi Li-ion bataryaların tam şarj edilmemesi ve tam boşaltılmadan şarj edilmesi yanlış bir öneridir.
Bu uygulamanın bazı kuralları vardır ve kullanıcının kullanım kriterleri doğrultusunda bu öneri doğru olarak nitelendirilebilir
5 Li-ion bataryalar en kısa CYCLE ömürlerine (DOLDUR BOŞALT) sahip bataryalardır. Genellikle 300-500
Doğru şekilde kullanılmayan bir batarya cycle ömrünü çok kısa sürede bile bitirebilir. Bu sebeple 4. maddedeki kuralların kullanıcı kriterleri doğrultusunda dikkatlice incelenmesi gereklidir.
Bu temel kuralların tam anlamıyla açıklanabilmesi sayfalar dolusu yazım gerektirdiği için konu içerisinde ancak belli yönerge ve önerilerle meselenin çözümü sağlanabilir.
Bu sebeple konu sahibi arkadaşın bazı testleri yapması öncelikle son derece önemlidir.
Bu testler sonucunda bazı kuralların anlaşılabilmesi sağlanabilecek, ve dolayısı ile yeni temin edilmiş bataryaların en uzun kullanım ömrü için sağlam bilgiler sunulmuş olacaktır.
Eğer eski batarya hala mevcut ise bu batarya ile test yönergelerini sunabilirim.

cokomoko

Eski batarya yanımda değil çünkü ancak 1-2dk dayanıyordu. Ancak madem dediğiniz doğru büyük firmalar mesela apple, tesla(araba için), samsung, lenovo, sony neden tam şarjı engelleyen bir batarya uygulamasıyla yüklü geliyor?
Kafamı karıştıran bunca firma hata mı yapıyor?
Mesela samsung bios'a ekleyecek kadar lüzumlu görmüş bunu http://www.samsung.com/uk/support/skp/faq/1052778
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: cokomoko - 08 Haziran 2017, 18:03:04Eski batarya yanımda değil çünkü ancak 1-2dk dayanıyordu. Ancak madem dediğiniz doğru büyük firmalar mesela apple, tesla(araba için), samsung, lenovo, sony neden tam şarjı engelleyen bir batarya uygulamasıyla yüklü geliyor?
Kafamı karıştıran bunca firma hata mı yapıyor?
Mesela samsung bios'a ekleyecek kadar lüzumlu görmüş bunu http://www.samsung.com/uk/support/skp/faq/1052778
Firmalar yanlış önerilerde bulunmuyorlar.
Bu önerilerin yanlışlığı kullanıcıların gidişatları doğrultusunda oluşuyor.

cokomoko

Yani kullanıcı kullanımı mı firmaların bu şekilde program hazırlamasına neden oldu ve %25 ile %80 bandı seçildi?
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................

seron

Merhaba @cokomoko
Yıllardır ben de Lityum piller hakkında birşeyler okusam da, konuya kaliteli birşeyler katacak kadar bilgiye sahip değilim. Özellikle internettki makalelerin ne kadar teknik ya da ne kadar güvenilir kaynaklara dayandırıldığını hiç bilmediğimden, genellikle kesin konuşmaktan kaçınıyorum.

Lityum piller yeni sayılırlar. Yaygın kullanıma geçmeleri çok eskilere dayanmıyor. Dolayısıyla kullanıcılardan firmalara gelen geribildirimler (feedback), şikayetler, ve bazı deney neticeleri (dolaba koyup ölü pilin ömrünü uzatma deneyleri) gibi şeyler firmalar tarafından değerlendiriliyor olabilir. Bu değerlendirmeler neticesinde de geç de olsa "yüzde yüze kadar şarj edilmemelidir" gibi yeni bir bilgi ya da farkındalık oluşmuş olabilir.

Birçok makalede şöyle bir ifadeyle çok sık karşılaştım ve bunu sık sık aktarıyorum: "Lityum piller çok ileri kimya bilgisi ve teknoljisi ile üretildiklerinden, rastgele şarj edilmemeli, şarj-deşarj teknikleri konusunda titizlik gösterilmelidir."

Tamam da nedir bu şarj deşarj teknikleri? Titizlik derken nasıl bir titizlik?

Benim edindiğim bilgilerin kaynaklarının ne kadar sağlam olduğunu bilmediğimden ben burada daha fazla ayrıntı yazmaktan kaçınıyorum. Ama koskoca firma, yüzde yüz şarj etmek istemiyorsa bir bildiği vardır. Veya; aslında hiçbir batarya yüzde yüz şarj edilmiyordur; yani telefon ve laptop ekranında yüzde yüz görünüyor ama aslında tam şarj edilmeden bırakılıyordur...

Şayet fayda göreceğine inanıyorsan sen de yüzde seksene kadar şarj et.

Şimdik sorununa gelelim:
Alıntı yapılan: cokomoko - 08 Haziran 2017, 02:49:39(...)Neyse böyle yaptığım halde batarya fazla dayanmadı, ben de yeni bir batarya aldım...
Fazla dayanmadı derken ne kadar fazla dayanmadı? Daimi kullanımda 3 Yıl ve üzeri ise normal. Hatta süper. (Orjinal batarya için söylüyorum)

Alıntı yapılan: cokomoko - 08 Haziran 2017, 02:49:39Sonuca gelirsek olay şu (yabancı kaynaklara da baktım) lityum piller testlere tabi tutulmuş ve %25 ile %85 veya %80 arası şarj deşarj yapmanın pili daha uzun götürdüğü görülmüş. Yani full şarj zararlı imiş ve pil seviyesi asla %5'e düşmemeli imiş.
"Miş-miş"lerle peynir gemisi yürümez. Ya kullanıcılara bilinçli olarak yanlış yaptırıp pillerinin daha kısa sürede bitmesine neden olarak, serviste pil değişim ücretini de ebesinin nikahı seviyeye çekerek, yeni bilgisayar, telefon, tablet aldırmaya çalışıyorlarsa? Yani benimkisi sadece senaryo... (Apple cihazların pil değişim ücretinin bir cihaz parası ettiğini dedikodu olarak duymuştum)

Alıntı yapılan: cokomoko - 08 Haziran 2017, 02:49:39Size sorum bunu aranızda deneyen ve işe yaradığını test eden var mı?
Böyle bir test yapmak yıllar alır. Hayır, yok diyebilirim.

Alıntı yapılan: cokomoko - 08 Haziran 2017, 02:49:39Ona göre kendime bir güç planı oluşturacağım.
Amerikalılar şöyle der: "Tanrıyı güldüreceksen plan yap"
Yaptığın plana sadık kalacağına inanıyorsan bir dene. Ama şarj süreci boyunca laptobun başında nasıl bekleyeceksin? hiç mi çişin gelmeyecek? Çıkınca aklına başka birşey gelip, unutup tam şarj yaptırmayacak mısın? Bunlar şakacıktan önermeler. Ama herşey bir bataryanın ömrünü uzatmak için... Değer mi? değerse yap ama, bilgiler net değil orası kesin.

Ekstra bilgi:
O bataryada hücresel gerilim farkı oluşmuş olabilir.
Böyle bir durumda piller dibine kadar bitirilir.
Uzun bir süre bekledikten sonra takıp bilgisayar tekrar açılır, tekrar bitmesi beklenir.
Böyle böyle pillerin tamamiyle bitmesi sağlanır. daha sonra şarj yapılır.

Gerilim farkı oluşması nedir?
Bataryalarda bazen zamana bağlı olarak piller arası gerilim farkı oluşabilir.
Pilin biri full iken diğeri boş, bir diğeri yarım olabilir.
Bu durum pili kullanmana mani olur.
Esasen bunun tek çaresi pil paketini sökerek hücreleri tek tek kontrol etmek, hangisinin voltajı farklı ise, diğerlerine eşitlenene kadar şarj veya deşarj etmektir (duruma göre). Şayet bu durum sorunu çözmüyorsa, dolapta soğutma işlemi de  denenebilir. güvenilir olamyan kaynaklarda bu işlemin faydası olduğu anlatılmaktadır. Ben cep telefonumda denedim, gerçekten faydası olmuştu.


seron

Alıntı yapılan: cokomoko - 08 Haziran 2017, 18:38:18Yani kullanıcı kullanımı mı firmaların bu şekilde program hazırlamasına neden oldu ve %25 ile %80 bandı seçildi?
Kullanıcıların yanlış kullanımlarının önüne geçebilmek için firmalar önlem almış olabilirler.

cevat1

Şöyle bir yazıda ben paylaşayım, konuya katkim olsun.

Lityum iyon (Li-ion), bir çeşit yeniden doldurulabilir pildir. Cep telefonundan dizüstü bilgisayara kadar elektronik ürünlerde kullanılan lityum iyon piller, ağırlıklarına ve büyüklüklerine oranla sağladıkları yüksek güç nedeniyle kabul görüyor ve yaygınlaşıyor.

Lityum iyon piller diğer kimyasallarla hazırlanan pillere oranla çok daha hafiftir. Bunun sebebi lityum iyon pillerin doldurulabilme yoğunluklarının en üst seviyede olmasıdır.

Lityum iyon piller için hafıza etkisi sorunu yoktur. Dolayısıyla bu pilleri şarj etmek için tam olarak boşalmalarını beklemek gerekmez. Ayrıca yine aynı nedenden dolayı şarjı yarıda kesmek pil için olumsuz bir etki yaratmaz. Bu pillerin kullanılmadıkları zamanlardaki enerjilerini kaybetmeleri de uzun sürer.

Bu pillerin enbelirgin kusuru, kullanım ömürlerinin üretim tarihlerinden itibaren başlamasıdır. Depoda tutulup kullanılmasalar da bu pillerin ömürleri geçen süre ile azalır.

Yüzde 100 şarj seviyesindeki ve çoğunlukla 25 derece sıcaklıkta bulunan tam dolu tipik bir dizüstü bilgisayar pili, geri dönüşü olmayacak şekilde her yıl kapasitesinin yüzde 20 sini kaybeder.

Değişik depolama/saklama dereceleri değişik pil ömrü kayıplarına yol açmaktadır. 0 derecede yüzde 6, 25 derecede yüzde 20 ve 40 derecede yüzde 35 yıllık kayıpla karşılaşılabilir.

Lityum iyon pil yüzde 40 dolu olarak depolanırsa/saklanırsa pil kapasitesindeki kayıp değerleri düşer. Bu değerler yüzde 40 dolu pilde 0 derecede yüzde 2'ye, 25°C derecede yüzde 4'e, 40°C derecede ise yüzde 15'e düşer.

Eğer pil tamamen boşaltılırsa, bu durum pilin kapasitesini düşürür. Tamamen boş tutma, pilin kapasitesinde yüzde 75 ila yüzde 80'lik bir kapasite kaybına yol açar. Dizüstü bilgisayarlarda ya da cep telefonlarında kullanıldığında bu kayıpların anlamı üç-beş yıllık bir kullanımın ardından pilin kapasitesinin kullanılamayacak kadar düşecek olmasıdır.

Lityum iyon pillerde hafıza etkisi görülmese de bu piller, nikel metal hidrür ya da nikel kadmiyum piller kadar uzun ömürlü değildirler. Hatalı kullanıldıklarında tehlikeli olabilirler. Yüksek ısıya ya da doğrudan güneş ışığına maruz bırakılırlarsa tutuşma ya da patlama görülebilir. Özellikle sıcak havada otomobilde bırakılması risk taşır. Tutuşma ya da patlama riski, lityum iyon pilin kısa devre olması durumunda da ortaya çıkar.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: cokomoko - 08 Haziran 2017, 18:38:18Yani kullanıcı kullanımı mı firmaların bu şekilde program hazırlamasına neden oldu ve %25 ile %80 bandı seçildi?
Firmalar bazı kullanım kriterlerine göre bazı önlemleri alabilirler.
Yukarda neler söylemiştim bakalım.

Alıntı Yap5 Li-ion bataryalar en kısa CYCLE ömürlerine (DOLDUR BOŞALT) sahip bataryalardır. Genellikle 300-500

Doğru şekilde kullanılmayan bir batarya cycle ömrünü çok kısa sürede bile bitirebilir. Bu sebeple 4. maddedeki kuralların kullanıcı kriterleri doğrultusunda dikkatlice incelenmesi gereklidir.
[attach]8280[/attach]
Bu uygulama şunu ifade etmektedir.
CYCLE ömrü, yani ŞARJ DEŞARJ ömrünün bilinçsizce tüketilmemesi için bataryaların max. şarj seviyesine ulaşmadan firmanın belirlemiş olduğu kriterlerde kısıtlanabilir.
AÇIKLAMA.
Normal kullanımda %100 seviyesinde şarj edilerek kullanılan bir batarya, sistem kapatıldıktan sonra batarya kapasitesi (içerisinde bulunan elektronik devrelerin yük unsurundan dolayı) belli bir miktar düşebilmektedir.
Kullanıcı cihazı yeniden kullanmak için elektriğe bağladığında batarya şarj devresi bataryayı yeniden şarj ederek %100 seviyesine getirmektedir.
%100 seviyesinde şarj edilen bir bataryanın elektrodları max. seviyede değiştirilmiş anlamındadır. Küçük çaptaki bu değişim bataryanın yeniden şarj edilmesi ile birlikte CYCLE ömründen yemektedir. Yani elektrodları yine max oksidasyona getirilmektedir.
%80 oranında şarj edilmiş bir batarya ise max. oksidasyon seviyesine gelmemiş olduğu için batarya yeniden doldurulma (%80 e kadar) ile elektrodlarının eskime veya özelliklerinin kaybedilmesi unsurlarında daha dayanıklı olacaktır.
CYCLE ömrü hücrelerin kimyasal yapısı ile ilgili olduğu için burada verilen %80 lik değerin doğru ya da yanlış olduğu tartışılamaz. Bazı hücrelerde bu seviye %90 iken, bazı bataryalarda %60 olabilir. En iyi kalite hücreyi kullanan bir firma bataryanın şarj seviyesi %90 iken yeniden şarj edilmesi durumunda cycle ömründen yemesi normal iken firma güvenlik olarak bu değeri %80 yapabilmektedir. Ancak kötü üretim bir batarya %60 şarj seviyesinde cycle ömründen yiyorsa (Benim batarya böyle) BIOS içerisinde yazdığı gibi şarj seviyesini %80 ile sınırlayıp yeniden kullanmak hiçbir şey ifaade etmeyecek, batarya hala cycle ömründen yemeye devam edecektir.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: cokomoko - 08 Haziran 2017, 02:49:39Size sorum bunu aranızda deneyen ve işe yaradığını test eden var mı? Ona göre kendime bir güç planı oluşturacağım.

ÖZEL NOT:
Benim dizüstü PC oldukça kötü bir üründür.
Yaklaşık 9 sene önce aldığımda bataryası ilk açılıştan itibaren 1,45 saat gidiyordu.
9 yıllık süreç içerisinde ve tüm kullanımlarımdan sonra günümüzde aynı bataryayı ilk açılıştan itibaren yaklaşık 50-60 dk kullanabilmekteyim.
Li-ion pillerde olmaz denilen memory effect olayını 1 sene kadar önce sıfırladığım için şu anda bataryayı sağlıklı kullanabilmekteyim.
Linux kullanıcıları bilirler.
Bazı bataryaların hücre bilgileri bazı linux sürümlerinde detaylı olarak görülüp incelenebilmektedir.

cokomoko

@cevat1 @Mr_YAMYAM  evet işte ben de bunları diyorum farklı bir şey demiyorum yani bunu test eden ve denildiği gibi uzun pil kullanım ömrü yakalayan var mı?
Yani bana tecrübe lazım.
Evet Linux'ta /sys/class/battery altındaki dosyalarda bataryanın gerçek kapisitesi ve kalan kapasitesi görülebilir. Ya da acpi kurulu ise
acpi -b ile görülebilir.
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: cokomoko - 08 Haziran 2017, 21:10:47@cevat1 @Mr_YAMYAM  evet işte ben de bunları diyorum farklı bir şey demiyorum yani bunu test eden ve denildiği gibi uzun pil kullanım ömrü yakalayan var mı?
Yani bana tecrübe lazım.
Evet Linux'ta /sys/class/battery altındaki dosyalarda bataryanın gerçek kapisitesi ve kalan kapasitesi görülebilir. Ya da acpi kurulu ise
acpi -b ile görülebilir.
Ben de şunu demek istiyorum.
Bataryaların ömürleri belli kullanım şartlarına bağlıdır.
Firma kaliteli hücre kullanmış %80 den fazla şarj etmiyorum %25 in altına da düşmüyorum gibi bir uygulama ile bataryaları koruyamazsın.
Olsa olsa kullanım ömrünü 5-6 ay bilemedin 1 sene kadar daha uzatmış olursun.
Eğer eski bataryalarına test uygulayabilseydik deforme olma sebebini bulabilir, böylece senin kulanımın için en ideal yöntemi belirleyebilirdik.
Benim kullanımımdaki unsurlar. (9 yıldan beri kullanıyorum)
Her ayda pilleri tam boşaltıp doldurmak.
Saklama koşullarına riayet etmek.
Bataryaların kullanım esnasında ısınmalarına engel olmak.
Bataryaları yarım halde iken asla şarja sokmamak.
NOT:
Senin eski pillerin eskimesinin sebebi muhtemelen memory efektten oluşmuş bir etki olduğunu düşünüyorum.
Eğer o pilleri getirip test edebilme şansın var ise söylediklerim doğrultusunda en ideal kullanımı sağlayabilirsin.
Ya da diğer forumlarda yazan şeyleri uygulayıp sonucu bizzat kendin gözlemleyebilirsin.


cokomoko

@Mr_YAMYAM
Benim pillerin bitme sebebi laptobun 2009 model olması. Ve devamlı batarya takılı halde kullanmam, gerçi 2 sene önce bile hala %30 seviyelerinde gerçek kapasitesi vardı ama onu da bulunduğum yerde elektrikler gidip geldiğinden sürekli takılı kullandım ve harcadım.
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................

cevat1

Bazı laptop batarya koruma devrelerinde sayaç var. Belirli bir şarj-deşarjdan sonra batarya kilit.
İşte hafıza etkisi (li-ion ve lipo pillerde bu yoktur) benzetmesi denilen olay; (Ni-mh, Ni-CD)
Tam sarj yap tam deşarj yap sayacı sıfırla denilen olay...

Li-ion batayayı sağlıklı kullanmanın yolu:

Bataryayı tamamen deşarj etmemek :  Kapasiteyi %15 'in altına düşürmemek
Bataryayı şarj veya deşarj da, aşırı ısındırmamak ( 27 derece civarı ısı, kabul edilebilir)
Bataryayı devamlı dolu bulundurma, gün sonunda telefon veya laptop, şarj azaldıysa tamamlamak
15 gün veya ayda bir bataryayı %15-20 seviyelerine kadar kullanıp, tekrar şarjla dolu hale getirme
Bataryayı aşırı sıcak hava veya güneş altında bulunduramak  (patlamalara karşı önlem) ( Aracımda kamera var. Araç güneş altında kalınca, kamerayı söküyorum. Bataryada şişme veya patlama olmaması için)
Yazdıklarım  bataryayı sağlıklı koruma yöntemleri,
Tabii ki... Sağlıklı ve Uzun süreli kullanımlar için, bataryanın içindeki  pillerin kaliteli, bilinen markalardan (Samsung, Panasonic, LG, Sony)oluşması gerekiyor. X marka pillerden aynı verimin beklenmemesi gibi,  özellikleri sayabilirim.

seron

@cokomoko
laptobu 7 sene önce almışsın. Kapasite düşümü hatta kullanım dışı kalması normal.
Bu arada gezinirken senin başka bir forumdaki mesajını gördüm: :)
https://forum.donanimhaber.com/xiaomi-mi-5-ana-konu-miui8-2-2-0-android-7-geldi-link-eklendi--99593895-1451#126816891
Bu kadar çırpınmana gerek yok. :)  Kullan gitsin. Zaten yakın zamanda kendine bir dizüstü alırsın umarım.

Yalnız benim anladığım kadarıyla linuxda güç kullanımı biraz daha fazla. Neye dayanarak söylüyorum?
Benim de bir laptobum var. Kullanırken kışın bile belirgin şekilde ısınıyordu. Macun yeniledim. Testlerimi sürdürdüm.
Windows ile başlattım. İşlemci kullanımı yüzde sıfır-3 arası gidip gelirken ram 400-450MB civarı idi. Macun ve temizliğin çok faydası olmuş, buz gibi çalışıyordu.
Linux ile başlattım. masaüstünde olsun, normal kullanımda olsun ısının biraz daha yükseldiğini farkettim. windows tarafında 40derecenin üzerine çıkmazken, linux tarafında 55dereceleri geçiyor. yüzde 4-10 arası işlemci kullanımı, 480-700 arası ram kullanımı mevcut. az da olsa arada fark var ama bu fark batarya ömrü ve Cycle süresine etkiyebilir mi? ::) ısının fazla olması, daha yüksek güç kullanımına işaret edebilir mi?
Olabilir.
Yani bilmiyorum. Verdiğin kaynaklar ve dedikodular doğrultusunda ortak bir netice var: pil kullanımına dikkat edeceksin. Gerisini boşvereceksin. Bu kadar. yani çok üzerinde durmaya değer bir mesele değil bence.
Bu arada okul nasıl gidiyor?...
Kolay gelsin.

cokomoko

#15
@cevat1
Peki mesela benim akıllı telefon, powerbank  yok ama ilerde alırsam bu şey onlarda da geçerli değil mı?
Bu durumda bu şarj bandını nasıl tutturacağız? Mesela bilgisayar için batterycare programı var o alarm veriyor bana ve 30 döngüde bir de tam doldur ve sonra boşalt diyor bana.
Yani mobil aletlerde bunu nasıl yapacağız?

''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................

cokomoko

@seron beni mı takip ediyorsun?
DH de var mısın? Ekle beni.
Linux'da güç fazla gider bana göre bu çekirdeğin yapısıyla ilgili. Çünkü sırf performans için  ve sunucu için tasarlanmış  temelde. Bataryanın kapasite kaybı biraz da bundandi bende.
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: cevat1 - 08 Haziran 2017, 23:03:28Bataryayı tamamen deşarj etmemek :  Kapasiteyi %15 'in altına düşürmemek
Çok yanlış bir inanış.
Bir dizüstü cihazı zaten bir bataryayı asla kapanma moduna kadar tam olarak deşarj edemez. Çoğunlukla gerçek kapasitesinin %20 civarı kalır.
Bir Li-ion bataryayı bilinçsizce başka bir aygıta bağlayıp aşırı deşarj etmek yanlıştır.
Temel kural batarya tipine göre (hücrelerin özelliği) %1-2 ye kadar deşarj etmek oldukça faydalıdır.
Bu olay kullanım süresini uzattığı gibi cycle ömrüne de çok olumlu etkisi vardır. Ancak dizüstü cihazlarında deşarj %25 lerin altına pek inemediği için bu denli yüksek kapasiteli bataryalar bilinçsiz kullanıcılarla çok kısa sürede deforme olabilmektedir.
AÇIKLAYICI ÖRNEK:
Bir cep telefonu da Li-ion pil ile çalışmaktadır. Bilinçli kullanıcılar bu cihazı yıllarca sağlıklı kullanabilmektedirler. Bunun yegane sebebi telefonların bataryayı %5 civarına kadar boşaltabilmeleridir. Çünkü bekleme konumunda oldukça düşük akım çekerler.

Alıntı yapılan: cokomoko - 08 Haziran 2017, 22:30:52@Mr_YAMYAM
Benim pillerin bitme sebebi laptobun 2009 model olması. Ve devamlı batarya takılı halde kullanmam, gerçi 2 sene önce bile hala %30 seviyelerinde gerçek kapasitesi vardı ama onu da bulunduğum yerde elektrikler gidip geldiğinden sürekli takılı kullandım ve harcadım.

Elektrik kesintileri pilleri cycle ömürlerini yerler. :D
NEDEN?
Pil tam boşalmadan elektrik gelince yeniden şarj edilir ve hem cycle ömründen hem de MEMORY EFECT'ten deforme olurlar.
Bu unsurları tahmin edebildiğim için senin o eski bataryaya test uygulaması yapalım demiştim.
Muhtemelen test sonucunda yine %30 kapasiteye ulaşabilecek ve pilleri bir müddet daha kullanabilecektin.
AYRICA:
Pillerin devamlı cihaza bağlı kullanılması elektrodları ciddi şekilde oksidasyona uğratmaktadırlar. Kimya mühendisi olmadığım için bunun teknik detaylarını veremiyorum. Ancak kendi testlerimde ve kurşun akülerde yapmış olduğum gözlemlerimde bunu bizzat görüp denemişimdir.
Birçok arkadaşımız bilir ki eskimiş kurşun asit akülere bazı BAZİK uygulmalarla elektrodlarındaki oksidasyon çözülebilir ve tatminkar seviyede kullanılmaya devam edilebilir. (Ben de denemiştim)
Li-ion pillerdeki elektrodlara ulaşmak mümkün olmadığı için bu gibi uygulama da mümkün olmamaktadır.
Ancak eskimedeki bir unsur da kullanımdaki hücrelerdeki oksidasyon olayı ise elbette mantıklı açıklaması vardır. Elbette ki bunun teknik olmasa da bir nebze çözümü de bulunmaktadır.
GELEN MESAJLARA İTHAFEN:
Linux sürümlerinin batarya tüketimi ile doğrudan ilişkisi yoktur. Ben yıllardır U.S kullanırım ve.
Dizüstü PC mi Win7, XP, U:S, Linux Mint, (KDE CİNN ve XFCE) Fedora ve AV linux ile testlerden geçirdim.
İyi yapılandırılmamış tüm işletim sistemlerinde pil tüketimi haliyle fazla olmaktadır.
Şahsen US yu sevdiğim için daha önce yapmış olduğum testlerde U.S ile en fazla pil süresi olduğu halde (XP ye yakın) Mint sürümlerinde pil tüketimi kontrol altına alınamadığından daha fazla güç tüketimi olmaktadır.


cokomoko

#18
@Mr_YAMYAM
Linux'ta pilin fazla gitmesi bence çekirdekle ve yapısıyla ilgili, hala iyi bir power management desteği yok. Bazılarının geliştirdiği laptop-mode-tools veya tlp gibi şeyler var ama bunlar da elle yapılandırılan ve tam hakkıyla verim veren uygulamalar değil.
Bu konuda ben intel'in yaptığı powertop'u öneririm. Güç tasarrufu için.
Bana göre bu sorun çekirdeğin maksimum performans için tasarlanmış olmasıyla ilgili mesela android telefonlar bence bu performansı pilin az gitmesiyle ödüyor. Aynı pil tüketimi windows phone veya apple telefonlarda neden olmuyor? Keza linux sistemler durmadan gelişen sistemler, ama windows ve telefonları veya apple öyle mi? Bana göre linux geliştiricileri kadar paketlerle oynayan başka bir topluluk yoktur. Bu yüzden olsa gerek apple ve windows daha stabil pil süreleri vermekte, tabi bunda donanım üreticilerinin destek vermesi de büyük etken, kaldı ki linux'un arkasında bir şirket de yok.
 
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................

Mr_YAMYAM

Yaklaşımın doğru olmasına karşılık...
Bir bataryanın hücre bilgilerine ulaşabilmek için donanım üreticisi tarafından kontrolcüsünün gereksinim duyduğu yazılımların da yüklenmesi gereklidir.
U.S da bu olay mümkün oluyordu. Dolayısı ile pilin şarj seviyesine müdahale edilemezken bitme sürecine müdahalede bulunabiliyordum.
Sadece bitme sürecinin kontrol altına alınabilmesi bile %25 lik bir kullanım süreci belirliyordu.
Şöyle düşün.
Diğer işletim sistemlerinde pilin gerçek kapasitesi %25 lerde iken PC kapatılırken, ben U.S üzerinde %2 seviyesine kadar inebilmiştim.
Bu olayı da geçen sene Antalyada Serkan arkadaşımıza bizzat göstermiştim.

cokomoko

@Mr_YAMYAM
Ben laptop-mode-tools ile %0'da 5dk şarjın gittiğini biliyorum, tabi bu olay üst düzey bazı ayarlarla olmuştu. Mesela geçen sene yurtta elektrikler kesilince herkesin şarjı bitti ama benim pil ölü olmasına rağmen elektrik gelene kadar açık kaldı.
Benim yaptığım pil tasarrufu önleminde öncelikle bir ssd şart çünkü mekanik hdd dönmesi cidden bataryayı yiyor. Neyse powertop, laptop-mode-tools araçları ile iyi yaptığınız bir ayarda, laptopun fanından normal kullanımda hiç ses gelmiyor laptop sanki donmuş gibi duruyor. Ama tabi ekstra güç isteyen uygulamalarda şarj tabi gider. O normaldir.
 
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................

cevat1

@yamyam "(hücrelerin özelliği) %1-2 ye kadar deşarj etmek oldukça faydalıdır."

Faydalarını anlatabilir misiniz?
Bizde faydalanalım

Not: Faydaları yazarken, konumuz li-ion üzerinedir.
NiMH, NiCD pillerin hafıza etkisi (%1-2 ye kadar deşarj etmek) üzerine bildiklerinizle, aynı etkinin   li-ionlarda olmadığını ve bilgilerinizi, karıştırmayacağınızı umuyorum.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: cokomoko - 09 Haziran 2017, 00:06:21@Mr_YAMYAM
Ben laptop-mode-tools ile %0'da 5dk şarjın gittiğini biliyorum, tabi bu olay üst düzey bazı ayarlarla olmuştu. Mesela geçen sene yurtta elektrikler kesilince herkesin şarjı bitti ama benim pil ölü olmasına rağmen elektrik gelene kadar açık kaldı.
Benim yaptığım pil tasarrufu önleminde öncelikle bir ssd şart çünkü mekanik hdd dönmesi cidden bataryayı yiyor. Neyse powertop, laptop-mode-tools araçları ile iyi yaptığınız bir ayarda, laptopun fanından normal kullanımda hiç ses gelmiyor laptop sanki donmuş gibi duruyor. Ama tabi ekstra güç isteyen uygulamalarda şarj tabi gider. O normaldir.
Farkında olmadan pili iyice deşarj etmiş ve böylece hücrelerin topralanmasında bir nebze katkıda bulunmuşsun.
NOT:
Benim dizüstü pil seviyesi sıfıra indikten sonra bile 20dk daha çalışabiliyor. :D
Senin PC nin özelliklerini bilemediğim için haliyle birşey diyemem. Bu olay memory efekt denilen olgudan dolayıdır.
Yani pilllerin %25 lerin altına inmeden yeniden şarj edilmesinden kaynaklanan olaydır.
Gıcıklık olsun diye benim dizüstünü açtım ve birkaç ekran görüntüsü aldım.
[attach]8282[/attach]
[attach]8284[/attach]
[attach]8286[/attach]
[attach]8288[/attach]

cevat1

Bilgilenmek isteyenler, 18650 imalatçısı PANASONIC firmasının verilerini inceleyebilirler.
https://www.math.ubc.ca/~wetton/papers/NCR18650B.pdf

SANYO  firması Discharging End Voltage 2.5V yazmakta;   ( %1-2 discharge görmedim.)
http://www.batteryonestop.com/baotongusa/products/datasheets/li-ion/SANYO-NCR18650B-3400mAh.pdf

Amacım; Konuya, hepimizin katkısı olsun, beyin fırtınası yapalım, doğru bilgileri paylaşalım.


Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: cevat1 - 09 Haziran 2017, 00:56:17Bilgilenmek isteyenler, 18650 imalatçısı PANASONIC firmasının verilerini inceleyebilirler.
https://www.math.ubc.ca/~wetton/papers/NCR18650B.pdf

SANYO  firması Discharging End Voltage 2.5V yazmakta;  ( %1-2 discharge görmedim.)
http://www.batteryonestop.com/baotongusa/products/datasheets/li-ion/SANYO-NCR18650B-3400mAh.pdf

Amacım; Konuya, hepimizin katkısı olsun, beyin fırtınası yapalım, doğru bilgileri paylaşalım.
Benim de katkım olsun.
Boştaki gerilimi 2.5V a düşmüş bir batarya hiçbir cihazda hiçbir belirti gösteremez.
Akım kapasitesi bu gerilimde hemen hemen yok gibidir.
İnanmazsan bir pili (Li-ion) %2 seviyesine kadar kullanıp cihazdan çıkart ve hücre gerilimini ölç. En azından 3.2V civarı gerilim göreceksin.

cevat1

Konu dağılmasın

@yamyam "(hücrelerin özelliği) %1-2 ye kadar deşarj etmek oldukça faydalıdır."

faydalardan devam edelim...

cokomoko

Alıntı YapTemel kural batarya tipine göre (hücrelerin özelliği) %1-2 ye kadar deşarj etmek oldukça faydalıdır.

Eğer lityum piller için konuşuyorsak ben de buna okuduklarım kadarıyla katılmıyorum. Tam tersine zararlıdır deniliyor.
Yani %25 ile %85 arası en az 30 deşarj döngüsü sonrası tam doldurun(% 100) sonra en az %5'e kadar deşarj edin batarya kalibre olsun deniliyor. Hiç %1 veya 2'ye rastlamadım.
Ben elektrikçi değilim o yüzden siz daha deneyim sahibisiniz ama okuduklarım bu yönde.
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................

Mr_YAMYAM

#27
Alıntı yapılan: cevat1 - 09 Haziran 2017, 01:54:42Konu dağılmasın

@yamyam "(hücrelerin özelliği) %1-2 ye kadar deşarj etmek oldukça faydalıdır."

faydalardan devam edelim...
@cevat1  
Kimya bilgin ne seviyede bilmiyorum.
Bir pilin şarj anındaki ve deşarj anındaki elektrod akım grafiğini çizebilirmisin.
Tüm bahsedilenler li-ion pilleri de kapsamaktadır.
Bir elektroddan akım geçirilmesi elektrodun tüm yüzeyinde eşit seviyede olamaz. Bilimsel olarak mümkün değildir.
Yani bir pilin bir elektrodundan eşit seviyede akım geçirebilmen için elektrodun arka yüzeyinin tamamından eşit şekilde gerilimi verebilmelisin. Böyle bir uygulama mümkün değildir. Pillerin hacmini ve ağırlığını kat ve kat artıracaktır.
Gerek şarj esnasında gerekse deşarj esnasında elektrodun akımın giriş yoluna yakın bölgeleri daha fazla oksidasyon olacaktır. Akımın giriş noktalarından uzakta olan bölgeler ise daha az oksidasyona uğrayacaktır.
Bahsedilen oksidasyon olayı genelleme olarak bir pilin şarj edilirken bir elektrodunun özelliğinin değişimi anlamındadır.
Bu sebepledir ki tüm grafiklerde göstermektedir ki pillerin düşük akımla şarj ve deşarjı daha fazla kapasite sağlamaktadır.
Pillerin tam olarak deşarj edilmesi pil geriliminin sıfıra çekilmesi değildir. Mevcutta KULLANILABİLİR KAPASİTENİN kullanılmadan yeniden şarj işlemine tabii tutulmaması anlamındadır.
Çünkü pilleri tam boşaltmadan (Voltajı sıfıra çekmek değil) yeniden şarja tabii tutmak halazırda elektrod üzerinde mevcut olan oksidasyonun tam olarak eşitlenmeden yeni bir tepkimeye sokulması demektir. Bu tepkime yine akımın giriş yaptığı bölgede fazlaca olacağı için o bölge kısa sürede deforme olmaya başlayacaktır.
Bu sebepledir ki hem deforme olan bölgelerde akım katsayısı azalacak, böylece pillerin iç direnci yükselecektir. İç direnci yükselen bir pil ise şarja takıldığında kısa sürede doldu gibi olacak, ve akabinde de kısa sürede boşalacaktır.
Çünkü o bölge aşırı oksidasyon yüzünden iletkenliği azalmış durumdadır.

cevat1

Olmadı üstad;
Derin sulardasın...
%1-2 ye kadar deşarj etmek oldukça faydalıdır."

Faydalardan devam edecektik...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: cevat1 - 09 Haziran 2017, 13:56:19Olmadı üstad;
Derin sulardasın...
%1-2 ye kadar deşarj etmek oldukça faydalıdır."

Faydalardan devam edecektik...

Yukarda yazdıklarımı okumamış veya anlamamışsın.
Ben yüzme biliyorum. Derin ya da sığ sularda yüzebilirim.
Yazdıklarımı anlayamıyorsan anlarım, ancak konuyu yüzme bilgisine getirirsen olmaz.

cevat1

Evet ustad; konu yeterince anlaşılmıştır.

Siz yazmak istediğinizi yazdınız ama sorunun yanıtı değildi.
Konu hakkında başkaca paylaşacağınız bilgi olmadığını kabul ederek; ( ölçü de kaçmasın)
Konuyu burada sonlandırmak istiyorum.

İyi çalışmalar, kolay gelsin.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: cevat1 - 09 Haziran 2017, 14:25:39Evet ustad; konu yeterince anlaşılmıştır.

Siz yazmak istediğinizi yazdınız ama sorunun yanıtı değildi.
Konu hakkında başkaca paylaşacağınız bilgi olmadığını kabul ederek; ( ölçü de kaçmasın)
Konuyu burada sonlandırmak istiyorum.

İyi çalışmalar, kolay gelsin.
Yahu hiç mi başınızdan geçmedi.
Bir cep telefonunun pili bitip te o pili çıkartıp bir süre bekledikten sonra tekrar cihaza taktığınızda cihazın bir süre daha çalıştığı.
Yani bazı gerçekler kafanıza düşse de kabullenmeyeceksiniz.
Sadece dedikoduları okuyarak kendinizi yetiştireceksiniz.
Biraz gözlemci olmalı ve gerekirse kendiniz test etmelisiniz.

seron

Alıntı yapılan: cokomoko - 08 Haziran 2017, 23:29:40@seron beni mı takip ediyorsun?
DH de var mısın? Ekle beni.
Linux'da güç fazla gider bana göre bu çekirdeğin yapısıyla ilgili. Çünkü sırf performans için  ve sunucu için tasarlanmış  temelde. Bataryanın kapasite kaybı biraz da bundandi bende.
hayır DHde değilim. O forumda bana herkes kafasına göre konuşuyor gibi geldi. Mesela senin mesajdan sonra insanı rahatsız edecek kadar ters bir yanıt verilmiş. En azından daha uygun şekilde verilebilirdi o mesaj.
Linux konusuna gelirsek, evet, en başlarda serbestçe kendi sistemlerini yapan hobistler tarafından geliştirilip sunucular için kullanıldı(hala kullanılıyor). Normal kullanıcılar açısından henüz yeterli olgunluğa ulaşamadığı düşüncesindeyim. Fakat bu linux açısından bir eksi değil. ben son zamamlarda açıkaynak bazı programların içerisinde ciddi güvenlik riskleriyle karşılaşınca durumun ne olduğunu anlayana kadar linux kullanmaya ara vermeye karar verdim.
Alıntı yapılan: cevat1 - 09 Haziran 2017, 00:56:17Bilgilenmek isteyenler, 18650 imalatçısı PANASONIC firmasının verilerini inceleyebilirler.
https://www.math.ubc.ca/~wetton/papers/NCR18650B.pdf

SANYO  firması Discharging End Voltage 2.5V yazmakta;   ( %1-2 discharge görmedim.)
http://www.batteryonestop.com/baotongusa/products/datasheets/li-ion/SANYO-NCR18650B-3400mAh.pdf

Amacım; Konuya, hepimizin katkısı olsun, beyin fırtınası yapalım, doğru bilgileri paylaşalım.

Uzun yıllardır ben de internet bilgilerinden faydalandım ve paylaşılan şeyler benim öğrendiklerimi de doğruluyor. Bir kaynakta Lityum bataryalar ile nikel bataryalar karşılaştırılıyordu. Lityum bataryaların ASLA sıfırlanmaması gerektiği, bırak yüzde beşi, yüzde 15-20lere gelindiğinde şarj edilmesi gerektiği yazıyordu.

Lityum bataryalarda hafıza etkisi olmaz. Bu nedenle sıfırlama (derin deşarj-deep discharge) yapmaya gerek yoktur. Yapılırsa batarya ömründen yenilir.
Lityum bataryalarda tampon şarj yapılmamalıdır. batarya dolduğu an şarj kesilmelidir.

Cokomoko bu sana geliyor: laptop olsun, tablet olsun, telefon olsun, Li ion kullanan cihazların içinde (anakartta) pili idare eden bir donanım ve förmveyr  :D (firmware) var. Pilin seviyesini takip edip, kesilmesi gereken noktada kesiyor, cihaza kapan sinyali vererek kapatıyor. cihaz kapandığında pil voltajı yüzde sıfıra inmiyor aslında; minimum kritik voltaj ne ise orada kesiyor. Yani pil hiç bitmiyor. Linux sistemlerde pili takip eden program ne kadar sağlıklı iş yapar bilmiyorum. Çünkü linuxda sürücüler genelde hep açıkkaynak, minimize sürücüler. fakat windows tarafında daha detaylı sürücüler var. bu, senin pil ömrüne etkiyor olabilir. bilmiyorum.

Lityum bataryalı bir cihazın pili bittiğinde, üç beş saat sonra açmaya çalıştığında açılmıyor. Benim başıma gelmedi. Bunun nedeni KUTUPLANMA ETKİSİ* olsa gerek. Ama eski tip kapaklı telefonlar, nokia 3310 gibi eski model telefonlar ekseri Nikel pil kullanır. bu piller dinlendirilip tekrar açılırsa cihaz açılıyor... bu başıma geldi ama pil Li-ion değildi. Bu mesele eğer bir laptobun başına geliyorsa, bataryalarda oluşan gerilim farkından bahsedebiliriz. Dolayısyla derin deşarj-yeniden doldur işlemleri riskli olsa da bataryayı tekrar kullanılabilir kılabilir. bu işlem ömrünü tamamlamış bataryayı yenilemez; aradaki gerilim farkının giderilmesi ile iletim sorunu halledilmiş olunur.
Bir pili en sağlıklı kullanmanın yollarını cevat1 anlatmış. bu kurallara uyulabilir. fakat son zamanlarda cokomokonun keşfettiği yöntemler yeni bulunmuş olabilir. zira akla mantığa uyumsuz gelmiyor.
Sonuç olarak, cokomokonun sorduğu soru sadece geçici ve bizim de internetten edindiğimiz verilerle yanıtlanabiliyor. Denemek için sıfır kilometre 2 pil alıp, en azından bir yıl test edip, sonra iki pilin durumu karşılaştırılarak yöntemin işe yarayıp yaramadığı yaklaşık olarak düşünülebilir.
----------------------------
*Kutuplanma etkisi: Birçok pil türünde kutuplanma etkisi görülür. Pil deşarj olurken süren kimyasal tepkime sonucunda artı elektrotta su toplanır. bu toplanan su, elektrotu kaplayarak iletimi keser. Pil bir müddet dinlendirilirse kutuplanma etkisi sönümlenir ve pil tekrar kullanılabilir hale gelir. Günümüzde kutuplanma etkisini gidermek için kimyasal önlemler alınmıştır. Lityum bataryalarda kutuplanma etkisi yoktur. Dolayısıyla az beklet, aç çalışsın mantığı gerçerli değildir. Şayet Lityum bataryalı bir cihazda böyle bir sorun varsa, piller arası gerilim farkından bahsedilir. Ben tek hücleri pile sahip akıllı telefonumda böyle bir durumla karşılaşmıyorum. neden? çünkü cep telefonlarında tek hücre kullanılır. gerilim farkı oluşması için laptop gibi çok hücreli bataryalar gereklidir. yukarıda anlattığım olay da bunu doğruluyor.


Mr_YAMYAM


DÜZELTME
Alıntı YapAma eski tip kapaklı telefonlar, nokia 3310 gibi eski model telefonlar ekseri Nikel pil kullanır. bu piller dinlendirilip tekrar açılırsa cihaz açılıyor..

1996-97 model Ericson ve panasonik telefonlardan beri Ni-Mh pil kullanılmamıştır.
NOKIA firmasının aynı tarihlerde çıkartmış olduğu 8110 (3310 dan daha eski modeldir) Li-ion pil kullanıyordu.
http://urun.n11.com/batarya/tiger-nokia-blc2-3310-batarya-1000-mah-P152478270?cid=604001&gclid=CLHruYmEsdQCFUko0wod83QIHg&gclsrc=aw.ds
Ürün tanıtımına dikkatlice bakılırsa 3310 seriisi telefon için de li-ion kullanılıyordu.


Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 09 Haziran 2017, 18:22:11O gösterdiğin Nokia 3310'un orjinal bataryası değil. Piyasaya yeniden sürdüğü yeni 3310'ların bataryası. Ama eski bataryaya baktım, evet onlarda da Li ion'muş.
http://urun.gittigidiyor.com/cep-telefonu-ve-aksesuar/nokia-3310-batarya-blc-2-a-kalite-faturali-283564282?mkwid=sttgeR785_dc&pcrid=58375856847&pkw=&pmt=&ggmktg=PaidSearch*PLA*232250127*22324005567*58375856847*pla**aud-313593685347:pla-79001631687&rfcr=58375856847&gclid=CNPVs72IsdQCFWoz0wodtloMIg&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0
:D   :D   :D  
Anlaşıldığı üzere Ni-Mh batarya kullanılan bir üründe rahatlıkla li-ion kullanılabiliyormuş :D
Esas sorun, bu iddiaları yazarken acaba 3310 telefonu kullanmışmıydın :D

seron

Kullandım.
Bu telefonda da kapatılıp bir saat sonra tekrar açıldığında bir kaç saniye için çalıştığını gördüm.
Fakat daha eski bir model telefonum olan 5110da Nikel pil kullanılıyordu ve telefon kapatılıp bir saat sonra açıldığında hiç kullanmamak şartıyla 1saat bekleyebiliyordu.
Anlattığım şey iddia değil. Yanlış hatırlamışım. Zaten o yıllardaki Lityum teknolojisi ile şimdiki lityum teknolojisi aynı değil.
Şu anda kullandığım telefonun pili bitiyor. 6 saat da geçse açılmıyor. Daha doğrusu açılır gibi yapıp "Batarya boş" deyip kendini kapatıyor.
Konuya gelirsen modern cihazlarda pili koruyan böyle bir mekanizma var.

Mr_YAMYAM

Ben o 3310 lardan çok ekmek yedim :D  
İşyerindeki vatandaşlar çoğunlukla 3310 kullanıyorlardı. Ben hala 8110 telefonumla dolaşıyordum.
Vatandaşlar o telefonları alırken duydukları şey şu idi.
BU TELEFONLARI İSTEDİĞİNİZ ZAMAN ŞARJA BAĞLAYABİLİRSİNİZ

Haliyle vatandaşlar kafalarına göre şarja takıyor, o gün için telefonsuz kalmak istemiyorlardı. Ancak gel gelelim 6 ay bir sene sonra artık telefonları su koyveriyor, konuşurken aniden kapanma, pilin çok çabuk bitmesi gibi sorunlarla boğuşuyorlardı.
Birgün bir arkadaşın telefonuna şok etkisi yaparak pilini randımanlı kullanmasını sağlamıştım. Her işyerinde olduğu gibi dedikodular heryerlere ulaşmış, ''YAMYAM TELEFON PİLLERİNİ GÜÇLENDİRİYORMUŞ'' umutları ile bana geliyorlardı.
Ben de telefona küçük bir komut yazarak, yanlış değilse *#33* ile telefonu resetliyor, akabinde pil seviyesinin tekrar yükselip yükselmediğini kontrol ediyordum.
Eğer pil seviyesi yükseliyorsa pili alıp eve getiriyor, 3310 telefona bağlıyor ve tamamen boşaltıyordum.
Boşalan pili 1 gün buzdolabında bekleterek yeniden şarj ediyor ve bu işlemi bir iki kez yaparak pilin toparlanmasını sağlıyordum.
Böylece birçok arkadaşın hayır dualarını alarak birer de böcüklü çaylarını içiyordum :D
Yemek ısmarlayanlara da hayır demiyordum tabii :))  
Günümü Li-ion teknolojisine gelirsek.
Alıntı YapAnlattığım şey iddia değil. Yanlış hatırlamışım. Zaten o yıllardaki Lityum teknolojisi ile şimdiki lityum teknolojisi aynı değil.
Şu anda kullandığım telefonun pili bitiyor. 6 saat da geçse açılmıyor. Daha doğrusu açılır gibi yapıp "Batarya boş" deyip kendini kapatıyor.
Konuya gelirsen modern cihazlarda pili koruyan böyle bir mekanizma var.
Yakın zamanlarda forumdan arkadaşımız @ozgurece  nin telefonu için de aynı yönergeleri uygulattım.
1 gün civarı zor dayanan pil bir anda 1 hafta kadar dayanmaya başlayınca Özgür de gudurmuş, beni dualarıyla evlendirmeye bile kalkmıştı ;D   Yalansa gelsin kendi söylesin.
Günümüz cep telefonları bir çeşit işletim sistemleri ile çalışmaktadır.
Her ne kadar az enerji harcasalar da cihazın içerisindeki CPU olsun RAM olsun bu gibi donanımların extradan belli bir seviyede enerjiye ihtiyaç duyarlar. Dizüstü PC ler de böyledir. Senin tamamen BOŞ dediğin o batarya dizüstü PC veya modern telefonların gereksinim duyduğu enerjiyi karşılayamacak kadar azalmış oluyor. Yani telefon tamamen kapanıncaya kadar pil kullanılsa bile teorik olarak pilde belli seviyede enerji kalıyor.
İŞTE BENİM BAHSETMİŞ OLDUĞUM ŞEY BUDUR.
Mümkünse pili iyice bitirinceye kadar kullanınız. Pile ampul bağlayıp ta pili sıfırlayın demiyorum dikkat. Bu uygulama son derece yanlıştır.

seron

Demek ki alışıldık bilgilerin biryerlerinde bazı yanlışlıklar var.
Ne diyelim hayırlısı.

cokomoko

@seron
Güldürdün beni açık kaynak uygulamada nasıl açık buluyorsun devamlı anlamadım. Hadi buldun bildir adama da herkes görsün açığı. Benim anlamadığım bunca insan açık bulamıyor sen buluyorsun.
Bana nerdeyse ne açık buldun yaz birlikte bakalım.
DH forumda aslında çok fazla çocuk yaşta kişi var son zamanlarda kalite bozuldu işte bu arkadaş da o çocuklardan biri.
Aslında benle @cevat1 aynı şeyleri söylüyoruz lityum konusunda. Bir de mesela aynı paylaştığım bağlantıda %65-%75 arası şarj en verimlisi aslında ama onu yapmakla uğraşılmaz.
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................

Mr_YAMYAM

Konu çözümü ile ilgili son yanıtımdır.
İster %80 ile şarjı sınırlayın, isterseniz %60 ile sonuç tek bir şekilde test edilebilir.
Bu belirtmiş olduğunuz oranlar dahilinde pil içerisindeki donanım şarjı kesiyorsa ilk etap tamam demektir...
Akabinde cihaza ertesi gün enerji verdiğinizde PİL ŞARJ OLUYOR ibaresi görülüyorsa veya cihazdaki ŞARJ OLMA IŞIĞI yanıyorsa...
Piliniz güvende değil demektir.
Ertesi gün cihaza elektrik verdiğinizde pil şarj olmuyor veya PİL DOLU ibaresi görünüyorsa piller CYCLE ömrü korumasına karşı etkili ve geçerlidir.
Pillerin şarj kontrolünü donanımlar yapar. Bu donanımların genel mantığı bir anahtardır. Anahtarlama işini (Pillerin gerilimini kesme veya verme) yazılımla yapamazsınız. Yazılımla sadece bu donanımlar kontrol edilebilirler.

seron

Sen gülmeye devam et adamım :D
Konuyu dağıtmak istemiyorum ama kısaca yazayım.
Açıkkaynak bazı programların içinde virüse rastladığımı daha evvel söylemiştim.(Hala söylüyorum)
Yapıtğım araştırmalarda daha fazlasının içinde virüs buldum. Bunun virüs olduğundan neden eminim?
Vakti zamanında bu virüsü (aslında truva atı) Avira ile Avast, hatta NOD32 buluyordu. Ama işe bak ki artık bulmuyorlar.
Bundan kısa süre evvel yaptığım bir testte, VLC playerin daha sağ tıklandığı anda Avastı devredışı bıraktığını farkettim.
Kaldırıp Aviranın eski 2014 veya 2015 sürümü idi net hatırlamıyorum onu kurdum.
Kurar kurmaz VLCyi sildi. Programlar arşivimdeki Gimp'in yeni sürümünü, Filezillayı, Freefilesynci, Kmplayeri, hep sildi ve içinde bulduğu virüs ile VLC nin içindeki virüs aynı idi. (Dikkat et bunlar hep açıkkaynak yazılım.)Gel zaman git zaman derinlemesine bir tarama daha yaptırdım. Bil bakalım neyin içinden çıktı: Kaspersky antivirüs free edition! :D
Şimdi aslında benim bilisayarımda bir virüs vardı da programlara bulaştı diye düşünebilirsin.
Eğer böyle düşünüyorsan, aviranın eski sürümünü bul kur. Dediğim programları da kendi resmi sayfalarından indir, kurmaya çalış bakalım ne oluyor...
Laf uzuyor.
Başka bir sitede programları açıp kurcalamayı seven, dil yaması yapan, virüs kolleksiyonu yapan bir arkadaşla tanıştım. durumu ona anlattım. Yanıt ekteki resimde.
Elbette her programda takip amaçlı birşeyler olabilir ama sorun şurada: bu açıkkaynak taraftarları genellikle "biz kusursuzuz bizde yamuk olmaz deyip de nasıl insanlara gizlice saldırıyor?Benim haberim yokken verilerimi çalıp para kazanıyorlar. Bu suçtur. Herkes yapıyor diye yapamazsın. Antivirüsümü kilitleyerek beni saldırılara karşı savunmasız kılamazsın. Daha sonraki sürüm antivirüsler bunu bulmuyor. Neden? Anlaşmış p....ler. :D Para herşeyi kolaylaştırır...

cokomoko

Bence ya sen bu açık kaynak şeyleri kendi sitesinden indirmedin ya da sende bir gariplik var. Ben de comodo kullanıyorum antivirüs olarak vlc falan da var bende. Bende neden bu virüs denen şeyleri bulmuyor? Avira da eskiden kullanmışlığım var ama o zamanlarda öyle şeylere rastlamadım. Avira'nın crackli olmadığını varsayıyorum ve kendi sitesinden indirdiğini varsayıyorum.
Şimdi gelelim virüs sorununa? Mesela şu an vlc üzerinden gidelim, bana göre en iyi virüs bulan site virüstotal. Çünkü avira da dahil birçok antivirüs tabanında sorgulama yapıyor ve sonucu bize gösteriyor. Şu an son sürüm vlc indirdim kendi sitesinden yani şuradan
http://www.videolan.org/vlc/download-windows.tr.html
http://ftp.linux.org.tr/videolan/vlc/2.2.6/win64/vlc-2.2.6-win64.exe

Şimdi virüstotalde taratıyorum, kendi indirdiğim dosyayı.
Sonuç:


Daha nasıl taratalım?
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................

seron

cokomoko,
Hem konu kaynıyor, hem de bazı şeyleri doğru sorgulayamıyorsun.
Bunları başka bir zaman başka bir başlıkta tartışırız.


cokomoko

Alıntı yapılan: seron - 09 Haziran 2017, 23:25:09cokomoko,
Hem konu kaynıyor, hem de bazı şeyleri doğru sorgulayamıyorsun.
Bunları başka bir zaman başka bir başlıkta tartışırız.



Bana göre bu pil konusu çözüldü. İstediğin başlıktan devam edelim, bu konuda tartışmaya açığım. Ne de olsa kaynak açık, kod bilgin varsa aç bak, incele geri dönüş yap.
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın