6V aküden uzun süre yanacak ışık yapımı

Başlatan enes32, 27 Nisan 2017, 21:17:47

enes32

Herkese merhaba,
Arkadaşımızın dedesinin bi minibüsü var 94 kia besta çalışmıyo içinde oturuyoruz koltuk falan var bide masa koyduk ama ışığımız yok elimizde 6V 4Ah bir akü var bunun ucuna küçük 6v bi lamba bağladık resimdekinden fakat çok enerji harcıyo 2-3saate bitiyo nasıl bir şey yapmalıyız? Led diyot düşündük ama o da yeterli olurmu bilmiyoruz gerçi biz içerisinin o kadar aydınlık olmasını istemiyoruz sadece hani UNO falan oynarken kartlar gözüksün ve içerisi aydınlık olsun yeter bizim için ne yapabiliriz illa aküye bağlıyabileceğimiz bir şey önerin demiyorum her türlü fikire açığım şimdiden teşekkürlerr. :D

erg123

#1
Size anladigim kadariyla telefon flasi kadar isik lazim powerbank i olan varsa 5v mantar ledlerden devre yapin powerbank ile çalissin 6v akude de ayni buna ozel devre yapabilirsiniz 10 led yeter de artar  yada hic ugrasma zomlu fener e sarjli pil varsa baglayin genis aci icin kafayi sokun yansin dursun pil bitti mi sarj edin

enes32

Şimdi ben 10 tane mantar led alsam bunları aküye bağlarken elbette direnç kullancam ama her birine ayrı ayrı direnç mi koycam yoksa tek bi tane dirençlede yapabilir miyim?

erg123

Biliyorsun ki Beyaz ledler yanlis hatirlamiyorsam 3.3 3.4v gibi degerde guzel isik verir sen ikisini seri yapsan lede 3.1v max 2.8v min gibi degerde direncsiz calistirirsin bunun isik gucu ne olur bilemem denemek lazim nette arastirirsan halledersin led hesap siteleri var

enes32

Ledin çalışma voltajı ve çektiği akımı nasıl bulucam hesaplama yapamıyorum


enes32

Şimdi seri bağlarsam besleme voltajınızın yüksek olması gerekmektedir diyo
Paralel bağlarsam 15 ohm direnç kullanmam gerektiği yazıyor
Paralel mi bağlasam iyi seri mi?

erg123

6v seri baglarsan tanesi 3v ondan deger vermiyor paralel baglarsan ornek 10 led takican  10 lede tek tek direnç girmen lazim 180ohm senin hesapta birsey var 15ohm girersen yanabilir

Mr_YAMYAM

En ideal yöntem piyasada satılan 3 veya 5mm çaptaki beyaz ledler ile yapmaktır.
İki adet led birbirlerine seri bağlanır ve bir adet 10 ohmluk güvenlik direnci konulur. Bu bir grup teşkil eder.
Aydınlatma miktarı yükseltilmek istendiğinde grup miktarı istenildiği kadar artırılabilir.

seron

#9
Alıntı yapılan: enes32 - 27 Nisan 2017, 21:17:47Herkese merhaba,
Arkadaşımızın dedesinin bi minibüsü var 94 kia besta çalışmıyo içinde oturuyoruz koltuk falan var bide masa koyduk ama ışığımız yok elimizde 6V 4Ah bir akü var bunun ucuna küçük 6v bi lamba bağladık resimdekinden fakat çok enerji harcıyo 2-3saate bitiyo nasıl bir şey yapmalıyız? Led diyot düşündük ama o da yeterli olurmu bilmiyoruz gerçi biz içerisinin o kadar aydınlık olmasını istemiyoruz sadece hani UNO falan oynarken kartlar gözüksün ve içerisi aydınlık olsun yeter bizim için ne yapabiliriz illa aküye bağlıyabileceğimiz bir şey önerin demiyorum her türlü fikire açığım şimdiden teşekkürlerr. :D
Eğer 6Voltluk akü ile çalıştıracaksanız, bir tane lede bir adet 47ohm 1watt direnç seri bağlayın. istediğiniz kadar Led gurubu oluşturabilirsiniz ama elle yapım sizi baya uğraştırır. delikli plaket kullanarak telle lehimleyin.

Eğer aracın aküsünden alacaksanız, üç adet led seri yaparak bu defa 68 Ohm 1watt seri bağlayın.

Standart LED lerin gerilimi 3.2Volt olarak bilinse de ideal ışık parlaklığını 3,5-4voltta yakalar. dolayısıyla 6volt aküye iki tane seri bağlarsanız, her lede 3V düşer, hem kör yanar, hemde akü azıcık zayıflayıverdi mi hemen körelir, söner. bu nedenle seri bağlarken akü geriliminin biraz altında kalmaya çalışın.

Ekli resme bakın.

NOT: Esasen oto yedek parçacılarda çakmaklıktan çalışan Ledli lambalar satılıyor illa kendiniz mi yapmak istiyorsunuz?
ikincisi 12V Led şeridinden alıp kullanabilirsiniz. aküyü bitirmemesi için kısa kullanırsınız yarım metre yeter size.yarım metre silikonlu şerit led güvenlik önlemi alırsanız size yeter.


seron

#11
Sonradan aklıma geldi şunları da eklemem lazım:
1- Led hesaplama yazılımları ve formülleri bazen ideal sonuç vermeyebilir. Çünkü Ledler farklı karakteristik özellikler gösterebilir. Örneğin 5mm beyaz bir ledin 20mA olanı da var, 10mA olanı da... Bizzat denediğim led hesaplayıcılar bana ideal sonucu vermemiştir. uygulamada ya ledler kör yanmıştır ya da yanmıştır(patlamıştır).
2- Seri ledleri hesaplarken kaynak gerilimi ile toplam led gerilimlerine dikkat edilmelidir. Örneğin:
yukarıda örnek verdiğimizi ucuz standart ledler 3,2Volt olarak bilinir; fakat ideal ışığı 3,5-4Volt aralığında verirler.
Biz 3,2Volt kabul edelim. Seri bağlarsak:
3.2x2=6,4Volt.
Akümüz 6Volt. yanar mı? yanar. Çünkü o 6Volt akünün varsayılan(anma) gerilimidir. ölçümlerde 7volt gibi bir sonuç çıkarsa şaşırmayın.
Tamam...
fakat ledler seri bağlıyken, led gerilimi ile akü gerilimi fit iken sorun yok. ama akü belli bir süreden sonra eksilmeye başladığında ne yapacağız? bu defa da paralel mi bağlayacağız?... ::)
İşte o yüzden,
seri led hesabı yaparken, toplam led serisi gerilimini kaynak gerilimine eşitlemeye çalışmayınız. mümkünse bir led eksik bağlayarak, akım sınırlaması için de seri bir direnç bağlayarak sorunu çözebilirsiniz. Yukarıda 47, ve 68 ohm seri direnç önermiştim. Bu dirençler biraz düşük kalabilir; yani ledleri yakmaması için 100ohm dan başlayarak test ede ede düşürülmelidir. formüller gerçeğe yakın sonuç verse de, uygulamada farklı şeyler ortaya çıkabileceğinden...
en doğrusu formül ve hesaplayıcı baz alınmalı; fakat sadık kalınmamalıdır.
aşağıya resim ekledim. bu resimde hesaplayıcı, 6Volt akü ve 2 adet seri bağlı 5mm-20mA için hata vermektedir.
Bu da anlatımımı desteklemektedir.
--------------------------------
Bu arada "ŞLOK ETKİSİ" adında bir kanal açtım. Yakında teknik videolar yükleyeceğim. abone olursanız yeni videolardan haberiniz olabilir.

Mr_YAMYAM

#12
Öneriler bilimsel olmayınca gülünç hale gelebiliyor :))
6V akü kullanılan bir yerde 12V akü ve sistemlerinin kullanılması gibi.
Eğer arkadaşımızın 12V aküsü olsaydı tek bir öneri ile soruna çözüm getirilebilecekti.
Metre ile satılan LED grupları direk 12V ile çalışabilmektedir. Bu LED gruplarının çoğunun içerisinde zaten kendi grup dirençleri bulunmaktadır. 1m ve 5W civarı olan bir şerit LED ile fazlasıyla aydınlatma sağlanabilecekti.
Akü ise 12V 10A bile olsaydı...
5W lık bir LED grubu 12V besleme ile yaklaşık 0.4A gibi akım çekecekti ki 10A lik bir akü ile 10/0.4=25 saat gibi bir süre çalışacaktı ki, günde 8 saat çalıştırılsa nereden bakılsa 4 gün ihtiyaç karşılanacaktı.
6V akü için bilimsel hesaplamalar.
Bir LED için şu kadar voltaj gerekir veya şu kadar akım şarttır gibi öneriler belli bir dayanağa tabii olmalıdır. Çünkü sözkonusu LED power LED sınıfında değilse (Ki böyle olmalıdır) LED karakteristikleri teknik olarak incelenmelidir.
Örnek olarak @ozgurece  ile geçen sene getirtmiş olduğumuz beyaz LED'leri sunuyorum.
Her ne kadar örnekteki LED ler display tekniği için üretilmiş olsa da piyasadaki diğer beyaz LED ler ile yaklaşık eşdeğer karakteristiğe sahiptir.
 


LED lerin teknik verileri incelendiğinde rated geriliminin 3.0 ila 3.2V arasında olduğu görülecektir.
Bu ne demektir.
Bu LED 3V ila 3.2V arasında ideal akımında (10-20mA) çalışacaktır. Eğer verilen max gerilim olan 3.2V aşılırsa LED akımı 20mA in çok çok üzerine çıkacak ve dolayısı ile LED kısa sürede ısınıp hasar görebilecektir.
NE YAPMALIYIZ.
ÖLÇMELİYİZ.
Ben de elimdeki LED leri ölçtüm.
ÖLÇÜM KURALI. (Ne ölçüldüğünü bilebilmek)
Benim ölçü aletim endüstriyel tip olup 1mA LED akımı için LED üzerinde düşen gerilimi % ler seviyesinde verebilmektedir.
Bu sayede kullanacağım herhangi bir LED i devrede asla hasar verdirip yakmamışımdır.



   
Resimden anlaşılacağı üzere bu LED için 1mA akımda üzerinde düşecek gerilim 2.58V civarıdır. LED ışığı gözlemlendiğinde (Fotoda flaş kullaıldığı halde) 1mA de bile oldukça fazla denilebilir. Elbette bu ışık seviyesi aydınlatma için oldukça yetersizdir.

Bu sebeple LED akımımızı 10mA civarına çekerek ışık şiddetini kontrol ediyoruz.





 

10mA civarı LED akımında LED'imizin oldukça parlak yandığını görebiliyoruz.
Ortam bilgileri.
Balkonda gündüz ama gölge bir ortamdır. Resim çekiminde harici flaş kullanılarak doldurma tekniği kullanılmıştır.
Bu şartlar altında LED parlaklığımızın oldukça iyi olduğunu anlayabiliyoruz.
Diğer beyaz LED'ler ise adi sınıfında olsalar bile örnekteki LED lerden çok daha fazla ışık akısı olacağı aşikardır.
Çünkü önerilen LED 3 veya 5mm lik şeffaflardandır. Bu LED ler örnekteki LED lerden çok daha fazla ışık akısına sahiptir.
Takribi 10.000 ila 15.000 mcd. Örnek LED imiz 7.000 mcd dir.
DİĞER UNSURLAR ve HESAPLAMALAR.
6V luk bir aküye bu AKÜ 6V tur diyemeyiz. Çünkü AKÜ'ler kişileri kandırmaktadır :D
Ben 6V diye satılan çoğu aküyü ölçtüğümde 7V hatta 7.4V gibi değerler gördüğümü çok iyi biliyorum


Bu iddia şüphe götürmez bir iddiadır ve dileyen 6V luk aküyü tam şarj edip isterse gerilimini tam anlamıyla ölçebilir.
Kullanacağımız LED ler temel olarak benzer karakteristiğe sahip olduğuna göre 2 adet LED için 3.2+3.2=6.4V gibi bir max gerilim ihtiyacımız olduğunu hemen anlayabiliriz. Akü bizleri kandırdığına göre 10 ohmluk bir güvenlik direnci haliyle gerekli olacaktır.
Haa ben 10 desem de bu değer 5, 15 veya 20 ohm bile olabilecektir. Küçük bir test bizlere kesin değeri verecektir.

seron

Yukarıda arkadaşın sorusunu iyi okumamışım. Araba çalışıyor ve 12V akü var; ama ilave akü kullanacaklar sanmışım.
-------
Yanıt mı?
Ortada ne bilim dışı birşey var ne de gülünç bir durum...
O led başka leeeeeed, bu led başka led.
Zaten ben bu bilgileri ucundan kıyısından anlatmışım. Şerit ledleri yanlış bildiğime dair birşey anlatmamışım. Akünün voltajının aslında 6V olmadığını da söylemişim. Bir 6V akü "bitik" hale gelince 4.5Voltlar seviyesine indiğinden, iki adet seri led yanlış olur demişim.

Eh... Yıllarca da ledlerle deneyler yaptığıma göre...
Ve de "BİLİM" deney ve gözleme dayandığına göre...
Hoşçakalın.

Mr_YAMYAM

#14
Alıntı yapılan: seron - 28 Nisan 2017, 16:49:45O led başka leeeeeed, bu led başka led.

Bu LED ile diğer LED ler arasında taş çatlasa 0.2V fark olur.
Power LED lerde ise durum farklıdır.
Bizler normal LED'lerden bahsetmekteyiz. Çünkü arkadaşa tekli power LED bul demek mantıksız olacaktır.
Teknik hesaplamalarda 10mA baz alınırsa, 10mA için piyasadaki çoğu LED ler en fazla 3V gibi bir gerilimle rahatlıkla çalışacaktır.  Akümüz 6V olduğu için bitme gerilimi olan 5.9V ta LED lerimiz hala yanıyor olacaktır. Çünkü 6V luk bir akünün gerilimi boşta 5.9-5.8V a düşmüş ise o akü bitik demektir. LED ler sönük olsa da hala çalışıyor demektir.

Eğer teknik verilerde verildiği gibi 3.2V u 0.1V dahi aşacak olursak yani LED gerilimini 3.3V yapacak olursak o iş Çin işi gibi olup kısa bir süre sonunda LED renklerinin gıbızlandığı, bazı LED'lerin küsüp bozulduğunu göreceğiz.
Hangi LED olursa olsun (Power LED hariç) max besleme gerilimi 3.4V u aşmayacaktır. Arada oynayan 0.1V luk gerilim değişimleri bir LED'e elveda demeye yetebilecektir. Power LED lerde bu gerilim birazcık daha yüksektir.
Herhangi bir 5mm beyaz LED ve teknik değerleri.
KAYNAK.
http://lighthouseleds.com/downloads/dl/file/id/79/5mm_round_top_clear_white_datasheet.pdf


Mr_YAMYAM

#15
İLAVE BİLGİ EKİ.
Hangi beyaz LED olursa olsun hemen hemen teknik değerleri aynı olacaktır.
Çünkü beyaz LED'lerin yapım tekniği bellidir ve değişmez.
Dolayısı ile gerilim değerleri de 0.2V gibi toleranslar dahilinde olacaktır.
Resimlerde örnek olarak 5mm ve 10mm LED ler incelenmiş olup gerilim değerleri, ışık akıları ve ileri yöndeki akım değerleri incelemeye sunulmuştur.

NOT:
Sizler de herhangi bir beyaz LED i inceleyip teknik değerlerini sunabilirsiniz.
Arada fark olmadığı gözlenecektir.


seron

Ben yıllarca mantar LEDler ve normal standart 5mm beyaz ledlerle çalışmaktayım.
Bu LEDlerin huyunu suyunu iyi bilirim dersem haklıyımdır.

Evde yapmış olduğum ışıldaklar hep aynı devreyi kullanmakta olup, hepsi de aynı pil değeri ile çalışmaktadır.
Piller Ni-Mh şarjlı pildir ve voltajları esasen 1,25Volt olarak bilinse de ve ayrıca şarjlı hali (adet başına) 1,35Voltlara varsa da biz
1,2Volt muş gibi düşünelim.

1,2Volt x 4 adet pil demek = 4,8Volt demektir.

Bu kaynak ve tek direnç ile beslemede yukarıda bahsettiğim ledler hiçbir renk değişimi kıpraşma, titreşme ve hatta kısa veya uzun süre kullanımda patlama bozulma yapmamaktadır. Bu ışıldaklar 3-4yıldır sorunsuz çalışmakta ve saatlerce iş görmektedir. Aynı şekilde yaptığım masa lambası, ekonomik lamba vb gibi onlarca lamba ise, 220Volt gerilim ile çalılmaktadır ve ledlere düşen gerilim "çok fazla" önemsenmemiştir; Çünkü uygun değerde seri direnç kullanılmıştır. "Kirşof kanunu"ndan hareketle seri direnç etkisinin...  ve de ledlerin zener görevi yapması gerilimi dengelemektedir. Bu lambalar da yıllardır aktif olarak kullanılmaktadır ve parlaklık seviyesi olsun, renk olsun tatmin edici seviyede ve bozulmamıştır.

Bu tip LEDlerin karakteristiği ile <==> yurtdışınadn özel olarak getirtilmiş yüksek verimli ledlerin karakteristiği karşılaştırılmamalıdır.

LED, seri bir direnç ile kendisine ne kadar gerilim uygulanırsa uygulansın, zener diyodu gibi vazife görerek gerilimi uçlarında sabitler. bu sabitleme milivoltlar seviyesinde oynaklık gösterebilir; bu, normaldir. Eğer verilen tablolar ve grafikler, şu an elimde olan standart ledler için de gerçerli olsa idi, ben bu gün bir tek ledi iki adet kalem pille yakabilmek için joule hırsızı devresi, PWM devresi aramakla uğraşmayacaktım. Dileyen deneyebilir. iki adet kalem pil(3V) ile 5mm-20mA ledi ideal parlaklıkta yakın da ben de göreyim. Yanmaz. ama o yurtdışından gelen piller yanıyodur, bişey diyemem. benim çöpe atılacak... pardon yurtdışına savurulacak param yok.

benim yukarıda anlattığım şey, Ledler 3,2V olarak bilinir ama siz ledi bozun 4V verin birşey olmaz değil; kaynak gerilimini LED geriliminin mümkünse çok üstünde tutun ki;
-seri dirençle parlaklığı optimum seviyede tutabilin.
-akü bittiğinde de yanmaya devam etsin. gençler oyun oynarken aküyü mümkün mertebe kullansın.

NOTLAR:
1-Kurşunlu bir akümülatörün tek hücresinin anma gerilimi 2Volt (aslında 2,25Volt tepe noktası) olduğunu varsayarsak, 6Volt bir akünün bitişi 5,4Volta tekabül eder(min).
2-Power LEDler 3,2volt değildir; 3Volt'tur. Ve iki adet kalem pille 5mm ledlerin aksine parıl parıl yandığı, yaptığım testlerle sabittir. Bu da her led'in karakterinin aynı olmadığı; hatta aynı tip ledlerin bile farklı davranışlar sergileyebildiği iddiama sadece bir örnektir.

Biz arkadaşın kafasını iyice karıştırdık.
Bi'milyoncularda ledli fenerller, ufak pilli lambalar gırla. Kusura bakmasın, keyfine baksın.
Adios... ;)

Mr_YAMYAM

#17
Bu kadar yazılan tüm yazılar boş ve anlamsız.
Eski tip LED'ler ile (Kırmızı LED teknolojisi) yeni tip LED'ler (Mavi LED teknolojisi) aynı değildir.
Önce bunu araştırıp bilgi sahibi olunmalıdır.
Burada bahsedilen LED'ler beyaz LED olup, mavi LED teknolojisi ile (Ga-As) üretilmektedir.
Bu tür LED'ler her türlü renkte imal edilebilmektedir. Eski tip LED'ler ise sadece Kırmızı sarı ve yeşil olarak üretilmekte idi.
Sadece yurt dışından alınan değil, Türkiyeden alınacak herhangi bir adi beyaz LED bile bahsetmiş olduğum karakteristiklerde çalışmaktadır.
Tek fark gözlemlenebilir. IŞIK AKISI
Normal LED akımı 20mA e kadar olup ışık şiddeti 1000-2000 mcd civarıdır. 1.8V ta yanmaya başlar.
Bahsedilen beyaz tip LED ler ise 20mA e kadar olup ışık şiddeti en az 5000mcd ışık akısına sahiptir. Bu tür LED'ler 2.5V civarı yanmaya başlar. 3.4V tan sonra hasar görmeye veya ömürlerini bitirmeye başlarlar.Bu tür LED'ler aynı akım ve gerilim değerine sahip oldukları halde farklı model yapıları itibarıyle 18.000 mcd ye kadar ışık akısına sahip olabilmektedirler.
Power LED'ler ise mevzuu bahis olan gerilimden birkaç milivolt fazla olmak koşulu ile 20mA den, güce göre onlarca ampere kadar akım akıtabilirler.

Alıntı YapEğer verilen tablolar ve grafikler, şu an elimde olan standart ledler için de gerçerli olsa idi, ben bu gün bir tek ledi iki adet kalem pille yakabilmek için joule hırsızı devresi, PWM devresi aramakla uğraşmayacaktım. Dileyen deneyebilir. iki adet kalem pil(3V) ile 5mm-20mA ledi ideal parlaklıkta yakın da ben de göreyim.
Burada bahsedilen mevzuu daha önce tarafımdan açıklanmıştı.
Ancak ölçüm tekniği bilinmediği için haliyle böyle bir iddia sunulabilir :))
 

 








Adnancoskun

Herşey güzel, bilgiler, tartışma... Vb
Yalnızca TEKEL2000. Uygun olmamış,
Hele de boş paket...
Hocam çok acil olarak sigarayı bırakmanızı umuyorum....
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Mr_YAMYAM

#19
Alıntı yapılan: Adnancoskun - 28 Nisan 2017, 22:15:29Herşey güzel, bilgiler, tartışma... Vb
Yalnızca TEKEL2000. Uygun olmamış,
Hele de boş paket...
Hocam çok acil olarak sigarayı bırakmanızı umuyorum....
HOW ?
Bu işin ilmini bana öğretenin ayaklarnı öper ellerini yalar, yanaklarından ısırırım :D

Gezerken bazı bilgilere rastladım.
https://books.google.com.tr/books?id=0H4bWIpaXb0C&printsec=frontcover&redir_esc=y&hl=tr#v=onepage&q&f=false
Benim de kafam karıştı. Hangi LED teknolojisi hangisi öğrenemedim.
Bu herif te birşeyler yazmış ama anlayamadım.
http://www.emo.org.tr/ekler/10a35f91b1ac414_ek.pdf
 

erg123

En basit çinden step up 6v aku baglanarak 12v serit led yaksa is tamam olmadi 5v serit led powerbank bagla yansin

seron

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 28 Nisan 2017, 22:15:29Hocam çok acil olarak sigarayı bırakmanızı umuyorum....
E ben sarma tütün içiyorum ya, o ne olacak? :)
Ben sigarayı iki kez bıraktım hocam.
Ama sonra gördüm ki aslında bırakmamışım. 10yıl geçse, yine de dün bırakmış gibi özlüyorsun.
hani hiç içmeyenler içine çekmeye çalıştığında bir refleks oluşur, öksürükten boğulur; hah işte o refleksi yener de, öksürmeden çekmeye devam edersen, söylemesi ayıp "bozulanın" eskisi gibi olmaması gibi, bir daha geri dönüşü olmuyor.
O nedenle gençlere CİDDİ UYARI:
DENEMEYİN BİLE!!!
İlk bir kaç çekiş hayatınızın sonu olur!!!
Diğer malum yanıta yanıt vermiyorum. Kim ne yaparsa yapsın.
"bilim" inadetmek değildir. ben "bilim"le değil, "BİLİM"le uğraşıyorum.

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 29 Nisan 2017, 16:01:18E ben sarma tütün içiyorum ya, o ne olacak? :)
Ben sigarayı iki kez bıraktım hocam.
Ama sonra gördüm ki aslında bırakmamışım. 10yıl geçse, yine de dün bırakmış gibi özlüyorsun.
hani hiç içmeyenler içine çekmeye çalıştığında bir refleks oluşur, öksürükten boğulur; hah işte o refleksi yener de, öksürmeden çekmeye devam edersen, söylemesi ayıp "bozulanın" eskisi gibi olmaması gibi, bir daha geri dönüşü olmuyor.
O nedenle gençlere CİDDİ UYARI:
DENEMEYİN BİLE!!!
İlk bir kaç çekiş hayatınızın sonu olur!!!
Diğer malum yanıta yanıt vermiyorum. Kim ne yaparsa yapsın.
"bilim" inadetmek değildir. ben "bilim"le değil, "BİLİM"le uğraşıyorum.

Sevgili Seron
Senden de ACİL OLARAK BIRAKMANI BEKLİYORUM VE öyle de umut ediyorum... 
Biraz daha kararlılık, biraz daha inat, biraz daha sabır.......
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

enes32

Kusura bakmayın konunun üstünden biraz zaman geçti ama sınav haftasında olduğumuzdan bu işle ilgilenemedik
Şimdi ben temsili bir araç içine yapmak istediğimiz projeyi çizdim
8 tane mantar ledi birbirine paralel bağlayıp 6V 4Ah akü ile çalıştıracağız akü haricindeki her şey minibüste kalacak biz oturmaya gelirken akümüzü yanımıza alıp gelicez bağlayıp çalıştırıcaz yine kapatmak için aküyle olan bağlantıyı kesicez yani herhangi bir anahtara gerek yok sadece gerekli olan direnç nedir nereye ve nasıl bağlamalıyız kaç ohm olmalı vs. bunları bilmek istiyoruz cevaplarınız ve yardımlarınız için şimdiden Teşekkürler :)

seron

Bakkal amcadan
68ohm
100ohm
220ohm
hepsi 1watt olacak direnç al.
Bu dirençleri 220ohmdan başlayıp seri şekilde bağla ışık kalitesine bak. Beğenmezsen bir düşüğe geç.
akünün kutupları sokete uyumluysa iki de soket alırsın, işin bitince soketleri çıkarır gidersin.
bunları senin çizime göre anlatıyorum.

enes32


seron

#26
Evet. Yalnız çizimde sıkıntı var. Ortada işler karışmış :D Sen aynı led şeridi gibi paralel bağla LEDleri. sen anladın onu.
Dirençleri neden belli bir formüle bağlı kalmadan ayarlıyoruz? "bazen formülün tutmadığı durumlarla karşılaşılabilir" ihtimaline karşı.
En büyük dirençle dene, memnun kalırsan o değerde bırak. Baktın çok kör, bir aşağı dirence geç. Yine mi olmadı? bir aşağı. Ama belli bir değerin altına düşmek LEDleri patlatabilir. resimde 110yazmışsın bildiğim kadarıyla 110 yok 100 var Kahve siyah kahve.

Enes özel mesaj atıyorum bu yazıyı görürsen giriş yapıp mesajlarına bak.

Mr_YAMYAM

ELEKTRONİK MATEMATİK ÜZERİNE KURULUDUR.
MATEMATİKSEL HESAPLARA KAFA YORMAYANLAR AYAKLARINI YORARLAR (Atasözü benzetimi)
Tüm yükü tek bir direnç üzerine vermek toplamdaki güç kaybı unsurunu artıracaktır. Yani tüm LED'lerin tek bir direnç ile beslenmesi demek kabaca şu demektir.
Devredeki toplam güç/R üzerindeki güç.
Kaba bir hesaplamayla gidersek.
5W lık ışık gücü için nereden baksanız en az 2.5W lık bölümden fazlası direnç üzerinde harcanacaktır. Sarfedilen güç aynı olduğu halde elde edilen verim çok çok alt seviyelerde olacaktır.
Zaten önerilerde verilen watt'lı direnç demek bu direnç üzerinde de güç harcaması yapılmaktadır demektir.

Bu işin en ideal ve verimli yolu 2 şerli LED grubu kullanıp her bir gruba düşük değerli güvenlik direnci takmaktır. Şema verilmiş idi.


seron

#28
İkişerli seri led kullanırsa, akü azıcık azaldı mı ledler körelir.
Bu nedenle ısrarle tek sıra LED, ve seri direnç konusunda ısrar ediyorum.
Tamam o halde, her led için seri direnç bağlasın. Ama tek led kullansın. İki adet seri LED'den oluşan gurup için o kaynak gerilim bakımından zayıf (sınırda).

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 14 Mayıs 2017, 17:05:53İkişerli seri led kullanırsa, akü azıcık azaldı mı ledler körelir.
Bu nedenle ısrarle tek sıra LED, ve seri direnç konusunda ısrar ediyorum.
Tamam o halde, her led için seri direnç bağlasın. Ama tek led kullansın. İki adet seri LED'den oluşan gurup için o kaynak gerilim bakımından zayıf (sınırda).
0.1V luk gerilim hesaplarına kafan basmadığı belli oluyor :))
İkişerli LED kullanımında LED parlaklığı azalmaya başladığında akü tamamen bitmiş demektir.
Bir akünün tamamen bitebilmesi ise kullanılan LED miktarına bağlı olarak günlerce sürebilir.
Her LED için kullanılacak serii direnç demek her bir direnç üzerindeki kaybedilen toplam güç kadar kayıp demektir.
Sonuçta kullanılan direnç değeri arttıkça güç kaybı da o oranda artacaktır. (Direnç üzerinde düşen gerilim* akım)
Ben neden 2 şerli LED öneriyorum ? Gıcıklık olsun diye mi ?
2 LED in 10mA akımda tam yanması için gerekli gerilim 2.4V*2=4.8V civarıdır. 6V luk akü ile bu değer neredeyse %70 verim demektir.
Bizim amacımız elde bulunan uygun akü ile en performanslı sonucu alabilmektir.
Tek yapılması gereken piyasadan beyaz LED temin edip 2 adet serii bağlandıktan sonra güvenlik direnci değerini tespit edebilmektir.
Bundan hesaptan sonra hesaplanan toplam LED miktarının yarısı kadar direnç alınır. Zaten dirençler KURUŞ.
Üstelik benim önerimde ışık miktarı yetersiz geldiğinde ilave LED takviyesi rahatlıkla yapılabilecektir. Mantığı piyasadaki şerit LED lerle aynıdır.

seron

@enes32 adamım,
sana nasıl yapacağını anlattım.
Ve özel mesaj ilettim.
Bunlara bakarak yap.
Yapamazsan yine yardımcı oluruz.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın