Sigorta Atmaması İçin Seri Bağlantı

Başlatan sc2525, 08 Nisan 2017, 03:04:43

sc2525

Değerli arkadaşlarım merhaba, elektroniğe yeni başlayan biri olarak bir konuda fikrinize ihtiyacım var. Bildiğiniz gibi elektrik, elektronik denemelerinde en büyük problem sigorta atması. Ve herhangi bir elektronik atelyesinde gördüğüm paralel bağlantı sistemini kendi atelyemde de uygulamak istiyorum. (Duvarda bulunan üstünde birkaç ampul olan ve kısa devre sırasında ışıkların yandığı sistem)

Sorduğum elektrikçi arkadaşım 200 w ampul kullanmamı belirtmişti. Fakat bu ampuller piyasada zor bulunduğu için 150w lık 6 adet ampul ve porselen duy aldım. Şebekeden gelen nötr ve faz hatlardan test çıkış uçlarına kadar bu sistemin nasıl yapılabileceğini anlatabilecek arakdaşlarımıza şimdiden çok teşekkür ediyorum.

asma

Merhaba
Benim gördüklerim tek ampul ile yapılmıştı. Gücü yüksek olmalı , flamanlı bildiğimiz ampul kullanılmalı , faz lamba test ucu ve nötre bağlı diğer test ucundan oluşur.
Mesela trafo ucu bulmakta kullanım örneği var:
https://320volt.com/ups-trafosunu-degerlendirmek/
Ne yapacağınıza göre değişen bir uygula aslında bu; motor olmadan yön kontrol kontaktörü ve ya yıldız üçgen devresini kurdunuz denemek istiyorsunuz. 220V kontaktör çekme anında 30-40VA güç harcarken çekili durduğu sırada 5-6VA harcar.  Aynı anda tek kontaktör çekecekse 100 mumluk ampul iş görür.
Zil trafosu , selenoid bobini , yüksüz trafo , elektronik balast yada trafo , küçük fan vs. motorları çalıştırılabilir. Tek 150W uygun.
Düşük güçte ampul normal çalışacak devrede az da olsa ışık verecektir , devrenin düzgün çalışmasına engel olacak kadar voltajı düşürecektir.
Yüksek güçte ampül ise düşük güçlü bir elemanın hatalı bağlantıda hasar görmesine neden olabilir.
Onun için kullandığınız ampüle paralel bir kaç ampül hazırlayıp bir veya daha fazla anahtarla devreye alabilirsiniz. Tek , iki ve üç lamba yanacak şekilde bağlantı işinizi görür. 3x150=450W eder daha fazlasını önermem.
Kolay gelsin.

seron

Özetle hangi türden devre test edecekseniz seri bağlanacak ampulün watajı ona göre değişecektir.
Şayet test edeceğiniz şeyleri de belirtirseniz rahatlıkla daha net değerler verilir.

sc2525

Çamaşır makinası rezistansı, termosifon rezistansı ya da doğrudan bu tarzda cihazlar denenecektir.

seron

#4
Rezistansın atık olup olmadığını denemek için lambanın watajının bence çok önemi yok. Multimetre ile de ölçebilirsiniz.
Ama ben yazdıklarınızı tekrar düşününce, aklıma şu geldi: Rezistanslar uzun kullanım neticesinde kaçak yapmaya başlıyor ve kaçak akım rölesini, bazen de sigortayı attırıyor.
Bu tip kaçaklar multimetreyle rahatlıkla tesbit edilebilir. Belli bir direncin altında gösterdiğinde rezistans ölü, içinde kısadevre var demektir.

Lamba ile yapılan testlerde her durumda lamba yanacaktır(rezistans teli atık olmadığı sürece) ; dolayısyla lamba ile test etmek aslen çok doğru sonuçlara götürmeyebilir.

Tavsiyem multimetre kullanın.

Yardımcı olması açısından aşağıya resim ekliyorum: (giriş yapmadan görülemez)

sc2525

Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Çok haklısınız. Biz de çoğu zaman dediğiniz yöntemi kullanıyoruz. Lakin şöyle bir sıkıntımız var atelye olarak kullandığımız dükkan bir binanın alt katı, ve açıkçası elektrik biraz problemleri kaç tane elektrikçiye gösterdiysekte çözüm üretemediler. Atelyemizde çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ocak, fırın, klima v.b gibi cihazları test ediyoruz. Rezistans bir örnekti bazen aklımıza bile gelemeyecek şeyleri test edebiliyoruz :) Binamız o kadar problemli ki bizde oluşabilecek en ufak bir problemde binanın tüm ana sigortası atıyor. Tabii ki bina bunu yaptırmayı istemiyor. Biz de ister istemez artık cihaz deneyemeyecek hale geldik. Çünkü en ufak bir problemde çok nadir bizim sigortamız atıyor, genelde ana sigorta komple atıyor.

Biz de istiyoruz ki yapacağımız bir devre ile ne tarz kaçak ya da kısa devre olursa olsun hazırlayacağımız devredeki ışıkların yanmasını istiyoruz.  Bu sebeple rezistansı örnek erdim, aslında test edeceğimiz cihazlar oldukça geniş bir yelpazeye ve nerden kaçak yaptığını çoğu zaman bilemediğimizi bir sisteme sahipler :)

seron

#6
Tamam anladım.
Siz orayı atölyte olarak kullanıyorsunuz.
O ana sigorta dediğiniz BÖYÜÜÜK bir şalter ise, Kaçak akım rölesidir o ;D  ;)

Bir tahta ya da sunta bulun.
Bu tabla şeklindeki suntaya bulabilirseniz 10A altı küçük bir sigorta ile birkaç duy paralel bağlayın.
Beklerseniz size güzel bir çizim yapıp döneceğim böyle rahat anlatamıyorum.

...
Ekledim.
Basit bir panoya birbirine paralel duy bağlayacaksınız.
Ölçeceğiniz şeyin gücü yükseldikçe ampul takacak, azaldıça çıkaracak, hatta 40W ampule kadar düşebileceksiniz. Eskiden buzdolabı ampulleri olurdu 10W-15W, hatta gece lambası... ihtiyaca ve test edilecek şeye göre düşebilir/yükselebilir bunlar....
yukarıda asma'nın dediklerini de kulak ardı etmiyoruz.

sc2525

Sonunda halimizi anlayan bir arakdaşımıza denk geldik :) Çok teşekkür ediyorum. Canavarlarımızın fotoğrafları aşağıdadır, duyları özellikle porselen olarak tedarik ettik. Aslında çok basit bir şey ama ne olduğunu kimseye tam olarak anlatamadık :) Her elektronikçinin duvarında asılı böyle bir sistem lakin internette tam bir açıklamasını, kurulum sistemini v.b bulamadık. (Yabancı platformlar dahil) Belki de ismini bilmiyoruz. Fotoğraflı anlatımınızı 4 gözle bekliyoruz :)

sc2525

Alıntı yapılan: seron - 08 Nisan 2017, 14:25:10Tamam anladım.
Siz orayı atölyte olarak kullanıyorsunuz.
O ana sigorta dediğiniz BÖYÜÜÜK bir şalter ise, Kaçak akım rölesidir o ;D  ;)

Bir tahta ya da sunta bulun.
Bu tabla şeklindeki suntaya bulabilirseniz 10A altı küçük bir sigorta ile birkaç duy paralel bağlayın.
Beklerseniz size güzel bir çizim yapıp döneceğim böyle rahat anlatamıyorum.

...
Ekledim.
Basit bir panoya birbirine paralel duy bağlayacaksınız.
Ölçeceğiniz şeyin gücü yükseldikçe ampul takacak, azaldıça çıkaracak, hatta 40W ampule kadar düşebileceksiniz. Eskiden buzdolabı ampulleri olurdu 10W-15W, hatta gece lambası... ihtiyaca ve test edilecek şeye göre düşebilir/yükselebilir bunlar....
yukarıda asma'nın dediklerini de kulak ardı etmiyoruz.


Acaba bir kontrol etmeniz mümkün mü, henüz kabloları bağlamadan bitmiş halinin benzerini size iletmek istedim. Devrede anladığım kadarıyla herhangi bir kaçak v.b durumda alt taraftaki kablolar gelen nötr hattı üstlenerek faz halden nötr hale geçerek ampullerin direnç göstermesiyle birlikte sigorta atmasını engelliyorlar, olası bir durumda ampullerinde yanmamasıyla birlikte bizim bina yöneticisiyle kavga durumuna girmemizi sağlıyorlar :)

seron

#9
Bağlantı şekliniz doğru.
Fakat,
"anladığım kadarıyla herhangi bir kaçak v.b durumda alt taraftaki kablolar gelen nötr hattı üstlenerek faz halden nötr hale geçerek ampullerin direnç göstermesiyle birlikte sigorta atmasını engelliyorlar, olası bir durumda ampullerinde yanmamasıyla birlikte...."
kısmı yanlış.
Bu devreyi kullanırken dikkatli olun. Kaçak akım rölesi kullanmamak ve böylece apartmanla papaz olmamanız için Topraklama hattı uygulamadık. Dolayısıyla çalışırken olabilecek kaçaklar, dokunduğunuz anda vücudunuzdan geçer.
Yani o mavi kablo toprak yerine falan geçmiyor. Eğer bilinçsizseniz bence hiç uğraşmayın. Gördüğüm kadarıyla sizin için biraz riskli bir devre.
Bakın, devre sadece akım geçme/geçmeme ve KISADEVRE kontrolü içindir. Eğer tedbirsizce hareket ederseniz, ilk çizdiğim şekildeki durum-2 durumu varsa yani, rezistanstan vücudunuza ceryan kaçağı olmaması için önlem almak zorundasınız ki, zaten bu tip testleri ceryan vermeden multimetre ile ölçeceksiniz.
Ampullü devrenin yegane amacı, rezistansta veya diğer aletlerde KISADEVRE yani halkarasındaki yanlış adıyla "şase" olup olmamasını kontrol etmektir.
Kolay gelsin.

Haa unuttum:
devreye mutlaka bir sigorta ekleyin.
aynen çizdiğim gibi.

sc2525

Cevabınız için çok teşekkür ederim üstadım. Peki bu devreye dediğiniz önlemleri almak adına harici bir topraklama hattı ekleyemez miyiz ? Ya da dışarıdaki ana sigortadan hemen önce bu hattın çıkışına v.b kaçak akım rölesi eklemek mümkün değil midir. Yani artık en en en en son ihtimal dışarıdaki sigortanın atmasını bile bir şekilde sağlayabilirsek bizim için kâfidir.

seron

Harici bir toprak hattı ekleyebilir misiniz?
Evet.

Tahta panoya kaçak akım rölesi eklenebilir mi?
O da evet; yalnız test edilen aletlerin kaçak akımı, 30mA üzeri olduğu anda yine apartmanın ana kaçak akım rölesini ÇAAATDADANAK attırır. Sonra bu defa Topraklı kablo girişi lazım o tahtadan panoya.
Topraklama yapmadan kullanın. Ama dikkatli bir şekilde. Benim anladığım kadarıyla bir atölye var. İyi de usta yok mu? Usta varsa bunları bilmiyor mu? ::) Tamam usta yok. Ağağınıza kuru ve lastik bir tuvalet terliği, spor ayakkabı falan giyerek çalışın yeterli olur sanırım.
Neyse...

erg123

Seron ustam hakkisin yada benim gibi is ayakabisi antistatik test ettim carpmiyor

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın