Çözünürlük hakkında yanlış bilinenler.

Başlatan Mr_YAMYAM, 18 Aralık 2016, 17:13:48

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: ozgurece - 16 Aralık 2016, 18:50:02Kolay gelsin Onursal Hocam ama VHS de elde ettiğiniz resim kalitesi 480i çok düşük . Düşünün ki PC ye aktardınız, büyük ekran TV de çamur gibi görünür. 20 inch gibi monitörde izlenirse kurtarır.

Çoğu kişiler bazı çözünürlükler konusunda yanlış bilgilere sahip sanırım.
Çözünürlük günümüz teknolojisinde (DIGITAL) alt alta olan pixel sayısını ifade etmektedir. Bu da demektir ki 1080P olan bir resim çerçevesinin alt alta içerdiği pixel miktarı 1080P dir.
Peki 1080i ne demektir  :P
Buradaki (i) ifadesi görüntünün oluşturulması esnasında INTERLACED yani iç içe geçmeli taranacağını ifade etmektedir.
TEKNİK AÇIKLAMA:
İnterlaced görüntü oluşturulurken resim satırsal olarak ikiye bölünmektedir. Tek satırlar tarandıktan hemen sonra 2. satırlar taranarak görüntü üst üste bindirilir. Böylece orijinal çözünürlükteki resimler elde edilmiş olur.
Çok eskide mevcut olan analog yayınlar 625 satır olarak verilmekte idi. O yıllarda (Çözünürlük) pixel kavramı olmadığı için görüntü kalitesi satırlar ile ifade edilirdi.
PEKİ O YILLARDAKİ GÖRÜNTÜLER ÇOK MU KÖTÜ İDİ  :))
SD (Standart Definition) burada kastedilen çok eski TV satır sayısıdır ki, 625 satır yayın yapılan PAL B/G sistemi görüntü kalitesi açısından oldukça yeterli görülmüştür. Hatta NTSC sistemlere göre daha fazla satır barındırmakta idi. Normal koşullarda ideal görüntünün 500 satır olması yeterli görülürken PAL sistemlerde bu 625 satır olarak verilmekte idi.
Tabiiki görüntünün elde edilebilmesi için o yıllarda 50Hz taramalı TV lerde interlaced 320P olarak 2 kare resim işlenmekte idi.
KAYNAK:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Video
Ama gel gör ki o yıllarda 100Hz TV ler de bulunmakta idi ve pahalı olmasından dolayı çoğu kişi temin edememekte idi.

AYRICA:
Çok eskiden de olsa bu yayınların aktarılması için kullanılan donanımlar günümüzde hala değerliliğini korumaktadır.
U-MATIC (YUMATİK) denilen BETA sistem profesyonel video cihazları o yıllarda kaliteleri ile nam yapmıştı. S-VHS standardındaki videoları ise pahalı olmalarından dolayı çoğu ev kullanıcıları temin edemiyorlardı.
625 satır resim işlemesi için tek ev tipi cihazlar S-VHS videolardı.
Eski yıllardaki 625 satır TV standardı neden günümüzde kötülenmektedir.
625 satır görüntüleri izleyebilmek kaydetmek o yıllardaki pahalı ürünlerle yapılabildiği için gelişen digital teknoloji kullanıcıların imdadına yetişmişti.
Genel DVD standardı olan 576P eski yayınları aratmayacak seviyede idi. Eski teknoloji ürünlerle genel yayın standardı olan 625 satırlık detaya ulaşılamadığı için DVD kalitesi en üstün kalite gibi gösterilmeye başlanılmıştı. Halbuki 625 satır bir görüntü 576 pixellik bir görüntüden çok daha iyi idi.
Esasen standart kabul edilen 625 satır SD yayınların (Analog yayınlarda) üst sınırı olarak kabul görmüştü. Gelişen yayın sistemleri bazı değerleri ve hatta kendi gelişimlerini alt ederek acımasızca ilerlemektedir.
Analog TV 625 satır.
Analog yüksek kalite 720 satır.
80 ler sonlarına doğru gelişen ve HD sistemlerin başlangıcı olan TV standardı ne yazık ki fazlaca kullanım alanı bulamadan ortalıktan kaybolmak zorunda kalmıştı. Eskiden 14:9 olan ekran formatı bu yayınlar için üretilmiş özel ürünler idi.
720 satır TV lerin üretiminin pahalı olması ve digital teknolojinin gelişimi ile yeniden geri adım atılmış ve 576P DVD kalitesinde (Daha kötü çözünürlük  :))  ) yayınlara geçilmişti. Halen günümüzde SD standardı olarak bu görüntü formatında yayınlar devam etmektedir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Standart_%C3%A7%C3%B6z%C3%BCn%C3%BCrl%C3%BCkl%C3%BC_televizyon


ozgurece

Detaylı bir bilgilendirme olmuş Hocam Teşekkür ederiz. Bugün Teknoloji 16K standardına ulaşmış durumda. Tabiki Web üzerinden araştırma yapılırsa zaman içerisinde uygun alıcılar ile daha yüksek çözünürlüklerde de yayınları izleyebileceğiz.

4K UHDTV (2160p) 3840 × 2160 (8.3 megapiksel) çözünürlüğe sahiptir. Bu da demek olur ki 1920 × 1080 (2.1 megapiksel) çözünürlükten 4 kat daha fazla piksele sahiptir.
8K UHDTV (4320p) 7680 × 4320 (33.2 megapiksel) çözünürliğe sahiptir. Bu ise, standart bir 1080p HDTV'den 16 kat daha fazla piksele sahip olduğu anlamına gelir.







seron

Teşekkürler. Gayet güzel bir bilgi kaynağı olmuş.
Fakat hala eksik.
Günümüz monitör uyumları konusuna da değinseniz süper olacaktır. Örneğin ben bilgisayarımda bir masaüstü video çekiyorum. Ekran çözünürlüğüm 1280x1024. bunu başka bir monitörde izlemeye kalktığımda, video editöründe düzenleyip render ettiğimde veya youtube'de yayınladığımda alttan ve üstten siyah alanlar oluşuyor. bunun olmaması, 720p, 1080p gibi ekran standartlarına uyum sağlaması için, monitör çözünürlüğümü masaüstü > sağtık > görüntü özelliklerinden değiştirerek kayıt yapmam gerekiyor. böylece sorunu çözüyorum.

Pekiyi nedir bütün bunlar? neden?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 18 Aralık 2016, 17:47:08Teşekkürler. Gayet güzel bir bilgi kaynağı olmuş.
Fakat hala eksik.
Günümüz monitör uyumları konusuna da değinseniz süper olacaktır. Örneğin ben bilgisayarımda bir masaüstü video çekiyorum. Ekran çözünürlüğüm 1280x1024. bunu başka bir monitörde izlemeye kalktığımda, video editöründe düzenleyip render ettiğimde veya youtube'de yayınladığımda alttan ve üstten siyah alanlar oluşuyor. bunun olmaması, 720p, 1080p gibi ekran standartlarına uyum sağlaması için, monitör çözünürlüğümü masaüstü > sağtık > görüntü özelliklerinden değiştirerek kayıt yapmam gerekiyor. böylece sorunu çözüyorum.

Pekiyi nedir bütün bunlar? neden?
Ekran ve görüntü formatları konusunda araştırma yapmalısın.
Ekran alıntın eski formatta ise yeni formatlarda çerçeve sorunları olması gayet doğaldır.
Ekran formatın ne ise o ölçülerde resim dizgelerini ekrana gönderiyorsun demektir.
Hangi formatı benimsiyorsan o formatta ekranını ayarlamalı ve görüntü kaydı yapmalısın.


seron

 :)
Evet biliyorum.
Ama herkes biliyor mu?
Ben yukarıda anlattığım gibi sorunumu çözebiliyorum. Bu konu güzel bir rehber olacaktır. Açtığın iyi oldu. Ben de böyle bir başlık açmayı düşünüyordum ama, neyi nasıl anlatacağımı bilmediğimden ellemek istemedim.
Daha evvel anlattığım Format factory video anlatımımda aslında bu konuya değinecektim. ama video süresi çok uzayacağı için uğraşmadım.
Özellikle FPS konusu önemli. Dönüştürme yapılırken uygun FPS tutturulamazsa bazı sorunlar olabiliyor. Çıktı videoda sadece siyah ekran görebiliyorsun. Ekran ebatı (çözünürlük) konusunda da gerek çekim yapılırken, gerek dönüştürme yapılırken, gerekse video editörleri ile çalışırken bilinçli davranılmazsa istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.
Bunlara dikkat edilmelidir.

Mr_YAMYAM

Esasen ben @ozgurece  için açmıştım  :D
Arada sen dayak yemiş oldun  :))
Kimlerin neler bildiğini bilemem, ama şunu biliyorum.
Bir video resim kareleri demektir. Standart PC için saniyede 60 adet resim gösterilir. (Veya kaydediliyorsa 60 tane kaydedilir)
Donanımlar bu resimleri işlerken (oluştururken) yeterince oluşturamıyorsa duraksayacaklardır. Bu olay oyuncular arasında yıllarca kavga döğüş devam etmektedir.
Görüntülerin oluşturulma işlemlerini işlemci üstlenir. İşleme (ekrana atma ve upscalling) işlemlerini ise ekran kartı üstlenir.
Bir ekran kaydı yapılıyorsa tüm yük işlemci üzerindedir. Çünkü;
Oluşturulmuş resimler düşük formatta ise ve ekran kartı tarafından upscalling ediliyorsa kaydedilen görüntü de düşük formatta olacaktır. Eğer bu işi hakkıyla yapmak istiyorsanız ekrana göndermiş olduğun video yu uygun arabirimle bir CAPTURE kartına vermeli ve real time (gerçek zamanlı) olarak uygun çözünürlükte kaydetmelisin. Ama bu gibi donanımlar son derece pahalıdır.
Eğer donanımın (işlemci) hızı yetmiyorsa bazı değerler uyarlanabilir.
1 60 FPS progresive kaydedilmesi zorunlu değildir. 25FPS baz alınıp video standardı da PAL olarak alınırsa çok daha az işlemci yükü gerekir.
2 Çözünürlüğün bire bir ekran görüntüsünde olması şart değildir. Ekrana göndermiş olduğumuz görüntü formatını düşürerek (ÖRNEK 720i) ile sağlıklı görüntü kaydı yapabiliriz.

seron

#6
Bildiğim kadarıyla yorum yapmak istiyorum.
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 18 Aralık 2016, 18:50:15Bir video resim kareleri demektir. Standart PC için saniyede 60 adet resim gösterilir. (Veya kaydediliyorsa 60 tane kaydedilir)
Video çekerken video çekme programının özelliğine göre bu karelerden bazıları yakalanır.
Örneğin ben 15 ila 25 kare yakala derim, o şekilde kaydederim.
Şayet çektiğim şey bir oyun videosu ise;
Önce oyuna girer, oyunun ekran formatını küçültürüm. takriben 1024x768 yeterlidir. Eğer donanımım düşükse 800x600 yaparım. böylece işlemciye binecek yükün minimuma düşmesi için yardım etmiş olurum.
Daha sonra eğer ayrıca ayarlanıyorsa FPS ayarını 30 yaparım, ayarı kaydeder çıkarım.
ekran kayıt yazılımını açar, yukarıdaki değerleri yazılımın ayarlarına girerim.
daha sonra kaydı sorunsuzca yaparım.
masaüstü sunum vb videosu ise, PFS oranının çok bir önemi yoktur. 15-25 seçerim. anlatımda izleyici neyi anlattığıma dikkat ettiği için, insan gözünü pek rahatsız etmez.
ÇIKTI:
gerek oyun videosu gerek sunum videosunu çeker çekmez hooop diye yüklemem.
Video düzenleme (Editing)den geçirerek ince ayar çekerim. Uygun formatta çıktı alırım.
Video boyutu ve fps gibi durumlar hala uygun değilse (youtubeye yüklerken minimum MB'ı yakalamak için) Format Factory ile uygun şekilde dönüştürürüm.
Şimdiye kadar bu uygulamalarda hiçbir sorun yaşamamışımdır.
Bu tip durumlarda en büyük sorun, Herkesin monitörünün aynı olmamasıdır.
Yani video çözünürlüğünü kime göre yapacağım?
-4:3 ekranlara göre mi?
-diğer ekranlara göre mi?
-Youtube standartına göre mi?
-TV'ye göre mi, kime göre.
Ben de videoyu ne için, kim için çekiyorum dan başlayıp en uygun ayarı seçiyorum.
genellikle videolarım youtube için olduğundan, HD 720p olarak çekip işliyorum.
Böylece sorun kalmıyor.
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 18 Aralık 2016, 18:50:15Donanımlar bu resimleri işlerken (oluştururken) yeterince oluşturamıyorsa duraksayacaklardır. Bu olay oyuncular arasında yıllarca kavga döğüş devam etmektedir.
Oyuncuların en büyük sorunu, kendileridir.
Okingurt kaçmasaydı o da katılabilirdi.
Yukarıda bahsi geçen ayarları yaparken doğru ayarları seçmemeleri, bazı şeyleri gözden kaçırmaları, ya da hiçbirşey bilmemeleri nedeniyle çok fazla sorun yaşadığını iddia eden oyuncular var. İşte bunu bilen bazı uyanık yazılım firmaları, sırf oyun videoları yapmak için bazı özellikleri otomatikleştirilmiş "Ekran Videosu Çekme Programları" satmakta ve oyuncular da bunları krekli kulllanmaktadırlar. Oysaki ücretsiz uygun bir yazılımlar istenen işlevi sağlanabilmektedir. o ücretli yazılımların tek farkı, kendisini otomatik olarak oyun ekran özelliklerine ayarlayabilmeleri ve kullanıcıya hiçbir iş bırakmamalarıdır. yine de çoğu kez bazı ayarları yapmak zorundalar.

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 18 Aralık 2016, 18:50:15Görüntülerin oluşturulma işlemlerini işlemci üstlenir. İşleme (ekrana atma ve upscalling) işlemlerini ise ekran kartı üstlenir.
Bir ekran kaydı yapılıyorsa tüm yük işlemci üzerindedir. Çünkü;
Oluşturulmuş resimler düşük formatta ise ve ekran kartı tarafından upscalling ediliyorsa kaydedilen görüntü de düşük formatta olacaktır.
(...)
Eğer donanımın (işlemci) hızı yetmiyorsa bazı değerler uyarlanabilir.
1 60 FPS progresive kaydedilmesi zorunlu değildir. 25FPS baz alınıp video standardı da PAL olarak alınırsa çok daha az işlemci yükü gerekir.
2 Çözünürlüğün bire bir ekran görüntüsünde olması şart değildir. Ekrana göndermiş olduğumuz görüntü formatını düşürerek (ÖRNEK 720i) ile sağlıklı görüntü kaydı yapabiliriz.
işte bunlar önemlidir. Bazı sorunları halledebilmek için işin temel mantığını bilmek, problemi çözmek için bir "malzeme" sağlar. Yukarıdaki anlatılara capture karı almak hariç katılıyorum. Capture kartlar standart işler için gereğinden fazla lüx kaçtığı için, zaten dünyanın hızla kirlendiği, milletin çıldırmış gibi elektronik ürünlere saldırdığı günümüzde, tasarruf edip ihtiyaçları kısıtlamak yerine kişisel amaçlı gereksiz işler için masraflı ürünlere yönelmek doğru değildir.




ozgurece

#7
Onursal Hocam bu çözünürlüğü Atlamışız.  :D
2K 1440p   2560 x 1440.  Çözünürlüğü 2560x1440. Toplamda 3.69 milyon piksele sahip. Neredeyse 1080p'den %78 daha fazla. Full HD TV lerde malesef bu çözünürlüğü görüntüleyemiyoruz. Bu durumda 4K Televizyon Satın alma yolunda ilerliyoruz. :D


Buda yukarıdaki Tablolarda belirtilen 480p ve 720p Arasında Açıkça görünen Fark. Buraya Ek yapıldı


Mr_YAMYAM

O karşılaştırma resimleri doğru değil.
480P ile 720P arasındaki fark bu denli yüksek olmaz. İkinci resim bir foto sadece  :D

ozgurece

#9
Onursal hocam bir örnek daha buldum. Bunada yanlış demeyin.  ;D Yada En iyisi siz Elinizdeki Test Resim örneğini Paylaşın.




Mr_YAMYAM

Onlar da yanlış  ;D
Digital teknolojideki ekran pixelleri o şekilde olmaz.
Bizler şimdilik ekran ve genel TV çözünürlüklerinden bahsettiğimiz için resim formatı konumuz dışındadır.
Bir ekranda ise pixeller mavi yeşil ve kırmızı olarak görünmelidir. Her bir renk bir pixeli temsil eder.
Anlaşılması açısından şu örnek verilebilir. 1m ye 2m fotomuz olsun
Aynı fotoyu yukardan aşağıya ölç. Her bir fotoyu düşey olarak muhtelif çözünürlüklere böl.
Örnek 480 çizgi, 720 çizgi ve 1080 çizgi ile.
1080P de çizgi aralıkları yaklaşık 1mm civarında olduğu halde 480P de çizgi aralıkları takribi 2mm civarı olacaktır. (Azcık kalın)
her iki fotodaki çizgilerin göz tarafından algılanmaması için takribi..;
480P lik resim 2 metreye
1080P lik resim ise 1 metreye yaklaştırılacaktır. (Kabaca atmasyon değerler)
Ne oldu? 480P lik görüntü küçüldü  :)) Halbuki ikiside aynı boyutta idi. Ama gözlerimizden uzaklaştırdık.
Eğer her iki resim aynı mesafeden izlenirse ne olur. ?
Birisinde pikseller göz tarafından farkedilebilir (mesafeye göre) diğerinde farkedilmeyebilir.
Örnek vermiş olduğun resimler JPEG gibi format olduğu için yanılgı payı yüksek olur.
Eğer yapabiliyorsan.
Yüksek çözünürlükle çekilmiş ve 24 bit eşlem veya PNG formatındaki aynı resmi yeniden boyutlandırarak farklı kaydet.
İlk format 1080P olsun. Diğerleri 720P ve 480P
Bu resimleri PC de gerçek boyutlarında izlediğinde 480P en küçük 720P büyük, 1080P en büyük olacaktır. Eğer görüntüleri eşdeğer boyutlara getirirsen kenar tırtıklarını görebilirsin.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 18 Aralık 2016, 19:59:32Önce oyuna girer, oyunun ekran formatını küçültürüm. takriben 1024x768 yeterlidir. Eğer donanımım düşükse 800x600 yaparım. böylece işlemciye binecek yükün minimuma düşmesi için yardım etmiş olurum.
Daha sonra eğer ayrıca ayarlanıyorsa FPS ayarını 30 yaparım, ayarı kaydeder çıkarım.
Şu yanlışlığı da düzeltelim.
PAL standardında video kaydederken 30FPS yapamazsın. Görüntü ve ses senkronu kayar ve ilerledikçe DON olayları görülebilir.
PAL ve NTSC standartlarını iyi anlayabilirsen kaç FPS ile kayıt yapacağını da bilirsin.
Standart PAL 25 FPS. Progresive taramada 50FPS
NTSC 29.97FPS Progresive taramada 60FPS.
İLAVE NOT:
PAL sistem video akışlarında ses akışları WAV (PCM) olamaz.
PCM 44.1KHz 16 bit ses akışı 76 frame olarak işlenir (Yanlış hatırlamıyorsam) 76 frame ses akışı hiçbir yayın standardına uymadığı için bazı ses formatları geliştirilmiştir.
En bilindik ses formatı MPEG II-L2 256 Kb/sn lik veri akışına sahip ses akışlarıdır. Bu formattaki ses akışları aynı zamanda MPEG II video akışlarının ses içeriğidir. 15KHz band genişliğine sahiptir.
Bazı özel kodekler (DOLBY DIGITAL ve DTS) genel yayın video akış formatı olan MPEG-II video akışlarına uygun veri akışları barındırmaktadır.

Mr_YAMYAM

Bir dğer yanılgı ise..
TV yayınları ile alıcı çözünürlüklerinin karıştırılmasıdır.
Eski analog TV yayınlarının 625 satır olduğu belirtilmişti. O yıllardaki alıcıların ekran çözünürlüğü doğrultusunda seyredilme çözünürlüğü ise çok farklılıklar göstermekte idi.
[attach]7467[/attach]
Evinde 61 ekran TV'si olan vatandaş alıcı kalitesine göre neredeyse 620 satırlık resimleri alabildiği halde 31 ekran TV izleyenler ancak ve ancak 320-280 lik bir resim kalitesine ulaşabilmekte idi.
Digital yayınlara geçilmesi ile uydu yayıncılığında 576P yayınlar başlatıldı. Bu yayınların resim çözünürlüğü eski teknoloji resim standardından daha düşüktü. Ancak progresive taramaya müsait olduğu için daha akıcı görüntü elde edilebiliyordu.
Halen devam etmekte olan analog karasal yayınlar 625 PAL standardıyla yayınlarına devam etmekte idi. Bu yayınların sağlıklı alınabilmesi için 720P çözünürlüğe sahip (LCD veya PLAZMA) TV ler üretildi. HD standardının başlangıcı olan 720P standardı HD READY ifadesi ile anılmaya başlanıldı.
Değişen teknoloji gereğince ;
LCD veya PLAZMA TV tekniğinde görüntü oluşturulurken ekran formatına göre oluşturulmalı idi. Eğer ekran formatından yüksek görüntü oluşturulursa ekran sürücülerine zarar verecekti. Çünkü LCD veya PLAZMA TV tekniğinde görüntü oluşturulması tamamen digital resim oluşturma tekniğine dayanmakta idi. (Günümüz PC leri gibi)
Halbuki eski tüplü sistemlerde görüntü ne olursa olsun tüplü analog sistemler kendi band genişliği doğrultusunda verebildiği kadar verebilmekte idi. Band genişliğinin artması (Çözünürlüğün yükselmesi) ekranda titreşim yaratsa da TV (Ekran) bu görüntüyü verebildiği kadar vermekte idi.
Ama yeni tip LCD veya PLAZMA TV lerde gelen görüntü formatı ekran formatından büyükse donanımda arıza yapması kaçınılmaz olmakta idi.
İşte bu sebepten dolayı HD READY denilen ve 720P düşey çözünürlüğe sahip TV ler üretilmişti. Bu TV ler analog 625 satır çözünürlükteki karasal yayınları sorunsuz izleyebilecekti.
Günümüz teknolojisinde hemen hemen tüm alıcılar HD ekrana sahip oldukları için gerek eski tip analog yayınları gerekse SD yayınları veya  HD yayınları rahatlıkla alabilmektedir.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın