Su püskürtme

Başlatan DİRİLİŞ_MAK, 13 Ekim 2016, 01:04:25

DİRİLİŞ_MAK

Arkadaşlar mini yangın söndürme sisteminde sıcaklık artışı algılandığında bölgedeki fan çalışacak birde o bölmede su püskürtme sistemi olsun istiyorum.  Sıcaklık yükseldiğinde su püskürtsün. Bu su püskürtme sistemini nasıl yapabilirim, fikirleriniz neler?

mcan

ntc ptc ile yap. belli ısıda fan. aşırı ısıda su. selonoid valf kulanabilirsin. çamaşır makinerinde ki gibi.

Yusuf usta

Alıntı yapılan: DİRİLİŞ_MAK - 13 Ekim 2016, 01:04:25Arkadaşlar mini yangın söndürme sisteminde sıcaklık artışı algılandığında bölgedeki fan çalışacak birde o bölmede su püskürtme sistemi olsun istiyorum.  Sıcaklık yükseldiğinde su püskürtsün. Bu su püskürtme sistemini nasıl yapabilirim, fikirleriniz neler?
su püskürtme sistemi için oto parçacılarında 15 liraya satılan cam sileceği su püskürtme pompası alıp kullanabilirsin. neden ucuz? çünkü bir pervane ve bir ufak motor var içinde bir şey yok. çok süper su püskürtüyor. alırken bir metre falan da hortom al uçlarına göre. 12v ile çalışsa da daha az voltajla da çalışıyor. suyu püskürtme gücü azalıyor. fakat çok güçlü püskürttüğü için bu sorun olmuyor.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

Alıntı yapılan: DİRİLİŞ_MAK - 13 Ekim 2016, 01:04:25Arkadaşlar mini yangın söndürme sisteminde sıcaklık artışı algılandığında bölgedeki fan çalışacak birde o bölmede su püskürtme sistemi olsun istiyorum.  Sıcaklık yükseldiğinde su püskürtsün. Bu su püskürtme sistemini nasıl yapabilirim, fikirleriniz neler?
Söndürülecek yangının türü nedir?
Ortam nasıl bir ortamdır? Burası neresi?
Elektrik var mıdır?
-----
ben bulmaya üşendim. internet ortamında yangın eğitimine dair PDFler vardır muhakkak.

bir yangına müdahale tipleri, yangın türleri farklı farklı oluyor biliyorsunuz.
Buna göre müdahale tipleri de değişiyor. yangın tüpleri de ona göre satılıyor.
mutfakta kızaran yağı ocakta unutursanız tava yanmaya başlar. eğer bu tavanın üzerine sürahi ile su dökerseniz alev aniden azar, yüksekliği 10larca metreyi buluyor. bir akaryakıt yangınına, elektrik yangınına su ile müdahale edilmemelidir. gerekli tüm tedbirler buna göre değerlerndirilir. yangın çıkmasın diye sıcak alevlenmeye hazır bir ortama hava üfletmek, çıkacak yangında alevleri oksjenle beslemek demektir. yangında iyice kızmış bir LPG tüpünün üzerine soğuk müdahale yaparsanız metal yarılır ve tüp patlar... tüm bunları yıllarca evvel girdiğim özel güvenlik kursunda öğrenmiştim. daha çok bilgi var böyle.

o yüzden, bir sorunla karşılaşmamak için önceden durum değerlendirmesi yapın. çıkabilecek yangının tipidir, ortam sıcaklığıdır, yanıcı maddenin türüdür, bunlar çok önemli bunları muhakkak değerlendirin. daha sonra işler kolay.

i3uz

14 Ekim 2016, 00:50:18 #4 Son düzenlenme: 14 Ekim 2016, 00:56:36 i3uz

Sıcaklık artışı derken sanırım, mini su ve fan sogutmalı bir devre yapmak istiyorsun. öncelikle sadece su püskürtme olayını nasıl yaparım demişsin ..
12v ile çalışan selenoid valf alman gerek...

http://www.robotistan.com/selenoid-su-valf-12v-solenoid-valve-12?gclid=CPL_qM3c2M8CFQyNGwodfNAPbw

bunuda kaç derece sıcaklıkta devreye girmesini istiyorsan. dığıtal termostat al 0-dan 120derece kadar algılama yaparak ,kaç derece istiyorsan o dereecede selenoid valfı çalıştırırsın fanı çalıştırırsın....

http://www.kartalotomasyon.com.tr/EI1410-NTC-230VAC-Sicaklik-Gostergesi-77x35,PR-565.html

bu iki sistemi birbirine bağla isin hallolur.

tabi mini dediğin için tam olarak belirtmelisin? burdaki valf çamaşır makinesi hortumu ile çalışıyor çeşmeye bağlaman lazım... ama maket yapacaksan başka pomba motoru kullanmalısın..

Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

DİRİLİŞ_MAK

Arabalarda ki silecek için su püskürtüme motoru ile selenoid valf en mantıklı seçenekler gibi duruyor. Deneyeceğim..

elevit610

14 Ekim 2016, 14:46:33 #6 Son düzenlenme: 14 Ekim 2016, 14:48:19 elevit610
konuya tam hakim değilim fakat nacizane benim fikrim silecek motoru kullanacaksan selenoid valf kullanmana gerek yok röle ile silecek motorunu sürersin röle ne zaman aktif olursa su o zaman çıkar ayrıca pompanın üzerinde veya çıkış hortumlarının üzerinde küçük bir parça olur bu parçada motor durduğu zaman suyun geri kaçmasını önler onuda çıkışa bağlatıp gecikmeyi önleyebilirsin selenoid valfi de elinde basınçlı bir su varsa örneğin şebeke suyu onun çıkış kontrolünü sağlamak amacıyla kullanabilirsin
kolay gelsin
Birçok gidenin her biri mutlu ki yerinden,
Birçok seneler geçti dönen yok seferinden!..