Desulfatör yardım

Başlatan basriacar, 14 Mayıs 2010, 13:47:38

basriacar

Arkadaşlar,uzun bir zaman yatmış veya hızlı şarjda kullanılmış aküler genelde plakala üzerinde sülfat kaplanması nedeni ile maalesef atıl durumda kalıyor.Tabiki bunun da bir yolu varmış.Aküye şarj esnasında 70 volt civarlarında 1 kilohertz\'lik kare dalga verilerek plakalardaki sülfatın erimesi sağlanıyormuş ve bunu yapıp deneyenlerde oldukça memnunmuş.Hatta yeni akülerde bile sülfatlanmayı engellemek ve aküyü daha uzun süre kullanmak maksadı ile de kullanıyorlarmış.buraya kadar herşey güzel.Ancak ben devreyi yaptığımda devre beslemesini de aküden aldığı için 555 entegresinde elde edilen kare dalgayı IRFZ34 Mosfet ile güçlendirdiğim halde transistör çok aşırı ısınıyor ve yanıyor.Bunun üzerine mosfetin gate ucu ile toprak arasına 2,5 kilo ohm\'luk bir Tpot kullandım ve belli bir ayarda ısınmayı normal konuma getirdim.Ancak devrenin orjinalinde Tpot yok ve dikkat ediyorum da soğutucu olarak küçük bir plaka kullanmışlar.İnanın desulfatör olayı hakkında o kadar tecrübeli de değilim ve bu devreyi ilk kez yapıyorum.Devre üzerindeki bobinleri de LC metrem ile ölçerek toroid nüve üzerine sardımküçük bir yerde hata mı yapıyorum acaba? Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar en azından bir fikir verebilirlerse çok sevineceğim. Saygılar.

Bu da orjinal devre


ACARKAPTAN

Flatron

Merhaba
Şemanın olduğu web adresini burada paylaşırsanız daha fazla yardımcı olunabilir sanırım ,belki gözden kaçmış bir dipnot olabilir şema için

basriacar

ACARKAPTAN

mhoca


Verdiğiniz linkteki devreler ile yukarıdaki devre aynı değil. Birisinde bobinler Drain\'e diğerinde ise Sours\'a bağlı. Bu neden olur. İyi çalışmalar.


basriacar

Devreyi ilk yaptığımda da orjinal halinde drain\'e bağlı yapmıştım.Isınması nedeniyle devreyi yukardaki şekilde kurdum.Ancak gördüm ki değişen bir şey yok.Isınma oldukça yüksek ve mosfeti yakmaya kadar gidiyor ve aynı zamanda akünün çökmesine de neden oluyor.Orjinal devrede ise P tipi mosfet kullanılmıştı.Bunu yapıp paylaşan Arkadaşımızda N tipi mosfet kullanarak bobinleri source ucundan besleyerek yapmış.Bu arada benim yapmış olduğum devrede 5 mH değerindeki bobini de elde edilen yüksek gerilimin kaçak yapıp devre üzerinde kayıp yapmasın diye bağladım.Aslında onun yerinde 330R\'luk  değerde bir direnç bağlıydı.Bugün bobinin yerine direnci bağladım sonuç yine aynı.Değerini 1K yaptım bu kez mosfetin gate (kontrol) kapısındaki polarma gerilimi çok düştü.Dolayısı ile çıkışda etkilendi.Aslında olaya sanıyorum bir de akünün açısından bakmak gerekirse,sorun belkide aküden kaynaklı olabilir mi diye düşünüyorum.Neden derseniz.Uzun zaman yatmış ve plakaları sülfat kaplanmış bir akü sonuçta kısa bir zamanda dolum noktasına gelecek ama şarj çekildiğinde de hemen boşalacaktır.Aşağı yukarı bir haftadır devre Akünün üzerinde çalışır vaziyette ve kendi fanı ile soğutma yapmaya çalışıyor.60 Amperlik bir Akü bu ve üzerinden 700 mA çektiğimde gerilim hemen 10.5 Volta düşüyor.Belki de gözlerden birinde devreyi ısıtabilecek kısa devre olabilir.Artık en son ihtimal bunu düşünmeye başladım.
ACARKAPTAN

basriacar

Arkadaşlar,Devre çalışıyor,Sorun Aküdeymiş.En son yaptığım testte 25 watt\'lık lambayı 15 saat yakabilir duruma geldi.Demekki sülfatların çözülmesi için biraz da zaman gerekiyormuş.Bu arada yardımcı olan Arkadaşlarıma da teşekkürlerimi iletiyorum.Sağlıcakla kalın...
ACARKAPTAN

machete

sayın basriacar bende devreyi yaptım korhan beyin olanı,benimde bobinler çok ısınmakta ve ırfz44 kullandım,bunun drain ayağı ile bobin arasındaki 100uF kondansatör de ısınmaktaydı en sonunda da şişti,şimdi bobinlerinizi kaç mm tel kaç sipir ve nasıl bir toroid nüve üzerine sardığınızı yazarsanız ve mümkünse resimlerinizide paylaşırsanız çok yardımcı olursunuz,devre osilasyon sesi çıkarmakta ve ölçümlerde 55v okumaktayım,akümde varta marka 60ah sülfürikasitli sağlam bir aküdür....

ipli jeton

#7
Alıntı yapılan: machete - 13 Aralık 2011, 10:20:45sayın basriacar bende devreyi yaptım korhan beyin olanı,benimde bobinler çok ısınmakta ve ırfz44 kullandım,bunun drain ayağı ile bobin arasındaki 100uF kondansatör de ısınmaktaydı en sonunda da şişti,şimdi bobinlerinizi kaç mm tel kaç sipir ve nasıl bir toroid nüve üzerine sardığınızı yazarsanız ve mümkünse resimlerinizide paylaşırsanız çok yardımcı olursunuz,devre osilasyon sesi çıkarmakta ve ölçümlerde 55v okumaktayım,akümde varta marka 60ah sülfürikasitli sağlam bir aküdür....
Kullanılan çekirdekler yüksek frekansta çalışmaya uygun olmalıdır. Siyah ferrit cekirdekler uygun değildir, bu devrede ısınma yapar.  SMPS devrelerinden veya eski anakart ve ekran kartlarından sökülen VRM bobinlerinn çekirdekleri kullanılabilir. Tel olarak 0.8'lik bobin teli fazlası ile yeterlidir. Bobin teli yerine ethernet ya da telefon kablosunun içindeki damarlar da kullanılabilir.

seron

Konu çok eski yalnız :)

Bu Basri Acar ağabeyden uzun süredir haber yok. Kimse nerede olduğunu bilmiyor. Hatta kötü bir hastalık nedeniyle kaybetmiş olabileceğimize dair dedikodular var.

Bizzat yaptığı bir devreyi sayfamda yayınlamıştım.

https://basitelektronikprojeler.blogspot.com/2021/09/acarkaptann-desulfator-devresi-super.html

Hatta yukarıda paylaştığı şema da başka bir denizci ağabeye ait. Benzeri çin malı olarak satılıyor onu da çizip paylaştım:

https://basitelektronikprojeler.blogspot.com/2021/11/ne555-aku-desulfator-klon-devre.html

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın