Rüzgar Tribünü Yapan Bir Ağabeyimiz Hakkında izlence

Başlatan seron, 03 Ekim 2016, 21:28:56

seron

Arkadaşlar,

Az önce bir forumda dolaşırken, ŞEF rumuzlu bir ağabeyimizin rüzgar tribünlerine epey gönül verdiğini gördüm. Özellikle alternatif enerji arayışları olan arkadaşlar için faydası dokunabilecek örnek çalışmalar yapıp paylaşmış. Minimum maliyet üzerinde yoğunlaşmış.
Yaptığı rüzgar tribünleri hep el yapmı. Yani çok önemsenmeyebilir ama yine de paylaşmak istedim.

şurası blok sayfası:
http://sefelektro.blogspot.com.tr/

sayfasında bazı başarıları ile ilgili fotolar paylaşmış. Oturduğu yerde birçok eve rüzgar tribünü kurmuş, minik videolar halinde yüklemiş.
Ne kadar verim alındığı ya da işin mantığına değinmiyorum, o başka bir tartışma konusu. Tabii ki burada konuşup tartışıla da bilinir.

Malzemeler çok da bulunmayan şeyler değil. biraz el işçiliği istiyor. PVC boru, Taşıt alternatörü, madeni çubuklar falan (direk inşa etmek için).

İlgili olanlar tabi ki daha fazla araştırma yapabilir.

Güneş paneline paralel şekilde de kullanılması mantıklı geldi. Yani neden olmasın? Tek sorun yeterli rüzgar var mı?...

stk4221

seron ülkemizde ne güneş sıkıntıs nede rüzgar problemi var.  yerli ürün kullanılsın diyerekten  ithal ürüne vergi çok yüksek  ama yerlide randuman vermiyor muş  ithalde pahalı geliyor jel akü falan derken bayagı bir maliyeti var akü alma derdine kaç yıldır panel catıda güneşleniyor. bu yazda bitti  olmadı 60 amp norm akü alıp kullanacagım  yoksa miladı dolacak  :-D
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

stk bunun yerliyle yabancıyla ilgisi yok aslında. ülkede hiç üretim yok. paneller dünyada bir iki ülkece üretiliyordu geçen yıllara kadar.
el yapımı tribüne gelince basit bir alternatör yapmak her ne kadar yoğun hesap kitaba da dayansa o kadar zor olmasa gerek. doğru hesap ve titiz çalışma yapılırsa yurtdışındaki daha verimli yurtiçindeki verimsiz sıkıntısı olmaz. yani tribün için konuşuyorum.

o boştaki panellerine gelince kullanmasan da ucuna bir yük bağlaman gerekiyormuş; nereden öğrendiğimi hatırlamıyorum. değilse daha çabuk ölüyor. veya da, alüminyum folyo, örtü, muşamba gibi birşeylerle kaplarsan biraz daha uzun süre dayanırdı belki.


stk4221

Seron suan da sistem kurmak icin maliyetler cok yuksek onu demek istiyorum  yerli ucz fakat sikintili diyorlar satanlar  ithal ise pahali ama iyi imis.  Ruzgar turbini  olayi mantikli olur yani. Bizim koyde derenin onune koy bi kanat sabah aksam bosa akiyo  canavar gibi elk uretsin ama  bi kiymetide kalmadi artik :-(
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

direnç

rüzgar tirbünü  değil de  ben biraz güneş enerjisinden eletrik üretme işine meraklıyım  ama yerimiz  çok müsait değil evimiz güney cephe  ama biraz küçük imkanım olsa  onu denemek isterdim ....

seron

Tabii ki. rüzgar tribünü de olur, evin yakınından dere gibi bir akar su geçiyorsa o da olur. Güneş paneli de olur. ama bunlar hep hobi amaçlı olur tabii. hani şunu söylüyorum kar amacıyla, şebeke elektriğinden yırtayım düşüncesiyle yapılıyorsa, ne kadar güzel olur, ya da ne kadar olmaz bilemem. Benim naçizane görüşüm karlı olmaz.

Rüzgar gülü yapmak için forumda bir arkadaş yıllar önce kendi projesini paylaşmıştı. "kendi rüzgar jeneratörümü yaptım elektriğe elektik demiyorum" gibi bir başlıktı sanırım. hep ikinci el, eski malzemeleri toplayıp yapıyor. ürettiği elektrik anca bir UPSyi şarj eder. ama olsun yapmış.

panel olayı.
yusuf ustanın söylediği gibi ucuz malzemelerden alır toplarsın. minimum düzeyde kullanılacak kadar yaparsın. tabi ben hesap kitap bilmem diyorum bana bakmayın. yapacak olsam o zaman başvururum hesap işine. ne olur güzel bir uygulama olur. hem haftasonu projesi gibisinden vakit geçirir, hem de nasıl yapıldığı ile ilgili biraz tecrübe kazanır, birşeyler öğrenirsin. güzel bir konu yani.

videodaki şahıs bir ormanın kenarında karavand yaşıyor. karavanın yanında küçücük bir dere akıyor. ufaktan bir dere akıyor azıcık. ama bu dereden evinin iyi-kötü ihtiyacını karşılayacak kadar birşeyler yapmış:

https://www.youtube.com/watch?v=ZmHY9DkD1Hw


Adnancoskun

su mu çarkı dönderiyor, yoksa çark mı suyu pek anlayamadım, :):):):))
Şaka bir tarafa bu kadar az bir suyun, bu büyüklükte çarkı bu hızda dönderebilmesi enteresan geldi bana, hele de alternatöre yük bağladığında oluşacak magnetik fren de cabası,
Ama emmimin ellerine sağlık, güzel sistem olmuş, O:)  O:)  O:)
ben olsaydın geniş bir PVC boruyla suyu epeyce (20-30) metre yukarıdan toplar, çıkışını da daraltır, yeteri kadar basınç oluştururdum.
ama böyle de çalışıyorsa ne ala....
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.


toyer

Alıntı yapılan: stk4221 - 03 Ekim 2016, 23:17:10seron ülkemizde ne güneş sıkıntıs nede rüzgar problemi var.  yerli ürün kullanılsın diyerekten  ithal ürüne vergi çok yüksek  ama yerlide randuman vermiyor muş  ithalde pahalı geliyor jel akü falan derken bayagı bir maliyeti var akü alma derdine kaç yıldır panel catıda güneşleniyor. bu yazda bitti  olmadı 60 amp norm akü alıp kullanacagım  yoksa miladı dolacak  :-D

su deposu yaptır akü yerine.
panelle ve mottorla depoyu doldur. depoyu boşaltırken ucuna jeneratör tak elektrik üret ne diyeyim :)
akü bitti derdide yok :)
Çakma hidro elektrik santrali :)

seron

Dediğim gibi. Öyle ya da böyle bu iş "hobi" amaçlı yapılır. Para kazanılır mı? İşi bilen kazanabilir. Ama çok değil.
Maksat konuyu burada ufaktan konuşalım. Nedir ne değildir, forum dışından da bakanların kafasında bir iki fikir oluşur.



Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın