UBUNTU STUDIO'yu seviyorum :D (Arıza notları)

Başlatan Mr_YAMYAM, 14 Haziran 2016, 01:48:48

Mr_YAMYAM

Bu konumuzda, çoğu arkadaşımızın başından geçmiş ve belki de hala bu gibi sorunlarla boğuşan kişilerin çokça bulunduğu, bir DONANIM arızasından bahsedeceğim.
Bilindiği üzere ben linux kullanmayı seviyorum. Linux sürümlerinden de en beğendiğim UBUNTU STUDIO sürümüdür.
Tatil için dizüstü bilgisayarımı bir elden geçirip hazırlıklarını tamamlayım demiştim. (Aslında odamdan kovulmam ve balkona sepetlenmem de sayılabilir )  ;D  :P
Haliyle dizüstümü balkona yerleştirip işlere koyuldum. Gel gelelim ilk yüklediğim linux sürümünde (Mint Cinnemon) ağ bağlantımda kopmalar oluştu. Modemi alt kata indirip yakınlaştırsam da kopmalar düzelmedi.
Bunun üzerine ''YAHU BU MİNT NANE İMİŞ'' diyerek kendi alışık olduğum UBUNTU STUDIO sürümünü yükledim. Mint kadar olmasa da yine de kopmalar başgöstermiş, benim de java ve flash gibi eklentilerini kemirmeme sebep olmuştu.
Ancak bu eklentilerde de soruna çare bulamayınca SADECE GÖZLEM YAPMAK için sistemi açık bırakarak NELER OLUYOR diye PC ye bakmaya başladım.
Gerek windows tabanında olsun gerekse linux tabanında olsun AĞ GÖSTERGESİ genellikle 4 çizgi şeklinde olup RELATİF olarak bağlantı seviyesini göstermektedir. Bu gösterge zaman zaman düşse de ANLIK SİNYAL KAYIPLARINDA herhangi bir bilgi vermemektedir.
Halbuki alttaki resimdeki sinyal göstergesinde yeşil bölgeleri takip ettiğimizde sinyal seviyesini gerçek olarak görmekteyiz.

Bu bölgenin sinyal yenileme hızını düşürüp te 0.5sn gibi bir hıza aldığımızda sinyal seviyesinin ANLIK olarak sıfırlara düştüğünü, eğer o anda upload veya download işlemleri yapıyorsak (NET TRAFİĞİ) ağ bağdaştırıcısının devre dışı kaldığını, ve toparlanabilmek için zaman geçtiğini, hatta bazen toparlanamadığını böylece internetten düşmüş olduğumu tespit ettim.
Bunun üzerine ağ bağdaştırıcım olan İntel Pro wireless adaptörünü söküp elimde eski PC den kalma Realtec ağ adaptörünü taktım.
Sinyal seviyesinin bir anda yükseklere çıktığını, stabil bir çizgi ile sinyal seviyesinde ilerlediğini, uzun süreli net uygulamalarımda ise herhangi bir kopma olmadığını gözlemledim.
Eski wi fi adaptörü.


Yeni taktığım wi fi adaptörü


TEKNİK AÇIKLAMALAR
Yüksek frekans aygıtlarında YAN KANAL BASTIRMA özelliği de bulunmaktadır. Eğer yan kanal bastırma özellikleri iyi değilse yan bandlardaki diğer frekanslardan da etkileşim fazla olacak, böylece sinyaller birbirlerine karışarak alınan sinyalin anlaşılamaması ortaya çıkacaktır. (Buna en basit örnek radyo dinlerken diğer istasyonun karışması verilebilir)
Modemin en yakına alınması olsun uzaktaki bir sinyalin alınması olsun ağ bağdaştırıcısının SEÇİCİLİK özelliği ile sinyallerin hassas işlenmesi sözkonusudur. Çünkü modemler yanyana da olsa bu sefer sinyallerdeki HARMONİKLER artacak böylece sinyal seviyesini çok yüksek görsek te bağlantı sağlıklı olmayacaktır.
Uzun süredir kullanılmayan bir aygıtta oluşagelmiş herhangi bir devre elemanı arızası ise kolaylıkla tespit edilebilir bir arıza değildir.
Konumuzun bu gibi aksaklıklarla karşılaşmış kişilere ışık tutması dileği ile..
SAYGILAR.

seron

#1
Demek ki, sorunun nedeni MİNT değilmiş. ;)
Yalnız o son taktığın RTL'li wireles-bluetooth modülü çok sağlam bir ürün söyliyeyim. şimdikiler çabuk dökülüyor.
Benim de şu anda kullandığım dizüstünün o şeysi arızalı idi. internet kafede bir tane ikinci el buldum 20TLden alıp taktım şimdi canavar oldu bildiğin.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 16 Haziran 2016, 16:27:26Demek ki, sorunun nedeni MİNT değilmiş. ;)
Yalnız o son taktığın RTL'li wireles-bluetooth modülü çok sağlam bir ürün söyliyeyim. şimdikiler çabuk dökülüyor.
Benim de şu anda kullandığım dizüstünün o şeysi arızalı idi. internet kafede bir tane ikinci el buldum 20TLden alıp taktım şimdi canavar oldu bildiğin.
ANCAAK.
Şunu yaz.
Mint ile sistem sorunlu iken mint topallayarak çalışıyordu. Bir ses dosyası çalınırken 40 kere donup 40 kere çalsa bile yürümüyordu.
Aynı sorunlu sistemde UBUNTU STUDIO da sadece arada bir tekleme görülüyordu.
Zaten sistemin tekleme sebeplerini UBUNTU STUDIO kullanımında keşfettim.

seron

pekala, şimdi sorun donanımın değiştirilmesiyle tamamiyle çözüldü değil mi?
dolayısıyla laptop bilgisayar kullanan arkadaşlarda çok sık kopma durumları vb olursa wi-fi modüllerini kontrol etsinler diyebilir miyiz?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 16 Haziran 2016, 18:10:35pekala, şimdi sorun donanımın değiştirilmesiyle tamamiyle çözüldü değil mi?
dolayısıyla laptop bilgisayar kullanan arkadaşlarda çok sık kopma durumları vb olursa wi-fi modüllerini kontrol etsinler diyebilir miyiz?
Diyemeyiz.
1 Hangi işletim sisteminde kullanılıyor.
2 Sürücüleri tam mı.?
3 Sistem sinyal seviyesi ve sinyal kalitesi ölçümleri nedir?
4 Modem standartlara uygun mu? (Ev internet modemi)
5 Sistemde anakart kaynakları doğru yüklenmiş mi.?

Bu ihtimalleri çaprazlama olarak ihtimal hesapları yaparsak yüzlerce ihtimal ortaya çıkacaktır. Benim sistemde RAM hatası bile tespit ettim. RAM hatası bile ağ bağdaştırıcısını etkiliyordu.


seron


Mr_YAMYAM

Belki bu konuda (İnternet kopmaları) sorun yaşayan arkadaşlar olur diye konuyu şimdilik açık tutuyorum.
Buradan sorulursa devam edilebilir.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın