pcbway

Amfiden az ses çıkıyor

Başlatan smile35, 27 Mayıs 2016, 16:20:17

smile35

Arkadaşlar 2x150watt bir amfi devresi var ve bir kanaldan harika ses çıkarken diğer kanalda az ses geliyor. Yaptığım kontrollerde sorunun devrede olduğu kanaatine vardım ancak bu sorun hangi elemandan kaynaklanabilir onu bilemiyorum. Belki çıkış transistörleri belki de giriş katında bir sorun vardır ne olduğunu bilemiyorum. Rastgele her yeri de sökmek istemiyorum. Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
 

Mr_YAMYAM

Bazı ölçümler yapılmadan ezbere teşhis konulamaz.
Öncelikle amplinin şema ya da dökümanları gereklidir ki yorum yapılabilsin.
Giriş seviyelerinin her iki kanal için eşit olduğunu varsayarak olası ihtimaller sıralanabilir.
1 Hoparlörlerde sorun var mı?
2 Çıkış transistörleri ya da entegrede sorun var mı?
3 Devre kartı üzerinde arızalı ya da değer değişikliği olmuş bir eleman varmı?

smile35

29 Mayıs 2016, 21:00:00 #2 Son düzenlenme: 29 Mayıs 2016, 21:05:09 smile35
yukarıda açıkladığım gibi kablo, hoparlör, giriş sinyali vs... sorun yok. Sorun kesinlikle kart üzerinde ama tam olarak ne yapmam gerektiğini bilemiyorum. önce giriş transistörlerinden mi yoksa çıkıştakilerden mi ölçüme başlamalıyım işlem sırası ne olmalı bilemiyorum. Kart üzerinde değişen eleman yok. Kart sıfır ayrıca hiç kullanılmamış.

asma

Merhaba
2x150W amfinin bir kanalı sağlıklı çalışıyorsa , elinizde bir referans vardır.
Bir kanalda 5-6 transistör , 15-20 pasif eleman vardır.
Enerji vermeden , ohm metre ve diyot kademelerinde iki kanalı kıyaslayıp ölçüm yapmanız 10 dk sürer.
Ses uygulamadan enerji altında aynı noktalardaki voltajı ölçüp fark varmı diye not almanız 15 dk sürer.
Her bir elemanı söküp ölçüp sağlam ise yerine takmanız 3 gün sürmez . Onun için bir yerden başlamanız gerekir.
Yanlış yerden başlarsanız kaybedeceğiniz zamanı çoktan kaybetmişsiniz.
Başlayın artık.  ;)

Kolay gelsin.

smile35

yarın ilk iş olarak sinyal ve enerji vermeden ölçüm yapacağım sonrada enerji verip ölçüm yapacağım elbet bişeyler yakalarım heralde.

smile35

Arkadaşlar amfi ile ilgili sorunu çözdüm yardımcı olan fikir belirten arkadaşlara teşekkür ederim.

asma

Alıntı yapılan: smile35 - 30 Mayıs 2016, 21:19:52Arkadaşlar amfi ile ilgili sorunu çözdüm yardımcı olan fikir belirten arkadaşlara teşekkür ederim.
Yani başlamak işin yarısıdır mı diyoruz.
Konuyu açtığında "amfiden az ses çıkıyor" yazmıştın şimdi normale döndü mü diyorsun. Hem de hiç bir şey yapmadan.
İlginçmiş.
Benzer sorunu yaşayanlar bu başlığı okuyup sorunlarına çözüm bulabilmeliler.

Kolay gelsin.

olc technics

Alıntı yapılan: asma - 31 Mayıs 2016, 00:54:19Yani başlamak işin yarısıdır mı diyoruz.
Konuyu açtığında "amfiden az ses çıkıyor" yazmıştın şimdi normale döndü mü diyorsun. Hem de hiç bir şey yapmadan.
İlginçmiş.
Benzer sorunu yaşayanlar bu başlığı okuyup sorunlarına çözüm bulabilmeliler.

Kolay gelsin.

Hakkaten yav. N'aptın da düzeldi. Anlat hele, bizde öğrenelim.

smile35

Arkadaşlar bazı transistörleri söküp kontrol ettim. Ve ilginçtir ki transistörün birisinin bacakları bilerek çapraz bağlanmış. Yukardan veya yandan bakınca kolay kolay görünmüyor. Ancak sökünce anladım ki bacaklar kesinlikle bilerek ters takılmış bacakları düzelttim ve doğru şekilde bağladım. şimdi her 2 kanalda gümbür gümbür çalıyor arkadaşlar. Ama bana şu anda çalışan 2x400 gibi bir anfi lazım. Elinde olan varsa bana şema baskı devre vs...  paylaşırsa sevinirim.