220 v şebeke Elektriğini tek taraflı iletme 1n4007 Diyot u hakkında Yardım

Başlatan serhat_186, 05 Mayıs 2016, 20:52:27

serhat_186

[IMG]https://elektronikprojeler.com/in/image.php?dm=M64L[/img]


Merhaba, 4 tane lamba var bunların bağlı olduğu tek siren var...Lamba yanınca siren çalacak fakat her lamba birbirinden bağımsız yanmalı...Diyot la denedim olmadı ilgili resmi inceleyip yardım edebilir misiniz?


serhat_186


serhat_186

Dediğiniz gibi yaptım lambalardan herhangi birisine faz bağladığımda diğer lambaları yakmadan ilgili lamba yanıyor ve siren çalıyor,emeğinize bilginize sağlık.... Sistemin önünde 4 tane merdiven otomatiği bağlayacağım. Hareket algılayınca otomatik olarak ilgili lamba yanacak ve siren çalmaya başlayacak.
Sorunum şu= Fotoselli lambalara tek bir 220 v bağladım ve 2 lambaya da aynı kablodan güç verdim. Bu durumda bir hareket algılayıcı çalışınca otomatik olarak diğeri de güç alıyor. Dolayısıyla ilk gönderdiğim devredeki 2 lamba birden yanmaya başlıyor...Sanırım fotoselli lambaların orada da diyot kullanmam gerekecek ama ne şekilde yapacağımı bilemiyorum.

Mr_YAMYAM

Fotocell'li lambaları çalıştıran eleman triac ise diyotlarla olmaz.
Diyotlar ters gerilimeri geçirmezler ama AC nin diğer alternasları diğer devreye ulaşırlar.
Her bir fotocell li devre röleler ile kontrol ediliyorsa sorun olmadan kullanılabilir.

serhat_186

[IMG]https://elektronikprojeler.com/in/image.php?dm=7H2B[/img]

Yapmak istediğim bu hocam....Bunun için röle mi almam gerekir? Tübitak için okulda projeler hazırlıyoruz da, proje "hareket sensörlü sınır takip sistemi"...Nasıl yapabiliriz? Sizi de yoruyorum kusura bakmayın

Adnancoskun

fotoselli devrelerde yük olarak akkor telli lambalar kullanılıyor, düşük güçlü devrelerde sistem hata veriyor, mesela trafo sürülemiyor (bazı modellerde)
Birkeresinde başıma geldi, fotoselli ( Ki benim kullandığımda sensor PIR idi) devreyi bir alarm devresinde sensör olarak kullanmak istemiştim. piyasadan hazır PIR lı devre aldım trafoyu sürmek trafonun çıkışına da siren bağlamayı düşünmüştüm ama maalesef çalışmadı ( Yük indüktif olduğundanmıdır nedir)
Ben de trafoya paralel bir lamba bağlayıp çözüm üretmiştim.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

serhat_186

Bizim yaptığımız sistemde Mr_YAMYAM ın desteğiyle lambaların ortak yanmasını devre dışı bıraktık...Herhangi bir  lambadan 220 v verince lamba çalışıyo ve siren de çalışmaya başlıyor....Sensör bağlayınca da aynı işlem gerçekleşti, Fakat 2 sensörle deniyorum şuan....2 sensörü 2 lambaya bağladım ve bir sensör hareket algılayınca 2 lamba birden yanmaya başlıyor.
Ya da 2 sensörden gelen nötr leri devreye bağladım bir sensörden gelen faz ı bağlamadım bu durumda da 2 sensör de bağlı olan lambayı yakıyor.

Nötr kablo devreyi tamamlıyor mu anlamadım. Çok bilgim de yok çözüm arıyorum

Mr_YAMYAM

Sensor bir elektronik devredir. Her elektronik devre de belli mantıkla çalışır.
Eğer sensor kullanacaksan her sensorün çıkışına birer tane röle koymak zorundasın.
Röleler sadece lambaları çalıştırmalıdır. Hangi lamba çalışırsa çalışsın tek bir alarmı çalıştıracaktır.

seron

Binamıza geçen aylarda sensörlü merdiven lambası sistemi taktırdık. İyi hoş da;

-İlla ki 28Watt'ın üzerinde lamba kullanmayacaksın,
-Lambalar flouresan tasarruflu olmayacak,

yoksa bozulur, garanti biter.

İyi de, o dediğin 28Watt akkor lambalar (halojen diye satılıyor) tanesi 5 lira. Eski zaman işi bakkal ampulu ise 1-1,5TL idi.
Ayrıca halojen 28Watt verimli bir lamba değil ve az aydınlatıyor, ayda bir patlıyor.

Tasarruflu ve led de takamadığımıza göre (led ampulu bulsam eve takacağım ne diye merdivene takayım?)

bu havuz kaç saatte dolar ;D
Mr_YAMYAM, hazır konu açılmışken, cihazların triyaklı mı yoksa röleli mi olduğunu bilmiyorum. garantili oldukları için de sökemiyorum. fakat 28Watta kadar müsadesi olduğuna göre, sanırım triyaklı. ben bu sorunu nasıl çözebilirim acaba röle ile?

Mr_YAMYAM

Röle ile çözemezsin.
Çözersin de ecik DUZ'lu olur.
En ideali 10 ar Wattlık LED lambalardan kullanmandır.
Işıl ışıl 100W gibi yanar işte. En son almış olduğum fiyat bilgisi yaklaşık 15TL idi.

seron

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 06 Mayıs 2016, 18:45:37Röle ile çözemezsin.
Çözersin de ecik DUZ'lu olur.
En ideali 10 ar Wattlık LED lambalardan kullanmandır.
Işıl ışıl 100W gibi yanar işte. En son almış olduğum fiyat bilgisi yaklaşık 15TL idi.

Hapı yuttuk.
Peki, teşekkür ederim.

serhat_186

Mr YAMYAM hocam teşekkür ederim. Bu proje için nasıl bir röle tavsiye edersiniz? 4 tane röle alınabilir. Projelerde harcanması için tübitak okula belirli bir miktar para yolluyor.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: serhat_186 - 06 Mayıs 2016, 21:22:02Mr YAMYAM hocam teşekkür ederim. Bu proje için nasıl bir röle tavsiye edersiniz? 4 tane röle alınabilir. Projelerde harcanması için tübitak okula belirli bir miktar para yolluyor.
Röle için kriterleri sen belirlemelisin.
Röle uçlarına 220V verildiğine göre röle bobinleri de bu voltaja uygun olmalıdır. Yani 220V bobinli röle kullanmalısın.
Kontak akımı ise kullanılan lambaların gücü doğrultusunda belirlenir.
Ortalama 5A kontak akımı olan bir röle 800W lık lambayı rahatlıkla çalıştırılabilir.
http://www.klemsan.com.tr/product/Index/tr-TR/3415/




serhat_186

Mr_YAMYAM üstad röleler geldi...Bunu ne şekilde bağlayacağız. Faz ve nötr ü hangi uçlardan vereceğiz. Yardımcı olmanız mümkün mü?



Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: serhat_186 - 11 Mayıs 2016, 10:12:27Mr_YAMYAM üstad röleler geldi...Bunu ne şekilde bağlayacağız. Faz ve nötr ü hangi uçlardan vereceğiz. Yardımcı olmanız mümkün mü?

Her elektronik elemanın üzerinde bazı numaralar bulunmaktadır.
Bu numaralar bizlere o devre elemanı hakkında bilgiler vermektedir.
Bu rölenin 1.2 nolu uçları röle bobin uçları imiş. Röleyi inceleyerek bu uçların hangileri olduğunu anlayabilirsin.
Bir diğer yöntem ise ölçme yöntemidir.
Röle bobini belli bir omik dirence sahiptir. Ohm metre ile uçları ölçersek bazı uçların kısa devre olduğunu bazı uçların ise açık devre olduğunu görürüz.
Keza belli bir direnç değeri gösteren uçlar bobin uçlarıdır.
Faz ve nötr bağlantıları bobin uçlarının her iki tarafına bağlanmalıdır. Bobinin faz ucuna gelen ucu ise ortak kontağa verilir. Normalde açık olan kontak ise lambalara elektrik veren uç olmalıdır.

i3uz

Alıntı yapılan: serhat_186 - 11 Mayıs 2016, 10:12:27Mr_YAMYAM üstad röleler geldi...Bunu ne şekilde bağlayacağız. Faz ve nötr ü hangi uçlardan vereceğiz. Yardımcı olmanız mümkün mü?




Faz nötrü resimdeki gibi. Aman Dikkatli ol.. 220vac şakası olmaz.

[IMG]https://elektronikprojeler.com/in/image.php?di=XMO1[/img]
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

serhat_186

Eyvallah hocam sağol, okulumuzda teknisyen arkadaş var onunla beraber yapıyoruz...Hemen deniyorum inşallah, selam ve dua ile


serhat_186

Tamamdır hocam oldu, Emeğinize yüreğinize sağlık çok güzel çalışıyor sistem....Allah razı olsun her şey gönlünce olsun. :)

serhat_186

Arkadaşlar yine ben sorun halloldu diyordum 2 sensörle sistemi çok güzel kullandım yarın sunum var bahçeye çıkardım sistemi 4 lamba yla kurdum yine lambalar aynı anda yanmaya başladı roleyi mi yanlış bağladım acaba... Sensörlere 220 v faz ve nötr giriyor, sensör çıkışından sadece faz ı alıp nötr ü 220 v kısmından alıyorum roleyi bağlıyorum roleden de yanacak lambaya bağlıyorum sistemi açınca 1. Lamba hareket algılayınca 2-3 sn içinde diğer lamba da yanmaya başlıyo neden olabilir

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: serhat_186 - 16 Mayıs 2016, 18:37:43Arkadaşlar yine ben sorun halloldu diyordum 2 sensörle sistemi çok güzel kullandım yarın sunum var bahçeye çıkardım sistemi 4 lamba yla kurdum yine lambalar aynı anda yanmaya başladı roleyi mi yanlış bağladım acaba... Sensörlere 220 v faz ve nötr giriyor, sensör çıkışından sadece faz ı alıp nötr ü 220 v kısmından alıyorum roleyi bağlıyorum roleden de yanacak lambaya bağlıyorum sistemi açınca 1. Lamba hareket algılayınca 2-3 sn içinde diğer lamba da yanmaya başlıyo neden olabilir
Yukarda vermiş olduğum resmi dikkatlice incele.
Bu doğrultuda şunlara dikkat et.
1) Sensorların tüm giriş ve çıkışları aynı bağlantıda olsun. Yani sensor bire fazı hangi uçtan girmişsen sensor 2 ve 3 e de aynı uçtan gir.
2) Tüm rölelerin bağlantılarının faz ve nötr uçları da aynı numaralardan olmalıdır. Rölelerin nötr bağlantıları aynı hat üzerinden yapılmalıdır.
3 Diyotlarda ısınma veya kaçırma sözkonusu olabilir. Emin olarak ölçüm yapmalısın.

serhat_186

Üstad sensörleri söküp sadece tek tek 220 v ile lambalar ve sirenler çalıştı diyotlarda sıkıntı yok muhtemelen... Roleyi bağladığım şekli yollayayım lehimle kablo lehimledim rolelere sakıncası olmaz değil mi?


serhat_186

Sarı ve kırmızı kabloyu birleştirip lambadan çıkan faz a bağladım... Nötr ü lambadan çıkan nötrden almıyorum direk 220 v girişinden alıyorum ki lambadan çıkan nötr den alsam da aynı sorun

serhat_186

Üstad sıkıntı yokmuş çocuklar 220 v fişi prize yanlış takmış dolayısıyla faz ve nötr ters gidiyormuş okulun teknisyeni geldi de farketti... Sağol her şey için  :)  3-4 saat uğraştım ya fişi de ters takmak hiç aklıma gelmedi sistem bozulur diye

serhat_186

Sergimizi dün itibariyle gerçekleştirdik ve projelerimiz çok beğenildi...İlginiz için teşekkür ederim, bu siteden ve sizlerden daha öğreneceğim çok şey var, her şey gönlünüzce olsun.  :)  :)

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın