Sesle Aktif olan anahtar

Başlatan Yusuf usta, 29 Nisan 2016, 12:10:54

Yusuf usta

Piyasada el çırptığınızda lambanızı açıp, tekrar el çırptığınızda kapatacağınız bir devre buldum. bu hazır devrenin çizimini hazırladım. meraklısı ve yapmak isteyenleri memnun edecek bir devre, Kendim yaptım, denedim. Malzeme değerleri çizimde yazılıdır. Tek tek yazmaktan üşenip de "parça listesini yazar mısınız" diye bir mesaj atmazsanız bu sevindirici olur.

Devreyi başkasına verdiğim için resmini çekmeyi unuttum. Fotoğrafını da sizden bekliyoruz. :)
Ekteki dosyada ares çizimi bulunuyor, kolay gelsin şimdiden.



not: mikrofon kapasitif mikrofondur, röleyi 12volt kullandım. omronC4 tipi tek kontak. devreyi 9v pil ile denedim. piliniz bitik olmamalı, alkalin olmalı. yoksa sıradan pili çabuk bitiriyor.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

Pil sorun değil de, 9Volt DC adaptör kullansak, adaptördeki hum efekt (vınlama) acaba devreyi nasıl etkiler?
Herhalde birşey olmaz.
Devrelerini arşivliyorum haa  :)

yolcu27

Benim elimde 4011 li bir devre mevcut ama trimpotu biraz fazla çevirince tirrtt diye roleyi aç kapa yapıyor. Ama tam ayarında sıkıntı yok alkışi güzel algılıyor.
Bu devrede öyle bir sorun var mı acaba. Yani hassasiyeti fazla aysrlayinca nadil davranıyor havadaki yada besleme deki paraziti algılayıp ona gore aç kapa yapıyor mu

Yusuf usta

Alıntı yapılan: yolcu27 - 29 Nisan 2016, 16:03:44Benim elimde 4011 li bir devre mevcut ama trimpotu biraz fazla çevirince tirrtt diye roleyi aç kapa yapıyor. Ama tam ayarında sıkıntı yok alkışi güzel algılıyor.
Bu devrede öyle bir sorun var mı acaba. Yani hassasiyeti fazla ayarlayınca nasil davranıyor havadaki ya da besleme deki paraziti algılayıp ona gore aç kapa yapıyor mu
ses ayarı vs yok ve bu devre çok kararlı çalıştı. konuşma sesleri, çevre sesleri çok algılamıyor. parmak şıklatınca veya el çırpınca sesin frekansı demek ki ona göre ayarlı hemen aktif oluyor. yapıp görmeniz gerekir. bir odanın lambasını bağlarsak bile, bu devre TV sesi, insan sesi gibi seslerden etkilenip faaliyete geçmez diye düşünüyorum. Ama tabii ki bir metre yanıbaşında bağırırsak bu sesle faaliyete geçiyor.

ben memnun kaldım yani, ama neticede amatör bir devre. Bir de sesle aktif olan bir devreden belli seslerde çalışmasını beklemek, hiçbir şeyden etkilenmeyeceğini ummak abartı olur.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

yolcu27

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 29 Nisan 2016, 17:10:26ses ayarı vs yok ve bu devre çok kararlı çalıştı. konuşma sesleri, çevre sesleri çok algılamıyor. parmak şıklatınca veya el çırpınca sesin frekansı demek ki ona göre ayarlı hemen aktif oluyor. yapıp görmeniz gerekir. bir odanın lambasını bağlarsak bile, bu devre TV sesi, insan sesi gibi seslerden etkilenip faaliyete geçmez diye düşünüyorum. Ama tabii ki bir metre yanıbaşında bağırırsak bu sesle faaliyete geçiyor.

ben memnun kaldım yani, ama neticede amatör bir devre. Bir de sesle aktif olan bir devreden belli seslerde çalışmasını beklemek, hiçbir şeyden etkilenmeyeceğini ummak abartı olur.

Kesinlikle katılıyorum ses ile aktif olacak zaten. Bunun frekans ayarini yapmamız çok mümkün görünmüyor. Benim devrede ayar için trimpot var onun hassasiyetini biraz daha açınca tirrrt diye aç kapa yapıyor  ama normal de çalışması iyi  bana göre de .

Sizin devreyi de deneyecegim  ama

seron

O kadar aradım, el çırpması sesinin kaç hertz olduğunu bulamadım. Yalnız çılgın şeyler öğrendim:
http://www.bgst.org/temel-muzik-bilgisi/muzik-fizigi

Arkadaşlar anladığım o ki devre yusuf usta'nın dediği gibi gayet tutarlı ama garanti değil. Burada bunu yazmam gerekiyordu. İnsanın konuşma sesi ile el çırpma sesini ayırdetmek bilgisayar ile bile zordur. Dolayısı ile el çırpmasına cevap veriyor ama insanın konuşma seslerinde genellikle tepki vermiyor ise öpüp başınıza koyun :)

Yukarıdaki linke şimdi olmazsa uygun zamanda bir bakın. Çok güzel bilgiler çıktı ortaya el çırpması devresi derken...

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın