Şerit led meselesi

Başlatan feldrim, 13 Nisan 2016, 21:54:57

feldrim

Merhabalar,

Elektroniği hobi olarak dahi yapmazken bir dolabın iki gözüne 40'ar santimetrelik şerit led ile aydınlatma eklemeye karar verdim. Bunun için de 5m şerit ledlerin 5 santimetre aralıkla kesilebildiğini öğrendim. Ancak gördüm ki metre başına amper hesabı yapılıyor ancak ben 3 kademeli 1-0-2 anahtarla iki adet 40 cm'lik şerit kontrol edeceğim. Gördüğüm en küçük adaptör 12V 1,5A olduğundan fazla geliyor. 0,4 x 0,4 = 0,16A için 1,5A çok fazla. Aşırı yüklemeyi önlemek için bir miktar fazla olması önerilse de yaklaşık 10 kartı da fazla gelebilir diye düşünüyorum.

  • Akım şiddetinin fazla olması şerit lede zarar verir mi? Yoksa 40 cm tek çipli dış mekan şerit led için hesaplanan amper değerinin elde edilebilmesi için bir dönüştürücü yapmam mı gerekecek? (Bu işin altından kalkabileceğimden emin değilim de)
  • Eğer böyle bir işe girişeceksem, kapanma işi esnasında bir çeşit dimming yaparak ışığın yavaşça sönmesini de sağlayayım diyorum. Acaba anahtar ile iki şerit arasına birer kondansatör koyarak bunu sağlayabilir miyim? Yoksa led belirli bir akım/gerilim değerinin altında doğrudan kapanacak şekilde, sabit ölçüde ışık veren bir ampul müdür?
  • Tabi ki kondansatör gerekliyse bunun hesabına girişmem, başka bir devre gerekiyorsa işin içine daha da girmem gerekebilir. Birkaç tane LED DIMMER devresi gördüm ancak benim istediğim basit şey için fazla komplike geldiler. Zannediyorum ki farklı amaçlara hizmet ediyorlar, bu yüzden onlara sadece bir göz gezdirip aradığımdan fazlası olduğunu düşünerek vazgeçtim. Ancak basit bir şey ise bu konuya girişebilirim. Ne önerirsiniz?

Adnancoskun

Adaptörün 1.6 amper değil 1000 amper verebiliyor olsa bile hiç bir mahsuru yok
Yeterki gerilim 12 volt olsun
Zira güç kaynağın ne kadar güçlü olursa olsun, led kendine lazım olan kadar akim çeker
Şöyle düşün;
Senin elinde bir litrelik tas var
Havuzdan su alsan ne farkeder, denizden alsan ne farkeder
Hatta güç kaynağın ne kadar güçlü olursa okadar iyidir
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

stk4221

Kolay gelsin konu baya uzun geldi okudum ama tam idrak edemedim. Tek cipli ledler  metrede 400 mlA ceker. Üc cipli led ler metrede 1.2A ceker. Her 5 cmde 3 led var dir 8 v dan 13 v a kadar gerilim uygulana bilir sikinti olmaz uzerinde direnc vardir.
12 vdc kaynakdan uretilir 1-0-2 anahtarinin  ortak kismina verilir ve ordan yonlendirilir. Cok bi elektronik bilgiye ihtiyac olmaz + - yi bil havyayi tut yeter
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

Adaptörünüzün gereğinden fazla güçlü olması en başta adaptöre daha az yük binmesi esasından ötürü (kapasitesinin altında akım çekileceği için zorlanmaz, daha iyi olur) sorun teşkil etmez, hatta böyle daha doğrudur. Ona takılmayın.

ikinci ve üçüncü maddeler zaten birbirinin aynısı. Ledlere pararlel uygulayacağınız kondansatör, mantık olarak evet, ledlerin ağırdan sönmesini sağlar ama, adaptöre ilk güç verdiğinizde kondansatör uçlarındaki voltaj sıfır olunca ilk güç verildiğinde kısadevre durumu teşkil ederek adaptörün kendini korumaya almasına; eğer korum devresi yoksa birkaç yakıp söndürmeden yanmasına neden olabilir. dolayısıyla:

Diğer arkadaşların dediği gibi hiç endişelenmeden, artıyı eksiyi doğru bağlayın, yeter. Kondansatör bağlamayın. Tabi led şeridinin akımı nedir, ondan emin olun. Biz görmediğimiz için tavsiyeler muallakta kalacaktır.

Silikonlu yumuşak şerid led mi?
silikonsuz çıplak şerid led mi?
alüminyum şerid led mi?

Bunlar arasında bile kalite ve akım gereksinimi farkı olabilir. Eğer eminseniz ve hesabınız doğruysa bağlayın gitsin.


feldrim

Doğruyu söylemek gerekirse birkaç saatlik google araması sonucu elde ettiğim bilgilerle konuştum. Bir dimming efektine gerek yok diyorsunuz yani. Kondansatör gereğinden fazla dert çıkaracak, attığım taş ürküttüğüm kurbağaya değmeyecek demek ki. Öyleyse bir 12V 1,5A adaptörü, 3 kademeli anahtarı ve ledleri alıp başlayacağım. Led konusunda dayanıklı olduğundan dış mekan şerit led önerisini okuduğum için dış mekan demiştim, zannediyorum silikonlu şerit led oluyorlar.

seron

#5
led çipler, silikonumsu yumuşak şeffaf bir şeyin içinde ve elinizle elleyemiyorsanız evet. dış mekan deyince yağmuraüre-mağmura karşı akla gelir, silikonla kaplanmıştır.

yahu ille de hafiften sönsün isterseniz, büyük değerli değilde şöyle küçük değerli 25V-470uF bir kondansatörle deneyin. en azından ilk gerilim uygulandığında daha hızlı şarj lacağından kısa devre durumu kısa sürecek ve güç kaynağına da daha kısa süreli aşırı yük bindirecektir. yalnız; 470'i kafadan attım; 220, 330, 470 alın, ucuzdur zaten. küçükten başlayarak sizi tatmin eden kondansatörde durun. 1,5Amper maksimum akım verebilen bir kaynak için bu değerler çok da büyük değil. bakarsınız yanılıyorumdur, 1000uF gerekiyordur. niye bunu söylüyorum: yukarıda hiç anlamıyorum demişsiniz, gider rastgele 2200 veya 4700 gibi bir kondansatör bağlarsanız, uyardığım konu geçerlidir. ama daha küçük değerlerde bu sorun olmaz sanırım.

feldrim

Çok teşekkürler, geçekten çok yardımcı oldunuz.

Kondansatörün sığası arttıkça daha fazla elektriği tutacak ve daha uzun sürede sönecek diye tahmin ediyorum, yanılıyor muyum? O durumda aşırı yükleme yapmayacak ama idare edecek kadar sürede sönecek şekilde, optimal bir değerde kontansatör bulmam gerek yani. Doğru mu anladım?

seron

Evet,
Büyük sığalı olursa adaptöre ilk anda fazla yüklenir.
Çok küçük değerli olursa bu defa da işinizi görmez.
Optimum değerli bir kondansatör lazım size.
Parçacıdan birkaç tane alın çok ucuzdur. Deneye deneye yapın.

seron

HAA DİKKAT!!!
Kondansatörleri ters bağlamayın, patlar!
Şeritle işaretli kısım EKSİ(-) dir. dikkatli olun.

feldrim

Uyarı için sağolun. Zarar vermemesi için küçükten başlayıp deneyeceğim. Çok teşekkür ederim.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın