Enerji Tasarrufu

Başlatan elevit610, 16 Şubat 2016, 15:57:29

elevit610

Merhabalar
Size güncel bir konu hakkındaki kendimce düşündüğüm bir çözüm yolundan  bahsetmek istiyorum;
Malum elektrik fiyatları yüksek, vergilerle beraber baya yüksek faturalarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu yüzden bir fikir ve çözüm yolu aramaya başladım ve aklıma şu fikir geldi;
Sizce şöyle büyük ups veya inverter destekli bir sistem yapsan sistem enerjiyi hem akülere depolasa hemde bu enerji ile evdeki eşyaları çalıştırsam.Enerji tüketiminde bir düşüş enerji tasarrufu olmaz mı hem sistemler sabit gerilimle çalışır hemde elektrik kesintilerinden etkilenmez.Sizce böyle bir sistemin elektrik faturasına bir katkısı olur mu?
Birçok gidenin her biri mutlu ki yerinden,
Birçok seneler geçti dönen yok seferinden!..

serkan_48

Malesef negatif yönde fayda olmaz. UPS de arada bir dönüştürücü olacağı için atık ısısı olacak ve verimi hiçbir zaman % 100 ün üzerine çıkamayacağı için boşta durduğu sürece de kendi iç kontrolcüsü elektrik harcayacağı için faturanızda yükselme olacaktır.

Bu arada elektrik faturalarındaki haksızlıkları buradan da protesto ediyorum.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: serkan_48 - 16 Şubat 2016, 16:10:24Malesef negatif yönde fayda olmaz. UPS de arada bir dönüştürücü olacağı için atık ısısı olacak ve verimi hiçbir zaman % 100 ün üzerine çıkamayacağı için boşta durduğu sürece de kendi iç kontrolcüsü elektrik harcayacağı için faturanızda yükselme olacaktır.

Bu arada elektrik faturalarındaki haksızlıkları buradan da protesto ediyorum.
Doğru demiş.
İyi bir inverterin verimi %80 bile olamaz. Basit üretimlerde bu değer %50 ler civarındadır.
Yani kullanmış olduğun sistemin güç katsayısı oranında enerji kaybın olacaktır. Bu kaybı tolere edebilmek için güneş enerjisinden faydalanabilirsin. Bu sefer de panel maliyetleri işin içine girecektir.
İyi kalite bir panel kullanmak suretiyle 1 m kare panel ile 300W/h civarı elektrik üretebilirsin. En son almış olduğum fiyat bilgisi ise 600$ civarı idi.
Yine de bu gibi sistemler için en pahalı ürün AKÜ grubudur. Ömürleri çok kısadır. Kalitesiz aküler 2-3 yıl max. dayanırken iyi kalite aküler ise 5-10yıl ömürlü olmaktadır.
Kaliteli aküler ise oldukça pahalıdır.

seron

#3
bütün evin gereksinimini karşılayacak bir UPS sistemi çok pahalıdır ve kendini uzun vadede amorti eder. Bu da sıfır elde sıfır demektir. Hatta, yukarıda da bahsedildiği gibi cihazın kendisi de elektrik harcıyor ve bazı kayıpları oluyor.

buradan şuna ulaşıyoruz:

UPS'siz:
Evin ihtiyacı = ödenecek fatura.

UPS'li.
Evin ihtiyacı+UPSnin ihtiyacı=fatura.

Güneş enerjisi:
@Mr_YAMYAM 'a aynen katılıyorum. Ve aralarında en mantıklısı görünüyor.

Sonuç: masraftan kaçamıyorsunuz...

Enerji şirkletlerini ben de protesto ediyorum. Milleti kazıklıyorlar >:(

Mr_YAMYAM

En ideal seçenek şudur.
Evdeki yüksek güç harcayan birimler (Çamaşır bulaşık mak. vs. direk şebekeden çalışacak şekilde konfigüre edilir.
TV, aydınlatma, kombi ve PC için özel bir hat tahsis edilir.
Kullanılan PC güç gereksinimi yüksek ise sistem yine pahalı olacaktır. Ama dizüstü gibi PC ler için ortalama 100-150W/h enerji tüketimi öngörülebilir.
PC için 150W/h
Kombi için 60W/h
TV (özelliklerine göre) modern LED TV ler için 100W/h alınabilir.
Aydınlatma için tüm lambalar LED türü seçilirse tüm odalar için toplamda 100W/h yeterli olacaktır.
(Tolerans bırakılmıştır.)
150+60+100+100=360W/h yuvarlak hesap 400W/h
Cihazların çalışma süreleri dikkatle hesaplanmalı ve günlük enerji harcaması hesaplanmalıdır.
400W/h esasına göre kabaca bir hesap yaparsak ve saat 00:00 da herkesin uyuduğunu varsayarsak. akşam 18:00 den itibaren 6 saatlik bir kullanım süresi olacaktır. Gündüz açık olacak PC veya kombi gibi aygıtlar hesaba dahil edilmelidir. (Kullanıcıya özgüdür.)
6X400W/h = 2400W/h Günlük enerji gereksinimi.
2 adet 12V 100A/h lik AKÜ bize ne sağlar.
12X100=1200W/h X 2 =2400W/h
UCU UCUNA DENK GELDİ :D
Demekki akü miktarımızı artırmamız gerekecek.
Kayıpları da hesaba dahil edip %50 verim için 4 akü (2 şer parelel) kullanırsak genel enerji depolama ihtiyacımız halloldu demektir.
1 metre kare güneş paneli 300W/h üretebildiğine göre aldığımız güneş enerjisini kışlık hesaplayalım. (KAbaca)
5 saat güneş alabildiğimizi varsayalım. (Bu değer şehirlere göre çok değişim gösterecektir.)
5X300=1500W/h
Haa ne oldu. Güneş enerjisi yeterli gelmedi. Penelimizin alanını 2 kat yaparsak.
5X600W/h= 3000W/h. Hah iki metre kare güneş paneli işimizi gördü. (Fiyatı 1200$ haa)
Uygun fiyatlı 4 adet akü seçip takribi 300TL dersek 4X300=1200TL akülerin fiyatı.
TL hesabını kabaca yaparak elzem malzemelerin maliyetini bulalım.
1200$X3= 3600TL + 1200TL AKÜ = 4800TL
Ayda 100TL elektrik ödeyen bir ev için ;
Yılda 1200TL
4800/1200=4 yıl. Başa baş :D
4 yıl sonra aküler öldü artı 1200TL günümüz bedeli ilave. 4 yıl daha kullandık KAR=3600TL
İyi cins güneş panelleri firmaları 10-15 yıl garanti vermektedirler. Ancak kesinleşmiş bir değer de yoktur.
SONUÇ.
Takribi 5000 ila 10000 TL arası yapılacak bir masraf kullanım durumuna göre yaklaşık 8-10 sene sonra kara geçecektir.
UPS tercih olarak farklı olacağı için fiyata dahil edilmemiştir. 24V (çift akülü) ve 2400VA lik sinüs çıkışlı UPS ler ideal fiyatlı olacaktır.
Takribi 2500TL.

elevit610

mr yamyam baya masraflı bir iş anlaşılan şu faturaya bir türlü çözüm bulamadık desene sürekli bir çözüm yolu arıyorum anca bunu buldum peki sizin öneriniz nedir?
Birçok gidenin her biri mutlu ki yerinden,
Birçok seneler geçti dönen yok seferinden!..

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: elevit610 - 16 Şubat 2016, 20:31:20mr yamyam baya masraflı bir iş anlaşılan şu faturaya bir türlü çözüm bulamadık desene sürekli bir çözüm yolu arıyorum anca bunu buldum peki sizin öneriniz nedir?
Benim aklıma gelen hiçbir çözüm yok başka.
Elektriği kullandığımız sürece faturasını ödeyeceğiz.
Tek sorun ise elektriğin ne kadar kazık olmasıdır.
Günümüzde insanlar elektriği sadece aydınlanmak amacıyla kullansalar bile tükettikleri bedelden ziyade diğer ödemeler ile yine soyulacaklardır.
DEVLETÇİLİK ilkesinin olmadığı günümüzde ise söylenecek fazla birşey yok ne yazık ki.

elektrofizikci

Bu sistemi, yapmaya niyetli iseniz illa şöyle yapın biraz öyle kar edersiniz:  Üç tarifeli sisteme geçin. Gündüz elektrik ucuz olduğu saatde sistemi şarj edin, gece (pahalı olduğu saatlerde) kullanın. Öncelikle tasarruf için yapacağınız hiç bir yatırımın değmeyeceğini bilin. Akülü hiç bir sistemin parasını 10-15 senden önce çıkaramazsınız. Çektiğiniz eziyet de kar kalır. En temizi, küçük bir yatırımla tüm lambaları led e çevirin. Cihazları düğmesinden kapatın. Makinalarınız eskidiyse A++ ile yenileyin, değişin, bu cihazlar kendilerini zaten en fazla 7-8 yılda amorti eder.. Bakımı gelenlerin bakımını yaptırın. Dağıtım şirketinize giderek 3 tarifeli sisteme geçin, Huyunuzu değişin, faturanızı düşürün. Evin tesisatı çok eski ise gerekirse tesisatı da değişin. Kışın su ısıtırken odada bvekelyen su kullanın. Banyoyu kovadaki su ile yapın. Ütünü nfişini çektikten sonrası içinde önemsiz bir kıyafet bırakın. boşa soğumasın ve bir kıyafetiniz daha ütülensin. gibi... kolay gelsin.
"elektrofizikci" adıyla facebook sayfamdan, web sitemden, youtube kanalımdan, twitterden, hotmail adresimden ve Linkedin den takip edebilirsiniz. Elektrik Elektronik ve Makine üzerine fuarlar, söküm videoları, kendin yap ürünleri, teknik denemeler, robot yarışları bu sitede  [url=http://www.elektrof

elektrofizikci

cep telefonunuzu, power bankınızı misafirliğe gidince doldurun, :)
"elektrofizikci" adıyla facebook sayfamdan, web sitemden, youtube kanalımdan, twitterden, hotmail adresimden ve Linkedin den takip edebilirsiniz. Elektrik Elektronik ve Makine üzerine fuarlar, söküm videoları, kendin yap ürünleri, teknik denemeler, robot yarışları bu sitede  [url=http://www.elektrof

elevit610

elektrofizikçi konuya alaycı bir dille yaklaşmışsın fakat sadece ben değil benim gibi her insan elektrik faturalarından şikayetçi çünkü çok fazla ödeme yapıyoruz asgari ücretle geçiniyoruz daha doğrusu geçinemiyoruz benim bu konuyu yazmaktaki amacım şayet kabuledilebilir bir çözüm önerisi sunulursa bundan forumdakiler ve foruma giren herkes faydalansın diye bu konuyu açtım ve benim önerimde başta yazdığım en başta yazdığım konuydu ha nasıl olur para çok ise bunu dert eden olmaz o da ayrı mesele tabiii
Birçok gidenin her biri mutlu ki yerinden,
Birçok seneler geçti dönen yok seferinden!..

elektrofizikci

Alıntı yapılan: elevit610 - 23 Şubat 2016, 22:36:22elektrofizikçi konuya alaycı bir dille yaklaşmışsın fakat sadece ben değil benim gibi her insan elektrik faturalarından şikayetçi çünkü çok fazla ödeme yapıyoruz asgari ücretle geçiniyoruz daha doğrusu geçinemiyoruz benim bu konuyu yazmaktaki amacım şayet kabuledilebilir bir çözüm önerisi sunulursa bundan forumdakiler ve foruma giren herkes faydalansın diye bu konuyu açtım ve benim önerimde başta yazdığım en başta yazdığım konuydu ha nasıl olur para çok ise bunu dert eden olmaz o da ayrı mesele tabiii
u sistemi, yapmaya niyetli iseniz illa şöyle yapın biraz öyle kar edersiniz:  Üç tarifeli sisteme geçin. Gündüz elektrik ucuz olduğu saatde sistemi şarj edin, gece (pahalı olduğu saatlerde) kullanın. Öncelikle tasarruf için yapacağınız hiç bir yatırımın değmeyeceğini bilin. Akülü hiç bir sistemin parasını 10-15 senden önce çıkaramazsınız. Çektiğiniz eziyet de kar kalır. En temizi, küçük bir yatırımla tüm lambaları led e çevirin. Cihazları düğmesinden kapatın. Makinalarınız eskidiyse A++ ile yenileyin, değişin, bu cihazlar kendilerini zaten en fazla 7-8 yılda amorti eder.. Bakımı gelenlerin bakımını yaptırın. Dağıtım şirketinize giderek 3 tarifeli sisteme geçin, Huyunuzu değişin, faturanızı düşürün. Evin tesisatı çok eski ise gerekirse tesisatı da değişin. Kışın su ısıtırken odada bvekelyen su kullanın. Banyoyu kovadaki su ile yapın. Ütünün fişini çektikten sonrası içinde önemsiz bir kıyafet bırakın. boşa soğumasın ve bir kıyafetiniz daha ütülensin. gibi... kolay gelsin.
************************************************************
bunların nesi alaycı sn elevit610 ? bu kadar yazıyı esgeçtiniz sondaki espriyi mi büyüttünüz? Ben parasından ziyade geleceğimiz için enerji tasarrufundan yanayım ayrıca. Bugün yaptığımız her konudaki savurganlık çoluğumuzdan çocuğumuzdan çıkacak. 
"elektrofizikci" adıyla facebook sayfamdan, web sitemden, youtube kanalımdan, twitterden, hotmail adresimden ve Linkedin den takip edebilirsiniz. Elektrik Elektronik ve Makine üzerine fuarlar, söküm videoları, kendin yap ürünleri, teknik denemeler, robot yarışları bu sitede  [url=http://www.elektrof

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın