Class D Amplifkatör Sorunu Çalışmadı

Başlatan birgitay, 24 Aralık 2015, 23:50:13

birgitay

Arkadaşlar ilk defa böyle bir çalışmayı yaptığımdan dolayı , ilk montajda deneme yaparken bu devreyi çalışır umudu ile yaptığım Smps'ye bağladım tabiki Smps arızalandı. Onu tamir ettim ama bu devreyi çalıştıramadım......
Devre'deki sorun - voltajda sigorta atıyor vede çok akım çekiyor. Çıkış Olarak Irfb4229 kullandım.......  Osilatör olarak kaç Khz oluğunu bile ölçemedim .... 4049 sanırım Osilatör olarak kullanılmış .

Adnancoskun

osilatörü iptal edince de sigorta attırıyor mu?
sigorta atarken  çıkış transistörlerinde ısınma var mı?
devreye seri lamba bağlayarak daha uzun çalışma süresi imkanın olur, o şekilde denedin mi?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

birgitay

Düşük voltajla denedim bir ara , girişe dokununca kuvvetlendirme yapıyordu ama birden gitti. Hoparlör'ü bağlayınca Dc kaçıyor.... Mosfetlerde sağlam.

Adnancoskun

hoparlör yerine 4 veya 8 ohm krom nikel tel bağlayıp, çalışmalarınızı bu şekilde devam ettirseniz,
* hoparlör çıkışına dc kaçırma işleminde osilatörü tamamen devre dışı bıraktığınızda da yapıyor mu?
* osiloskopunuz varsa  çıkışa bağlayıp sinyal bozulması var mı? varsa + alternansta mı, yoksa - alternansta mı ona bakabilirmisiniz?
* girişe herhangi bir sinyal girmediğiniz halde çıkışta bir işaret görüyormusunuz?
Giriş'i şase (gnd) ile kısadevre edip sinyal girişini tamamen 0 (sıfır) yaptığınızda da çıkışta herhangi bir sinyal var mı?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

birgitay

Devrede şöyle sorun oluştu ...... Çıkış transistörlerinden birisi Gate vede Source ucu arasında diyot değeri ölçtüm. Sanırım kaçırıyor......  Onu söktüm yerine başka Mosfet taktım sinyal aldım ama maalesef hoparlörü bağlayınca ilk önce 1,5k 2 wat direnç ısınmaya başladı daha sonra çıkıştaki bobin çok ısnmaya başladı vede daha sonra mosfet yandı. Hoparlörümde sorun yok çalışıyor çünkü empedansınıda ölçerim birazdan.

birgitay

Çıkışta Hoparlör yokken ,  girişe dokunduğum zaman çıkıştaki bobinde parazitlenme oluyor vede aşırı ısınıyor çıkış transistörleri. Acaba bilmediğimiz başka teknik olay mı var bunda _?

Adnancoskun

#6
çıkış yük direnci kullanmayı, hoparlörü korumak için demiştim, hoparlör yanacağına, krom nikel tel yansın :-)

yanan mosfet hangi tarafta? + tarafta mı - tarafta mı?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

birgitay

Eksi tarafta...... Sinyal bazen var girişe dokununca direk güç transistörleri ısınıyor. Bana kalırsa Şemada ( Mosfet Drive vede Osc. entegreleri beslemesi ) Devrenin şasesi ile değilde ana eksisi ile birleştirilmiş.

birgitay

Sanırım sorunu buldum... Şaseler birleşmiyor birde pcb'yi kontrol etmek gerekiyor. Bakın başka yerde böyle alttan atlama yapılmış.

birgitay

Çıkışa Igbt taktım çalıştı ama Ir2110 çok ısındı . Sanırım gate akımı yetmiyor.


ozgurece

Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş, ama sesde bir cızırtı ,hışırtı var sanıyorum kabinlerden kaynaklanıyor, Gerçi hoparlörleri göremedim, videoda tam olarak görünmüyorlar.

birgitay

Alıntı yapılan: ozgurece - 26 Aralık 2015, 21:20:07Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş, ama sesde bir cızırtı ,hışırtı var sanıyorum kabinlerden kaynaklanıyor, Gerçi hoparlörleri göremedim, videoda tam olarak görünmüyorlar.
Video'yu tam dinle bence :D

birgitay

@Mr_YAMYAM  Hocam senğde davet edelim bu Amplifkatör ile ilgili bilgin varmıdır  ?  Bayağı uğraştım . Şemada Hexfet olmadan malesef çalışmıyor. Bu kayıtı aldıktan sonra yanlışlıkla Irf540 kullanınca devreye 2x75dc verdim yandı transistörler :D Şimdi Daha yüksek voltajlı Mosfetler kullanacam ama boşa masraf etmek istemiyoırum. Bu devrede biraz parazit var Skop olmadığı için Preamp'tanmı neyden kaynaklanıyor çözemedim ....... Bilgin varmı bu konuda ?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: birgitay - 27 Aralık 2015, 21:16:30@Mr_YAMYAM  Hocam senğde davet edelim bu Amplifkatör ile ilgili bilgin varmıdır  ?  Bayağı uğraştım . Şemada Hexfet olmadan malesef çalışmıyor. Bu kayıtı aldıktan sonra yanlışlıkla Irf540 kullanınca devreye 2x75dc verdim yandı transistörler :D Şimdi Daha yüksek voltajlı Mosfetler kullanacam ama boşa masraf etmek istemiyoırum. Bu devrede biraz parazit var Skop olmadığı için Preamp'tanmı neyden kaynaklanıyor çözemedim ....... Bilgin varmı bu konuda ?
Bir ampli aslında ampli değildir. Bana göre bir ampli aslında bir güçkaynağıdır :D
Girişinden uygulanan AC gerilim ve akım ile kontrol edilen ve çıkış yüküne verilen sinyaller (frekans) kadar çıkış gerilimini değiştiren bir çeşit güç kaynaklarıdır.
Öyleyse ampli yapımına güç kaynağı devresinden başlamamız gereklidir.
GROUNDING diye bahsetmiş olduğum ama kimseleri ikna edemediğimiz bir diğer husus daha vardır ki deliyi bile akıllı yapabilmektedir.
Üstüne üstlük yüksek akımlarda bu olay hiç te kolay değildir. 0.1ohm direnç üzerinden 1A akım akması halinde bu direnç üzerinde 100mV oluşuyorsa aynı direnç üzerinden 10A akması halinde 1V oluşacak demektir.
1V luk bir parazitik gerilimin ampli girişinde olması halinde, belki de ampli son ses açmışsın gibi yüklenecek ve daha yandım anaaam diyemeden yanabilecektir.
Şimdiye kadar yazdıklarını incelediğimde ne yazık ki bu kurallara uyulmadığını görmekteyim. En başta SMPS güç kaynaklarının amplilerde kullanılmasının sakıncalı olduğunu, kullanılmak istenmesi halinde çok ciddi ve pahalı filtreler gerektiğini, bu filtrelerin de ana kondansatör değerini artırmak ile yapılabileceğinin neredeyse imkansız olduğunu belirtmiştim.
Ama sen çalışsın yeter dedikten sonra pek fazla yorum yapamadım.

birgitay

Mr_Yamyam abi , çalıştığım sistemlerin hepsi Smps vede dediğin gibi hiç abartılmış bir Filtreleme yok. Sana resimlerinide çeker atarım. Hatta beğenmediğin 8 ayaklı Ir2153 vede Ir1150 ile Pfc yapmış adam çalıştırmış. Class D'de çok beğeneceğin sesi almış başarmış bile. Takdir etmek düşer. Herkesin başarısı farklıdır. Bende şimdi Smps'Yi tamamen izalasyonlu yaptım diyebilirim yani osilatör katını. Bir nevi Trafo gibi çalışmasada sağlam birşey oldu. Şimdi ise Bu Class D amplifkatör'ü normal trafo ile çalıştırırken şaseleme değil devrede bir sorun var ses parazitli ....... Yani toprak eksikliği yok . Bu neden acaba ?

dhan000

Mr_Yamyam üstadım class d denilen devre zaten bir çeşit smps devresi değil mi?... smps güç kaynağının girişine ses sinyali vermişler çıkıştan onu güçlendirip filtreleyip almışlar... böyle bir devreyi smps ile beslemenin ne sakıncası olabilir ki?... sistem parazit kapacaksa zaten kendinden kapar smps güç kaynagına ne hacet...
sinyal hattınız üzerinde bir sorun olabilir mi veya kablolamada...
kolay gelsin...

birgitay

#17
Ben kendi adıma konuşayım , devreyi Osilaskop'ta deneyip Pramp çıkışını analiz edemediğimden kaynaklanıyor. Bu devre sağlıklı çalışıyor ama maalesef riskli vede pahalıya maal oluyor. Mosfet'leri yakmadan ilk çalıştırmada başarılı olursanız. Bu devrede 4049 ile 400khz civarı osc yapılmış. Zira Pramp'tan gelen Sinyal Osc.'ye giriyor. Bir nevi 4049'un giriş gerilim voltajınımı aşıyoruz yada preamp mı parazitli geliyor bilemiyorum. Ancak bu devreyi yaparsanız kesinlikle mosfetlere dikkat edin. Hexfet dışında birşey bağlarsanız anında transistörlerden birisi iletimde kalıyor vede direk hoparlöre Dc. kaçıyor. Smps'yide bozdum bu yüzden. İdeal transistör ırfb4229 ..... Datashet'lerinde Class D için kullanıldığı belirlenmiş ama çok pahalı ....... Güç var ama fakat sorunu çözemedim parazitin

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: dhan000 - 28 Aralık 2015, 18:37:04Mr_Yamyam üstadım class d denilen devre zaten bir çeşit smps devresi değil mi?... smps güç kaynağının girişine ses sinyali vermişler çıkıştan onu güçlendirip filtreleyip almışlar... böyle bir devreyi smps ile beslemenin ne sakıncası olabilir ki?... sistem parazit kapacaksa zaten kendinden kapar smps güç kaynagına ne hacet...
sinyal hattınız üzerinde bir sorun olabilir mi veya kablolamada...
kolay gelsin...
Yükseltme sınıfları ile SMPS yi karıştırmayın.
D sınıfı bir yükselteç sinüsün  0 derecelik açısı ile yükseltme yapmaktadır. Sinüsün üst bölgelerine tekabbül eden bu sınıf türü genellikle digital veya HF tekniğinde kullanılır.

D sınıfı analog bir ampli (Audio için) direkt olarak bu bölgede çalıştırılamaz. Bu bölgeye geçiş için daha önceden en azından B sınıfı ile yükseltme yapmalıdır.
SMPS den veya kendisinden gürültü kapması mantığın ise yanlıştır. SMPS güç kaynakları darbeli gerilimle çalışırlar ve ürettikleri gerilim de darbeli mantığı ile KİRLİ'dir. Bu darbeleri temizlemek sanıldığı kadar kolay değildir. Kötü bir SMPS çok kaliteli tasarlanmış bir amplifikatörü yakabileceği gibi, çok iyi tasarlanmış ve filtre edilmiş bir SMPS güç kaynağı ile kötü tasarlanmış bir amplifikatör çalışmayabilir.
Buradaki esas sorun duyulamayan veya görülemeyen sinyallerdir.
SMPS'den kaynaklanan ve 80KHz civarında olan darbeli gerilimlerin ampliyi nasıl etkilediğini kulakla hissedip duyamazsınız. Ama ampliye de bu frekansları yükseltme de diyemezsiniz. Bu frekanslar ampli girişine ulaşıyorsa direk yükseltilecek demektir.
Öncelikli olarak ölçüm tekniği olmadan bu konuda arıza tespiti veya gidişatı belirlemek ezbere olacaktır.
Ölçüm tekniği ise basit bir AVO metre ile olamaz.

birgitay

Avometre ile kim test ediyormuş ki ve o nereden çıktı ?  Ayrıca Digital amplifkatörde bilinen olayı tam sinüs eğrileri ile iyi anlatmışsın. Bende aradım ama o resimi bulamadım. Girişteki preampı tamamen digital bir osc'ebindirmek buradaki amaç. Bir nevi adc gibi. Ama ezberde yapmak istemiyorum bu işi abi dediğin giibi. ,Sen bakabilirsen göndereyim sana ?

birgitay

Bu amplifkatör'ü Pcb olarak bastım. Class D 'den vazgeçtim bir süreliğine........ Bjt bana göre daha iyi. Tamamen Sinüs çalışacağı vede Empedans uyumu için ideal. Bass seslerini tamamen alabileceğim bir devre. Fakat aklıma birşey takıldı . Bu devrede 250 watt denilmiş , Bridge modda bu Watt'ı çekilen amperin volt ile çarpımınamı bakmak lazım yada Watt metre ilemi ölçmek lazım ..... Benim işimi görürmü sizce ?

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın