Çalışan Smps İsteği

Başlatan birgitay, 09 Aralık 2015, 19:24:46

birgitay

Arkadaşlar çakma entegreler var sanırım piyasada bunlardan uzak duruyorum ( Komplike malzemelerden ) .........
Denenmiş , Power amplifkatör için çalışan smps öneriniz varmıdır ? Şimdiden teşekküler. Yaklaşık watt olarak 500-1Kw arası düzgün çalışan birşey.

birgitay

Bu çalışma çok önceden beri elimde duruyor . İyi bir ustadan almıştım dökümanlarını. Paket'ide vardı kayboldu . Bu çalışma hakkında fikirlerimizi paylaşalım arkadaşlar. Devrede akım koruma trafosu vede Pcb bile mevcut......... Sadece istediğimiz voltaj aralıkları kalıyor birde akım trafosunda kullanılacak vede pulse trafosunda kullanılacak tel çapları. Belki sizlerinde gözüne çarpar birşeyler.

toyer

devrenin can damarı trafoyu sarmak.
akim koruma  göremedim bu arada devrede.

birgitay

#3
Toyar ustam çok çok özür dilerim . Bayağı bir hata yapmışım. Şemaları karıştırmışım. Lütfen kusurumu mağdur gör. İki şemayı karuıştırımışım. Bende neyden bahsettiğini şimdi bakınca anladım....... Şimdi rarlı dosyayı çıkarınca baktım hata yaptığımı anladım....... Yenisini paylaşıyorum.....

birgitay

Hatalı Devre paylaşmışım arkadaşlar. Yeni yükledim devreyi vede dökümanları , tekrar inceleyebilirsiniz .

toyer

hiç önemli değil üstad. yanlış devreden bahsettiğinizi anladım ben. 

birgitay

#6
Olsun hatalı olduğumu bildireyimde. Yani , sonuçta yanlış analaşılmada olsa ,  kimseye doğrunun dışında bir eleştiri yapamayız...... Sorun düzeldiğine göre , bu devre hakkında konuşabiliriz artık. Tek spirli akım trafosu üzerinden max. akım geçeceğinden Primer sargısı ile aynı ebatta olmalı sanırım. Zira , diğer sargı ise ince olabilir. İzalasyon trafosu ise çok ince teldende sarılabilir 0,15 , 0,25'lik gibi. Bu devreyi tercih etmemin sebebi , izalasyon söz konusu. Testlerde  bile entegreler gitse bile trafoya birşey olmaz......90 volt için çıkışta Feedback'taki zener 100 volt olsa yeter oda sanırım.

toyer

#7
tl494 kaç khz ile çalışıyor bu devrede datasheete bakmak lazım. daha sonra en uygun tel çapı belirlemek lazım ana trafo için. akım trafosunun primerinide  da ana trafonun primeriyle aynı yapmak lazım. 

şok trafosundan kastınız hangi trafodur?  onu anlayamadım.   



50 kzh le çalışıyor. bu durumda 0.6 mm kablo yeterli olur. primere.

sekondere 3-4 kat aynı telden.



birgitay

Şok trafosu yanlış yazmışım yine. Pulse trafosu yani lzalasyton trafosu. Entegreyi korumak için. O tranun primer vede seconderini aynı düşündüğüm gibi düşünmüşsünüz. Zira yeni pcb çizmem gerekecek. Çünkü 1000 watt gibi düşünün. Çıkıştaki Zener'i 60 volt yerie 100 yapacağım . 2x90 volt almak için. Blok kondansatörlerini 2200 uf yapacağım . Trafo büyüyecek vs. vs. Sizlerde ne düşünürsünüz ?

birgitay

Sprint Layout'ta Pcb çiziyorum. Şuanda az kaldı. Ama bir katıl arkadaşlar bu başlığa. Diyotlar ne olsun Trafo boyutu ne olsun ? Standart malzeme ile yapalım. Yoksa kendi elimdeki malzemelere göre yapacağım ....... Bugün biterse resimini paylaşırım bunun yeni 1000 watt'a göre olanı.

toyer

Alıntı yapılan: birgitay - 11 Aralık 2015, 19:36:13Sprint Layout'ta Pcb çiziyorum. Şuanda az kaldı. Ama bir katıl arkadaşlar bu başlığa. Diyotlar ne olsun Trafo boyutu ne olsun ? Standart malzeme ile yapalım. Yoksa kendi elimdeki malzemelere göre yapacağım ....... Bugün biterse resimini paylaşırım bunun yeni 1000 watt'a göre olanı.
ee42 yeterli olur sanırım ama hesap yapmak lazım spir sayıları için. 1000 watt 3-4 kat primere , 9-10 kat sekondere sarmak lazım. 
-60 volt çıkışında ki led ters baglı sanırım. yanlış düşünmüyor isem onuda düzeltiniz pcbnizde.

birgitay

#11
Pcb hazır. Jpeg resim attım şöyle bir bakın. Pcb'deki ledler (Diğer Pcb )Ters olsa beni ilgilendirmiyor çünkü yeni devrede led yok. Zira Transformatör'üm daha önce çok büyük bir devreden sökmüştüm. O yüzden epey büyük. Primer sargıları için çok külfetli iş demek 4 kat sarıp dolamak vede kazımak  . İlk önce normal çalıştırayım şunu sonra Pcb yaptırırım , trafoda sardırırım. Devreye ek olarak Röle koydum Soft start olarak ....... 220 girişinde Ntc termistör kullandım 7,5 ohm. Dc rezistans değeri. Onu kısa devre ettikmi yeter. Ama bana göre Ntc Dc. rezizstansı çok düşük değer 22 ohm gibi bir değer olması lazım . İlk çalıştırmada Ac'yi düşürmesi lazım akım çekmemesi için .....  Ayrıca Mosfet  w20nm60...... kullandım

birgitay

Resim kötü çıkmış sanırım birde böyle bakın.

toyer

sayın birgitay devreniz ne alemde ? çalıştırdınız öı?

birgitay

#14
Yeni smps çalışmasından fotoğraflar. Şuan deverde Pwm tarafı çalışıyor 58khz civarı. Pwm çıkışının Pulse trafosunu süren transistörler biraz ısınıyor. Sanırım çıkış uçları boşta kaldığı için. Bu demektirki devremiz stabil vede sağlam çalışacak umarım. Zira Tranformatörler vede Güç transistörlerinide yarına takıp test yapacağım. Bu sayede bu smps oturduktan sonra , D-Class Amplifkatör ile Aktif sublar rahat çalışacak. Bridge modda 5000watt'ı rahat sürerim.

Biraz emek sarfediyorum. Sayfaya Aşikâr biriyim. Taip ediyorum . Birşeyler yapmama rağmen pek katılım olmuyor sanırım. Paylaşımlarımız beğenide almıyor :D Olsun mücadeleye devam.

toyer

kontrol entegresi tl494 mü kullandınız?
entegrenin besleme devresinini nasıl yaptınız?

birgitay


birgitay

Bugün işe geç gitmek zorunda kaldım bile bununla uğraşmaktan :D Devreyi komple bitirdim , fakat Pulse Trafosunda şemada eksik verilmiş sanırım. Çünkü bu devrede Pwm entegresinin çıkışındaki Bc337-Bc327 Transitörleri ile kuvvetlendirme yapılmış Trafoyu sürmek için . Ama dikkat ettiyseniz başka şemaları inceledim , Trafoda Orta uç yok yani Primer sargıları 40 tur yapılmış bırakılmış..... Başka devrelerde Primer sargıları 2'ye bölünmüş 35+35 spir örneğin vede orta uç 12 volta verilmiş..... Bu devrede yok bizde çalışır diye güvendik yaptık :D Şimdi sorum şu , Pulse Trafosu 2x40 mı sarılmalı yoksa 2x20 sarılıp orta uç çıkartılıp direnç vede diyotla +12'yemi verilmeli ?  Bilgisi olan vamrı ? Devrenin bitmiş hali.

toyer

pulse trafosu full bridge sürülüyor şemaya göre. 12 volt besleme transistorlere veriliyor.  dolayısıyla tek sargı pulse trafosu(primer kısmı).

(entegre cıkısında ki transistor düzeneğinin nasıl çalıştığından emin olmamakla birlikte) 

kifvet

#19
Eğer pulse trafosu Full-Bridge ile sürülüyorsa tek başına kırk sarım kullanılabilir ortak uca gerek yok.pcbden tam ayıramadim ama muhtemel o şekil olmalı:-)

NOT: @toyer senin açıklamanı yeni gördüm kusura bakma:-)

toyer

birde sayın birgitay ben hala entegreyi nerden beslediğinizi çözemedim.  küçük bir trafo bişey gözükmüyor. 220 volt ac girişi nasıl entegreyi besleyecek seviyeye getirdiniz.

birgitay

#21
Toyer ustam hâlâ entegreyi nereden sürüyorsuna takıldık :D Güzel ustasın eyvalalh :D Şemaya bakarmısın bir zahmet . Şemayı değiştirmedim . Şemadaki regüle nasıl çalışıyorsa 7812 ile basit regüle şte. Ama sorunum şu eğer sizde yaparsanız şemayı Bc transistörler ısınıyor hafif. Isınması demek , 40 tur spir kısa devre gibi davranıyor trafo sanırım Orta uç olmadığından olabilir mi ?

birgitay

Pcb'den belli etttim.... Trafo'nun yerini

toyer

#23
Alıntı yapılan: birgitay - 15 Aralık 2015, 18:53:28Toyar ustam hâlâ entegreyi nereden sürüyorsuna takıldık :D Güzel ustasın eyvalalh :D Şemaya bakarmısın bir zahmet . Şemayı değiştirmedim . Şemadaki regüle nasıl çalışıyorsa 7812 ile basit regüle şte. Ama sorunum şu eğer sizde yaparsanız şemayı Bc transistörler ısınıyor hafif. Isınması demek , 40 tur spir kısa devre gibi davranıyor trafo sanırım Orta uç olmadığından olabilir mi ?
olamaz ısınmasına sepep. trafo kısa devre gibi davranmaz. (empedance 58 khz de oldukça yuksektir. )
ısınmasına sebep trafoda osilasyon olmasıdır.  kaçak akıdan dolayı.  osiloskopunuz varsa transistorlarin collectorlerine bakınız.
trafoyu birbirine iyi yapıştıramamıs olabilirsiniz. veya sarım sayısı fazla olmus olabilir.

trafonun yeri orda da takılı değil yaw pcbde. ben hala anlamadım besleme voltajını :))




birgitay

#24
İyide kayıplardan bahsetmiyoruz. Isınma olabilir diye başka bir ustaya danışmıştım oda Feedback çalışmadığı için şuanda gereksiz ısınma ondan yapıyor dedi. Çünkü Pulse Trafosunun çıkışı boşta olduğundan akım çekiyor olabilir. . Ama bende Osilaskop yok o dediklerini ölçemem . Şuan tam anlatayım belki ben yanlış yada eksik yapmışımdır sizlerinde yorumlarına göre birşeyler yapalım  :

Primer vede Seconderler 40 tur 0,35'lik telden ......

Transformatör'lerin arasında boşluk yok ........ Vede yapıştırmadım tamamen silikon sıktım hata olursa tekrar sökmek için...

birgitay

ATX power Supply'den başka bir tane Pulse trafosu söktüm yine çalışmadı. Bc transistörler bayağı ısındı . Sanırım spir sayıları biraz az sanırım yada benim çalışmaya uygun değil. Belkide benim sorun osilatörden kaynaklı . Çünkü çalışmaması için neden yok ?  Ana frekansta ölçüyorum işin garip yanı ?

kifvet

telefondan girdiğim için dosyayı şu an açamıyorum.pcbde gösterilen pulse trafosu ile aynı değerde bi trafo mu kullandınız acaba?!ve pulse trafosunun pencere ve merkez kesit alanını ölçme imkanınız var mi?!

birgitay

Puşse trafosu ile ilgi sorun yok sanırım. Başka bir yerde araştırma yaparken bu şemanın Pulse trafosu Seconder değerleri 20 + 20 dur sarılmış. Vede Güç transistöerlindeki zener diyorlar 8,2 volt. Onlarıda hallettim. Güç transistörleri ısınmaya başladı . Bc337'ler bu sefer hiç ısınmadı. Ama çıkışta 30 volt var. Sanırım sistem korumayamı giriyor nedir hiç birşey belli değil .

toyer

20 artı 20 tur yeterli olmaz sürmek için. 12 volt 6 voltta düşer 20 +20 sarımda.
buda transistorleri tam sürmez. tam sürülmediği içnde direçleri yüksektir(linear bölge) bu yüzdende ısınırlar.


toyer

tl494 ün cıkıslarını ölçme sansınız var mı? 
her iki pwm cıkısında pulse var mı?



birgitay

Devreyi çalıştırdım uzun uğraşmaların sonunda. Ancak Feedback ile mücadele ediyorum şuanda çalışmıyor

toyer


birgitay

Pulse trafosu ile ilgili sorun.....Yeni sardım düzeldi. Primer 40 Seconder 20 + 20 Zener'ler 8,2 volt. Normalinde 18 volttu 2 adet ama Seconder'ler 40 spir. Gate akımı bana kalırsa 12 voltu geçmemeli . Böyle iyi sanırım. Ama gereksiz ısı olurmu onu bilemem :D

toyer

#34
40 spire 20+20 spir yapıp . primeri 12 voltla sürdüğümüzde sekonder 6 volt falan verir ?  bu az değilmidir? . 6 volt güç mosfetlerini tam anlamıyla sürmez. 
en az 10 volt falan olması lazım tam anlamıyla sürülebilmesi için.  40 spire 40 +40 spir daha mantıklı. bence sorun spir sayısında değildi.

sekonderleri birbirine ters yönde sarmanız lazım sanırım doğrumudur?   


birgitay

Şu anda çalışıyor ama. Peki spir sayılarında değilde ozaman sorun nerede? Bir önceki sardığım trafoyumu sökeyim :D Bobin'lerin uçlarıda sağlam. Vede Feedback şuanda boşta iken sanırım ayar yapamıyorum kondansatörlerin şarjı yüzünden. Yük bağlayıp öyle deneyecem .

birgitay

#36
@toyer  ustam , Seconder'leri birbirine ters yönde sardım düzeldi.......

toyer

çalışır suan ama güç transistorleri gereğinden fazla ısınır.  çünkü gate leri 6 voltla falan sürülüyor. güç transistoru tam anlamıyla iletime geçmez. 

sorun spirlerin birbirine ters yönde sarılmamıs olması olabilir. (sekonderlerin ).


toyer

çalışır halinin resimleri, devrenin en son haliyle shematic ve pcb çizimini, trafoların sarım sayılarını vesaire paylaşırsanız herkese faydalı olacaktır. 
kolay gelsin,

birgitay

Tam anlamıyla bitsin . Şuanda soğutucularını takıyorum. Gerekli testleri yapalım bakalım ne olacak.... ?  Zira devremizde şuanda sorunlar bitti gibi . Tam yükte amplifkatörde deneyince belli olacak ....

birgitay


toyer

#41
feedback çalışmıyor deyince feedback kısmına baktım devrenin. devre zaten feedback almıyor. zener diyotlu kısım sadece yüksek voltaj koruması için gibi gözüküyor. (yanlış yorumlamadıysam )


Bu arada sonunda tl494 ü nereden beslediğinizi gördüm. Harici bir trafoyla :) ...

toyer

feedback olarak çalışabilmesi için zener diyodu kaldırıp 2 dirençle voltaj divider koymanız lazım. veya zeneri çıkış voltajından az olacak şekilde kullanmanız lazım. 

suan maksimum cıkıs voltajı veriyor olması lazım devrenin. (trafo sarım sayısı oranı ne ise onu veriyordur ) 

1 nolu bacakta(tl494 ün ) kaç volt ölçermisiniz ?

birgitay

Devrede yükte iken 150 volt var ..... Bu Zener diyot orjinal değer değil .100 VOLT VAR.

toyer

1 nolu bacakta 100 volt mu var?  yoksa takılı olan zener diyot mu 100 volt? 



150  volt + - arasımı yoksa + ground arası mı?


birgitay

Zener'in iki ucxunda 82 volt var. Çıkış voltajım + - 150 volt. Trimpot ne işe yarıyor orada Feedback gerilim ayarı yapmıyorsa?

toyer

#46
zener kaç wattlık ve kaç voltluk?  zenerden sonra ki dirençler kaçar ohmluk?   (pot kaç ohmluk ve diğer direnç şemada ki r5 direnci kaç ohmluk?

entegrenin bir nolu bacagında 2.5 voltluk gerilim oluşturulması lazım . bu değer dediğiniz gibi 82 volt falansa entegre zarar görmüş demektir.

((iSTENİLEN ÇIKIŞ VOLTAJI - V ZENER )/(R POT + R5))*R5 =( (ENTEGRENİN VreF VOLTAJI)/(R6+R7))*R7=2.5V   OLMALI. vREF 5 VOLT ÇÜNKÜ.


İstenilen çıkış voltajı V Zenerden düşük olursa eşitlik sağlanamaz. Çünkü zener iletime geçmez.
anlamadıgım 1 nolu bacakta 82 volt var iken entegre nasıl hala çıkış veriyor.  entegrenin çıkışı kesmesi lazım.  entegre zarar görmüş olmalı.

Yanlış mı düşünüyorum ?

Adnancoskun

#47
Feedback den anladığımız nedir?
Geri bildirim, geri besleme;
peki bu ne yapar?
1- Eğer over current protect yani aşırı akım koruma ise, bu size gerilim ayarı yapmaz, sadece istenilen akımın üzerine çıktığınızda osilatör devresini susturarak güç transistörlerinin zarar görmesini önler, yani bu bir gerilim ayarı değildir,
2- Eğer bu devre bir over voltage protect ise, çıkışında ayarladığınız gerilim değeri aşılınca yine osilatör devresini susturarak yine güç transistörlerinin zarar görmesini önler,
3-eğer siz feedback olayını çıkış gerilimini sabitlemek için kullanacaksanız, işte o zaman işin şekli biraz değişiktir,
o zaman devreye PWM (Puls Width Modulation) girer ve işte bu devrenin çıkış gerilimini sabitleyebilmek içindir.
Kaldı ki, bu bile belli değerler arasında tolere edicidir.

Peki feedback hepsi için birlikte kullanılabilir mi?
evet kullanılabilir ama hepsi için ayrı ayrı devreye ihtiyacınz olur...

Devrenizdeki feedback ne için kullanılmıştır, yeniden değerlendirmenizi öneririm...
Ellerinize sağlık, devre biraz geniş yüzeye yayılmış olmakla beraber ( Yapıcı eleştiri olarak algılayın lütfen :) ) güzel olmuş, ELLERİNİZE SAĞLIK....
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

birgitay

Devremdeki Over Current Ayarını sağlayacak bir durum söz konusu ise , bunu hangi mantığa göre o  trimpotu ayarlıyacağız  ?  Devremde şuanda 150 volt sabit akım var voltaj yükte iken 2x75 volt. Normalde Seconder sargıları 180 volt üzerine göre ayarlı. Boşta iken çıkış bir ara  200 voltun üstüne çıktığını gördüm. Olay bundan ibaret. Şimdi 180 volt değilde 150 volt çıkış gerilimi alıyorum ..... 150/1,42 : 105volt.....
105/2 : 52,5 volt Seconderlerin her biri.
15 Spir sardığıma göre tek seconderi 52,5/15:3,5 volt Spir başına düşen voltaj.......
4 volt alırım sanıyordum Spir başına düşen voltajda.

Adnancoskun

Alıntı yapılan: birgitay - 18 Aralık 2015, 22:40:31Devremdeki Over Current Ayarını sağlayacak bir durum söz konusu ise , bunu hangi mantığa göre o  trimpotu ayarlıyacağız  ?  Devremde şuanda 150 volt sabit akım var voltaj yükte iken 2x75 volt. Normalde Seconder sargıları 180 volt üzerine göre ayarlı. Boşta iken çıkış bir ara  200 voltun üstüne çıktığını gördüm. Olay bundan ibaret. Şimdi 180 volt değilde 150 volt çıkış gerilimi alıyorum ..... 150/1,42 : 105volt.....
105/2 : 52,5 volt Seconderlerin her biri.
15 Spir sardığıma göre tek seconderi 52,5/15:3,5 volt Spir başına düşen voltaj.......
4 volt alırım sanıyordum Spir başına düşen voltajda.
Semanin tamamını gprebilirsem yorum yapabilirim
Gerçi telefondan baglandım, proteus ares acamiyorum
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın