Smps Digipro 1000 çalışması hakkında görüşleriniz

Başlatan birgitay, 26 Kasım 2015, 21:17:03

birgitay

Değerli arkadaşlar , sizlere şema üzerinde birkaç soru sormak istiyorum. Ama öncelikle Digipro hakkında bilgi vermek istiyorum ......
Digipro İtalya'da bir firma olup , belli markalara , Amplifikatör , modül tasarlayan bir firma . Bizde seslendirme ile uğraştığımız için , bazı cihazlarımızda bu amplifikatörlerin smps katı arıza yaptı. Bende nette araştırma yaptım biraz servis manueline ulaştım. Biraz mantık yürüterek konuşayım dedim :

1.Bölüm'de işeraretli olan kısımda , Tampon kondasatörleri Ir1150s ile çalıştırmışlar. Burada Tam regüle yapmak mı amaç nedir onu anlayamadım ? Eğer öyle ise , power amplifkatörlerde ben bu 1. bölümden 2 adet yapar , hem kondansatör kalabalığından kurtulurum hemde çok iyi regüle yapmış olurum. Bunda fikirleriniz nedir ? İkinci bölüm ise , işaretli olan yerde , Ir2153'te power transistlerden source ucundan kontrol ucu alınmamış , aksine mantık olarak trafodan alınmış vede 555 ile ır2153'ün 3 nolu pine bağlanmış. Bu uç ile ır2153'ü kontrol ediyor sanırım dalgalanma olmasın diye galiba.......

3. Bölüm ise benim yapacağım smps devresinde transistör kalabalığı yerine 2. bölümde oluşan 555'li devreyi kurup , transistörlerin source ucundan kontrol ucu alsam aynı işlevi sanırım yapar diye düşündüm. Ama şöyle bir sorun var , 2. Bölümde  Bcr135 nolu parça yok piyasada. He smd olacağından bu parça şart yoksa bu malmzemeyi yapmak kolay. Umarım sorularım net anlaşılmıştr. Fikirleriniz benim için önemli dostlarım .

toyer

tampon kapasitor nedir ?

1. bölüm Power factor correction bölümü. 
2. bölüm sanırım akım koruma devresi.

newzat

1.Bölüm'de işeraretli olan kısımda , Tampon kondasatörleri Ir1150s ile çalıştırmışlar. Burada Tam regüle yapmak mı amaç nedir onu anlayamadım ?
O bölüm toyer arkadaşın dediği gibi,güç faktörü düzeltme bölümü..Şehir şebeke trafolarına binen yükü düzeltmek için yapılan bir devre..Yeni nesil led aydınlatma güç katlarında,bilgisayar güç kaynaklarında,kullanılıyor pek çok ülkede mecbur tutuluyor..Türkiyedede böyle bir mecburiyet geldi gibi hatırlıyorum..İkinci kısım ise aşırı akım koruma devresi,senin şemandan daha kararlı çalışır gibi görünüyor..Şu anda bendede bir tane arızalı bu devreden var,amplifikatör kısmı harap olmuş pcb bile yanmış,onu tamir etmekle uğraşıyorum..

[/quote]

birgitay

Alıntı yapılan: toyer - 27 Kasım 2015, 02:07:15tampon kapasitor nedir ?

1. bölüm Power factor correction bölümü. 
2. bölüm sanırım akım koruma devresi.

1. Bölüm Tampon Kondansatör demek , Köprü Diyot'tan sonraki Doğrultulan Kondansatörler ..... Bunuda Köprü Diyot'a bağlamamışlar , Smps ile doğrultmuşlar. Buradaki amaç , Dc'yi daha iyi regüle etmek için mi? Şemaya incelersen bakarsın .

birgitay

Alıntı yapılan: newzat - 27 Kasım 2015, 03:45:041.Bölüm'de işeraretli olan kısımda , Tampon kondasatörleri Ir1150s ile çalıştırmışlar. Burada Tam regüle yapmak mı amaç nedir onu anlayamadım ?
O bölüm toyer arkadaşın dediği gibi,güç faktörü düzeltme bölümü..Şehir şebeke trafolarına binen yükü düzeltmek için yapılan bir devre..Yeni nesil led aydınlatma güç katlarında,bilgisayar güç kaynaklarında,kullanılıyor pek çok ülkede mecbur tutuluyor..Türkiyedede böyle bir mecburiyet geldi gibi hatırlıyorum..İkinci kısım ise aşırı akım koruma devresi,senin şemandan daha kararlı çalışır gibi görünüyor..Şu anda bendede bir tane arızalı bu devreden var,amplifikatör kısmı harap olmuş pcb bile yanmış,onu tamir etmekle uğraşıyorum..


Trafo'lara binen yük için  , Soft start gerekiyor . O sebeple sigorta atıyor. Sac eksenli trafoya binen yükten kaçınılmıyorsa  , aynı akımı smps'de çekecektir diye düşünüyorum...... Ama bana göre Fullbridge vede başka halfbridge smpslelerde  daha yüksek güçlerde böyle bir uygulama görmedim  . Yada girişinde mutlaka soft start var. 3. bölüm ise Bcr transistörü yüzünden bendede arızalı kart var duruyor öyle . Smd kılıf olduğundan illa bu malzeme gerekiyor sanırım yok piyasada.

newzat

Buradaki bahsettiğim trafo,şehir şebeke trafosu..Eskiden fabrikalarda pasif güç kompanzasyon kutuları vardı belki görmüşsündür,içi kondansatör doluydu...Aktif pfc devresi şebekedeki kayıp kaçak olayı için uygulanıyor,evlerdeki yüz binlerce bilgisayar ve diğer cihazların toplamı bu konuda büyük sıkıntı yaratıyor..Bcr135 dijital transistör olarak geçiyor biliyorsundur bias dirençleri kılıfın içinde hazır olarak geliyor,datasheetine baktım 10k ve 47k direnç ile standart bir npn smd transistöre uygulayabilirsin..

birgitay

O bahsettiğin Kompanzasyon işini biliyorum. Hatta konu ile alakasız bile ama şöyle uygulama yapılıyordu. Elektrik tasarruf cihazları çıkmıştı. Hattta formüle döküldüğünde Cos/fi .... Gibi tam hatırlamayabilirim , öyle formüle ediyordu. Amaç Enerji bir anda çıktığında akım gecikmesi oluyor. Buda Ac kondansatör ile düzeltilip sayaçlara enerji akım dengesini düzelttiğinden yansımadığına inanılıyordu. Ama burada bana göre hemde filtre kondansatörleri akım gecikmesini engelliyor dedğiniz gibi hemde Filtre kondansatörleri daha regüleli oluyor olması. Zira 1. Bölümde Smps'den 1000watt gücü karşılayacak akım çekildiğine göre iyi hesap edilmiş olmalı. Benim için ikinci neden akım koruma özelliğini koysam mı bilmiyorum ama Ir2153 tam regüle değil ..... Vede Smps trafo sargılarına özen göstermek istiyorum. Çünkü akımın hangi yöne aktığını iyi bilip sargıları ona göre sarmak gerekiyor. Tecrübelerim bundan ibaret...

birgitay

Q5 Transistörü yerinde yok. Burada o malzeme yerine , başka birşey uyduramam onu demek istemiştim ...... Malzeme belli .

birgitay

Dün bahsettiğim iki bölümü birleştirdim. Beklediğim sonuca değer umarım.

birgitay

Çalışmaların çizimleri bitti. Fakat büyük oldu. İlk önce şunu belirteyim , Smps'lerde  primer vede Seconder sargıları  , emaye tellerden örneğin 0,0,15'lik telden 15'e yakın adeti birleştirip öyle sarmışlar. Sanırım daha çok verim almak için. Ayrıca benim çizdiğim smps 2 ayrı sürücü devreden oluşuyor. Yani 2 versiyon. Birinci versiyon Akım koruma kısımı transistörlü , 2. kısım Digipro'nun 555'li akım koruma kısımlı olan yeri. Buna nazaran , hangisini yapayım diye sizlere sormaktan edemedim. Bu  devre mutlaka düzgün çalışacak eminim ama , ikiye bölüp iki kartmı yapsam diyorum nasıl olur?  Devre'nin büyüklüğüne gelince , Sürücü entegresi vede koruma entegresi gerilim bölücü dirençlerle yapılmadı. Direk normal 4 watt trafo ile çalıştırıldı. Regüle'li olduğundan entegre izalasyon sayesinde korunacak vede yüklerde daha stabil çalışacak diye umuyorum.

gevv

@birgitay  çok karışık anlatıyorsun    ayrıca işide zorlaştırmışsın

Arkadaşlar gerekli bilgileri vermiş toparlarsak;

öncelikle   ir2153 standart devresini kur  akım koruma olmadan  devreni çalıştır test et verim nasıl vb... sonrasında  koruma devresini ekler  test edersin

bu tip işlerde garantisi yoksa pcb çizip uğraşıp sonuç alamamak  çok yoruyor  heves kırıyor

ben büyük standart kısımları  kaba düzen birbirine lehimliyorum veya delikli plakete kuruyorum genelde sadece kontrol kısmı için pcb çiziyorum

birde çizdiğin pcb de sof start veya ntc  öremedim giriş kondansatörlerinin kapasitesi yüksek  sorun olur


1 bölüm : Aktif  PCF devresi smps primer, giriş voltajını sabit tutuyor 390v...420v  tasarıma göre değişir  düşünsene giriş voltajın sabit olunca yükte çökmeyince sistem ne kadar stabil çalışır :)  giriş voltajı yük üzerinde çöktükce sistem daha fazla güç harcar buna görede tasarım yapmak gerekir vb.. aktif PFC kullanmadan olur ama çok büyük kapasiteli kondansatörler kullanmak gerekli    mosfetler daha güçlü olmalı vb.. https://320volt.com/tek-fazli-dogrultucu-devrelerde-pfc-teknikleri/ 

2 bölüm  şönt dirençleri dediğin gibi genelde fetin source bacğına bağlanır ama firmanın tasarımınde trafoya bağlanmış  büyük ihtimal akım orada daha yoğundur.

 555 olsun transistör olsun 3 numaralı pine bağlantı aşırı akım çekildiğinde çalışmayı durdurmak için  ir2153 osilatörün çalışması engelleniyor smps çıkışı kesiyor

3 bölüm  Bcr135  datasheet dosyasına göre beyz dirençleri içinde paket halinde biraz değişik bir transistör yerine 2n5551 kullanıp base ucuna seri 10k ve beyz emiter arasına 47k bağlayıp kullanabilirsin  Bcr135 kullanmadığın için çok büyük fark olacağını sanmam


şimdiden kolay gelsin umarım devren sorunsuz çalışır




birgitay

@gevv  Usta açıklama için ilk önce teşekkür ederim ..

Zira Karmaşık anlatmıyorum , yazdıklarımı tekrar kontrol ediyorum ki her okuyan anlayabilsin diye. Her neyse buna takılı kalmayalım .

Ir2153 ile bir kaç devre yaptım . Zira hepsini çalıştırdım . Ancak bu çalışmaların sonucunda Akım koruma özelliği vede Transformatör sargılarının yön uçlarına kadar hepsi bir teknik bilgidir. Öyle rasgele vede test edilmeden yayınlanan şemaları yapmıyorum. Sırf emek vede bilgi boşa gitmesin diye. O yüzden bu paylaştığım devreler vede çizimini yaptığım kartlar çok pahalı cihazların iç devreleri . Vede bunlar hakkıyla çalışan stabil devreler.  Mosfet yerine ( Igbt) kullandığımıda sayarsak :)

Ir2153'ün akım koruma devresini önemli olan yapmak zaten. Yoksa İr2153'ün ana temasında 1 tane direnç ile kondansatör değiştiriyorsun birde trafo uğraştırır gerisi teferruat herkesin yapabileceği birşey.  Bu gibi basitlik varken entegrede bana görede orjinal aletlerin ufak smd malzemelerinin bulunamaması vede tedariksizliğinden onca devre yatıyor yada çöp oluyor. Kendim sağlam birşey çıkarayım diye uğraşıyorum amacım bu .

  Ir2153'e besleme gerilimini (12volt ) trafodan sargı sarıp ve sonra doğrultarak almadım .  Direk filtre kondansatörlerinden 33k 2w direnç ile vede npn bir transistör ile regüle edip öyle çalıştırmayı düşünüyorum . Girişte Ntc yok evet. Çünkü onu dışarıdanda halledebilirim diye düşündüm. Yada Emi Filtre'nin girişine ( Ac'ye dediğin gibi Ntc  bağlarım ) Röle ile geciktirme yaparım olur biter......

Dün 4x0.50  Primer sargısı - 4x0,60 Seconder sargısı  uygulayarak Trafo'yuda sardım . Tabiki Perimer vede Seconder'i ikiyede böldüm  ..... Plaket'i basıp denemek kaldı sadece .

Ayrıca Bcr135'in içini biliyorum. Onu orjinal devrede ( Digipro) da kullanmam gerektiği için orinali şart.

birgitay

Bu devrede Akım geciktirme devresi mevcut. Bunuda yeni çizdim. Sanırım bunu yapacağım .


birgitay

Pfc kısımını Ir1150 ile yapmayı düşündüm ama ,  Smd ile uğraşmak istemedim.

Mkp kondansatör bile bulmak zor memlekette :D Trafo'ya giden 1uf 400v kondansatörleri Mkp olmasın başka tip birşey olsun Devre fena aptallaşıyor . O yüzden Metal Film direnç vede Mkp kondansatörlerle yapacam . Daha stabil çalışsın diye.

 Sizede kolay gelsin .

Kemal88

Alıntı yapılan: birgitay - 30 Kasım 2015, 11:55:25Pfc kısımını Ir1150 ile yapmayı düşündüm ama ,  Smd ile uğraşmak istemedim.

Mkp kondansatör bile bulmak zor memlekette :D Trafo'ya giden 1uf 400v kondansatörleri Mkp olmasın başka tip birşey olsun Devre fena aptallaşıyor . O yüzden Metal Film direnç vede Mkp kondansatörlerle yapacam . Daha stabil çalışsın diye.

 Sizede kolay gelsin .

Bende yarım bıraktığım proje için almış olduğum bazı kapasitörlerin MKP olduğunu hatırlıyorum. Direnç.net den almıştım. İhtiyacın varsa MKP ye ara sor direnç.net i yada diğer satıcıları. Mutlaka olması lazım.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

birgitay

Sağol ben Karaköy'de depoya girip tek tek seçebilme imkanım var eksik olma. Yanlız elimde Nüve'lerden büyükler var . Çizimi ona göre yaptım . Bu Nüve vede karkaslardan bulabilirsem iyi olacak.........


Kemal88

Anladim e zaten ordaysan o zaman orda artek elektronik var nuve ve karkas cesitleri vs satiyo. Istedigin nuve ve karkas orda bulabilirsin buyuk ihtimal. Biz tabi mugla da oldugumuzdan sizin kadar sansli degiliz tedarik konusunda.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

birgitay

Evet  o yüzden biraz şanslıyız..... İlerleyen zamanlarda birşeyler lazım olursa bende alırım sizlere gönderirim..... Bugün epey eksikler vardı aldım onları. Zira iki tip Nüve vardı ...... Birisi 0-400khz aralığı birde 35khz-400khz aralığı gibi birşey söyledi oradaki satıcı. Zira teknik olarak bilmediğinden birisi Filtre için  , diğeride Trafo olarak kullanılıyor dedi...... IRFB4229 mosfet aldım , pahalıydı. Onunla D-class  900 watt amplifkatör yapmam gerekti....

toyer

nüveleri internetten alabilirsiniz. aldıgınız nüvenin datasheetide olur, değerleride olur, herşeyi belli olur.

Bizim satıcılarımız işin karına bakar başka bişeye bakmaz. hizmet yok, bilgi yok, hiçbişey yok. Ne malzemesi nedir bilirler nede ilgilenirler. 1 2 tane alacaksanız hele cevap vermekten bile erinirler. 

birgitay

@toyer  maalesef dediğin doğruda mesela bugün gittim sürekli alışveriş yaptığım yerde öyle kalabalıkki adamlar stres içinde bende , acele ettirmemeye çalışıyorum.  Aslında o malzeme satıcılığı işi tam bayan işi. Bu işi onlar daha kolay yapar gibime geliyor. 

toyer

kalabalık olması vesaire bunlar özür olamaz, olmamalı. Adam malzeme satıyor ne sattıgını bilmiyor bilmekte istemiyor. Hiç umrundada olmuyor.

Yurt dışından sample malzeme istiyorum. Adamlar kargo parası dahil herşeyi ödüyor ve gönderiyor. Bunlar cevap bile vermiyor. fark burada yatıyor.

birgitay

Bir sorum olacak  , belki bilen vardır ;


Smps'lerle aşırı akım korumadan ziyade ilk çalıştırmada yada testlerde  , olası Mosfet'leri korumak yada entegreyi korumak için 220'ye seri lamba bağlmanın dışında nasıl bir uygalama yapılabilir ? Çünkü bazı devrelerde 220'ye takınca devreyi flaşör gibi davranıyor. Sebebi ise rafo'dan osilastör  entegresinin kendisini çalıştırması için yeterli enerji alamamış olmasından kaynaklanıyor vede bundan dolayı işe yaramıyor Seri Lamba bağlamak . Sizler böyle bir denemede ne yapıyorsunuz ?

Kemal88

#24
Bahsettigin inrush akimi ve soft start. Soft start kimi zaman pwm entegresinde kimi zaman da harici yapilmasi gerekiyor. Inrush ise daha basit bi kac direnc, role, zener ve iki tane seri 5W direnc ile ustesinden gelinebiliyor. Soft start i harici olarak hic denemedim ama kitaplarda devresini gormustum. Inrush devresi ise basit.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

birgitay

Soft Start devremde var . Bahsettiğin başka birşey. Soft start olmadan  , kondasantör şarjını deşarjını akımı engelleyemediğimizden anında sigorta atabilir. O farklı birşey. Soft start ise akımı değil gerilimi kontrol eder. Bundan ziyade bana düşük 220volt   daha düşük amperli sanırım girişe testler işin trafo kullanmak lazım lazım..... Çünkü soft start bile ani akımı engelleyemiyor.

Kemal88

Alıntı yapılan: birgitay - 05 Aralık 2015, 13:11:21Soft Start devremde var . Bahsettiğin başka birşey. Soft start olmadan  , kondasantör şarjını deşarjını akımı engelleyemediğimizden anında sigorta atabilir. O farklı birşey. Soft start ise akımı değil gerilimi kontrol eder. Bundan ziyade bana düşük 220volt   daha düşük amperli sanırım girişe testler işin trafo kullanmak lazım lazım..... Çünkü soft start bile ani akımı engelleyemiyor.

Dostum sen mosfetleri korumak icin dedigin icin ben soft start onerdim. Inrush ise kapasitorlerden ve trafo gibi manyetik komponentlerden dolayi cekilen yuksek akimdir. Soft start sisteme ilk basta binen yuku azaltir ama sen hala ilk ani cekilen akimi diyosan senin cozumun bahsettigim inrush devresidir.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

birgitay

Devreyi kurdum , fakat sorun var çalışmıyor . Zira voltajlar düşük.....

Bu devreye göre konuşursak ;

Mje340 regüle için kullanılmış. Bu devredeki uygulamada ,  Base ucuna 220k ile +310 volttan voltaj geliyor sanırım vede 12volt zener yanıyor...... Entegre'ye mosfetleri korumak için dışardan 12 volt veriyorum 89khz osilatör çalışıyor. Zira Akım koruma kısımnı ayırmak gerekiyor. Böyle test yapınca. Çünkü Source uçlardan akım geçmeyince , 3 nolu Pine gelen Bc817 fena ısınıyor vede entegreyi yakabiliyor.....

Trafo sargılarına gelince Primer : 2x11 4x0,5lik telden
Seconder  90 volt için 2x7 tur   4x0,60'lık telden  63 volt (Ac) .......... 2x12 volt için 2x2 tur sardım .... Yada yanlış anlamış olabilirim Spir başına 7 volt olarak hesaplama yaptım devreye bakınca...... Ama sanırım 4 volt spir başına.......


birgitay

Ir2153'lerde piyasada sanırım çok patates malzeme var. Almayacam daha ...... Bir çalışıyor bir çalışmıyor. Girişe regüle koydum anında ısınıyor vede yanıyor...... Sizdede böyle sorun oldumu ?  Yada başka bir çalışma yapmak lazım ........

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın