smps trafosu hakkında bir sorum var

Başlatan blade44, 31 Ekim 2015, 16:11:26

blade44

 arkadaşlar smps trafolar ile normal trafolar arasındaki fark nedir smps trafoları neden elektronik devreyle sürmek gererkir primerinden elektrik verince sekonderinden direk neden voltaj çıkmaz sarımları farklımıdır bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim

serkan_48

Alıntı yapılan: blade44 - 31 Ekim 2015, 16:11:26arkadaşlar smps trafolar ile normal trafolar arasındaki fark nedir smps trafoları neden elektronik devreyle sürmek gererkir primerinden elektrik verince sekonderinden direk neden voltaj çıkmaz sarımları farklımıdır bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim

Yapıları ve sarımları arasında çok fark vardır. En belirgin özellikleri ise çalışma frekans farklarıdır. Normal saclı trafolar 50 hz frekansta çalışırlar. smps trafoları ise yüksek frekansta çalışırlar. ikisi birbiri yerine takılamazlar çalışmazlar.


blade44

Alıntı yapılan: serkan_48 - 31 Ekim 2015, 16:14:08Yapıları ve sarımları arasında çok fark vardır. En belirgin özellikleri ise çalışma frekans farklarıdır. Normal saclı trafolar 50 hz frekansta çalışırlar. smps trafoları ise yüksek frekansta çalışırlar. ikisi birbiri yerine takılamazlar çalışmazlar.

bu konuyu biraz açıklayabilirimisiniz normal trafoları biliyorum ama smps trafosu yapısı nasıldır

serkan_48

Şebeke voltajı ve frekansını biliyorsunuzdur sanıyorum. 220 volt 50 hz.

smps de ise trafolar çok daha yuksek frekanslarda çalışırlar. Trafo nüve karkas ve sarımdan oluşur. Bu trafolarda kullanılan nüvenin özelliği yüksek frekanslardaki manyetik akıyı depolayıp boşaltabilmeleridir. Yani yüksek frekanslı manyetik alanlarda tepki verir. Demir tozu ve özel bir yapıştırıcısı ile şekillendirilir.

Smps trafoları bu yüksek frekansla sürülerek enerji pirimer sarımda manyetik alana ordan nüveye oradanda tekrar sekonder sarımdan voltaja dönüştürülür.

Kabaca bu şekilde çalışırlar.

seron

@blade44 merhaba,
elektronikte ne seviyedesiniz?

hiçbirşey bilmeyen biri olduğunuzu bilseydim, şöyle anlatırdım:

transformatörler yapı olarak daha ilkel ve basitttir. tamamiyle manyetizma ile alakalı kurallar çerçevesinde çalışırlar.

SMPS'ler ise elektronik adaptörlerdir. yapılarında bobin varsa da bu bobin, transformatörlerdeki mantıkla çalışmıyor. benziyorsa da tam olarak öyle değil ve daha derin, detaylı çalışma prensipleri, kanunları, formülleri vardır. bu nedenle SMPS'ler daha gelişmiş ve komplike çalışan adaptörlerdir. transformatörlerden farklı olarak SMPS'ler DC ile çalışır, bu DC gerilim, SPMS deki devreler yardımıyla belli bir frekanstaki darbeli akıma dönüştürülerek minik bir trafoya sürülür ve trafoya uygulanan yüksek frekanslı darbeli akım yine çıkıştaki devrelerce işlenerek, çıkışa, sağlıklı, stabil bir güç olarak verilir. 

SMPS lerin hem girişinde hem de çıkışında "doğrultucu" devreler kullanıldığından, çıkışa uyguladığınız güç, girişe ulaşamaz. sadece girişe uygulanan güç(AC) çıkışa ulaşabilir(girer girmez DCye dönüştürülüp işlenerek).

daha fazla bilgi için kaynakları araşrıtırınız...

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın