Yüksek Voltaj Probelemi.

Başlatan kanber_kav, 16 Ekim 2015, 17:01:10

kanber_kav

Arkadaşlar cnc benzeri bir makina yapmaktayım Sorunum şu. Cnc makinada el plazması kullanıyorum sistemi arduino ile sürüyorum. Sorun ise el plazmasının profili keserken anlık oluşturdugu yüksek voltaj dan dolayı  arduino kartın çipi bozuyor. (volt metre ile ölçtüğümse kesim olayında 1000 volt ve üzeri bir voltaj ortaya çıkması). Bu voltaj step motorlar üzerinden arduinoya gittigini düşünüyorum. Nasıl bir önlem alabilirim. teşekkürler. (diyot vs.. gibi veya devre)

mustafayilmaz

Alıntı yapılan: kanber_kav - 16 Ekim 2015, 17:01:10Arkadaşlar cnc benzeri bir makina yapmaktayım Sorunum şu. Cnc makinada el plazması kullanıyorum sistemi arduino ile sürüyorum. Sorun ise el plazmasının profili keserken anlık oluşturdugu yüksek voltaj dan dolayı  arduino kartın çipi bozuyor. (volt metre ile ölçtüğümse kesim olayında 1000 volt ve üzeri bir voltaj ortaya çıkması). Bu voltaj step motorlar üzerinden arduinoya gittigini düşünüyorum. Nasıl bir önlem alabilirim. teşekkürler. (diyot vs.. gibi veya devre)

güç devresi ile kontrol devresi, birbirinden izoleli olması gerek.

kanber_kav

#2
Verdiğiniz Bilgi için teşekkürler ama bu işi nasıl yapacam tam bilemiyorum. Altta bi şema çizdim bi fikir verbilirmisiniz olmazsa en kısa zamanda yaptıgım makine ile ilgili birde fotograf verebilirim internet üstündede makina https://www.youtube.com/watch?v=f2A1A2ltJJM
https://www.youtube.com/watch?v=P2umzueYtMM
https://www.youtube.com/watch?v=XTLSB5AZtgI

buna benziyor.

Şema;
http://hizliresim.com/n2mPG0

serkan_48

Selamlar....

Sahsi fikrim bu olusan voltajin nasil olustugunu tam anlayamadim ama bu plazma kesim aninda statik olarak olusuyor ise kesim araci ile kesilen malzemeyi topraklama yada sifirlamalisiniz dusuncesindeyim.

kanber_kav

#4
Voltaj oluşması El plazmadan dolayı. Plazma elektrik arkı ile malzemeyi kesiyor.

https://320volt.com/wp-content/uploads/2015/09/image022.jpg

Şekle göre pozitif uç malzemeye veriliyor. Plazma ilk ateşleme yaparken malzemede büyük bir voltaj oluşturuyor. kesime başlayınca(ark devamlı atmaya başlayınca) bu voltaj 0 oluyor. ama ilk atışta oluşan voltaj stepmotor driver ordanda arduinoya geliyor arduinonun çipini etkiledigi gi pc bib usb portunuda etkileyip korumaya geçiriyor.
https://320volt.com/sekillendirme-yontemleri-fabrikasyon/
Alıntı:
 Plazma İle Kesme Sistemi (Kaynak: Hypertherm & Promotec)

Plazma ile kesme sistemi genel olarak otomasyona yönelik bir plazma ile kesme sistemi şu alt sistemlerden oluşur(bkz. Şekil 3); güç kaynağı bir doğru akim kaynağıdır. Yüksek gerilimde, sabit doğru akim sağlar. Görevi iyonizasyon sonrası plazmanın devamlılığını sağlamak için gerekli enerjiyi sağlamaktır. Yüksek frekans (hf) ateşleme devresi, 2mhz de 5000 ile 10000 volt arası alternatif akim yaratan bir devredir [6]. Taşıyıcı gazin iyonlaşması (plazma oluşumu) için gerekli olan pilot arkı ateşler. Gaz konsolu, taşıyıcı (plazma) ve koruyucu gazin akış hızlarını, karışım oranlarını ayarlamak ve plazma gazlarını seçmek için kullanılır. Günümüz sistemleri elektronik kontrollüdür. Torc, içinde plazma gazi ve koruma gazinin aktığı, nozul, elektrot, lüle, nozul diş kapağı, koruyucu kafa ve kapağını bir arada tutan parçadır (bkz. Şekil 1, 4). Plazmayı oluşturmak ve odaklamak için tasarlanmışt

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: kanber_kav - 18 Ekim 2015, 14:12:24Voltaj oluşması El plazmadan dolayı. Plazma elektrik arkı ile malzemeyi kesiyor.

Şekle göre pozitif uç malzemeye veriliyor. Plazma ilk ateşleme yaparken malzemede büyük bir voltaj oluşturuyor. kesime başlayınca(ark devamlı atmaya başlayınca) bu voltaj 0 oluyor. ama ilk atışta oluşan voltaj stepmotor driver ordanda arduinoya geliyor arduinonun çipini etkiledigi gi pc bib usb portunuda etkileyip korumaya geçiriyor.

Bu gibi sorunların temeli GROUNDING tekniğinde gizlidir.
Tüm elektronik devrelerde ihmal edilen ama olumsuzlukların büyük çoğunluğuna sebebiyet veren GROUNDING tekniği sadece topraklama anlamında değildir.
Bir devrenin diğer devre ile olan toprak, (System zero point) ilişkisi temel olarak işlenir ve her uygulamaya göre bazı farklılıklar gösterir. Digital devreler, analog devreler, Özel sensör ve ölçüm devreleri gibi uygulamalar belli prosedürler ile yapılmalıdır.
System zero point tam tespit edilemeyip olası kaçaklara ya da enterferanslara açıksa her türlü girişim bu noktadan olup tüm devreleri etkileyecektir.
Sorunun tam anlamıyla çözümü ise şunu yap şöyle yap demekle yapılamaz. Ancak devrenin tam uygulama şema ve tasarım prosedürü görüldükten sonra görülen yanlışlıklar bildirilebilir.
http://forum.diyaudiotr.com/hiend-amplifikatorler/kasaya-konan-devrenin-ekstra-sesler-almasi-t2174-20.html
Konu içerisinde bazı grounding teknikleri konusunda önerilerde bulunulmuş ve sorunu olan arkadaşa yardımcı olunabilmişimdir.

t.t

arduino çıkış girişlerini optokuplör veya solid state relay dediğimiz röleler ile izole edebilirsin ayrıca bence arduino endüstride kullanılabilecek bir cihaz değil. step motorlar ne amaçla kullanılıyor ne ile sürülüyor harici sürücü kartı varmıdır? iyi çalışmalar

Flatron

#7
@kanber_kav
Uğraştığınız konunun oldukça tehlikeli olduğunu hatırlatayım.
@t.t  nin açıklamalarına ilave olarak linkte yazılanları okuyunuz
http://www.cnccookbook.com/CCCNCNoise.html




kanber_kav

#8
Alıntı yapılan: t.t - 18 Ekim 2015, 19:35:54arduino çıkış girişlerini optokuplör veya solid state relay dediğimiz röleler ile izole edebilirsin ayrıca bence arduino endüstride kullanılabilecek bir cihaz değil. step motorlar ne amaçla kullanılıyor ne ile sürülüyor harici sürücü kartı varmıdır? iyi çalışmalar

Harci stepmtor sürücüsü var. 24 volt ile sürüyorum. Arduinodan sadece step ve dır komutları geliyor. arduinoyu seçmemin nedeni içindeki fw de kendime göre değişiklikler yapmamdan dolayı çünkü pc de yazdıgım software ile arduinoyu kontrol edebiliyorum. Harici mach3 kartımda var ama onu kullanmak istemiyorum. arduino daha basit ve kolay.

Mevzu aslında elektronik parça üzerinde farklı voltajlarda gerilim çalıştırma işi değil. sadece El plazmasından oluşan yüksek gerilimi(amper düşük. ama 10000 volt civarı olabilir) bu voltajı step motorlardan kablolarından  gelerek elektronik parçalara zara verme olayı.  Diyot vs.. bağladım ama bu gerilimi engelleyemedim. Ben bir inşaat müh. onun için elektrik olaylarını bilemiyorum. Ama meraklıyımdır. Birazda el becerim var bu işlerde o kadar. Yardımlarınızı bekliyorum ve ilginiz için teşekkür ediyorum. 

OLay Şemeası



t.t

ardunio ya bir faraday kafesi artı mr yamyam hocamızın dediklerini uygularsanız sorun çözülebilir ardunio çıkışlarıda optokuplörler ile izole edilmeli

kanber_kav

Alıntı yapılan: t.t - 18 Ekim 2015, 23:32:14ardunio ya bir faraday kafesi artı mr yamyam hocamızın dediklerini uygularsanız sorun çözülebilir ardunio çıkışlarıda optokuplörler ile izole edilmeli
Optokuplör işini deneyecem arduino çıkışını bir ölcemme gerek. ona göre bi degerlendirme yapacam. Sizleri buradan bilgilendiririm.

kanber_kav

#11
Selam arkadaşlar devreyi yaptım ama şimdi sorun ise step motorun sağa sola dönmeme problemi herzaman aynı yöne dönüyor. sanırım sağa sola dönme işinde kare dalga kullanılıyor pc817 bu işi yapamıyor sanırım . bir çözüm öneri olan varmı. Teşekkürler.





mustafayilmaz

bir yönde düzgün dönüyorsa, yazılım kısmında hatan olabilir.

kanber_kav

Alıntı yapılan: mustafayilmaz - 22 Ekim 2015, 01:12:46bir yönde düzgün dönüyorsa, yazılım kısmında hatan olabilir.
yazılımda hata yok devreyi bağlamazsam dogru çalışıyor

serkan_48

#14
optik kuplör ile motor arasında kullandığınız parça devre nedir?

Resimde tam net göremiyorum ama step motora 3 kablomu gidiyor ? Step motorun bağlantı şemasını çizebilirmisiniz yada açıklayabilirmisiniz?

Devreyi bağlamazsam düzgün çalışıyor demişsiniz. Bu bana motorun sanki yanlış bağlandığı yönünde bir izlenim veriyor.

kanber_kav

#15
arduinodan 3 kablo bağlanıyor Parçaya Bunlar Kırmızı kablo GND,Mavi Step ve siyah DIR sinyalleri için.

Opto kublör pc817 4 bacak. 1 ve 2 bacaga (herbiri için) 1. bacak Step 2. bacak GND (arduinodan) 3 bacak VCC (+5) volt ve 4. bacak GND



burdaki devrede ile aynı. sadece bende 12 volt yerine 5 volt kullandım ama direnc vs.. aynı

2.2 Kohm direncler var onlar devreyi 24 volt ile sürersem diye step motoru driveri korumak için.

Bu devreden çıkan output Step motor driverin ilgili sinyal bağlantısına giriyor. Budevre step,enable,Dır için ayrı ayrı yaptım. şuan resimde sadece dır ve step takılı enableyi driver üstünden devamlı açık olrak bağladım.

 

serkan_48

Burada step motora yönü veren arduino ama motora driver yön veriyor anladığım kadarıyla. Sorun bu driver ile arduino arasında gibi mantıken. 

kanber_kav

#17
Opto küplerin çıkış tarafında azda olsa kaçak voltaj oldugunu tesbit ettim sorun bu olabilir.
bu kaçagı önlemenin bir yolu yokmu acaba.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın