Şarj Aleti Pilimi Kaç Saatte Şarj Eder?

Başlatan bakminat, 28 Eylül 2015, 11:11:57

bakminat

Merhaba arkadaşlar, öncelikle konuya giren herkesin geçmiş bayramını kutlarım.

Konu başlığından da anlaşılacağı gibi benim şarj süresi ile ilgili bir sorum olacak. Elektronikçi arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.

Şimdi uzaktan kumandalı bir araba için 8 tane 1,2 V'luk şarj edilebilir Ni-Cd pili seri bağlayıp üzerinde yazdığına göre; 9,6V 1000MAh'lik bir batarya elde etmişler. Ve bu bataryanın şarj ettiği adaptörün de çıkış gücü detaylarında 9,6V 200mAh yazıyor. Bu adaptör, bu bataryayı 1000/200 = 5 saatte mi doldurur yoksa 7,5 -10 saat gibi farklı bir sürede mi tam boş ken tam doluya geçer?

Bu ana sorumun yanı sıra hazır konu pillere gelmişlen su sorularıma da cevap bulabilirsem memnun kalırım:

==> Ni-Cd pilleri şarj etmek için tamamen boşalmasını mı beklemek gerekir, yoksa short circuit yapsak da ömrü tükenmez mi?
==> Bu bataryayı gereğinden fazla(örn. 10-15 saat) şarjda tutarsam ne olur?
==> Ni-Cd piller ile Ni-Mh piller arasındaki temel kullanım farklılıkları nelerdir?
==> Bu Ni-Cd batarya biraz eskimiş ve artık şarj tutmuyorsa bunun çözmenin bir yolu var mı?
==> Bir yolu yoksa ve pilleri değiştirmem gerekiyorsa yeni bataryayı Ni-Mh piller ile oluştursam olur mu? Bunun arabanın performansına olumlu/olumsuz bir etkisi olur mu? Ve oluşturacağım bu Ni-Mh bataryayı da şarj ederken tamamen boşalmasını beklemeli ve gereğinden fazla şart etmemeli miyim?

Biraz soru sayısı fazla oldu ancak cevaplarının kısa kısa olacağı kanaatindeyim. Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler...

seron

merhaba,

1000mA lık bir pil "onda bir" mantığıyla şarj edildiğinde (1000/10=100mA ile) ortalama 13-15 saatte dolar.

" Ni-Cd pilleri şarj etmek için tamamen boşalmasını mı beklemek gerekir, yoksa short circuit yapsak da ömrü tükenmez mi?"
nicad, NiMH pillerin şar edilmeden evvel minimum seviyeye kadar inmesi daha sağlıklı olur; hafıza etkisi oluşmaması için. hiçbir pil türü kısadevre edilmemelidir. pili bitirmek için bir süre el feneri ampulu gibi irşeyle de dejarj edebilirsiniz.

"Bu bataryayı gereğinden fazla(örn. 10-15 saat) şarjda tutarsam ne olur?"
bataryayı şerj eden devrenin yapısını bilmiyoruz. kaç miliAmperle dolduruyor, bilgimiz yok. dolayısıyla kaç saat şarjda beklemesi
gerektiğini varsa oyuncağın kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz. bataryalar gereğinden fazla şarjda bekletilmemelidir.

 "Ni-Cd piller ile Ni-Mh piller arasındaki temel kullanım farklılıkları nelerdir?"
Ni-MH pillerde hafıza etkisi sorunu NiCd pillere göre minimuma indirilmiştir. nicd pillerden daha yeni bir teknolojidir. bu nedenle artık nicd piller üretilmemekte, hatta niMH piller yerini hızla Lityum bazlı bataryalara bırakmaktadır.


"Bu Ni-Cd batarya biraz eskimiş ve artık şarj tutmuyorsa bunun çözmenin bir yolu var mı?"
pil kaç yıllıktır, ve devamlı olarak kullanılmışmıdır? hafıza etkisi de oluşmş olabilir. hafıza etkisini gidermek için pil bir kaç kez şarj-derin deşarj işlemine tabi tutulup test edilir. sorun giderildiyse kullanımına devam edilir. giderilemiyorsa en yakın pil dönüşüm istasyonuna ya da kutusuna atılır.

"Bir yolu yoksa ve pilleri değiştirmem gerekiyorsa yeni bataryayı Ni-Mh piller ile oluştursam olur mu? Bunun arabanın performansına olumlu/olumsuz bir etkisi olur mu? Ve oluşturacağım bu Ni-Mh bataryayı da şarj ederken tamamen boşalmasını beklemeli ve gereğinden fazla şart etmemeli miyim?"
bir önceki teknik ile piller kurtarılamıyorsa geri dönüşüme gönderilir. NiMH de olur; hatta daha iyi olur. yalnız pili alırken bilinçli olmak, üzerndeki abartılı kapasite bilgilerine kanmamak gerekir. şahsen tesbit ettiğim en iyi pil markaları: Micron(zor bulunuyor), Panasonic, motorola(bulunmuyor), dır. bunun dışında GP gibi pil markası zannedilen markalardan tercih edilen pillerin ömrü çok çok kısa olmaktadır.

evet, bu bataryayı da şarj ederken belli başlı kurallara dikkat edilmeli, aşırı deşarj ve aşırı şarjdan, kısadevreden kaçınmalısınız.

ayrıca bakınız:
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,5155.msg25770.html#msg25770
sabırla, anlayarak okuyun. sorularınızın tüm cevapları orada.


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın