Çakar modülü bağlantı şeklini değiştirebilir miyiz?

Başlatan dtonkz, 27 Eylül 2015, 23:17:28

dtonkz

Merhaba arkadaşlar, aranıza yeni katıldım.
Çizerek anlatmak daha iyi olur düşüncesi ile ekteki resimde gösterdiğim elemanlar için nasıl en verimli bağlantıyı elde edebiliriz diye sormak istiyorum.

Eldeki elemanların listesi söyle : 1 adet 12 volt dc akü, 3 adet lamba, 1 adet flash (çakar) modülü, 1 adet anahtar (2 konumlu, aç/kapat) ve sorunun asıl kaynağı olan (kutu olarak çizdiğim) eleman.

Bir adet çakar modülü ve arka stop lambası aldık, bunu motosiklete montaj yapacaktık.
Arka fren için aldığımız stop lambası kendinden çakarlı olduğundan o kısım için her hangi bir fazladan kesip biçme işi kalmamış oldu.Sadece fren lambasına giden kablolar ile bağlantıyı tamamlayacağız.

Ek olarak 2 adet sis lambası olarak kullanmak üzere haricen lamba aldık.Motosikletin farı sürekli yanar halde, aradan fara giden kablolara bağlanarak bu sis farlarını sürekli yakabiliriz.Elimizde ki fazladan aldığımız modülü değerlendirmek lazım dedik.
Buradan yola çıkarak çakar modülünü de önde sis lambası olarak kullanacağımız lambalara bir anahtar (düğme) vasıtası ile bağlayarak onlarında istenildiği taktirde yanıp sönen tarzda olması iyi olur dedik.
Aldığımız modül şöyle bir şey :
 

Sis lambaları fara bağlarsak sürekli çalışacaktır.Bir anahtar ile (aç/kapat) yaparsak aküden veya fara giden kablolar dan anahtara ve oradan da lambalara bağlantı yaparsak, normal otomobil deki gibi sis farlarını istediğimiz de açıp kapatabiliriz.
Modül ile çalışsın istersek aküden veya fara giden kablolardan bağlantı kurup anahtara bağlarsak ikinci defa kablo çekmiş oluruz.Hem bu şekilde sürekli yanmayı sağlayamayız.Sadece çakar devresinden geçeceği için yanıp sönerek çalışır.

Problem burada başladı.Normalde far ile birlikte yanan sis lambalarımız olsun, bu lambaları anahtar ile yanıp söner vaziyette çalıştırabilelim.Yani hem normal şekilde çalışması için bir kablo çekip, hemde modül ile çalışması için bir daha kablo çekmeyelim istedim.Bu şekilde yapsak bile yine bir anahtar kullanarak 2 sis farını normal fardan ayırmak zorunda kalacaktık.


Çizdiğim resimden yola çıkarak ; Aküden gelen kablo sayısını arttırmadan, arada nasıl bir bağlantı kurarak anahtar ile sis farlarını modül üzerinden yanıp sönen ve sabit yanan şekilde bağlayabiliriz ?
Anahtar kapalı konumda iken ; Far sabit yanıyor, sis farları (L2 ve L3) sabit yanıyor.
Anahtar açık konumda iken ; Far sabit yanıyor, sis farları yanıp sönüyor.

Arada kutu olarak (???) bahsettiğim hadise ile kablo sayılarını arttırmadan yada minimum seviyede tutarak yapabilmek için nasıl bir yol izlemek lazım, yada orada elektrik-elektronik bağlantı elemanı olarak ne kullanabiliriz ?

Uzun uzun anlattım galiba ama hem düşüncelerimi, hem de soruları mı bir arada sordum.Yardım edebilirseniz sevinirim.Çok teşekkür ediyorum.

asma

Merhaba
Farı yaktığınızda sisler de yanacak , bir anahtarla sabit yanmasını veya çakarlı yanmasını sağlayacaksınız.
Far yanmadan sisleri yakmayacaksınız.
Far yanık olduğu sürece sisleri söndüremeyeceksiniz.
Doğru mu?

Öyleyse bir resim ekliyorum , kontrol edermisiniz.

Ayrıca , neden iki konumlu aç/kapa anahtar ile olayı kısıtlıyorsunuz anlamadım. Orta konumu kapalı , iki yana kalmalı tip anahtar temin edemezmisiniz?
(ON-OFF-ON / I-0-II - / L-0-R  vs.)

Kolay gelsin.

dtonkz

@asma çok teşekkür ederim cevabın için.
Soruları tamamıyla doğru olarak anlamışsın.
İlk olarak tek anahtar olarak neden 2 konumlu ona değinelim. Normal de evet senin dediğin gibi 3 konumlu bir anahtar ile bunu yapabiliyoruz,fakat biraz ince ve gereksiz bir detay gibi görülse de, orjinalmiş gibi tek dokunma ile yapılabilir mi ve fazladan kablo ile uğraşmamak yatıyor altında.
Kullanım açısından da daha doğru olur diye düşünüyorum.
 Otomobilde far yada sis yakmak için tek düğme (2 konumlu) yetiyor, farı yakarken de aynı şekilde, bu daha cazip geliyor bana.

Ve tek seçenek illa ki 3 konumlu anahtar değildir diyerek sizlerden öğrenmek istedim.

Şemaya baktım. Bu hafta sonu uygulama yapmaya çalışırım.

Farklı yöntemleri öğrenmek iyi olur.
Terar teşekkürler cevabın için.

kifvet

Eğer sadece on-off anahtar kullanacaksanız:
-Çift yönlü bir röle iş görecektir diye düşünüyorum.
Mantığı ise şöyle;
-Rölenin giriş ucu burada fardan gelen kabloya bağlı olacaktır ve rölenin bir ucu çakar modüle bir ucu da direk sis farlarına gidecektir.
-Anahtar on konumunda iken röle çakar modüle güç verecek.Böylece çakar modül çalışacak.
-Anahtar off konumunda iken röle direk sis farlarına güç verecek.Böylece de sis farları devamlı yanacak.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın