0-50V, 0-10A Çıkış Ayarlı SMPS Projesi

Başlatan Kemal88, 15 Temmuz 2015, 23:47:47

Kemal88

Alıntı yapılan: toyer - 26 Kasım 2015, 21:18:50peki Kg ye göre hesap ile Ap ye göre hesap hangisi daha mantıklı?

Ap hesabında current density başta kabullenme mi yapıyoruz?

12- 310 volt .        1 A 310 watt trafo hesabını Kg ye göre yaptıgımda etd34 uygun gibi gözüküyor ama sarımlar sıgmaz gibime geliyor. primary center tab secondry tek sargı.  85 Khz 0,1 tesla için.

Hangisi daha mantıklı bilemem. Her ikisi ile hesaplayıp trafoları sarıp denemek lazım. Yani bu işler deneyim işi. Teoriye göre şu mantıklı demek yanlış olur. Ap hesabında evet current density kullanılıyor. J yi evet kabullenme yapıyoruz çünkü J ile Ap birbiriyle bağlantılı. J yi Ap ve Kg olmadan bulabilirmiyiz bilemiyorum. Formüllerden çekip bi sonuç elde etmeye uğraşmadım hiç. Kg ve Ap ile hesaplayıp karşılaştırma yapmak gerek.

Sığıp sığmayacağını anlamak için kullanacağınız telin yalıtımlı halinin çevresi x tur sayısı ile kaplayacağı pencere alanı + varsa izolasyonun alanı ile nüvenin pencere alanını karşılaştırmanız gerekmektedir.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

toyer

karşılaştırdım o yüzden sıgmaz diyorum ama hesaplarda bunun sıgmayacagını neden anlayamıyoruz onu anlayamadım. hesaplarda bunu görmemiz lazım sıgmıyor diye.

Kemal88

Bende neye gore sigmaz dedin onu anlayamadim. Yani ku yu ne aldin da sigmadi. Yada neye dayanarak sigmayacagini anladin ? Sole bi durum olabilir. Teli sardigimiz karkas nuveden biraz buyuk olabiliyo ve buyuk oldugu icin cevresi daha genis oluyo. Dolayisi ile hesaba gore sardigimizda ekstrem durumlarda anca sigma problemi yasanacagini dusunuyorum. Eger 0.4 ile hesaplayip nuve sectiyseniz orani dusurun. Benim su ana kadar sigma ile ilgili bi problem olusmadi.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

toyer

#153
Alıntı yapılan: Kemal88 - 27 Kasım 2015, 00:42:03Bende neye gore sigmaz dedin onu anlayamadim. Yani ku yu ne aldin da sigmadi. Yada neye dayanarak sigmayacagini anladin ? Sole bi durum olabilir. Teli sardigimiz karkas nuveden biraz buyuk olabiliyo ve buyuk oldugu icin cevresi daha genis oluyo. Dolayisi ile hesaba gore sardigimizda ekstrem durumlarda anca sigma problemi yasanacagini dusunuyorum. Eger 0.4 ile hesaplayip nuve sectiyseniz orani dusurun. Benim su ana kadar sigma ile ilgili bi problem olusmadi.
0.4 mm tel seçtim. trafonun içine cizdim daireleri hesapladım. (wire areasına) ama şimdi yaptığım hesabı düşündüm. ben yarıçapı 0.4 almıştım nedense hesaplarken. 0.2 almalıydım yarıçapı. Dolayısıyla üst üste 8 layer cıkmıştı hesabım. ama 16 layer atabiliyorum aslında.  bana hesabıma göre 9 layer falan lazımdı.  bit layera 40 küsür spir atarsam .

Kemal88

Alıntı yapılan: toyer - 27 Kasım 2015, 01:48:520.4 mm tel seçtim. trafonun içine cizdim daireleri hesapladım. (wire areasına) ama şimdi yaptığım hesabı düşündüm. ben yarıçapı 0.4 almıştım nedense hesaplarken. 0.2 almalıydım yarıçapı. Dolayısıyla üst üste 8 layer cıkmıştı hesabım. ama 16 layer atabiliyorum aslında.  bana hesabıma göre 9 layer falan lazımdı.  bit layera 40 küsür spir atarsam .

Yani dogru hesaplandiginda sigmamasi icin bi neden yok anca dedigim karkasin biraz bol olmasi ve varsa izolasyon bandinin gereginden fazla sarilip kalin olmasi durumunda biraz sigmada sorun yasanilabilir.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın