0.1 miliamper/100uA ölçme

Başlatan fatihsel, 08 Temmuz 2015, 02:03:45

fatihsel

Elektroniğe uzun bir aradan sonra can sıkıntısından yine geri dönüş yaptık.

Çok düşük seviyedeki akımları ölçmeye çalışıyorum. +/- 1.9999ma ölçmem gereken akım aralığı ve hassasiyetim ise 0.0001ma yani 100uA.
PIC, Arduino derken daha stabil olur diye düşünerek hazır panelmeter satın almış bulundum.

http://tr.aliexpress.com/store/product/0-56-Red-LCD-Current-Test-Meter-0-1-9999mA-Digital-Ammeter-High-Accuracy-Amperemeter-DC/402798_1465430256.html




Daha önceden akımı hep ampermetreye köprü yapıp ölçüyordum. Fakat bu sefer bugüne kadar hiç ilgilenmediğim hatta bilmediğim şönt ile tanışmış oldum. Akımın bu şönt direnci üzerinden aktarılması gerekiyormuş. Piyasa pek bulunabilen birşey değil. Bulunanlar ise çok yüksek değerlerde.

Benim kullanacağım voltaj 5v/2A aralığında. Bir potans serisi ile akımı düşürüp bu panel meter üzerinden geçirerek dilediğim micro amper düzeyinde ayarlayabilmek istiyorum. Aşağıdaki şemada anlatmaya çalıştım.



Takıldığım nokta ise işte şu şönt direnci. Orada normal direnç kullanabilir miyim? İstediğim değer aralığı için kaç ohm kullanmalıyım?
Şu başlıktaki https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,5087.0.html formüllere göre hesap yaptım. Fakat  hesapta çok çok düşük değerler çıktı. Anlayamadım.


serkan_48

Selamlar,

Direncin çok düşük çıkması normal. Çünkü akım okuyucuların iç direnci çok düşük olur. Devreye seri bağlandıkları için. Eğer direnç yüksek olsa idi üzerinde düşen voltaj yüksek olup güç harcamasına sebep olacak ve güç kaynağı ile yük arasında voltaj düşümüne neden olacaktı.

Yukarıdaki linkini verdiğiniz konudaki hesaplamalara göre bulacağınız bir şönt direnci değerini kullanabilirsiniz.

Ben doğru direnç değerini elektronik malzeme satan yerde bulamadım. Kendim yaptım. sabit bir yüke seri ampermetre ve yine devreye seri yapmayı düşündüğüm şönt direncini koydum. Sabit akımda ampermetremin okuduğu değeri yakalayana kadar şönt direncinin boyunu ayarladım.

Direnç olarak bakır gümüş alaşımı ( soğutmacıların bakır boru kaynağı için kullanılan kaynak teli ) tel kullandım. Sizinde ölçeceğiniz akım çok çok düşük olduğu için normal bakır tel kullanabilirsiniz düşüncesindeyim. Eğer isterseniz benim kullandığım bakır alaşım telden sizede gönderebilirim.

Bu noktada panelmetrenizin maksimum skalada ekranda ne gösterdiğini bilirsek ona göre şönt direncini ayarlayabiliriz. Verdiğiniz linke baktım ama tam skalada kaç volt gerektiğini yada ne kadarlık şönt direnci kullandığını göremedim. Sizin bilginiz varsa hesaplayabiliriz.

fatihsel

#2
Özellikleri aşağıdaki gibi. Malum çin malı olduğundan datasheetde bulunmuyor. Ama aklıma birşey geldi. Bir potan yardımı ile voltaj girişindin direk versem gücü. Sonra potansı yükselterek ekran max yazısı görene kadar çevirsem aleti bozma ihtimalim var mı?

Bir de ampermete bağlanacak yerin girişinde 100ohm'luk(Kahve,siyah,siyah,kahve) mavi dirençten zaten bağlamışlar. Acaba direk max 2 ampere göre 100ohm la mı ayarlanıyor.

[IMG]http://i58.tinypic.com/21d09pf.png[/img]

Özellikler


serkan_48

100 ohm bir şönt direnci için çok yüksek bir değer.

Birde panelmetrenizin tam ölçüm aralığı artı eksi 1.9999 ma olarak belirtilmiş. Yanlış okumuyorsam bu 2 mA demek değilmi yani iki miliamper maksimum ölçüm aralığına sahip değilmi bu cihaz.

serkan_48

#4
Edit : ürünün ilk mesajınızdaki kategorisine baktığımda "DC 0-2MA Digital Ammeter" olarak geçiyor. Yanlış anlamadıysam bu cihaz 2 miliamper e kadar okuma yapar.

2 amper değil!

Mr_YAMYAM

Benden NOT:
Hiçbir ampermetre aslında bir ampermetre değildir. Gerçekte amper ölçen aletler de birer voltmetredir.
Bir ampermetre şönt direnç üzerindeki düşen geriimi ölçen bir voltmetredir esasen.
Bu husus dahilinde gidersek.
Ölçü aletimiz şöntsüz kaç milivolt veya mikrovolt ölçmektedir tespit edip doğrulayınız. Gerekirse kalibre ediniz.
Ölçülmek istenilen akım değerinde hangi şönt değerinde, ölçü aletimizin tam sapma değerini verebilecektir hesaplayınız.

mustafayilmaz


serkan_48

Alıntı yapılan: mustafayilmaz - 08 Temmuz 2015, 21:49:33hassas olmasını gerektiren nedir?


Hakikaten bende merak etmiştim nedenini soracaktım unutmuşum. Bu kadar hassasiyet neden? Ne çalıştırıyorsunuz yükünüz çok stabil değilse ekrandaki değerler çok hızlı değişecektir yada güç kaynağınız sabit değilse yine ekranda okuduğunuz değerler fırıldak gibi dönecektir.

fatihsel

Bu projede akım İnsan vücudundan akacak. Akapunktur gibi. Ancak 2ma den fazlası insan için tehlikeli olduğundan 600ua gibi bir akımı opamp ile sabitleyip insan bücuduna vereceğiz.  Güvenli olsun diye ayrıca akımı bu panelle ölçmeliyim. Çünkü kişiden kişiye vücut direnci değişiyor.

Paneli bozmak istemediğimden max voltaj scalasını bulamadım. Bozmadan Kaç volt/ampere kadar verip deneyebilirim?

 

fatihsel

Alıntı yapılan: serkan_48 - 08 Temmuz 2015, 20:31:56Edit : ürünün ilk mesajınızdaki kategorisine baktığımda "DC 0-2MA Digital Ammeter" olarak geçiyor. Yanlış anlamadıysam bu cihaz 2 miliamper e kadar okuma yapar.

2 amper değil!

Evet evet. 2ma yani 2000ua.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: fatihsel - 08 Temmuz 2015, 23:03:52Bu projede akım İnsan vücudundan akacak. Akapunktur gibi. Ancak 2ma den fazlası insan için tehlikeli olduğundan 600ua gibi bir akımı opamp ile sabitleyip insan bücuduna vereceğiz.  Güvenli olsun diye ayrıca akımı bu panelle ölçmeliyim. Çünkü kişiden kişiye vücut direnci değişiyor.

Paneli bozmak istemediğimden max voltaj scalasını bulamadım. Bozmadan Kaç volt/ampere kadar verip deneyebilirim?

 
Bu durum zor değildir.
Ölçü aletin içerisindeki şönt olmaksızın bir voltmetre olarak kaç volt ölçtüğünü bul. R üzerindeki gerilim düşümüne göre bulduğun direnç değerini hassas olarak şönt yerine bağla. Tam değer için trimpot bağlanabilir.
Bahsi geçen akım çok düşük olduğu için yüksek değerli şönt gerektirecektir. İnsan vücudundan bu kadar akım akabilmesi için vücut direnci ve şönt direnci toplanarak gerçek akım hesaplanabilir.
Sonuçta insan vücut direnci ne olursa olsun ŞÖNT üzerindeki düşen gerilim bulunmalıdır.

fatihsel


asma

Alıntı yapılan: fatihsel - 09 Temmuz 2015, 00:49:2324 V/4A veriyorum girişine patlamaz değil mi?
Neden 24V vereceksiniz ki?
Benzer ölçü aletlerinin max. ölçüm değeri 200mV olduğunu düşünürsek siz 100mV verip ekranda gördüğünüz değeri yazmalısınız. (noktanın bulunduğu haneyle birlikte)
5V güç kaynağınız yokmu (ilk çizimde gözüken)
100k ve 10k potları kullanarak ayarlı gerilim kaynağı elde edersiniz ve ölçüp cihaza uygularsınız. Gösterdiği en yüksek gerilimi ve ekrandaki görüntüyü yazarsınız. (ölçü aletiniz varsa tabi)
Mesela 1,9999 değerinden fazla göstermiyor onu da 199,9mV ta veriyor derseniz. 2A ölçmek için 200mV uygulamanız gerektiği çıkar.
Şönt direnç hesabı ise V/I ile yapılır. 200mV/2A=0,1ohm gibi

Cihaz 5V ile çalışıyor siz ölçme gerilimini bulmak için 24V uygulayıp , patlamaz değil mi yazmışsınız.
Ölçme uçlarına 1,5V pil deydirsem zarar verirmiyim deseydiniz temkinli davrandığınızı düşünürdüm. Ama siz patlatmaya meyilli bir başlangıç yapmışsınız.

Kolay gelsin.


fatihsel

@asma :) 24V'u örnek verdim. Yani yüksek voltaj verdiğimde cihaz MAX'mı diyecek yoksa yanacak mı diye... Birazdan 5V USB ile deneyeceğim. Teşekkürler.

asma

Ben de örnek verdim: 200mV tan fazla ölçemeyen bir cihaza 1,5V değerinde kalem pil bile fazla gelir.

fatihsel

#15
Dediğiniz gibi kumanda pili oldu. 1.245v'taki kumanda piline potans bağlayıp çıkışından 1.125v aldığımda Panelmetere ekranında 1.9999'u gördüm. Daha yüksek verdiğimde H.HHHH yazıyor zaten. Yalnız bunu denediğimde girişteki 100ohm'luk şönt direnci bağlıydı.

100 ohm'luk şönt direncini söktüğümde 200.8mV verdiğimde panelmetrede 1.9967 gösteriyor. Demek cihaz maksimum scala'da 200mv ölçüyor.

fatihsel

#16
Bu arada patlatma derken eski ölçü aletini bozdum. (Patlatmaya meyilliyim) DC adaptörün içerisinde hiçbir doğrultucu yokmuş meğer. Trafoyu koyup bırakmışlar. Neyse ki bir tane daha ölçü aletim vardı..

serkan_48

O zaman sizinde söylediğiniz üzere cihzın üzerinde 100 ohm şönt direnci MEVCUT. Sizin dışarıdan herhangi bir ekleme yapmanıza gerek yok. Devre bağlantısını yapıp kullanabilirsiniz. Dediğinize göre şönt direnci 100 ohm olarak cihaza monte edilmiş.

Size tavsiyem devresini kurup 5 volt devresi kurup herhangi bir yük üzerinden bir miliamper akacak şekilde devre kurun ve akımı akıtıp ekranda ölçümleyin.


fatihsel

#18
5V/500ma'lik devre kurdum. Max 1ma olacak şekilde sabitlememe gerek var mı? Yanlışlıkla 400ma filan verirsem cihaz bozulur mu? yoksa sadece ekranda H.HHHH mi yazar?

Ya da şöyle yapayım diyorum. V=I*R'dan  0.2=1ma*R'den 200ohm'luk bir direnç koyup cihaza max'im 200mv vereyim. Garanti olsun. Deniyorum.

asma

Cihazın ölçebildiği max. gerilimi , ölçmesini istediğiniz max. akıma böleceksiniz. Olması gereken şönt direncin değerini bulmuş olacaksınız.
Bulacağınız değerler; 100  ohm , 10 ohm , 1 ohm , 0,1 ohm , ... şeklinde olmalı. Max. 1mA ölçsün diyemezsiniz. 2mA , 20mA , 200mA , 2A ,... şeklinde ilerler.
200mA ölçecebilecek düzeneği kurduğunuzda 400mA uygularsanız H.HHHH görülecektir , cihaz bozulmaz. (çünü yalnızca 400mV uygulamış olacaksınız)
Kolay gelsin.

fatihsel

Tamamdır. Ben sadece cihaz patlar diye korkurkutğumdan yüksek akımı ölçsün gibi bir düşünce içine girdim.  H.HHHH yazacağını bilmiyordum.

Şimdi takıldığım nokta ise potans konusu. Ben DC voltajı düşürürken divier gibi 3 bacağını kullandım. Ancak benim projemde DC akımın - bacağında potansın bir bacağına girip diğer bacağından çıkıp normal direnç gibi kullanmam gerekiyor. Böyle denediğimde normal ölçü aletimde voltajın hiç düşmediğini gözlemledim. Nerede hata yapıyor olabilirim?

asma

Alıntı yapılan: fatihsel - 10 Temmuz 2015, 14:21:46Şimdi takıldığım nokta ise potans konusu. Ben DC voltajı düşürürken divier gibi 3 bacağını kullandım. Ancak benim projemde DC akımın - bacağında potansın bir bacağına girip diğer bacağından çıkıp normal direnç gibi kullanmam gerekiyor. Böyle denediğimde normal ölçü aletimde voltajın hiç düşmediğini gözlemledim. Nerede hata yapıyor olabilirim?
Dirençler temel olarak iki sebeple kullanılır ; gerilim bölücü ve akım sınırlayıcı olarak.
Voltmetreler idealde kaynaktan hiç akım çekmezler. Gerçekte 1Mohm ile 10Mohm gibi giriş dirençleri vardır.
Potu bahsettiğiniz gibi bağladığınızda akım sınırlayıcı olur. Üzerinden akım geçmezse gerilim düşümü de olmaz. Kaynak voltajını ölçersiniz.  Voltmetre direncini hesaba katıp gerilim bölücü hesabı yaparsanız, pot 1k , voltmetre 10M ise ve pot 10k , voltmetre 10M olarak hesapladığınızda fark çok küçük olur.  (virgülden sonraki 3. basamakta değişme olur) Ölçemeyebilirsiniz.

Hata yapmıyorsunuz gözleminiz doğru. Belki amacınıza uymuyor olabilir.
Kolay gelsin.

fatihsel

#22
Divider yerine 2 bacaklı yaparsak sadece yük üzerinde iken akımın düştüğünü gözleyebileceğim. Şöyle söyleyeyim. İnsana vereceğim DC akım kaynağı için 9V'luk pil(500ma) kullanacağım. 100K ve 10k Potans'a iki bacaklı şekilde (-) kutbundan seri şekilde bağlayacağım.

Yani akım insan üzerinden akmıyor iken ölçüm yapamayacağım mı? Atıyorum potanslar %0 konumunda kaldı. Ve henüz akımı ölçmedik. Dolayısıyla ayar yapana kadar insana direk 500ma'i verme ihtimalim oluyor.. Bunu bir led koyup çektiği akımı sınırlayıp onu göre ayar yaparak çözebilir miyim?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: fatihsel - 11 Temmuz 2015, 00:34:26Yani akım insan üzerinden akmıyor iken ölçüm yapamayacağım mı? Atıyorum potanslar %0 konumunda kaldı. Ve henüz akımı ölçmedik. Dolayısıyla ayar yapana kadar insana direk 500ma'i verme ihtimalim oluyor.. Bunu bir led koyup çektiği akımı sınırlayıp onu göre ayar yaparak çözebilir miyim?
Bir devreden akım akmıyorsa ölçüm olmayacaktır. Devreden geçen akımın iki kriteri olduğuna göre.
Ya direnci bileceksin ya da gerilimi.
İnsan vücudunun direnci çok farklı değerlerde olabilmektedir. Bunu tıp bilimi daha net anlatabilir. Biz teorik olarak bir değer verirsek 10Kohm ila 100Kohm arasında diyebiliriz.
Demekki uygulanan gerilim de 10 kat farklı olabilecektir. (Sabit akım değerine göre)
Elimizde değiştirilebilir tek değer gerilimimiz olduğuna göre güvenli bir uygulama için önce gerilimimizi minumum seviyeye almalıyız.
Ancak kullanıcı ihmallerinden kaynaklanan hataların önüne geçebilmek için bir akım limitörü yapabilmek ve bu akım limitörünün değerini belli bir değerde tutmak ta gerekli olacaktır.
Bu durumda ortaya iki değiştirilebilir değer çıkacaktır.
Gerilim kontrolü ve akım kontrolü.
Her iki kontrolün max. seviyede unutulması ise yine bir karmaşa oluşturacak ilk bağlantıda hastanın çarpılması olasılığı ortaya çıkacaktır.

serkan_48

Boyle bir uygulama icin bahsetmiyorum bir devrede akim potansiyel fark varsa bir direncten akim akar. Burada akam akim direnc ve voltaja baglidir.

Gelelim sizin durumunuza.

Sizin cok hassas akim ve gerilim kontrolu saglayan  bir guc kaynagina ihtiyaciniz var. Ayar potansiyometreleri minimuma alip problari baglamalisiniz. Daha sonra potlari ayarlayarak akimi arttirmalisiniz.

Bu noktada sunuda soyleyeyim elektro akupunktur uygulamalarinda sadece voltaj uygulanmaz. Alternatif akimda yani frekansta uygulanir. Sadece dc voltaj degil yani.

Hastalari iyi yapacagiz derken daha kotu yapmayalim elinizde ornek cihaz var ise onu incelemekte fayda vardir.

Kolay gelsin

serkan_48


seron

Alıntı yapılan: serkan_48 - 11 Temmuz 2015, 13:54:32Biraz arastirayim dedim su sayfaya ulastim. Yazilanlari okumanizi oneririm.

https://320volt.com/pic16f84-ile-elektronik-kas-uyarim-cihazi/
vay be...
aslında ben konuyu pek takip etiyordum ama serkan'ın verdiği link gerçekten ilginçmiş...

fatihsel

#27
Proje akapunktur değil ama gerçekten faydalı oldu kaynak. Projede cilt hastalığı için, cilt alt tabakasında 300-400ua'ler oluşturarak ısı ile bir yanma oluşturacağız.

Bunun için (+) ucunu insanın bacağından sabit bir şekilde ıslak bir sunger ile bağlayacağız. ( - ) ucunu ise kolundan iğne ile deri alt tabakasına vereceğiz. Gücü iğne deri altına iken vereceğiz. Dolayısıyla iğnenin girdiği noktada deri altında bir ısı oluşacak.
Yapmayı düşündüğümüz şey tam olarak budur. Örnek bildiğimiz projede ise 9V veya 12V verip 2 potansiyometre ile sadece (-) ucunu 2 bacaklı şekilde bağlamışlar.

Akım ölçüm işine de onlar normal ampermetre ile yapıyorlar. Herhalde iki ucu insan üstünden değilde direk + ve - ucu birleştirip kısa devre yaptırıp o ölçünü yapıyorlar. İşte ben bunu sürekli görebileceğim bir panel yapabilirsen daha güzel olabilir diye düşündüm.



fatihsel

#28
En basit haliyle şu şekilde kurdum. Akımı bedenim üzerimden akıtttığında ampermetre panelinde en fazla 0.0500ma'i görebildim. Benim istediğim ise 0.8000ma 'leri görebilmek. Bu kadar yüksek volt/amper(18.5V/3.5A) vermeme rağmen neden max bu değerleri görüyor olabilirim?



Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: fatihsel - 13 Temmuz 2015, 06:39:42En basit haliyle şu şekilde kurdum. Akımı bedenim üzerimden akıtttığında ampermetre panelinde en fazla 0.0500ma'i görebildim. Benim istediğim ise 0.8000ma 'leri görebilmek. Bu kadar yüksek volt/amper(18.5V/3.5A) vermeme rağmen neden max bu değerleri görüyor olabilirim?

ER=U/I
ER=EVR+Rvücut
ER:Toplam direnç değeri.
VR: Variable (ayarlanabilen) direnç.
Önce devreye seri olarak hassas bir mili ampermetre (AVOMETRE) bağla. Ölçü aletinin gösterdiği değer ile senin ölçü aletinin gösterdiği değerler aynı olmalıdır. Arada fark varsa kalibrasyon hatası vardır.
Ölçümler aynı ise akımın daha fazla akabilmesi için uygulama geriliminin yükseltilmesi gerekmektedir.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın