gece lambası devre yardım

Başlatan aykut-45, 18 Haziran 2015, 15:22:33

aykut-45

merhaba.. potansiyometreli bir gece lambası devresi yapacağım.
-10 adet sarı ledi paralel olarak bağladım. 10 led e ayrı aydı direnç kullanmaktansa 1 dirençle halletsem işimi olurmu
-kullanmam gereken direç kaç ohm luk olmalı
-Odayı, potansiyometre sonuna kadar açıkken kısmen aydınlatmış olmam için önerdiğiniz bir led türü varmı
-kullanmam gereken transformatör kaç V luk olmalı.
-potansiyometreyi dirençten önce veya sonra kullanmam bir değişiklik gösterirmi
         ledleri tekbir bakır plakada toplamak istedim fotoğraflar burada.Teşekkür ederim

seron

merhaba aykut,

kullanacağınız drenç, ledlere uygulayacağınız giriş gerilimine göre seçilir:
https://320volt.com/led-calistirmak-icin-seri-direnc-hesaplari/
kullanacağınız trafo da ledlerin geriliminden biraz fazla olsa yeter. mesela sarı led gerilimi 2,5Volt olsun örnek. 3V luk bir trafo seçilebilir. bu durumda seri direnç değeri oldukça küçülecektir. ultrabright(ultra parlak) şeffaf led kullandığınızda gerilim değişir.

"her led için ayrı ayrı direnç kullanmaktansa tek dirençle halledebilir miyim?" diye sormuşsunuz. tavsiye edilmese de olur. yalnız,
potansiyometre işi biraz farklı. sanırım potans ile led ışık şiddetlerini değiştirmek istiyorsunuz. bunu için potansiyometre devreye direkt bağlanamaz. bunun yerine basit bir gerilim regülatörü devresi kurup ledleri bu devrenin çıkışına bağlayabilirsiniz.

yüksek ışık kalitesi için, süperparlak ya da ultraparlak dediğimiz şeffaf renkte satılan renkli yanan ledler vardır. bunlardan kullanırsanız olur.

kolay gelsin.

seron

bakın anlatmak istediğim şeyle ilgili örnek bir devre çizdim. devre uyduruktur ve eleman değerleri belli değildir. buna benzer şekilde gerilim regülesi ile istediğiniz olur. aynı şekilde parlaklık kontrolü olmasın isterseniz basit bir gece lambası için 10-15TL trafo parası vermektense, "trafosuz adaptör" ile gece lambası nasıl yapılır araştırın. toplamda 5TL anca ödersiniz.

resim:


aykut-45

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Son sorum tek direcin kullanılması neden tavsiye edilmez. gece lambası sonuçta sıkıntı yaratmasın

seron

Alıntı yapılan: aykut-45 - 18 Haziran 2015, 16:19:19Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Son sorum tek direcin kullanılması neden tavsiye edilmez. gece lambası sonuçta sıkıntı yaratmasın
yaratmaz.
ledlere bağlanan seri direncin nedeni, akım sınırlaması sağlamaktır. bu akım sınırlamasının ledlere ayrı ayrı yapılması istenir. çünkü aldıkları güç ile yanmaya başlayan ledler, bir süre sonra ısınır. ısındıkça da daha fazla akım çekmeye başlayarak riske girerler. ola ki aralarından bir led bu ısınma nedeniyle patlarsa, diğer ledlere düşen akım, ani olarak artınca diğerleri de bu durumdan olumsuz etkilenir.

dolayısıyla her led için seri direnç, veyahut "led sürücü devre" vasıtasıyla akım kontrolü sağlanır ki ledler patır patır bozulmasın. sizin yapacağınız devre basit bir devredir. dolayısıyla tek direnç de yeter. yukarıda belirttiğim konu genel birkuraldır. özellikle power led dediğimiz ledlerle yapılan aydınlatma uygulamalarında kesinlikle gereklidir.

bir de ledlerinizin tümünü paralel yapmak sorunda değilsiniz. diyelim elinizdeki güç kaynağı 9Volt. her led 3V olarak kabul edilirse 2 veya 3 ledi seri bağlarsanız da olur. tabi bunlar hesap kitap işidir ve ledlerinizin çalışma gerilimlerini ve kurduğunuz devreye göre voltaj düşümlerini bilmelisiniz.

benim size tavsiyem, devrenin hafif ve ucuz olması açısından "DİKKATLİ OLMAK ŞARTIYLA" trafosuz adaptör devresi ile kullanmanız. bu tip devreler direkt 220V ile çalıştıklarından çarpılma riski barındırırlar ve konunun ehl değilseniz şimdilik trafo ile yapmalısınız. trafosuz adaptör devreleri Voltu düşürmezken aAmperi zayıflatarak led gibi basit uygulamalarda kullanılmasını sağlarlar. genellikle çin malı gece lambalarında bunları görürsünüz...

aykut-45

uğraşıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. çok yardımcı oldunuz


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın