Osilaskop hakkında bir soru?

Başlatan blade44, 22 Mayıs 2015, 20:19:25

blade44

Arkadaşlar osilaskopla ölçüm yapabiliyorum ama osilaskoplardaki matematik işlemlerini anlayamadım toplama çıkarma bölme çarpma işlemleri yapıyor burada toplanan iki sinyalin voltaj ve frekanslarımı ? mesala iki tane a ve b kanallarındaki aynı sünüs dalgasını topla diyorum düze yakın sinyal çıkıyor bu nasıl oluyor bilen arkadaşlar varsa örnekle açıklayabilir mi?

seron

sinüs dalgadaki eksi alternans ile artı alternansın birbiriyle toplamı = sıfır olur. yani aşağıdaki parabolik-sinüs eğri negatif alternans değeri, üstteki de pozitif alternans değerini temsil etsin. bu durumda ortadaki eksen çizgisi sıfır olur. iki eğrinin toplama işlemi de (eğer sinüs dalgaların genliği birbirine eşit ise) düz çizgi şeklinde çıkması doğaldır.

mesela;
-20+20=0

siz bir ac sinyalin alternanslarını toplamışsınız sanırım. osiloskobunuz doğru çalışıyor.


blade44

Alıntı yapılan: seron - 22 Mayıs 2015, 20:45:16sinüs dalgadaki eksi alternans ile artı alternansın birbiriyle toplamı = sıfır olur. yani aşağıdaki parabolik-sinüs eğri negatif alternans değeri, üstteki de pozitif alternans değerini temsil etsin. bu durumda ortadaki eksen çizgisi sıfır olur. iki eğrinin toplama işlemi de (eğer sinüs dalgaların genliği birbirine eşit ise) düz çizgi şeklinde çıkması doğaldır.

mesela;
-20+20=0

siz bir ac sinyalin alternanslarını toplamışsınız sanırım. osiloskobunuz doğru çalışıyor.



sevgili seron hocam benimde tam olarak merak ettiğim o osilaskop toplama veya çıkarma işlemlerini neye göre yapıyor hangi değerle hangi değeri toplayıp çıkartıyor mesala bi kare dalgayla sinüs dalgasını nasıl toplar

mustafayilmaz

#3
Alıntı yapılan: blade44 - 22 Mayıs 2015, 20:19:25Arkadaşlar osilaskopla ölçüm yapabiliyorum ama osilaskoplardaki matematik işlemlerini anlayamadım toplama çıkarma bölme çarpma işlemleri yapıyor burada toplanan iki sinyalin voltaj ve frekanslarımı ? mesala iki tane a ve b kanallarındaki aynı sünüs dalgasını topla diyorum düze yakın sinyal çıkıyor bu nasıl oluyor bilen arkadaşlar varsa örnekle açıklayabilir mi?

o tarz bir skop kullanmadım ama. 

 aynı frekansta iki sinüs sinyalini toplamaya kalkarsak;

1) eğer faz farkı=0 ise genlikler toplanır.(bildiğimiz toplama işlemi) tüm noktalarda genlik değeri artar. sıfır geçişlerinde yine sıfırdır.

2) eğer faz farkı sıfırdan farklı ise  yine toplama yapılır. fakat faz farkından dolayı iki sinyalin toplamı sıfır veya bambaşka bir değer çıkabilir. toplama da çıkarma işlemi gibidir. bölme işlemine pek rastlamadım.

dc sinyal ile toplama; sinyalin tüm değerleri y ekseninde + yönde  veya -  yönde kaydırılır. ( veya ötelenir )

sinyal - sistem

*konvolusyon

**fourier analizi

gibi konulara bakarsan bu durumları daha iyi anlarsın. 



Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın