Meanwell 24 volt 14 amper smps modifikasyon yardım ( hem voltaj hem akım ayarı )

Başlatan serkan_48, 14 Mayıs 2015, 23:05:39

kifvet

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Mayıs 2015, 14:59:34Osilasyon deyimi genel olarak ANİ YÜKSELTME demektir.
Yani istenmeyen bir frekans bölgesindeki kazancın kontrol edilememesinden dolayı o bölgedeki oluşan belli frekansların aniden (aşırı) yükseltilmesi anlamına gelir.
Amplifikatörler ve tasarım teknikleri konumuzdan örnek verecek olursak.
Bir amplifikatörümüzün 20Hz ila 20KHz arası ses frekanslarını eşit şekilde (amplimizin kazancı doğrultusunda) yükseltmeyi amaçlarız. Ama tasarımımızda gözümüzden kaçmış olan olası ;
Kuplaj hataları,
Feedback hesap hataları,
Malzeme tolerans hataları
Gibi etkenlerden dolayı cihazımız istenmeyen bazı frekansları daha fazla yükseltebilmektedir.
İşte bu olaya elektronik terminolojisinde OSİLASYON denilmektedir.
Ya da ben böyle biliyorum.
Bir de salınım olarak literatüre geçmiştir ki esasen incelenmesi gereken şey bu olmasa gerek çünkü OSİLATÖRLER bölümünün incelenmesi ile zaten anlaşılacaktır.
aslında söylemek istediğim konu her ikisi ile de alakalı ama durum biraz farklı.kendi yaptığım smps devresinde bazı denemeler yaptım.osiloskop da çıkışı incelediğimde değişen çıkış yüklerine karşı GENLIGI değişen ama FREKANSI değişmeyen bir sinus şeklinde ripple voltaji gözlemledim.maximum genlik(çıkış yükü max) 1500mVpp minimum genlik(çıkışta yük yokken) 200mVpp civarı bir ripple gördüm diye hatırlıyorum ölçüm yaparken.bende bunun sekonder LC filtresinden kaynaklandığını düşündüm ve bu osilasyon frekansı nerdeyse LC devrenin rezonans frekansına eşitti.bende çıkışa bir LC filtre daha ekledim ve max ripple voltajini 250mVpp değerine düşürmeyi başardım.ama amacım bunu 50mV civarına dusurmek.o zaman gürültüsüz bir SMPS devresine daha da yaklaşacağım.

Kemal88

Opamplarla ve tl431 li optocoupler ile geri beslemeyi ve ne anlama geldigini, dizaynini yakinda anlaticam. Oradaki direnclerin, kapasitorlerin ne anlama geldigini bulabileceksiniz.

Ripple degeri dusurulmek isteniyorsa cift katli lc filtre dizaynina blogta bakabilirsiniz.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

kifvet

Alıntı yapılan: Kemal88 - 20 Mayıs 2015, 15:26:43Opamplarla ve tl431 li optocoupler ile geri beslemeyi ve ne anlama geldigini, dizaynini yakinda anlaticam. Oradaki direnclerin, kapasitorlerin ne anlama geldigini bulabileceksiniz.

Ripple degeri dusurulmek isteniyorsa cift katli lc filtre dizaynina blogta bakabilirsiniz.
o konulara çok ihtiyacım var abi:-)dört gözle bekliyor olacağım:-)filtre koymayı bende düşünüyorum abi ama en az malzeme ile bu iş nasıl yapılır bunu başarmaya çalışıyorum.hatta uygulama devresi gördüm bi tane.çıkışa da girişteki gibi emi filtre koymuşlar ve ripple çok azalmış.sanırım common mode filter di:-)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: kifvet - 20 Mayıs 2015, 15:18:43aslında söylemek istediğim konu her ikisi ile de alakalı ama durum biraz farklı.kendi yaptığım smps devresinde bazı denemeler yaptım.osiloskop da çıkışı incelediğimde değişen çıkış yüklerine karşı GENLIGI değişen ama FREKANSI değişmeyen bir sinus şeklinde ripple voltaji gözlemledim.maximum genlik(çıkış yükü max) 1500mVpp minimum genlik(çıkışta yük yokken) 200mVpp civarı bir ripple gördüm diye hatırlıyorum ölçüm yaparken.bende bunun sekonder LC filtresinden kaynaklandığını düşündüm ve bu osilasyon frekansı nerdeyse LC devrenin rezonans frekansına eşitti.bende çıkışa bir LC filtre daha ekledim ve max ripple voltajini 250mVpp değerine düşürmeyi başardım.ama amacım bunu 50mV civarına dusurmek.o zaman gürültüsüz bir SMPS devresine daha da yaklaşacağım.
RIPPLE farklı bir konudur.

Öncelikle bazı kondansatör tipleri ve işin temeline inmelisin.

Alttaki linkte bu konu ile ilgili tartışma başlatmış olsam da tam bir tartışma ortamı oluşmamıştır ne yazık ki.
Amacım UCUZ ekipmanlarla mümkün olan en iyi değeri elde etmek olsa da işin tekniğine inildiğinde elbette bazı teknikler buna müsaade etmemektedir.
https://elektronikprojeler.com/index.php?topic=4594.0
RIPPLE bir güç kaynağındaki en önemli unsur olsa da, genel gürültü unsuru bir güç kaynağındaki önemli bir kavramdır. SMPS ele alındığında basit filtrelerle bu işin çözümü olmadığı anlaşılabilir.
Çünkü SMPS lerin çalışma mantığı darbe'dir. Darbeli bir genliği ise basit sistemlerle filtre edip doğrusal bir DC gerilim etmek ne yazık ki sanıldığı kadar kolay olmamaktadır.
Bir Lineer güç kaynağındaki ripple olayını ve gürültü faktörünü hesap edersek belli kurallara uyarak işin üstesinden gelebilmekteyiz. Ama SMPS'lerde transformatör bile kendi başına bir gürültü üreteci olarak çalışmaktadır. (Bakınız transformatörlerde demir kayıpları)
Az biraz işi mıncıklarsak.
Lineer güç kaynaklarındaki 50Hz lik frekanslarla ve 100Hzlik harmoniklerle boğuşmak gerekirken,
SMPS lerde 50-100KHz civarı istenmeyen gürültüleri de elimine edebilmek için uğraşırız. Üstelik darbeli gerilimlerde toplam harmonik sayısı prensipte sonsuz olduğu için karşımıza çoook olasılık çıkmaktadır.


kifvet

@Mr_YAMYAM
Hocam esr konusu benim de çok vaktimi almış ve üzerinde araştırma yapmış olduğum bir durumdur.bu konuda aklıma bi fikir gelmiş ama henüz uygulamamis bulunmaktayim.
örneğin 2200uF bir kapasite değeri lazım diyelim bize.bu kapasiteyi tek kondansatör yerine 220uF 10 tane kapasitoru paralel bağlayarak aynı kapasite değerini elde etmemiz ve esr değerini nerdeyse onda birine düşürme imkanımız olabilir diye bir fikir aklımda yer etmiştir:-)
 
benim devrede gördüğüm ripplenin sinus şeklinde olması ve LC filtrenin rezonans frekansına eşit olması
1.değişen çıkış empedansi faz kayması yaratarak osilasyon oluşturabilir.
2.sekonder LC filtresi rezonans frekansında osilasyon oluşturarak çıkışı osilasyona
sokuyor olabilir.
fikirlerini kafamda oluşturmuştur.

ayrıca bu SMPS ler aynı zamanda şebekeye de gürültü yaymaktadirlar bu gürültüler saç trafolu cihazları da etkilemez mi şebeke üzerinden??

ve ilgimi çeken birşey daha bugün hassas cihazlardan olan bilgisayarlar da smpsler ile beslenmekte.peki bu kadar gürültülü bu güç kaynakları da o zaman neden hassas makinelerde varlar?!

bir gözlemim daha.bu ripple değeri acaba benim devreden mi kaynaklanıyor yoksa aynı olay başka kaynaklarda da var mi diye araştırmaya koyulmuş bilgisayarımin güç kaynağını söküp aynı yükleri ona bağlamıştım.sonuç olarak aynı ripple voltajini Pc power Supplyde de gördüm.ama genligi sabitti tek fark olarak.

ayrıca hocam o açtığınız konuya bir bakayım bende bildiklerimi sizlerle paylaşırm konuyla alakalı olarak:-)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: kifvet - 20 Mayıs 2015, 16:25:17@Mr_YAMYAM
ayrıca bu SMPS ler aynı zamanda şebekeye de gürültü yaymaktadirlar bu gürültüler saç trafolu cihazları da etkilemez mi şebeke üzerinden??

ve ilgimi çeken birşey daha bugün hassas cihazlardan olan bilgisayarlar da smpsler ile beslenmekte.peki bu kadar gürültülü bu güç kaynakları da o zaman neden hassas makinelerde varlar?!

bir gözlemim daha.bu ripple değeri acaba benim devreden mi kaynaklanıyor yoksa aynı olay başka kaynaklarda da var mi diye araştırmaya koyulmuş bilgisayarımin güç kaynağını söküp aynı yükleri ona bağlamıştım.sonuç olarak aynı ripple voltajini Pc power Supplyde de gördüm.ama genligi sabitti tek fark olarak.

ayrıca hocam o açtığınız konuya bir bakayım bende bildiklerimi sizlerle paylaşırm konuyla alakalı olarak:-)
SMPS lerin yaydıkları gürültüler 50Hz dışındadır. Bu sebeple tam bir izolasyon sağlanan normal sac trafolu sistemlerdeki gürültüleri hesaba katılmasa da hassas üretimlerde dikkate alınmaktadır.
Hassas makinalar dediğin nelerdir bilmiyorum ama basit anlamda PC (DIGITAL) işlevi olan makinalar için farklı kurallar geçerlidir.
Bir digital işlevi olan makina zaten kendisi darbeli mantıkla çılışmaktadır. Darbeli mantıkla çalışan bir cihazın işlevsel özelliği gerilimin belli noktaya ulaşıncaya kadar olan eğrisi ile belli bir seviyeyte ininceye kadar olan eğrisi hesaba katılmaktadır.
ÖRNEK:
5V gerilimle çalışan bir digital aygıt, gerilim 4.75 oluncaya kadar o işlemi 1 olarak kabul etmez. 5.25 in üzerine çıkılsa da hala sistem 1 demektir.
Keza alt darbeye inildiğindeki işlemlerde (işlece göre değişir) 5V standart değer 4.75 e indiğinde veya tasarıma göre 0.75V a indiğinde işleç bu darbenin 0 (sıfır) olduğunu algılayabilmektedir.
5V luk bir gerilim içerisindeki 025V luk ripple değeri temel olarak işlevselliğie etki etmesede esasen bu değer ÇOK GÜRÜLTÜLÜ anlamına gelmektedir.
Eğer High speed sistemler incelenirse ripple değerlerinin önemli olduğu ve önlem alındığı görülecektir.
Ayrıca üst seviye cihazların besleme ünitesi SMPS olsa bile çok özel filtrelerle donatılmış olduğu gözlemlenebilir.

Kemal88

Çıkışa konulan kapasitörü paralellediğimiz takdirde, ESR lerde paralel olacağı için toplam ESR değeri daha küçük çıkacaktır.  İkinci LC filtresinden sonra ripple ın sinüs şeklinde olması şu yüzdendir. Üçgen dalga, sinüs sinyalinin harmonikli halidir. O yüzden üçgen dalganın kendi içinde daha düşük frekanslı sinüs sinyali bulunmaktadır. Bu Fourier serisinden, açılımından gelmektedir. Eğer yüksek frekanslı üçgen dalgayı filtreleyebilirsek, o zaman üçgen dalganın içindeki daha düşük frekanslı sinüs sinyali ortaya çıkacaktır. Bu da çıkıştaki ripple ın üçgen değil sinüs şeklinde gözükmesini sağlayacaktır. Çıkışa konulan LC filtresinin devre ile birlikte tam bir ac model ile analizi yapılmadan osilasyona sokup sokmayacağını kestirmek güçtür. Kimi kaynaklarda çıkıştan alınan voltaj geri beslemesi ikinci LC filtresinden önce kimisinde ise sonra alınmaktadır. Önce alınanlarda ikinci LC filtresi geri besleme döngüsünün dışında kalır fakat LC filtresinden sonra alınanda ise geribesleme döngüsünün içinde kalacaktır. SMPS ler elbette şebekeye ve çevreye gürültü yaymaktadırlar. Bu gürültü saç trafodan tutun etrafındaki tüm elektronik cihazları etkileyebilmektedir.  Hata karışan gürültüyü azaltmak için EMI filtre, çevreye yayılan paraziti düşürmek için ise Faraday kafesleri kullanılabilir.  SMPS ler olmazsa olmazlardandır. İster çok hassas bir elektronik cihazı beslemek için olsun ister hassasiyeti düşük olan elektronik cihazı beslemek olsun. Önemli olan neye göre nasıl dizayn edileceğidir. Eğer çok hassas elektronik bir cihaz beslenecekse, EMI filtre ve Faraday kafesleri çok önem taşımaktadır. SMPS lerde EMI filtre ya şebeke AC tarafa, yada doğrultulmuş DC tarafa konulmaktadır. DC tarafa koyulan EMI filtre daha az etkili olmasına karşın sadece series mode filtre kullanıldığı sık görülmektedir. Fakat AC tarafına takılan daha etkili olmasına rağmen hem series mode hemde common mode filtrelerin kullanılması gerekmektedir. DC tarafına konulan SMPS in transfer fonksiyonlarına etkisi olabileceği için dikkatli dizayn edilmesi gerekmektedir. Fakat kaynaklarda AC tarafa koyulanın transfer fonksiyonuna etkisi yazılmamıştır. En azından ben daha görmedim. Fakat DC tarafına konulan EMI filtrenin oldukça hassas olacak şekilde dizayn hesapları kitaplarda mevcuttur.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

kifvet

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Mayıs 2015, 16:47:07SMPS lerin yaydıkları gürültüler 50Hz dışındadır. Bu sebeple tam bir izolasyon sağlanan normal sac trafolu sistemlerdeki gürültüleri hesaba katılmasa da hassas üretimlerde dikkate alınmaktadır.
Hassas makinalar dediğin nelerdir bilmiyorum ama basit anlamda PC (DIGITAL) işlevi olan makinalar için farklı kurallar geçerlidir.
Bir digital işlevi olan makina zaten kendisi darbeli mantıkla çılışmaktadır. Darbeli mantıkla çalışan bir cihazın işlevsel özelliği gerilimin belli noktaya ulaşıncaya kadar olan eğrisi ile belli bir seviyeyte ininceye kadar olan eğrisi hesaba katılmaktadır.
ÖRNEK:
5V gerilimle çalışan bir digital aygıt, gerilim 4.75 oluncaya kadar o işlemi 1 olarak kabul etmez. 5.25 in üzerine çıkılsa da hala sistem 1 demektir.
Keza alt darbeye inildiğindeki işlemlerde (işlece göre değişir) 5V standart değer 4.75 e indiğinde veya tasarıma göre 0.75V a indiğinde işleç bu darbenin 0 (sıfır) olduğunu algılayabilmektedir.
5V luk bir gerilim içerisindeki 025V luk ripple değeri temel olarak işlevselliğie etki etmesede esasen bu değer ÇOK GÜRÜLTÜLÜ anlamına gelmektedir.
Eğer High speed sistemler incelenirse ripple değerlerinin önemli olduğu ve önlem alındığı görülecektir.
Ayrıca üst seviye cihazların besleme ünitesi SMPS olsa bile çok özel filtrelerle donatılmış olduğu gözlemlenebilir.

@Mr_YAMYAM
Dediklerinize katılıyorum hocam.fakat bir parazit veya gürültü lojik çalışan bir devreye de girse çalışması etkilenmeyecek midir?en azından bildiğimiz kadarı ile bilgisayar sadece lojik değil analog çıkışlara da sahip olan bir aygıttır.örneğin ses çıkışları.ve darbeli sistemin üzerinde bir çok analog devre vardır diye düşünüyorum.ki zaten en dandik PC güç kaynaklarında bile PCler çalışıyor.Biz çıkış kısmına öyle bir devre koymalıyız ki bir çok gürültüyü bastırabilelim:)
Yani smps şebekeye gürültü yayıyorsa bu saç trafolara da gelecektir diye düşünüyorum.çünkü transformatörler değişen voltej değerlerine duyarlıdır. ve onları sekondere aktarırlar.
Ben daha gürültü kavramlarını ve harmonik kavramlarını kafamda oturtabilmiş değilim o yüzden pek yorum yapamıyorum.
Bazı güç kaynaklarında 3.3V çıkışı genelde mosfet regülatör ile 5V kanalından alınmaktadır ki bu çıkıştan da nerdeyse 20A değerinde bir akım değeri alınabilmektedir.Bizde çıkışa bu tür devreler ve filtreler eklesek acaba ne katkısı ne zararı olur merak ediyorum:)
[mergedate]1432133266[/mergedate]
Alıntı yapılan: Kemal88 - 20 Mayıs 2015, 17:03:02Çıkışa konulan kapasitörü paralellediğimiz takdirde, ESR lerde paralel olacağı için toplam ESR değeri daha küçük çıkacaktır.  İkinci LC filtresinden sonra ripple ın sinüs şeklinde olması şu yüzdendir. Üçgen dalga, sinüs sinyalinin harmonikli halidir. O yüzden üçgen dalganın kendi içinde daha düşük frekanslı sinüs sinyali bulunmaktadır. Bu Fourier serisinden, açılımından gelmektedir. Eğer yüksek frekanslı üçgen dalgayı filtreleyebilirsek, o zaman üçgen dalganın içindeki daha düşük frekanslı sinüs sinyali ortaya çıkacaktır. Bu da çıkıştaki ripple ın üçgen değil sinüs şeklinde gözükmesini sağlayacaktır. Çıkışa konulan LC filtresinin devre ile birlikte tam bir ac model ile analizi yapılmadan osilasyona sokup sokmayacağını kestirmek güçtür. Kimi kaynaklarda çıkıştan alınan voltaj geri beslemesi ikinci LC filtresinden önce kimisinde ise sonra alınmaktadır. Önce alınanlarda ikinci LC filtresi geri besleme döngüsünün dışında kalır fakat LC filtresinden sonra alınanda ise geribesleme döngüsünün içinde kalacaktır. SMPS ler elbette şebekeye ve çevreye gürültü yaymaktadırlar. Bu gürültü saç trafodan tutun etrafındaki tüm elektronik cihazları etkileyebilmektedir.  Hata karışan gürültüyü azaltmak için EMI filtre, çevreye yayılan paraziti düşürmek için ise Faraday kafesleri kullanılabilir.  SMPS ler olmazsa olmazlardandır. İster çok hassas bir elektronik cihazı beslemek için olsun ister hassasiyeti düşük olan elektronik cihazı beslemek olsun. Önemli olan neye göre nasıl dizayn edileceğidir. Eğer çok hassas elektronik bir cihaz beslenecekse, EMI filtre ve Faraday kafesleri çok önem taşımaktadır. SMPS lerde EMI filtre ya şebeke AC tarafa, yada doğrultulmuş DC tarafa konulmaktadır. DC tarafa koyulan EMI filtre daha az etkili olmasına karşın sadece series mode filtre kullanıldığı sık görülmektedir. Fakat AC tarafına takılan daha etkili olmasına rağmen hem series mode hemde common mode filtrelerin kullanılması gerekmektedir. DC tarafına konulan SMPS in transfer fonksiyonlarına etkisi olabileceği için dikkatli dizayn edilmesi gerekmektedir. Fakat kaynaklarda AC tarafa koyulanın transfer fonksiyonuna etkisi yazılmamıştır. En azından ben daha görmedim. Fakat DC tarafına konulan EMI filtrenin oldukça hassas olacak şekilde dizayn hesapları kitaplarda mevcuttur.
Abi çok güzel diyonda bide anladığım dilden konuşşan çok güzel olacak:)))Yani biz eledikçe altından bunların harmonikleri gelmeye devam edecek diyon anladığım kadarı ile:)ben gözlemlerimde bunları gördüm ve aktarmak istedim:)ama kafaya koydum yapacam:)ayrıyetten bu LAPTOP şarj aletini bağladım osiloskoba abi hiç mi osilasyon olmaz hiç mi ripple olmaz çıkışta boşta iken ya:)o gün kafaya koydum dedim ben bunu yapacam:)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: kifvet - 20 Mayıs 2015, 17:55:50@Mr_YAMYAM
Dediklerinize katılıyorum hocam.fakat bir parazit veya gürültü lojik çalışan bir devreye de girse çalışması etkilenmeyecek midir?
en azından bildiğimiz kadarı ile bilgisayar sadece lojik değil analog çıkışlara da sahip olan bir aygıttır.örneğin ses çıkışları.ve darbeli sistemin üzerinde bir çok analog devre vardır diye düşünüyorum.ki zaten en dandik PC güç kaynaklarında bile PCler çalışıyor.Biz çıkış kısmına öyle bir devre koymalıyız ki bir çok gürültüyü bastırabilelim:)
Yani smps şebekeye gürültü yayıyorsa bu saç trafolara da gelecektir diye düşünüyorum.çünkü transformatörler değişen voltej değerlerine duyarlıdır. ve onları sekondere aktarırlar.
Ben daha gürültü kavramlarını ve harmonik kavramlarını kafamda oturtabilmiş değilim o yüzden pek yorum yapamıyorum.
Bazı güç kaynaklarında 3.3V çıkışı genelde mosfet regülatör ile 5V kanalından alınmaktadır ki bu çıkıştan da nerdeyse 20A değerinde bir akım değeri alınabilmektedir.Bizde çıkışa bu tür devreler ve filtreler eklesek acaba ne katkısı ne zararı olur merak ediyorum:)

ET'siz ve kemikli @kifvet 
O kadar daldan dala atlamışsın ki teker teker yanıtlayabilirmiyim bilmiyorum.
1 Daha önce bahsetmiştim. 5V standart bir darbe genliği olan gerilimde 0.25V gibi bir ripple veya gürültü pek işlevselliği bozmaz. Ama 5V gerilim 2V-3V gibi bir gürültü ihtiva ediyorsa o devre çalışmaz. Beyni sulanır :D
2 PC lerde bulunan basit yapıdaki DAC ile sen gürültü kavramını bağdaştırırsan anlaşamayız. Çünkü DAC'ın hemen çıkışı en basit şekilde kısa yoldan çıkışa verilmekte ve kazanç unsuru barındırmadığı için gürültülerin etkisi yok denecek kadar az olmaktadır.
Bunu anlayabilmek için basit anlamda 40db kazancı olan bir mikrofon pre amplisi yapman ve SMPS ile beslemen gereklidir.
3 SMPS lerin gürültülerini nasıl ve de ne şekilde ölçüyorsun. 220V şebeke içerisinde 110V luk SMPS gürültüleri bile olsa trafoya girdiğinde bu etkiler çıkış geriliminin yarısı kadar olacaktır. Elde edilmiş olan AC gerilimin yarısı kadar gürültü barındıracağını ve ilgili filtrelerini de hesaba katarsan sonucun etkileşimini hesap edebilirsin.
Bir kıyaslama yapalım.
Fırçalı bir motor ile çalışan matkapı ele alalım.
Fırçalardaki darbe unsuru prensipte çok yüksek gerilimler ihtiva etmektedir. Öylesine yüksektir ki bazen 1000V lara bile çıkabilmektedir. İnanmazsan bir araştır. :D
Buna rağmen iyi şebeke hatlarında bu denli yüksek genlikli parazitler bile etkileşim olarak elimine edilebilmektedir. Yani uyduruk olmayan güç kaynakları bu denli yüksek parazitleri filtreleyebilmektedir.

kifvet

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Mayıs 2015, 18:18:13ET'siz ve kemikli @kifvet 
O kadar daldan dala atlamışsın ki teker teker yanıtlayabilirmiyim bilmiyorum.
1 Daha önce bahsetmiştim. 5V standart bir darbe genliği olan gerilimde 0.25V gibi bir ripple veya gürültü pek işlevselliği bozmaz. Ama 5V gerilim 2V-3V gibi bir gürültü ihtiva ediyorsa o devre çalışmaz. Beyni sulanır :D
2 PC lerde bulunan basit yapıdaki DAC ile sen gürültü kavramını bağdaştırırsan anlaşamayız. Çünkü DAC'ın hemen çıkışı en basit şekilde kısa yoldan çıkışa verilmekte ve kazanç unsuru barındırmadığı için gürültülerin etkisi yok denecek kadar az olmaktadır.
Bunu anlayabilmek için basit anlamda 40db kazancı olan bir mikrofon pre amplisi yapman ve SMPS ile beslemen gereklidir.
3 SMPS lerin gürültülerini nasıl ve de ne şekilde ölçüyorsun. 220V şebeke içerisinde 110V luk SMPS gürültüleri bile olsa trafoya girdiğinde bu etkiler çıkış geriliminin yarısı kadar olacaktır. Elde edilmiş olan AC gerilimin yarısı kadar gürültü barındıracağını ve ilgili filtrelerini de hesaba katarsan sonucun etkileşimini hesap edebilirsin.
Bir kıyaslama yapalım.
Fırçalı bir motor ile çalışan matkapı ele alalım.
Fırçalardaki darbe unsuru prensipte çok yüksek gerilimler ihtiva etmektedir. Öylesine yüksektir ki bazen 1000V lara bile çıkabilmektedir. İnanmazsan bir araştır. :D
Buna rağmen iyi şebeke hatlarında bu denli yüksek genlikli parazitler bile etkileşim olarak elimine edilebilmektedir. Yani uyduruk olmayan güç kaynakları bu denli yüksek parazitleri filtreleyebilmektedir.
@Mr_YAMYAM
hocam kısaltayim o zaman biraz konuyu:-)
hocam gürültüyü ölctugüm bi yöntem yok:-)PC gürültüsü için tam gücünü hatırlamıyorum evde creative 4+1 amfiye bağladığımda yüksek seslerde çok fazla bozulma görmedim.o yüzden öyle bir fikir söyledim amfide sinyal yükseliyor ve parazitlerde yükselmeli sanırsam değil mi?!:-)ondan öyle bir fikir söyledim:-)

gürültünun manasi benim için bir devrede istenmeyen sinyallerdir.başka bi manası var mi bilmiyorum.amacım çıkıştan elde edebildiğim en saf dc gerilimi alabilmek :-)
elektronik konusunda yeni sayılırım onu öncelikle söyleyeyim ama fizik bilgime güvenirim onun üzerinden yorumlar yapabilirim devre ve karakteristikler üzerinde:-)
[mergedate]1432137370[/mergedate]
@Mr_YAMYAM
hocam çok soru sorup kafanızı şişirdim herhal:)))

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: kifvet - 20 Mayıs 2015, 18:56:10@Mr_YAMYAM
hocam kısaltayim o zaman biraz konuyu:-)
hocam gürültüyü ölctugüm bi yöntem yok:-)PC gürültüsü için tam gücünü hatırlamıyorum evde creative 4+1 amfiye bağladığımda yüksek seslerde çok fazla bozulma görmedim.o yüzden öyle bir fikir söyledim amfide sinyal yükseliyor ve parazitlerde yükselmeli sanırsam değil mi?!:-)ondan öyle bir fikir söyledim:-)

gürültünun manasi benim için bir devrede istenmeyen sinyallerdir.başka bi manası var mi bilmiyorum.amacım çıkıştan elde edebildiğim en saf dc gerilimi alabilmek :-)
elektronik konusunda yeni sayılırım onu öncelikle söyleyeyim ama fizik bilgime güvenirim onun üzerinden yorumlar yapabilirim devre ve karakteristikler üzerinde:-)
Gürültünün anlamını doğru telaffuz etmişsin ama önergelerin yanlış :D
Nasıl ölçülür)
PC çıkışı gürültü faktörü:
Pc çıkış jakına kendi yük empedansında bir yük bağlanır. ÖRNEK 10Kohm.
Bu direnç uçlarına db metre veya osilaskop bağlanır.
PC de hiçbir sinyal yokken bu direnç uçlarındaki AC gerilim bize o devrenin relatif olarak gürültü değerini verecektir.
NOT:
Yük olarak bağlanan direnç üzerinde de bir gürültü unsuru bulunmaktadır. Temel olarak bu değer 1 olarak alınmaktadır. Yani kazanç olmaksızın üzerinde indüklenen elektromanyetik etkiler diyebiliriz.
Amplilerin gürültü ölçümü.
Her bir kanalda hoparlörler bağlı iken hoparlör uçlarına db metre veya osilaskop bağlanır. Ampli girişine hiçbir ses verilmez. Ses sonuna kadar açılır. ve her bir hoparlördeki AC sinyaller ölçülür.
Bu da bir amplinin kabaca gürültü ölçümüdür.
Senin bahsetmiş olduğun yüksek seslerde görmemiş olduğun bozulma ise DISTORSIYON olarak adlandırılır.
Kabaca test için her bir hoparlöre osilaskop bağlanır ve girişinde müzik veya ses varken volüme seviyesi sonuna kadar açılır.
Osilaskopta görülen dalga formundaki KIRPILMALAR distorsiyondur.
NOT: İnsan kulağının kıyaslama değeri olan yüzde 10luk bozulma değeri bile bir sinüs işaretinin tepesindeki minumum kırpılma değeridir. Ancak ampliye saf sinüs verilerek osilaskopta kıyaslanarak görülebilir.

Kemal88

Fourier ve harmonikte kafan karıştı sanırım. Şöle kısaca anlatmaya çalışayım. SMPS in çıkış voltajında ki bunu da çıkış kapasitörü belirliyor, dc voltaj + ripple olmaktadır. Eğer sen bu çıkış voltajını Fourier serisi ile yazarsan, dc + cosinus + cosinus.... diye sonsuza kadar frekansı katlanarak gider. Ripple da üçgen dalga olduğu için cosinus şeklinde birden çok ifade ile yazılabilir. Fourier serisi bize tüm periyodik sinyallerin, cosinuslerin toplamı şeklinde yazılabileceğini göstermektedir. Harmonik ise sinyalin frekans katlarıdır. Eğer ripple ı ikinci LC filtre ile filtrelersek, üçgen dalga yüksek frekanstan oluştuğu için bize geride kalan düşük frekanslı cosinus sinyaller kalır. Bu yüzden ikinci LC filtresinden sonra daha düşük frekanslı sinüs sinyali görürüz. Fourier, EMI ve Faraday kafesi konuları ayrıntılı olarak anlatılabilir. Fakat özelikle Fourier da matematik malesef olmazsa olmazdır.



Periyodik sinyallerin içinde sinüsün olduğunu yukardaki grafiklerden de görebilirsiniz.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

kifvet

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Mayıs 2015, 20:19:00Gürültünün anlamını doğru telaffuz etmişsin ama önergelerin yanlış :D
Nasıl ölçülür)
PC çıkışı gürültü faktörü:
Pc çıkış jakına kendi yük empedansında bir yük bağlanır. ÖRNEK 10Kohm.
Bu direnç uçlarına db metre veya osilaskop bağlanır.
PC de hiçbir sinyal yokken bu direnç uçlarındaki AC gerilim bize o devrenin relatif olarak gürültü değerini verecektir.
NOT:
Yük olarak bağlanan direnç üzerinde de bir gürültü unsuru bulunmaktadır. Temel olarak bu değer 1 olarak alınmaktadır. Yani kazanç olmaksızın üzerinde indüklenen elektromanyetik etkiler diyebiliriz.
Amplilerin gürültü ölçümü.
Her bir kanalda hoparlörler bağlı iken hoparlör uçlarına db metre veya osilaskop bağlanır. Ampli girişine hiçbir ses verilmez. Ses sonuna kadar açılır. ve her bir hoparlördeki AC sinyaller ölçülür.
Bu da bir amplinin kabaca gürültü ölçümüdür.
Senin bahsetmiş olduğun yüksek seslerde görmemiş olduğun bozulma ise DISTORSIYON olarak adlandırılır.
Kabaca test için her bir hoparlöre osilaskop bağlanır ve girişinde müzik veya ses varken volüme seviyesi sonuna kadar açılır.
Osilaskopta görülen dalga formundaki KIRPILMALAR distorsiyondur.
NOT: İnsan kulağının kıyaslama değeri olan yüzde 10luk bozulma değeri bile bir sinüs işaretinin tepesindeki minumum kırpılma değeridir. Ancak ampliye saf sinüs verilerek osilaskopta kıyaslanarak görülebilir.


valla hocam osiloskop ile bağlayıp hiç ölçmedim:)aslında ses devrelerinde osiloskop nasıl kullanılır bilmiyorum verdiğiniz ölçüm teknikleri için ayrıca ayrıca TEŞEKKÜR EDERİM:))osiloskop ile ölçüm teknikleri hakkında sizin değerli bilgilerinize ihtiyacımız var:))

1.Kendi yük empedansında derken?kafamıza göre değil ses çıkışının çıkışı için verilen empedans mıdır??Nerden öğrenilir bu bu arkadaş:)))
2.Osiloskopda nasıl bir görüntü ile karşılaşacağız ve yorumu nasıl yapacağız??bunun anlatıldığı herhangi bir kaynak var mıdır???:))
3.Distorsiyon bildiğim kadarı ile şöyle bişey;


[mergedate]1432143900[/mergedate]
Alıntı yapılan: Kemal88 - 20 Mayıs 2015, 20:43:07Fourier ve harmonikte kafan karıştı sanırım. Şöle kısaca anlatmaya çalışayım. SMPS in çıkış voltajında ki bunu da çıkış kapasitörü belirliyor, dc voltaj + ripple olmaktadır. Eğer sen bu çıkış voltajını Fourier serisi ile yazarsan, dc + cosinus + cosinus.... diye sonsuza kadar frekansı katlanarak gider. Ripple da üçgen dalga olduğu için cosinus şeklinde birden çok ifade ile yazılabilir. Fourier serisi bize tüm periyodik sinyallerin, cosinuslerin toplamı şeklinde yazılabileceğini göstermektedir. Harmonik ise sinyalin frekans katlarıdır. Eğer ripple ı ikinci LC filtre ile filtrelersek, üçgen dalga yüksek frekanstan oluştuğu için bize geride kalan düşük frekanslı cosinus sinyaller kalır. Bu yüzden ikinci LC filtresinden sonra daha düşük frekanslı sinüs sinyali görürüz. Fourier, EMI ve Faraday kafesi konuları ayrıntılı olarak anlatılabilir. Fakat özelikle Fourier da matematik malesef olmazsa olmazdır.



Periyodik sinyallerin içinde sinüsün olduğunu yukardaki grafikten de görebilirsiniz.

@Kemal88
abi anladığım kadarı ile LC Filtre alçak geçiren bir filtre olduğu için rezonans frekansının altındaki harmonikleri geçiriyor değil mi?Harmonik konusunu lise fizik dersinde görmüştüm az çok mantık kurabiliyorum :)anlamadığım şey biz alçak geçiren filtre koydukça bir kısım harmonikler elenecek bir kısmı yine ortaya çıkacak sanki yeniden.yani filtreden ne kadar geçirirsek geçirelim bir takım harmonikleri çıkışta yine de görecek miyiz bu anlama mı geliyor bu???

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: kifvet - 20 Mayıs 2015, 20:51:16valla hocam osiloskop ile bağlayıp hiç ölçmedim:)aslında ses devrelerinde osiloskop nasıl kullanılır bilmiyorum verdiğiniz ölçüm teknikleri için ayrıca ayrıca TEŞEKKÜR EDERİM:))osiloskop ile ölçüm teknikleri hakkında sizin değerli bilgilerinize ihtiyacımız var:))

1.Kendi yük empedansında derken?kafamıza göre değil ses çıkışının çıkışı için verilen empedans mıdır??Nerden öğrenilir bu bu arkadaş:)))
2.Osiloskopda nasıl bir görüntü ile karşılaşacağız ve yorumu nasıl yapacağız??bunun anlatıldığı herhangi bir kaynak var mıdır???:))
3.Distorsiyon bildiğim kadarı ile şöyle bişey;

Ses devrelerinde ana sinyaller SİNÜS olduğuna göre osilaskopta da sinüs işaretlerine dikkat etmelisin.
Resimde zaten açıklanmış. Kırpılmanın olduğu bölümler (Sinüsün tepeleri) kırpılma oranınca distorsiyona (bozulmaya) uğramış demektir.
Kendi yük empedansını ise kimseler belirtemez. Bunu ancak;
Ya o PC yi üreten firmalar açıklar, DER Kİ;
Bu PC nin ses çıkış empedansı 20KOhm empedans uyumuna göre hazırlanmıştır. Veya bir başka değerde,
Ya da bu konuda genel AES EBU standartlarını örnek alarak dersin ki,
Line seviyesi empedans genellikle 10KOhm dur. Demekki ben bu PC nin çıkışına 10 KOhm bir direnç bağlamalıyım.
Yanlış direnç bağlarsan sistem darılır mı?
Hiç darılmaz. Ancak ölçüm sonuçların da yanlış olacaktır. ŞÖYLE Kİ;
10 KOhm çıkış empedansına sahip bir devrenin çıkışını 1KOHm ile yüklersen temel olarak çıkışı 10/1 oranında kısa devre etmiş olursun. Dolayısı ile ölçtüğün netice 10 kat daha düşük olacak gerçek değerini vermeyecektir.
Hiç direnç bağlamazsan ne olur yine darılır mı?
Yine darılmaz.
Osilaskopun prob giriş empedansı üzerindeki gerilim düşümünü görürsün ki Eğer PC içerisinden çıkış sonlandırılması yapılmamışsa ölçmüş olacağın değer MAX NOISE olarak ölçülmüş olacaktır.


Kemal88

Aynen lc filtre aslinda alcak geciren filtre ve rezonans frekansindan yuksek frekanslarda bobin yuksek empedans kapasitor dusuk empedans gostemektedir. Boylelikle rezonans frekansindan yuksek frekansli harmonikler elenmektedir. Ikinci lc filtresi ise yuksek frekansli harmonikleri eleyerek ripple in daha dusuk genlikte sinus gozukmesini saglayabilecektir. Ayrica harmonigi ve gurultuyu de dusurecektir. Ripple in icinde zaten yuksek frekansli sinusler vardi o yuzden filtreleme sonucu sinus cikmasi normal. Harmonik kaynagi yoksa harmonikleri tekrar goremezsin ama 0 da yapamazsin.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

kifvet

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Mayıs 2015, 21:05:08Ses devrelerinde ana sinyaller SİNÜS olduğuna göre osilaskopta da sinüs işaretlerine dikkat etmelisin.
Resimde zaten açıklanmış. Kırpılmanın olduğu bölümler (Sinüsün tepeleri) kırpılma oranınca distorsiyona (bozulmaya) uğramış demektir.
Kendi yük empedansını ise kimseler belirtemez. Bunu ancak;
Ya o PC yi üreten firmalar açıklar, DER Kİ;
Bu PC nin ses çıkış empedansı 20KOhm empedans uyumuna göre hazırlanmıştır. Veya bir başka değerde,
Ya da bu konuda genel AES EBU standartlarını örnek alarak dersin ki,
Line seviyesi empedans genellikle 10KOhm dur. Demekki ben bu PC nin çıkışına 10 KOhm bir direnç bağlamalıyım.
Yanlış direnç bağlarsan sistem darılır mı?
Hiç darılmaz. Ancak ölçüm sonuçların da yanlış olacaktır. ŞÖYLE Kİ;
10 KOhm çıkış empedansına sahip bir devrenin çıkışını 1KOHm ile yüklersen temel olarak çıkışı 10/1 oranında kısa devre etmiş olursun. Dolayısı ile ölçtüğün netice 10 kat daha düşük olacak gerçek değerini vermeyecektir.
Hiç direnç bağlamazsan ne olur yine darılır mı?
Yine darılmaz.
Osilaskopun prob giriş empedansı üzerindeki gerilim düşümünü görürsün ki Eğer PC içerisinden çıkış sonlandırılması yapılmamışsa ölçmüş olacağın değer MAX NOISE olarak ölçülmüş olacaktır.


@Mr_YAMYAM
Hocam çok teşekkür ederim bunlar gerçekten değerli bilgiler:)
Mosfetli ve transistörlü gerilim regülatörlü devreler hakkında bazı sorularım olacak.Biraz beyin fırtınası yapalım diyorum:)
biz bu smps çıkışına filtreden sonra bu türde bir regülatör devresi düzenlesek?Gürültü ve ripple değerleri hakkında ne elde edebiliriz?
[mergedate]1432154459[/mergedate]
Alıntı yapılan: Kemal88 - 20 Mayıs 2015, 21:25:54Aynen lc filtre aslinda alcak geciren filtre ve rezonans frekansindan yuksek frekanslarda bobin yuksek empedans kapasitor dusuk empedans gostemektedir. Boylelikle rezonans frekansindan yuksek frekansli harmonikler elenmektedir. Ikinci lc filtresi ise yuksek frekansli harmonikleri eleyerek ripple in daha dusuk genlikte sinus gozukmesini saglayabilecektir. Ayrica harmonigi ve gurultuyu de dusurecektir. Ripple in icinde zaten yuksek frekansli sinusler vardi o yuzden filtreleme sonucu sinus cikmasi normal. Harmonik kaynagi yoksa harmonikleri tekrar goremezsin ama 0 da yapamazsin.
@Kemal88
Abi amaç sıfır yapmak değil zaten.mümkün olan en düşük genliğe düşürebilmek bu ripple değerini ve gürültüleri.feedback ve kompanzasyon konularını hala araştırıyorum bunların uygun tasarlanması da bizi doğru sonuçlara götürür düşüncesindeyim:)

Mr_YAMYAM


kifvet

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Mayıs 2015, 23:54:02İyi de arkadaşım ET @serkan_48  in konusunu kirlettik.
Bizi döverse haklıdır haa :)

@Mr_YAMYAM
Hocam yeni bir konuya geçebiliriz:)
Ayrıca bunlar modifiye konusunda önemli bilgiler:)
Bir SMPS modifiye edildiğinde çıkış karakteristikleri değişir ve bazı eklemeler yapılmalıdır.
Konuyu mümkün olduğunca gerekli skınırlar içinde tutmaya çalışıyorum.
Bu konuyla ilgili olduğunu düşündüğüm için bu başlıkta devam ettim biraz:)
Şu an osiloskop yanımda olsa bunları resme dökeceğim ama:)Yok işte evde kaldı:)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: kifvet - 20 Mayıs 2015, 23:59:39@Mr_YAMYAM
Hocam yeni bir konuya geçebiliriz:)
Ayrıca bunlar modifiye konusunda önemli bilgiler:)
Bir SMPS modifiye edildiğinde çıkış karakteristikleri değişir ve bazı eklemeler yapılmalıdır.
Konuyu mümkün olduğunca gerekli skınırlar içinde tutmaya çalışıyorum.
Önce arkadaşımızın arıza meselesini çözmeliyiz bence.
Kızarsa dövebilir bizi :D

kifvet

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 21 Mayıs 2015, 00:01:13Önce arkadaşımızın arıza meselesini çözmeliyiz bence.
Kızarsa dövebilir bizi :D

@Mr_YAMYAM
Hocam arıza kısmı tamam dün hallettik olayı:)Şimdi modifiye kısmı yapılacak devre aklımda şekillendi ama @serkan_48 abiden bi ses bekliyorum
gelse devam edeceğim oraya:)

[mergedate]1432155799[/mergedate]
@Mr_YAMYAM , @asma , @serkan_48, @Kemal88
Biraz çalışma yaptım bugün bakalım beğenecek misiniz:)))


TL494 Entegresi için VOLTAJ KONTROLÜ mantığı ve şeması.
1.TL494 2.pinine gelen voltaj ölçülür.(Genelde bu 2.5V civarıdır.)
2.Vcc dediğimiz SMPS çıkış gerilimidir.Yukarıda sağ üstte devreye göre şema çizilmiştir.
3.Vout dediğimiz de TL494 1.pinine gidecek olan veTL494 2.pinine gelen voltaja eşit olacak şekilde VOLTAGE DIVIDER yolu ile alınan gerilimdir.
4.Örneğin çıkış voltajı 5V yapılmak isteniyorsa Vcc değeri 5V Vout değeri 2.5 olacak şekilde VOLTAGE DIVIDER kısmı hesaplanır.

Kemal88

Eğer direk PWM entegresine gidecekse 2.5V olacak şekilde hesaplanır fakat harici opamp kullanılacaksa, opampın + pininde kaç volt referans voltajı varsa ona göre hesaplanır. Büyük kazançlar gerektiğinde harici opamp kullanılabilir. TL431 de bir opamp olduğu için, optocoupler ile kullanımı sıkça görülmektedir.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

kifvet

Alıntı yapılan: Kemal88 - 21 Mayıs 2015, 08:43:04Eğer direk PWM entegresine gidecekse 2.5V olacak şekilde hesaplanır fakat harici opamp kullanılacaksa, opampın + pininde kaç volt referans voltajı varsa ona göre hesaplanır. Büyük kazançlar gerektiğinde harici opamp kullanılabilir. TL431 de bir opamp olduğu için, optocoupler ile kullanımı sıkça görülmektedir.
@Kemal88
TL431 kararlı ve sabit bir referans voltajı üretmek için kullanılan,istediğimiz referans voltajını ayarlayabildiğimiz regülatör gibi bişey değil miydi ben mi yanlış biliyorum???

Kemal88

Aynen öle fakat iç yapısına baktığında opamp da içermektedir. Dolayısı ile geribesleme TL431 ile yapılacaksa, bu iç yapısındaki opamp etrafında geri besleme yapılmaktadır. TL431 in avantajı hem içinde referans voltajı hemde opamp barındırmasıdır.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

kifvet

Alıntı yapılan: Kemal88 - 21 Mayıs 2015, 10:42:52Aynen öle fakat iç yapısına baktığında opamp da içermektedir. Dolayısı ile geribesleme TL431 ile yapılacaksa, bu iç yapısındaki opamp etrafında geri besleme yapılmaktadır. TL431 in avantajı hem içinde referans voltajı hemde opamp barındırmasıdır.
@Kemal88
Abi şimdi şunu bir açıklığa kavuşturalım.TL431 bize sabit bir referans voltajı veriyor.bi nevi ayarlı zener görevi görüyor.Optokuplor de fotodiyotu üzerinden geçen akıma göre fototransistörü üzerinde bir akım oluşturuyor optokuplör transfer oranına göre.
benim devreleri incelerken anladığım bu.ama merak ettiğim ve test etmediğim bişey var.
1.optonun gürültü geçirme özelliği var mı???
2.TL431in kullanılma amacı ne direk topraga bağlasak optoyu olmaz mı??

Kemal88

Alıntı yapılan: kifvet - 21 Mayıs 2015, 10:55:17@Kemal88
Abi şimdi şunu bir açıklığa kavuşturalım.TL431 bize sabit bir referans voltajı veriyor.bi nevi ayarlı zener görevi görüyor.Optokuplor de fotodiyotu üzerinden geçen akıma göre fototransistörü üzerinde bir akım oluşturuyor optokuplör transfer oranına göre.
benim devreleri incelerken anladığım bu.ama merak ettiğim ve test etmediğim bişey var.
1.optonun gürültü geçirme özelliği var mı???
2.TL431in kullanılma amacı ne direk topraga bağlasak optoyu olmaz mı??

TL431 aynen sabit bir referans voltajını kendi içerisinde barındırıyor. Bu voltaj da 2.5V değerinde oluyor. Sıcaklık değişimlerine karşı da çok az bi şekilde oynayan bir referans voltajı veriyor. Zener gibi ama daha farklı. R pini 2.5V u geçtiği anda Katot (K) pininden akım çekmeye başlıyor. İşte akım çekmeye başladığı yer olan K pinine optocoupler bağlanıyor. Optocoupler da ise bu K pinine doğru çekilen akım karşı tarafa aktarılıyor ve karşı tarafta uygun voltaja dönüştürülerek geribesleme tamamlanıyor. Atıyorum smps çıkışı 50V olsun. Bu 50V da R pininda tam 2.5V oluşacak şekilde voltage divider dirençleri ayarlansın. Çıkış yükselmeye başladığında bu R pini 2.5V dan yüksek olmaya çalışacak ve K pininden akım çekilecek. Bu çekilen akım optocoupler ile karşı tarafa aktarılıp, voltaja dönüştürülecek ve geribesleme tamamlanacak. Yanlış anlamayın da bu gürültüye niye bu kadar takıldınız anlamadım :) Hayır daha SMPS in daha S sini yapamadık gürültüye geçmemiz erken diye düşünüyorum. TL431 in etrafında gerekli geribesleme devresi yapılmaktadır. Bir nevi opamp olduğu için etrafında R, C gibi komponentler yer alır. Optocoupler tek başına yeterli olmaz. Opto sadece izolasyon sağlar. Opto elbette gürültüyü geçirecek. Akım transfer ettiği için akımda oluşacak olan gürültü direk olarak karşı tarafa aktarılacağını düşünüyorum. Bence yönelmeniz gereken gürültüden ziyade ilk önce smps in hangi şartlarda nasıl dizayn edileceğidir. İlk önce smps dizayn edilir temel gereksinimlere göre daha sonra gürültüyü azaltmak için ek modifikasyonlar yapılır. Sonuçta bizler profesyonel üreticiler olmayacağız, o yüzden gürültüye bu kadar takılmamalı diye düşünüyorum.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

kifvet

Alıntı yapılan: Kemal88 - 21 Mayıs 2015, 11:11:22TL431 aynen sabit bir referans voltajını kendi içerisinde barındırıyor. Bu voltaj da 2.5V değerinde oluyor. Sıcaklık değişimlerine karşı da çok az bi şekilde oynayan bir referans voltajı veriyor. Zener gibi ama daha farklı. R pini 2.5V u geçtiği anda Katot (K) pininden akım çekmeye başlıyor. İşte akım çekmeye başladığı yer olan K pinine optocoupler bağlanıyor. Optocoupler da ise bu K pinine doğru çekilen akım karşı tarafa aktarılıyor ve karşı tarafta uygun voltaja dönüştürülerek geribesleme tamamlanıyor. Atıyorum smps çıkışı 50V olsun. Bu 50V da R pininda tam 2.5V oluşacak şekilde voltage divider dirençleri ayarlansın. Çıkış yükselmeye başladığında bu R pini 2.5V dan yüksek olmaya çalışacak ve K pininden akım çekilecek. Bu çekilen akım optocoupler ile karşı tarafa aktarılıp, voltaja dönüştürülecek ve geribesleme tamamlanacak. Yanlış anlamayın da bu gürültüye niye bu kadar takıldınız anlamadım :) Hayır daha SMPS in daha S sini yapamadık gürültüye geçmemiz erken diye düşünüyorum. TL431 in etrafında gerekli geribesleme devresi yapılmaktadır. Bir nevi opamp olduğu için etrafında R, C gibi komponentler yer alır. Optocoupler tek başına yeterli olmaz. Opto sadece izolasyon sağlar. Opto elbette gürültüyü geçirecek. Akım transfer ettiği için akımda oluşacak olan gürültü direk olarak karşı tarafa aktarılacağını düşünüyorum. Bence yönelmeniz gereken gürültüden ziyade ilk önce smps in hangi şartlarda nasıl dizayn edileceğidir. İlk önce smps dizayn edilir temel gereksinimlere göre daha sonra gürültüyü azaltmak için ek modifikasyonlar yapılır. Sonuçta bizler profesyonel üreticiler olmayacağız, o yüzden gürültüye bu kadar takılmamalı diye düşünüyorum.
@Kemal88
dün konuyla ilgili yorum yazarken aklıma güzel fikirler geldi geri besleme konusunda.aslında geribesleme dizaynını çok farklı yapabileceğimi gördüm ve TL494 datasheetini biraz inceledim.gürültüye takılma sebebim şu.
1.sekonderde oluşan bu gürültüler sürücü devreye girip devreyi kararsız hale getiriyor.bu gürültü tekrar güç katına girerek büyüyor ve trafodan sekondere gidiyor.ordan tekrar sürücü devreye geliyor.Osiloskopla baktığımda voltajlar üzerinde değişen parazitleri gördüm.O günden beridir o kısım için uğraşıyorum.denemelerim üzerinden edindiğim çoğu bilgiyi kitaplarda bulamıyorum.kitaplarda eksikler çok fazla.Hatalar yanlışlar var.sadece standartlara bağlı kalıp devre dizayn etmek yerine kafamda teoriler üretip devre üzerine ekliyor ölçüyor ve tecrübe etmeye çalışıyorum.
2.bu gürültüler nedeni ile bir çok ses devresinde SMPSler kullanılamıyor.Benim amacım uygun ve ucuz yoldan bu durum nasıl çözülebilir???sorusuna yanıt bulmaktır.
3.Kararlı bir devre karakteristiği için gürültüleri kontrol devresinden izole etmeliyim bu da gürültü miktarını dolaylı yoldan düşürecektir.Yarın sizde SMPS tasarımına başladığınızda başınıza bela olacak konulardan birisidir gürültü sorunu demedi demeyin:)
4.Dün düşünürken TL494 error amplifer kısmındaki örnek aldığım ATX devrelerinin tam stabil olmadığı bir anda aklıma geldi ve çıkışta osilasyon yaratan önemli bir etken yakaladım:)bakalım ugun bir çalışma yaptığımda sonuçları paylaşacağım:)

diğer yandan TL431 kullanmam gerekiyor izole için o yüzden bunun ayrıntılarını irdeliyor.Acaba ne amaçla bunlar konuyor sorularını soruyorum.Amacını öğrendiğimde yerine ne alternatif düşünülebilir onu yorumlamaya çalışıyorum:))

Kemal88

Öncelikle çalışmalarını takdir ediyorum. Uğraşıyorsun ve çok hızlı öğreniyorsun. Gürültüye şimdilik takılma dememin sebebi şudur. Varolan elindeki devre yerine, yepyeni bir smps dizayn etmeye çalış. Hepsinin hesabı olsun. Geribesleme de dizayn ederken bazı parametrelerde dalgalanmalar olabileceği varsayılır. Bu dalgalanmalar her türlü olabileceği de farzedelir. Bu dalgalanmalar ister osilasyon ister parazit, gürültü olsun. Yani stabiliteyi etkileyebilecek her türlü oynamalar hesaplara dahil edilir. Sekonderden geri besleme aracılığı yada bi şekilde PWM sürücüsüne gelen dalgalanma yada gürültü olsun onları düşürmenin azaltmanın, ilk yolu geribeslemedir. Geribeslemenin bu aşamada bunları tolere edebiliyor olması gerekmektedir. Çıkışta görülen gürültüler çevreden de gelebilme şansı yüksek. Sen her ne kadar ek filtre vs yapsan da çevreden gelebilecek olan gürültüyü de hesaba katmalısın. Uygun Faraday kafesi vs olmadan yapılan devreler gürültüye de açık haldedir. SMPS kendisi gürültü kaynağı fakat gürültüye de açık halde bir cihazdır. EMC gibi gerekli kriterler var, avrupada, abd de vs de, bu kriterlerin altında ise gürültü oranın zaten bi sorun yok. Fakat sen bunu illa çok düşürme yolunu arıyorsan, o zaman komple bir sistem dizayn edip neyi ne olduğuna bakmalısın. İşte bu da, sistemi komple analiz etmekten geçer. EMI filtre dizaynında tut, tüm sistemin ac modellemesine, trafo dizaynına, Faraday kafesine, geribeslemesine ve daha birçok şeyi hesaba katmalısın. Geribesleme dizayn edilirken düşük gürültü ve dalgalanmalara ve yüksek gürültü ve dalgalanmalara karşı sistemin direnç kazanması için PI, PD veya PID yada type 1, 2 veya 3 gibi geribesleme yolları ile sistem dizayn edilir. Kontrolör dizaynı konusuna bakarsanız daha iyi anlaşılacağını umuyorum. SMPS ler yüksek güçlü olanlarda kullanılabilir ve çok daha iyi olur. Fakat işte orada gürültüyü en aza indirebilmek önemlidir orada daha farklı dizayn edilmesi gerekebilir. Eğer siz gürültü var en aza indirmeliyim diyorsanız o zaman tüm sistemi analiz etmeniz gerekmektedir. Çünkü gürültüyü azaltmak sadece geribeslemenin yada sadece filtrenin görevi değildir. Yapmamız gereken kitaplardan yine okuyup uygulamaya geçmektir. Ha uyguladığımız beklentimiz dışında olduğu takdirde, o zaman arayışa gidebiliriz. Şimdiden varolan devrelerde gürültü fazla diyip, azaltma yoluna gitmek bizi anca yavaşlatacaktır. Gürültüleri tamamen izole edemeyeceğiniz için, PWM entegrelerinin beslemesine paralel ufak kapasitanslı kapasitör ve varsa sense direncine RC snubber gibi eklemeler yapılabilmektedir. Gürültü elbette başa bela olabilir fakat SMPS de başa bela olabilecek bir sürü konu varken, gürültü benim gözümde şimdilik sonlarda kalacaktır. Çünkü sistemi dizayn ederken, özellikle geribeslemede gürültü hesaba katılarak komple bir dizayn yapılır. TL431 izole sağlamamaktadır, izole eden optocoupler dır. Elektronikte sınır yok, bize de okuyup, irdeleyip, dizayn etmek kalıyor. Sadece teori ile olmaz fakat teorisiz yapılan da ezberedir. Ha tecrübe ile birleşirse teori işte o zaman coşkuyu verirsiniz.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

kifvet

Alıntı yapılan: Kemal88 - 21 Mayıs 2015, 12:11:58Öncelikle çalışmalarını takdir ediyorum. Uğraşıyorsun ve çok hızlı öğreniyorsun. Gürültüye şimdilik takılma dememin sebebi şudur. Varolan elindeki devre yerine, yepyeni bir smps dizayn etmeye çalış. Hepsinin hesabı olsun. Geribesleme de dizayn ederken bazı parametrelerde dalgalanmalar olabileceği varsayılır. Bu dalgalanmalar her türlü olabileceği de farzedelir. Bu dalgalanmalar ister osilasyon ister parazit, gürültü olsun. Yani stabiliteyi etkileyebilecek her türlü oynamalar hesaplara dahil edilir. Sekonderden geri besleme aracılığı yada bi şekilde PWM sürücüsüne gelen dalgalanma yada gürültü olsun onları düşürmenin azaltmanın, ilk yolu geribeslemedir. Geribeslemenin bu aşamada bunları tolere edebiliyor olması gerekmektedir. Çıkışta görülen gürültüler çevreden de gelebilme şansı yüksek. Sen her ne kadar ek filtre vs yapsan da çevreden gelebilecek olan gürültüyü de hesaba katmalısın. Uygun Faraday kafesi vs olmadan yapılan devreler gürültüye de açık haldedir. SMPS kendisi gürültü kaynağı fakat gürültüye de açık halde bir cihazdır. EMC gibi gerekli kriterler var, avrupada, abd de vs de, bu kriterlerin altında ise gürültü oranın zaten bi sorun yok. Fakat sen bunu illa çok düşürme yolunu arıyorsan, o zaman komple bir sistem dizayn edip neyi ne olduğuna bakmalısın. İşte bu da, sistemi komple analiz etmekten geçer. EMI filtre dizaynında tut, tüm sistemin ac modellemesine, trafo dizaynına, Faraday kafesine, geribeslemesine ve daha birçok şeyi hesaba katmalısın. Geribesleme dizayn edilirken düşük gürültü ve dalgalanmalara ve yüksek gürültü ve dalgalanmalara karşı sistemin direnç kazanması için PI, PD veya PID yada type 1, 2 veya 3 gibi geribesleme yolları ile sistem dizayn edilir. Kontrolör dizaynı konusuna bakarsanız daha iyi anlaşılacağını umuyorum. SMPS ler yüksek güçlü olanlarda kullanılabilir ve çok daha iyi olur. Fakat işte orada gürültüyü en aza indirebilmek önemlidir orada daha farklı dizayn edilmesi gerekebilir. Eğer siz gürültü var en aza indirmeliyim diyorsanız o zaman tüm sistemi analiz etmeniz gerekmektedir. Çünkü gürültüyü azaltmak sadece geribeslemenin yada sadece filtrenin görevi değildir. Yapmamız gereken kitaplardan yine okuyup uygulamaya geçmektir. Ha uyguladığımız beklentimiz dışında olduğu takdirde, o zaman arayışa gidebiliriz. Şimdiden varolan devrelerde gürültü fazla diyip, azaltma yoluna gitmek bizi anca yavaşlatacaktır. Gürültüleri tamamen izole edemeyeceğiniz için, PWM entegrelerinin beslemesine paralel ufak kapasitanslı kapasitör ve varsa sense direncine RC snubber gibi eklemeler yapılabilmektedir. Gürültü elbette başa bela olabilir fakat SMPS de başa bela olabilecek bir sürü konu varken, gürültü benim gözümde şimdilik sonlarda kalacaktır. Çünkü sistemi dizayn ederken, özellikle geribeslemede gürültü hesaba katılarak komple bir dizayn yapılır. TL431 izole sağlamamaktadır, izole eden optocoupler dır. Elektronikte sınır yok, bize de okuyup, irdeleyip, dizayn etmek kalıyor. Sadece teori ile olmaz fakat teorisiz yapılan da ezberedir. Ha tecrübe ile birleşirse teori işte o zaman coşkuyu verirsiniz.
Teşekkür ederim abi yorum ve açıklamaların için:)Tasarımden önce devrenin davranışlarını inceliyerek nerde ne nasıl olur mantığını çözmeye çalışıyorum.İlk smpslerimi gürültüler yüzünden hep havaya uçurdum:)ondan birazcık canım sıkkın ona SMPSlerimi hep katletti:))))Dediklerine elbet katılıyorum şu aralar müsait olamadığım için parça parça olayları çözmeye irdelemeye çalışıyorum:)Teorik elbette gerekli abi bence olmazsa olmazlardan birisi ama sadece teoriğe bağlı kalıp devam etmek bence yanlış.Teorik her zaman pratik ile pekiştirilmeli:)İlerde beraber güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyorum:)

bu arada @serkan_48 nerdesin abi kayboldun gittin:)))

Kemal88

Alıntı yapılan: kifvet - 21 Mayıs 2015, 12:46:34Teşekkür ederim abi yorum ve açıklamaların için:)Tasarımden önce devrenin davranışlarını inceliyerek nerde ne nasıl olur mantığını çözmeye çalışıyorum.İlk smpslerimi gürültüler yüzünden hep havaya uçurdum:)ondan birazcık canım sıkkın ona SMPSlerimi hep katletti:))))Dediklerine elbet katılıyorum şu aralar müsait olamadığım için parça parça olayları çözmeye irdelemeye çalışıyorum:)Teorik elbette gerekli abi bence olmazsa olmazlardan birisi ama sadece teoriğe bağlı kalıp devam etmek bence yanlış.Teorik her zaman pratik ile pekiştirilmeli:)İlerde beraber güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyorum:)

bu arada @serkan_48 nerdesin abi kayboldun gittin:)))

Ben teşekkür ederim. SMPS lerini gürültüden değilde bence aşırı peak akımlarından kaybetmiş olabilirsin. O yüzden gürültü sistemde çok mu az mı iyi irdelemek gerek. Dediğim gibi sadece teori ile olmaz pratik illa olması gerek ama dediğim gibi teorisiz de olmaz. Ben er yada geç proje yapacağım zaten yapmazsam çatlarım. Beraber herkesle çalışma yapabilirim ona bende varım. Neyse bu konuyu daha fazla kirletmeyeyim. Ayrı başlık altında incelenebilir. Size kolay gelsin :)
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

serkan_48

Selam tüm arkadaşlar...

Ben buralardayım. Baktım konu ( smps dizayn v.s. koyu bölmek istemedim. )

Şimdi akşam vaktim olursa TL494 e ince ayar için koyulan pot ve bunun modifikasyonu ve inilebilecek en düşük voltaj değerini tartışalım isterim.

Elimde 10 watt 24 volt dc güç kaynağım var. TL494 ü bununla besler isem çıkış voltajını en sağlıklı kaça kadar indirebilirim? Eğer çıkış voltajını devrenin bu dizaynı ile belli bir değer mesela 10 voltun altına indirmek frekansı v.s. için iyi değil ise nominal bir çıkış voltajı üzerinden hareket edeceğim.

Ama yok çıkış voltajını 1 volta bile indirsek sorun olmaz derseniz ( benim içinde iyi olur ) ona göre modifiye ye başlayacağım.

Sizin bilgi ve yorumunuza göre hareket edeceğim.

Teşekkürler.
[mergedate]1432219919[/mergedate]
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Mayıs 2015, 23:54:02İyi de arkadaşım ET @serkan_48  in konusunu kirlettik.
Bizi döverse haklıdır haa :)


Gızdırmayın beni böcüklü çay içiririm zorla :D bence şöyle yaplım siz bana modifiye için hangi dirençleri ve ne kadarlık potansiyometre kullanacağımı söyleyin ben gızmaktan vazgeçeyim.

Selamlar..

kifvet

Alıntı yapılan: serkan_48 - 21 Mayıs 2015, 18:05:37Selam tüm arkadaşlar...

Ben buralardayım. Baktım konu ( smps dizayn v.s. koyu bölmek istemedim. )

Şimdi akşam vaktim olursa TL494 e ince ayar için koyulan pot ve bunun modifikasyonu ve inilebilecek en düşük voltaj değerini tartışalım isterim.

Elimde 10 watt 24 volt dc güç kaynağım var. TL494 ü bununla besler isem çıkış voltajını en sağlıklı kaça kadar indirebilirim? Eğer çıkış voltajını devrenin bu dizaynı ile belli bir değer mesela 10 voltun altına indirmek frekansı v.s. için iyi değil ise nominal bir çıkış voltajı üzerinden hareket edeceğim.

Ama yok çıkış voltajını 1 volta bile indirsek sorun olmaz derseniz ( benim içinde iyi olur ) ona göre modifiye ye başlayacağım.

Sizin bilgi ve yorumunuza göre hareket edeceğim.

Teşekkürler.
[mergedate]1432219919[/mergedate]
Gızdırmayın beni böcüklü çay içiririm zorla :D bence şöyle yaplım siz bana modifiye için hangi dirençleri ve ne kadarlık potansiyometre kullanacağımı söyleyin ben gızmaktan vazgeçeyim.

Selamlar..
@serkan_48
abi sen önce istediğin ney onu de bizde ona göre yorum yapalım:-)
bak sayfanın birinde senin için hesaplamalar kitaplamalar yaptım ;D ;D ;D
işin mantığını da öğretelim öyle yemek tarifi gibi 2 tane pot 3 tane direnç az karabiber yanına da ayran der gibi olmasın:)))eğer bu kısmı kavrarsanız akım kontrolünün nasıl yapıldığını da anlarsınız:)
Bu arada bu konu senin konun abi sen yokken biraz çene çaldık @Mr_YAMYAM ve @Kemal88 abilerle;D
sen o resmi bi incele abi bence bak bida ekliyorum buraya:)



TL494 Entegresi için VOLTAJ KONTROLÜ mantığı ve şeması.
1.TL494 2.pinine gelen voltaj ölçülür.(Genelde bu 2.5V civarıdır.)
2.Vcc dediğimiz SMPS çıkış gerilimidir.Yukarıda sağ üstte devreye göre şema çizilmiştir.
3.Vout dediğimiz de TL494 1.pinine gidecek olan veTL494 2.pinine gelen voltaja eşit olacak şekilde VOLTAGE DIVIDER yolu ile alınan gerilimdir.
4.Örneğin çıkış voltajı 5V yapılmak isteniyorsa Vcc=5V, Vout=2.5V olacak şekilde VOLTAGE DIVIDER kısmı hesaplanır.

serkan_48

@kifvet

smps bahane sohbet şahane...

Bu arada söyleyeyim @Kemal88 de Muğla'lıdır. Bu topikte çoğunluk olduk 3 Muğla'lı. :D :D :D

Akşam şöyle sakin kafa ile çizimini inceleyeyim. Daha sonra detayları burdan devam ederiz.

kifvet

Alıntı yapılan: serkan_48 - 21 Mayıs 2015, 18:21:35@kifvet

smps bahane sohbet şahane...

Bu arada söyleyeyim @Kemal88 de Muğla\'lıdır. Bu topikte çoğunluk olduk 3 Muğla\'lı. :D :D :D

Akşam şöyle sakin kafa ile çizimini inceleyeyim. Daha sonra detayları burdan devam ederiz.
@serkan_48
Aynen öyle abi sohbet güzel burda:))
Bende diyorum niye kemal abi ile anlaştık birden:)Demek ki memleketten öyle:)gerçi yarı ANGARALI sayılırım ben @Mr_YAMYAM hocamlan da hemşeri sayılırız:)))
Abi detaylı incele akım kontrol kısmı ile bu düzenek nedeyse hemen hemen aynı biraz dikkat edersen olayı göreceksin:)
aşağıda dikkat edersen eşdeğer devreler olduğunu göreceksin ;D 1 ve 2 voltaj 15 ve 16 akım ayarı için:)

serkan_48

Ya 1 saattir hesap ediyorum. Cikis voltajini gercekteki gibi hesaplayamiyorum. Uyusmuyor. Ekteki resimde gorebilirsiniz.


Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: serkan_48 - 23 Mayıs 2015, 13:11:19Ya 1 saattir hesap ediyorum. Cikis voltajini gercekteki gibi hesaplayamiyorum. Uyusmuyor. Ekteki resimde gorebilirsiniz.

Bu hesaplamalardan ben mantık olarak birşey anlamasam da kendi mantığımca bir saplama yapayım.
ERROR AMP, hata yükselteci belli gerilim aralığında hata payı algılaması yapmaktadır. Bu ampliye verilen referans değerin bir miktar üzerinde veya altında sistemin çalışmasına müsaade edilir.
Eğer error amplifierin PWM veya sistem gerilimini kontrol eden kontrol devresine bir geribeslemesi var ise ve düzeltme yapıyorsa belli seviyelerde gerilimi sabit tutmaya çalışacaktır.
Trimpot değerleri ile oynayarak değil, sistem çalışma prensibine göre ayarlama yapılmalıdır kanaatindeyim.

kifvet

Alıntı yapılan: serkan_48 - 23 Mayıs 2015, 13:11:19Ya 1 saattir hesap ediyorum. Cikis voltajini gercekteki gibi hesaplayamiyorum. Uyusmuyor. Ekteki resimde gorebilirsiniz.


@serkan_48
abi hesabı tekrar bi yapsana:)sanki ikinci denklemde R2 paya yanlış yazılmış:))))Paydaya 2.8 yazmışsın paya 1.8 (2.8 olması gerek) yazmışsın:))
@Mr_YAMYAM
hocam hesapta bişey yok sadece değer yanlış yazılmış:)Olay aslında bir voltage dividerden ibarettir:)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: kifvet - 23 Mayıs 2015, 13:34:19@serkan_48
abi hesabı tekrar bi yapsana:)sanki ikinci denklemde R2 paya yanlış yazılmış:))))Paydaya 2.8 yazmışsın paya 1.8 (2.8 olması gerek) yazmışsın:))
@Mr_YAMYAM
hocam hesapta bişey yok sadece değer yanlış yazılmış:)
Olay aslında bir voltage dividerden ibarettir:)
Yahu basit bir gerilim bölücü hesabında mı bu kadar zorluk var :D
Ben de çıkış gerilimi ayarlanmıyor ya da yanlış oluyor gibi anlamıştım olayı.


kifvet

Voltaj Ayarı


TL494 Entegresi için VOLTAJ KONTROLÜ mantığı ve şeması.
1.TL494 2.pinine gelen voltaj ölçülür.(Genelde bu 2.5V civarıdır.)
2.Vcc dediğimiz SMPS çıkış gerilimidir.Yukarıda sağ üstte devreye göre şema çizilmiştir.
3.Vout dediğimiz de TL494 1.pinine gidecek olan veTL494 2.pinine gelen voltaja eşit olacak şekilde VOLTAGE DIVIDER yolu ile alınan gerilimdir.
4.Örneğin çıkış voltajı 5V yapılmak isteniyorsa Vcc=5V, Vout=2.5V olacak şekilde VOLTAGE DIVIDER kısmı hesaplanır.

Akım Ayarı


TL494 Entegresi için AKIM KONTROLÜ mantığı ve şeması.
Burada da akım kontrolünden bahsettik.Yalnız @serkan_48 abinin devresi üzerinde en az oynamayı nasıl yaparım da bunu gerçekleştirebilirim diyerek bu modifiyeyi yaptım.Daha değişik modifiyelerde yapılabilir:)
1.@serkan_48\'in devresindeki şönt direnç kaç ohm bilmiyoruz.O yüzden deneme yanılma yolu ile bu işi çözeceğiz:)

2.P1 Potunu en düşük kademesine alacağız.Yani çıkışı direk GND değerine eşit olacak.Devreye sınır akım çekilecek şekilde bir yük bağlanır.Örneğin 12V-50W spot lambalarından 3 adet paralel bağlayarak 12V-150W bir yük elde edilebilir.Bu örnek yük çıkış 12V olacak sekilde devre çıkışına ampermetre ile seri şekilde bağlanır.Buradan
150W/12V=12.5A max akım çekecektir yük.Ama P1 potu GND potansiyeline getirildiği için devre çıkış vermez.Lambalar yanmaz.Bu yüzden devre çalışmıyor diye düşünmeyiniz:)

3.P1 potunu yavaş yavaş yükseltiniz.Ampermetre sınır değere(örneğin 5A) gelene kadar P1 potunu ayarlayınız.

4.TL494 15.Pin voltajını kontrol ediniz.Ve not ediniz.

5.R33 değerini voltage divider formülünden Vin=5V olacak ve Vout=Not ettiğiniz TL494ün 15.Pin voltajı olacak şekilde hesaplayınız.

6.Hesapladığınız direnci R33=680R direnci ile değiştiriniz.

7.Akım ayarı tamam:)


serkan_48

Alıntı yapılan: kifvet - 23 Mayıs 2015, 13:34:19@serkan_48
abi hesabı tekrar bi yapsana:)sanki ikinci denklemde R2 paya yanlış yazılmış:))))Paydaya 2.8 yazmışsın paya 1.8 (2.8 olması gerek) yazmışsın:))
@Mr_YAMYAM
hocam hesapta bişey yok sadece değer yanlış yazılmış:)Olay aslında bir voltage dividerden ibarettir:)

Tamam yaaa bende sorun ne diye uğraşıp duruyorum. 1 kilo kağıt harcadım yaz boz :D :D

kifvet

Alıntı yapılan: serkan_48 - 23 Mayıs 2015, 16:23:22Tamam yaaa bende sorun ne diye uğraşıp duruyorum. 1 kilo kağıt harcadım yaz boz :D :D
Olur öyle vakalar @serkan_48 abi:)Bak senin için akım ayarını da ekledim:)Artık böcüklü çay içirmezsin ve dövmezsin sanıyorum bizi ;D ;D ;D

serkan_48

Böcüklü çayı ben değil Mr_YAMYAM ustaya içiriyorum. :D

Daha önce de sormuştum. Bu devrede inebileceğim en düşük voltaj nedir? TL494 ü haricen beslesem 8 - 10 voltun altına rahat inebilirmiyim? Ve indiğim bu voltaj seviyelerinde akım çekebilirmiyim?

Mesela bu devre 24 voltta 14 amper akımı verebilmek için dizayn edilmiş. Ben işim gereği mesela 5 voltta rahat akım çekebilir miyim? Yada ne kadar çekebilirim? Yada ne duruyorsun dene gör mü diyorsunuz?

birazdan kontrol katının bir iki resmini çekip göndereceğim.

[mergedate]1432389024[/mergedate]










kifvet

Alıntı yapılan: serkan_48 - 23 Mayıs 2015, 16:50:24Böcüklü çayı ben değil Mr_YAMYAM ustaya içiriyorum. :D

Daha önce de sormuştum. Bu devrede inebileceğim en düşük voltaj nedir? TL494 ü haricen beslesem 8 - 10 voltun altına rahat inebilirmiyim? Ve indiğim bu voltaj seviyelerinde akım çekebilirmiyim?

Mesela bu devre 24 voltta 14 amper akımı verebilmek için dizayn edilmiş. Ben işim gereği mesela 5 voltta rahat akım çekebilir miyim? Yada ne kadar çekebilirim? Yada ne duruyorsun dene gör mü diyorsunuz?

birazdan kontrol katının bir iki resmini çekip göndereceğim.

Abi bende senin istediğin çıkış aralıkları neler onu söyle bizde ona göre yol izleyelim demiştim:)
bu devre için konuşursak;
Kontrol katını haricen beslediğimizi düşünürsek;
Bence 3V-30V arası çıkış için uygun:)
1=>24Vx14A=336W
2=>336/30=11.2A
3=>10A Sınır akımı uygundur.
Yani çıkış için;
3V-30V&10A
çıkış bu devre için uygun:))

serkan_48

3 - 30 volt ve 10 amper maksimum değerlerde iyi.






kifvet

Alıntı yapılan: serkan_48 - 23 Mayıs 2015, 17:04:173 - 30 volt ve 10 amper maksimum değerlerde iyi.
@serkan_48
ama harici besleme 18V-1A çıkışı verebilecek saç trafolu bir besleme olmalı:)Smps tarzında eklersen sürücü devre gürültü nedeniyle stabil çalışamayacaktır.Trafodan ses gelmesi de buna dahil olacaktır.
Yukarıdaki voltaj hesaplaması ile uğraşmak istiyor musun yoksa nasıl hesaplandığını direk anlatayım mı???:)

serkan_48

Yukarıda resimlerde harici bir güç kaynağı sac trafolu ancak bu devre 10VA gücünde. Çıkış voltajı ise 24 volt. Dediğine göre yeterli gelmeyecek.

Kontrol katı için 1 amper gerekli mi? Çok yüksek değil mi? Yoksa buradan anahtarlama güç transistörleri sürüldüğü için mi bu kadar akım çekebilir düşüncesindeyiz.

Hesaplama konusunda şöyle bir düşüncem var. Yukarıda verdiğin hesaplamada R2 direnç değeri için ve çıkış voltajı atıyorum 30 volt ve 3 volt için bilinmeyen olarak işaretleyip formülde yerine yerleştirdiğimde ayarlı direncin olması gereken en alt ve en üst değerlerini formülden çekmiş olacağım. Bu değerde bir pot ayarlayarak voltaj ayarını 3 - 30 volt arasında yapabileceğimi düşünüyorum.

Önce ben bir hesaplayayım. Hata varmı kontrol ederiz.

memleket

Ben 2VA saç trafo kullandım, çıkış gerilimini de sabit tutmak için 7812 kullandım. sorunsuz çalışıyor. Elindeki trafo bu iş için uygundur sanıyorum.. 18VDC de sabit tutmak için 317 kullanabilirsin..

serkan_48

R2 yi formülden çekemedim ya pay ve paydada aynı bilinmeyen var ben matematiği unutmuşum. :( :(

Devremin çıkışında hazır LM7824 var. Bunu söküp LM7818 ile sabit 18 volt çıkış alabilirim düşüncesindeyim. @memleket sen cihazında voltaj ayarı var mı? kaç volta kadar inebiliyorsun?

kifvet

Alıntı yapılan: serkan_48 - 23 Mayıs 2015, 17:17:25Yukarıda resimlerde harici bir güç kaynağı sac trafolu ancak bu devre 10VA gücünde. Çıkış voltajı ise 24 volt. Dediğine göre yeterli gelmeyecek.

Kontrol katı için 1 amper gerekli mi? Çok yüksek değil mi? Yoksa buradan anahtarlama güç transistörleri sürüldüğü için mi bu kadar akım çekebilir düşüncesindeyiz.

Hesaplama konusunda şöyle bir düşüncem var. Yukarıda verdiğin hesaplamada R2 direnç değeri için ve çıkış voltajı atıyorum 30 volt ve 3 volt için bilinmeyen olarak işaretleyip formülde yerine yerleştirdiğimde ayarlı direncin olması gereken en alt ve en üst değerlerini formülden çekmiş olacağım. Bu değerde bir pot ayarlayarak voltaj ayarını 3 - 30 volt arasında yapabileceğimi düşünüyorum.

Önce ben bir hesaplayayım. Hata varmı kontrol ederiz.
Devrenin tam ihtiyacını hesaplamadım şimdiye kadar çalışmalarda hep bu değerde güç kaynağı kullandığım için o değeri verdim:)Yoksa devre o kadar enerji tüketmiyor tabiki:)sadece tolerans bırakılması için öyle bir kaynak seçtim:)
Oradaki tafo yeterli gelebilir.Ben sadece tolerans bıraktığım için o şekilde hesaplama yaptım.çıkışını LM317 gibi bir regülatörle 18V değerine düşürürsen işimizi fazlası ile görecek bir trafodur o:)
diğer yandan:)
hesaplama yaparken maximum voltajı R2ye dahil olan pot yokmuş gibi hesapla.Ve minimum voltajı da maximum voltajı hesapladıktan sonra pot varmış gibi hesapla:)
[mergedate]1432391151[/mergedate]
Alıntı yapılan: memleket - 23 Mayıs 2015, 17:20:02Ben 2VA saç trafo kullandım, çıkış gerilimini de sabit tutmak için 7812 kullandım. sorunsuz çalışıyor. Elindeki trafo bu iş için uygundur sanıyorum.. 18VDC de sabit tutmak için 317 kullanabilirsin..
@memleket
O devrenin neden patladığı şimdi oratay çıktı:)))

memleket

Alıntı yapılan: serkan_48 - 23 Mayıs 2015, 17:25:46R2 yi formülden çekemedim ya pay ve paydada aynı bilinmeyen var ben matematiği unutmuşum. :( :(

Devremin çıkışında hazır LM7824 var. Bunu söküp LM7818 ile sabit 18 volt çıkış alabilirim düşüncesindeyim. @memleket sen cihazında voltaj ayarı var mı? kaç volta kadar inebiliyorsun?

Benim SMPS nin orjinali 12VDC- 15A di. Yaptığımız modifiye ile şu an 4-20VDC alıyorum. Akım sınırlama hesaplaması hazır ama ben bir türlü müsait olupta hayata geçiremedim...
[mergedate]1432391385[/mergedate]
Alıntı yapılan: kifvet - 23 Mayıs 2015, 17:27:07Devrenin tam ihtiyacını hesaplamadım şimdiye kadar çalışmalarda hep bu değerde güç kaynağı kullandığım için o değeri verdim:)Yoksa devre o kadar enerji tüketmiyor tabiki:)sadece tolerans bırakılması için öyle bir kaynak seçtim:)
Oradaki tafo yeterli gelebilir.Ben sadece tolerans bıraktığım için o şekilde hesaplama yaptım.çıkışını LM317 gibi bir regülatörle 18V değerine düşürürsen işimizi fazlası ile görecek bir trafodur o:)
diğer yandan:)
hesaplama yaparken minimum voltajı R2ye dahil olan pot yokmuş gibi hesapla.Ve maximum voltajı da minimum voltajı hesapladıktan sonra pot varmış gibi hesapla:)
[mergedate]1432391151[/mergedate]@memleket
O devrenin neden patladığı şimdi oratay çıktı:)))

Tam yükte haricinin çıkışını ölçtüm voltaj değişmiyor..

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın