0.3volt-5 volt yükselteç devresi yardım!

Başlatan mtlaktrk, 05 Mayıs 2015, 09:16:46

mtlaktrk

Herkese merhaba arkadaşlar.Ben yaklaşık 7 aydır bir proje üstünde çalışıyorum.Bir noktada takıldım ve sizin yardımınıza ihtiyacım var.Şimdi elimde yüksek verimli 0.5 volt gerilim veren güneş hücresi var.en yüksek 0.7 volt verebiliyor.Elimde birde 3.7 volt 750 mAH lityum polimer pil var benim amacım bu güneş hücresinde oluşan enerjiyi yüklselterek lityum polimer pili şarj etmek.Yükseltmek içinde bir devre buldum fakat benim işimi görür mü görmez mi kararsız kaldım.devrenin linki veriyorum http://www.roboweb.net/rw-sf-10255.html devre bu sitede var.Birde sizin fikirlerinizi almak istedim sizce bu devre benim işimi görür mü istediğim yükseltmeyi yapabilir mi ?Sipariş edeyim mi?Yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar teşekkür ederim şimdiden

stk4221

Bu konulara cok vakif olmamakla beraber anlamadigim noktalar var  0,5 volt hucre kac mlA dir . Benim bildigim bi kaynak konverte edilmesi  icin ya giris voltajınin yada  giris akiminim yeterli olmasi lazim simdi sen  0.5v yukseltip 3.7 v yaptiginda lipo pili sarz edecek akimi elde edebilecekmisin amacim kafa katistirmak degil aklimdaki soru isaretlerini gidermek
kolay gelsin
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

mtlaktrk

devrenin çıkış akımı 500 mAh tır.Bu amper benim lityum polimer pilimi şarj etmeye uygun oldugunu düşünüyorum.Bu devrenin tek bir dezavantajı olur oda lityum pili geç şarj eder yanlış bir noktam varsa arkadaşlar düzeltsinler herkesin yorumunu bekliyorum bu konu gerçekten benm için çok önemli eğer devre çalışırsa TUBİTAK'a başvuru yapacağız.

stk4221

yanlışım varsa of ola 0,5 v oldugunda 500 mlA   ama konvertör ile voltaj yükseltince amperin düşeceğini sanıyorum  forumun üstadları daha iyi bilir ve kısa zamanda konuya çözüm bulunur 
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

güzel bir konuya barnak barnak basmışsınız.
@stk4221 doğru demiş. akım da önemli. gerilim 0,5 veya 0,7 den 4-5 volta yükseltilmesi gerekir. bu durumda da 500mA olacak 50-100mA... şarj olmaz mı olur; yalnız, yavaş şarj olur.

peki nasıl olacak? mesele sadece yükseltici ile olmaz. li-ion ya da li-polimer bataryaların bataryaya has şarj devresi mutlaka kullanılmak zorundadır. bu tip pillerin özel şarj teknikleri ile doldurulduğunu, rastgele akım-gerilim uygulamanın pile zarar verip kullanım dışı bıraktığını; hatta yaralanma veya yangınlarla sonuçlanabilecek patlamalara neden olabilecek sonuçları olduğunu hatırlatalım. neyi neye yükseltecekseniz yükseltin bu önemli değil. önemli olan uygun bir lityum pil şarj devresi uydurmaktır ki asıl zor olan budur.

yukarıda anlattığım konu sizi korkuttuysa minik kurşunlu akümülatörler var 4Voltluk, onlardan da kullanabilirsiniz. böylece özel ve uğraştırıcı şarj devresi yapmaktan kurtulursunuz ama tubitak bu kadar basit bir devreyi kabul eder mi, bilinemez.

kolay gelsin.

mtlaktrk

Seron yorumunuz için teşekkür ederim çok önemli bir yere parmak bastınız.Lityum polimer piller yanlış şarj edildiğinde patlayan pillerdir.Özel şarj devreleri gerektirirler.Eğer verdiğim linkteki devreyi incelediyseniz devre tamamen lityum polimer pille çalışmak üzere tasarlanmış.Çıkışında lipo jst konnektörü var.Benim şahsi fikrim bu devre benim 0.5 voltumu 5 volta yükseltir.Lityum pilimide şarj eder fakat geç şarj eder sizinde fikirleriniz benim için çok önemli başka arkadaşlarda yorum yaparlarsa çözüm bulabiliriz.

seron

@mtlaktrk çok kibarsınız: verdiğiniz linke bakmadan yazdığımı çok kibarca yüzüme vurmuşsunuz ;D
evet yazılan bilgilere bakılırsa o devre işinizi görecek bir şeye benziyor.

mtlaktrk

Aman estagfirullah efendm yüzünüze falan vurdugum yok sadece devrenin linkine bakmadıgınızı farkettm o yüzden dedim o zaqman sipariş veriyorum ben bu devreyi :)

seron


mtlaktrk

Diğer arkadaşlarda yorum yaparlarsa çok iyi olur herkesin fikirlerini almak istiyorum

RaMu

Li pili sarz etmek için değil
kaynak olarak kullanmak için
dizayn edilmiş gibi geldi bana.

Ama güneş panelinden 3-5V a çevirmek için kullanılabilir kısmı tamam.
Li sarzı için düzenlenmesi veya ek bir devre yapılması gerekiyor gibi.
Biraz daha inceler tekrar yazarım.
[mergedate]1430833249[/mergedate]
Li pil sarz etmekle ilgili bir bilgiye henüz denk gelmedim datasheette.
Devre dizaynını da incelemek lazım ama pek sanmıyorum.

Datasheet te figure1


Giriş gerilimine göre çıkış akımı:
0.5V giriş gerilimi için bakarsak
maksimum 80mA çıkış akımı verebiliyor demektir.

Aslında sizin güneş hücresi
0.5V 500mA olduğundan ve
çıkışta 5V alacağınızdan
0.5V x 0.5A = 5V x çıkış akımı
%100 performansda
çıkış akımı =0.05A = 50mA olacak
tabi böyle bir verim yoktur.

figure 10


Giriş geilimine göre verim,
sizin giriş geriliminiz 0.5V
bu gerilimde verim
(çıkış akımıda hesaba katılırsa)
yaklaşık %50 seviyesinde olur
çıkış akımıda ancak 10mA olur,
buradaki grafikden
giriş gerilimi 0.5V iken ancak 10mA çıkış akımı alınabildiği görülüyor.
Ancak 1V seviyelerine çıkıldığında 100mA çıkış akımı alınabiliyor.



Figure 6


Çıkış akımına göre verim grafiği
Görüldüğü gibi 0.5V giriş gerilimi için
verim durumu ele alınmamış bile.
0.9V ve 1.8V giriş gerilimlerini kullanarak
benzer orantıyı kullanıp 0.5v 0.9v yaklaşımı yapsak
0.9V için olan değerin yarısı kadar verim alabileceğimizi düşünebiliriz.
0.9V giriş gerilimi 30-50mA çıkış akımı için yaklaşık verim %60
bununda yarısını düşünüyoruz,
yani 0.5v giriş gerilimi ve 30-50ma çıkış akımı (alınabilirse tabi)
için verim %30 civarında olur.

Yani kısaca bu entegreye 0.5V 500mA girip bence ancak 5V 10mA alınabilir.

Birde lipo sarz kısmı eklenince tamamen israf birşey çıkar ortaya.



MPPT konusu sizin işinizi görür.
Maximum Power Point Tracking



mtlaktrk

sayın ramu matematiksel işlemler açıkçası kafamı karıştırdı mppt yi biliorm ve çok araştırdım fakat bana uygun bir sistem olmadıgına kanaat getirdim devreyi satın alıp test etmekte fayda var diye düşünüyorum şuan için hiçbirşey kesin deil nede olsa açıkçası benim için devre boyutu çok önemli devre boyutu 5cm*4cm yi geçmemek zorunda nedenini sormayın lütfen.Yardımlarınızı bekliyorum teşekkür ederm

RaMu

İyi matematik olmadan yazayım;
sen yine al dene ama
bu ürün işini görmez.

mtlaktrk

ben daha farklı düşünüyorum açıkçası bu devre voltajımı yükseltir fakat lipoyu geç şarj eder die düşünüyorum eğer sizin önerebileceğiniz bir devre varsa önerirsenz çok memnun olurum dediğim gibi devre boyutu 5cmx4cm geçmemek zorunda

toyer

#14
hesap basittir. 0.5 x 0.5 =0.25 watt yapar.  buda liponuzu 4.2 voltla sar edecekseniz 59 mA akıma gelir. verimide katarsak işin içine ramu arkadaşında dediği gibi 50 mA akım anca yapar yada yapmaz.  buda sizin pilinizi 20 saat gibi bir sürede anca doldurur.

burada devreyle alakalı bir durum yok. hiçbir devre enerji üretmez. size enerji lazım. oda daha güçlü bir güneş hücresi , daha fazla güneş hücresi falan demek.


devreyle alakalı durum yok derken fiyatina bakmamıştim.  :)

mtlaktrk

yorumlarınız için çok teşekkür ederim ancak bu devreyi satın alıp ttest etmem gerekiyor kesin sonuca o zaman ulaşabiliriz deneme yanılmayla sonuca ulaşabileceğimizi düşünüyorum nedense bu devre benim işimi görür gibi geliyor bana

toyer

#16
zamanınızı ve paranızı boşa harcamayın.

şarj için devreyi modifiye etmeniz lazım. onun harici güneş piliniz yetersiz. yeterli güneş piliniz kullansanız  dahi o devre 0.5 volt giriş ile maximum 18 mA çıkış verir 4.2 voltta.





mtlaktrk

toyer bey yorumunuz için teşekkürler peki sizin önerebileceğiniz bir devre var mı ben nasıl tek bir hücreden lipo şarj edebilirim kafam çok karışık

toyer

#18
öncelikle güneş hücresi belirlemeniz lazım.
ne kadar yeriniz var? istediğiniz alana sıgacak günes hücresi var mı? yada oyle bir kıstasınız var mı? küçücük yere çok enerji veren vir güneş hücresi var olmayabilir çünkü. 

linkte mesela power bank var. içindeki devre ufacık.

http://www.ebay.com/itm/391045521594?_trksid=p2060353.m2749.l2649&var=660429217319&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

o devreyi sarj için kullanabilirsiniz. ama 5-5.5 voltla beslemeniz lazım. 

alttaki linktede bir günes hücresi var.

http://www.seeedstudio.com/wiki/0.5w_Solar_Panel_55*70



mtlaktrk

toyer bey güneş hücresi benim istediğim boyutta deil bana 5 cmx4 cm hücre lazım ebaydaki devrede olmaz die düşünüyorum bizim baştan bir mppt devresi tasarlamamız gerekiyor.Şuan ki mppt devreleri çok büyük bana küçük bir devre lazımm açıkçası robowebdeki devreye kafam takıldı işime yarar mı bilmiyorum ama denemek istiyorum

toyer

#20
devrede sıkıntı yok. anlatamıyorum.
verdiğiniz devreyi kullanabilirsiniz. geri besleme dirençlerinde değişiklik yaparak.

Ancak güneş hücresi çok az enerji üretebiliyor. buda devrenin çalışması sırasında verimden dolayı iyicene düşecek. dolayısıyla pili şarj etmeye pek bişey kalmayacak.

HİÇBİR DEVRE EKSTRA ENERJİ VERMEZ. ENERJİYİ DÖNÜŞTÜRÜR. DEVREDEN DEVREYE VERİM FARK EDER. AMA KESİNLİKLE ENERJİ ARTMAZ. BELLİ BİR ORANDA DÜŞER. (VERİME GÖRE)

önce uygun bir güneş hücresi bulun. 

mtlaktrk

doğru söylüyorsunuz toyer bey bu hücreleri bana ODTÜ üretmişti daha yüksek enerji verenini üretebilirler mi bilmiyorum.Hücreyi temin ettikten sonra bu devre benim ihtiyacımı görür heralde

toyer

DEVREYİ MODİFİYE EDERSENİZ GÖRÜR. Çıkışını 4.2 voltta ayarlamanız lazım.

not: devre özellikle sarj devresi değildir. o yuzden kullanımda temkinli olmak lazım. pil ısınmamalı.

mehmet254

Alıntı yapılan: toyer - 07 Mayıs 2015, 16:11:23devrede sıkıntı yok. anlatamıyorum.
verdiğiniz devreyi kullanabilirsiniz. geri besleme dirençlerinde değişiklik yaparak.

Ancak güneş hücresi çok az enerji üretebiliyor. buda devrenin çalışması sırasında verimden dolayı iyicene düşecek. dolayısıyla pili şarj etmeye pek bişey kalmayacak.

HİÇBİR DEVRE EKSTRA ENERJİ VERMEZ. ENERJİYİ DÖNÜŞTÜRÜR. DEVREDEN DEVREYE VERİM FARK EDER. AMA KESİNLİKLE ENERJİ ARTMAZ. BELLİ BİR ORANDA DÜŞER. (VERİME GÖRE)

önce uygun bir güneş hücresi bulun. 
sayın toyer
0.7 volt çıkış veren bir üreteç güneş paneli bile  olsa,500 mA  çıkışlı  5  volt   veya  daha   fazla  çıkış  veren  bir  devre  yapılamazmı  diyorsunuz.ben  bunu  anladım.

toyer

sunu diyorum.

güneş paneli akımı  çarpi güneş paneli voltajı eşittir o panelin gücü. (zamanla çarparsanız enerjisi )

beş volt beşyüz miliamper akım çarparsak eşittir iki nokta beş watt yapar.  iki nokta beş wattı 0.7 volttan almak istersek bu sefer akımımız iki nokta beş bölü 0.7 volt eşittir üç nokta elliyedi küsür amper yapar.

yukarida ki örneğe gelirsek eğer  0.5 volt çarpi 0.5 A eşittir 0.25 watt güç yapar.

bu güç beş voltta 0.25 bölü 5 eşittir 0.05 A yani 50 miliamper akım verir. 

yani kısaca 0.7 voltluk panelden 5 volt 500 mili amper almak istiyorsanız panel 3.57A akım bermek zorundadır. bu akımı verebiliyorsa alırsınız. buda panel gücünün 0.7 çarpı 3.57 eşittir 2.5 watt olması demektir. 

ayrıca yukarıda ki devrede ekstra bir mesele daha var. oda o devre ile 1.5 A switch edilebilir. yani giriş voltajı çarpi 1.5 A kadar güç alınabilir. panel ne kadar güçlü olursa olsun fark etmez.   
[mergedate]1431029968[/mergedate]
diğer mesele de bunları bana neden açıklattırma ihtiyacı hissetiğiniz.

mehmet254


mtlaktrk

Alıntı yapılan: toyer - 07 Mayıs 2015, 22:49:19DEVREYİ MODİFİYE EDERSENİZ GÖRÜR. Çıkışını 4.2 voltta ayarlamanız lazım.

not: devre özellikle sarj devresi değildir. o yuzden kullanımda temkinli olmak lazım. pil ısınmamalı.

toyer bey mppt(maksimum güç noktası izleyici) devreleri hakkında ne biliyosunuz ve ne düşünüyosunuz benim işimi o devreler görür mü saygılar

toyer

vermez zaten.   ekstre enerjiyle enerji dönüşümünü , karıştırmayın.        3 volt 2 amerden 6 volt 1 A çıkar ama 6 volt 1.0000000001 A dahi çıkmaz.

ha bunu yapıyorsanız ortalık yerde soylemeyin hayatınız tehlikeye girer allah korusun

[mergedate]1431032068[/mergedate]
mppt şarj devresi ürettiğin enerjiden daha fazlasını veya  en az ürettiğin kadarını depolama şansın varsa gereklidir.

veya voltajının istediğin voltajın altına düşüp üstüne cıktıgı durumlarda  (söyle ki diyelim sana tam 12 volt lazım panalinde 13 voltluk.  güneş varken çokken yani 13 ve fazlasını verir panel, güneş aziken 12 den aşağıya düşer. siz fazla verdiğinde de az verdiğinde de mppt koyarsanız mppt onu 12 voltta sabitler ve size lazım olanı sağlar.

bunun harici mppt benim bildiğim kadarıyla çok gerekli değildir. yine bildiğim kadarıyla benim anladıgım kadarıyla mppt=switch mode power supply buck ve boost özellikli.   



Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın