Kapı devreleri diyotlu çizimi YARDIM LÜTFEN

Başlatan larklark, 25 Mart 2015, 03:08:03

larklark

Or, And ve Not kapı devrelerinin diyotlu ve transistörlü eşdeğer devre modellerini çizerek bu eşdeğer devre modellerinin çalışmalarını izah ediniz

diye bi sorum olcaktı yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim ilginiz için

asma

Hiç araştırma yaptınız mı? Ders kitaplarında ilk anlatılan konulardandır.
http://en.wikipedia.org/wiki/Diode_logic
http://en.wikipedia.org/wiki/Resistor%E2%80%93transistor_logic
http://en.wikipedia.org/wiki/Transistor%E2%80%93transistor_logic
Birer örnek var linklerde diğerlerini siz bulabilirsiniz.
Bulamadığınız, çalışmasını izah edilmesini istediğiniz, olursa yardımcı oluruz.

Kolay gelsin.


larklark

Bilgisayar Müh.  öğrenciyim ilk kez lojik görüyorum. Araştırma yaptım ama kaynakların çoğu ingilizce  diyot lu veya transistörlü devreler buluyrm ama bana devrenin içinde hem diyot hemde transistör olcak şekilde devre lazım.
Cvbınız için de teşekkür ederim

asma

Alıntı yapılan: larklark - 25 Mart 2015, 22:14:30... ama bana devrenin içinde hem diyot hemde transistör olcak şekilde devre lazım...

Linkler İngilizce olabilir ama resimli anlatımlar mevcut.
Aradığınız DRL ve linkte 1957 yılında yapılmış örneği var. AND invert yani NAND ve OR invert yani NOR örnekleri verilmiş. Kutu kutu çizilip NPN veya PNP olarak isimlendirilen , emiter ucu üçgenle belirtilen semboller BJT dir. 


Flatron

Kendinizi yetiştirmlisiniz.
anahtar kelime
logic gates with transistor and diode 
Artık çevirisi için google translate kullanırsınız

http://people.seas.harvard.edu/~jones/es154/lectures/lecture_7/pdfs/215ln03.pdf

larklark


dr.alper

Sayın öğrencim verdiğim ödevleri kendi çabalarınız yerine bu tür sitelerde gezerek yapmaya çalışmanızı hiç uygun bulmuyorum. Bu tür çabalar alacağınız nota kesinlikle etki edecektir. Saygılarımla.

seron

@dr.alper bey merhaba,

başkalarından hazır devre istememeleri şartıyla, öğrencilerin(izin) internet ortamı, kitaplar, başka öğretmenlerden yardım istemeleri ve fikir almaları; örnek devrelere baarak konuyu irdeleyip kendi ödevini yapabilmeyi öğrenmeleri normaldir.

ancak yukarıda öğrenciniz olduğunu düşündüğünüz şahsın, hazır devre istemesi ya da ödevini başkasına yaptırması konusunda sonuna kadar haklısınız.

anlayışınıza sığınıyoruz, teşekkür ederiz.

dr.alper

Sayın @seron' a öncelikle teşekkür ederim. Öğrencimin dikkatine, bu yardım amaçlı verilen linklerdeki herhangi bir devre, metin vb. bir verinin kopyala-yapıştır işlemi tespitinde alabileceğiniz not kesinlikle 0 olacaktır, bilginize. İyi çalışmalar.

Mr_YAMYAM

Ben öğretmen arkadaşa sonuna kadar katılıyorum.
Bir öğretmen öğretmediği konularda ödev vermez. Öğretmenin anlattığı günlerde öğrenci okuldan kaçıp gızlarla sinemaya gitmişse,
Öğretmen, öğretmediği konularda ödev vermiş olsa da araştırmacı bir zihniyet ile, öğrencinin araştırmasından daha doğal birşey olamaz. Bu öğretmenin öğrenciyi bunaltması değil, bilakis ilerde bir mühendis olacaksa karşılaşacağı sorunların üstesinden gelebilmesi için oldukça gereklidir.
Ben okuduğum yıllarda henüz entegreler yeni çıkmakta idi. Günümüzde en basit bir entegre olan 741'i o yıllarda gördüğümüzde VAYYY BEEE demekten kendimizi alamamıştık. Günümüzde bu gibi entegrelerin milyonlarca katı fazla transistör içeren iç yapısıyla gelişen entegreleri düşündüğümüzde,
O yıllarda biz sadece 741 entegrelerini gördük. Prosessörleri görmedik BEN ANLAMAM mı diyeceğiz.
Ya da bir işe girmiş çalışıyorsak, işyerindeki arızalı gelişmiş bir cihazın arızasını tespit etmek için yine google amcaya ya da bu gibi forumlara mı başvuracağız.

Kişilerin kendilerini geliştirmesi en gerekli şeydir. Kendisini geliştirmek için bu gibi forumlarda bilgi alışverişi yapmasından daha doğal birşey olamaz. Ancak amaç kesinlikle, ''işim hallolsun da sonra tüyerim'' olmamalıdır.

seron

he abi bende onu dedim zaten. başkası yapsın notu alır geçerim olursa, ileride "ülem sen nasıl mühendissin" diye yüzüne tüküreceklerdir.

konuyu çok uzattık özür; lakin anlatmadan geçemeyeceğim:

buradaki sanayide LED işi yapan bir firmada çalışan bir elektronik mühendisi varmış. bunlar havuz içi aydınlatma, tarım sektöründe kullanmak üzere ahır vb aydınlatması yapıyorlar. ama ürünlerini kendileri tasarlıyor.

mühendisimiz bir devre hazırlayıp ledleri bağlıyor ve veriyor coşkuyu!.. ledler patlıyor. yanında işçi olarak çalışanlar mühendisi bir noktada yanlış yaptığı konusunda uyarıyorlar ama mühendis yine bir devre tasarlayarak yine 40-50 kadar ledi patlatıyor. bu ledler power led. ve çinden özel getrtiliyor tanesi 1,5USD. patron durumu duyuyor ve mühendisimizi kırıcı  şekilde eleştirerek kovuyor...

al buyur işte. tamam internetten, kitaplarda araştırsın öğrensin bilmemek ayıp değil de; şayet amacı hazırcılıksa ohoooo.... yandık.

larklark

Hocamın öğretmediğini yapıyorum diye bir şey demedim. Tabi ki gösterdi bahsetti ama transistörleri ayrıntılı olarak elektronik dersimizde görecektik. Elektronik dersimde geçen hafta anlatılan bir konuydu ve anlayamadım. Yaptığım yanlış bir şey kendimi savunmuyorum.  Hocamdan yanına giderek özür dilemesini ve kim olduğunu görmesini isterim. Formdaki verilen kaynakları kopyala-yapıştır yapmadım ödevimi teslim edeceğim. Verilen kaynaklara baktım anlayabildikleri mi ödevime yazıyorum. Burada bana yardımcı olan arkadaşlara ve abilerede teşekkür ederim. @Flatron dediği gibi "kendinizi yetiştirmelisiniz" sözünü dikkate alarak teşekkür ettim.  "İşim hallolsun da sonra tüyerim"  böyle  bir izlenim bırakmak istemezdim sizde  sitenizi yeni buldum ve kaydoldum. İşim hallolsun zihniyetinde olsaydım 4 sorum vardı  hepsini yazar ve işimi hallederdim.

Başta Hocam ve bana yardım edenlerden saygısızlık ettiysem özür dilerim.

dr.alper

Kanka kusura bakma fazla ileri gitti mevzu biz forumda görünce bir şaka yapalım dedik baya uzadı kusura bakma, hocanın yanına gitme kendini kötü duruma düşürme tekrardan kusura bakma senden ve diğer üyelerden özür dileriz :)

seron

haydaaaa ;D
yalnız anlattıklarımız sonuna kadar doğrudur. arkadaşa faydamız olabilecekse ne mutlu bize...
hocanıza saygılar ;D

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın