Çok Yüksek Empedans Enstrüman Preamplifkatör Arıyorum

Başlatan birgitay, 28 Şubat 2015, 13:01:20

birgitay

Dost'larım Piezo için çok yüksek empedans Preamplifikatör arıyorum..... ( Giriş hassasiyeti olarak ; 500k.-1m. - yada daha yukarısı olan iyi bir tasarım ..... ) Buna nazaran çok çalışmalarım var ancak ama belki elinizde bilmediğim daha iyi döküman vardır diye düşündüm.

Mr_YAMYAM

Al sana lambalı tasarımlardan bile iyi diyebileceğim bir pre ampli.
Şemada Gv=100 olarak değer verilmiştir.

Sanırım bu kazanç işini görecektir.

birgitay

Sağol abi , yanındaki değerlerde iyi 35mhz diyor ancak düşük frekanslarda nasıldır ? '' Zira Enstrüman için mi tasarlanan Preamplikatör'dür bu ? '' Lt1058'i iyi incelemeliyim , ona göre ancak yorum yapabilirim. Zira Fet'li Preamplifkatör ile yetersiz kalıyor. 10m. gibi çok yüksek Preamplifkatör yapayım dedim Ef86 Pentot tüp ile ancak , bu sefer Trafo işi canımızı sıktı......
[mergedate]1425122599[/mergedate]
Opamp'lar , Paralel bağlanınca ne oluyor onuda bilmek lazım :D

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: birgitay - 28 Şubat 2015, 13:28:20Sağol abi , yanındaki değerlerde iyi 35mhz diyor ancak düşük frekanslarda nasıldır ? '' Zira Enstrüman için mi tasarlanan Preamplikatör'dür bu ? '' Lt1058'i iyi incelemeliyim , ona göre ancak yorum yapabilirim. Zira Fet'li Preamplifkatör ile yetersiz kalıyor. 10m. gibi çok yüksek Preamplifkatör yapayım dedim Ef86 Pentot tüp ile ancak , bu sefer Trafo işi canımızı sıktı......
[mergedate]1425122599[/mergedate]
Opamp'lar , Paralel bağlanınca ne oluyor onuda bilmek lazım :D
Verilen açıklamalarda diyor ki;
Bu pre amplinin -3db lik frekans responsu için 350KHz e kadar band genişliği vardır. Bu da demektir ki 350KHz lik frekansta sadece 3 db düşme sözkonusudur. Doğal olarak 20KHz ses frekansı üst sınırında bu düşme belkide sadece 0.1 db dir. Yani frekans cevabı ses frekans tekniği kriterlerine göre tamamen DOĞRUSALDIR.
GAIN BANDWIDTH PRODUCT =35MHz
Açıklaması.
Bu ürün 35MHz band genişliğine kadar kullanılabilir demektedir. Eğer 20MHz lik bir işareti yükseltme işimiz olursa belki 10db lik kayıp faktörü ile bu ürünü kullanabiliriz anlamı taşımaktadır.
Yani ihmal seviyesinde küçük kayıplarla bir VIDEO pre-amplifier bile yapabiliriz anlamındadır.
RMS NOISE DC TO FULL BAND WIDTH =7uV
DC seviyesinden full band genişliği kullanımına kadar ise entegrenin İÇ GÜRÜLTÜ seviyesi sadece 7 mikrovoltmuş.
Bu değer kabaca bir uydu sistemindeki LNB içi anten alış seviyesidir. Kaba bir anlatımla 1-2cm lik tel üzerindeki elektromanyetik alanın oluşturmuş olduğu GÜRÜLTÜ seviyesidir.
DİKKAT:
Bu gibi ürünlerin teknik değerleri giriş gürültü seviyesine baz alınmaktadır. Şemada verilmiş olan değerler entegrenin iç gürültü değerini vermektedir. Bu değeri etkileyen yegane unsur GİRİŞTEKİ BAĞLANTININ GÜRÜLTÜ UNSURUDUR.
Yani girişe yanlış olarak bağlanmış bir ucu boşta olan 10cm lik bir tel bile devrenin kazanç faktörü doğrultusunda gürültü değerlerini etkiler demektir.


birgitay

350khz'de -3db düştüğünü anladım. Demek ki 700khz.dede -6db düştüğünüde anlamış olduğumu bilmeniz lazım. Zira. Ben yeterince izah edemediğim için şöyle devam ettireyim ;

Pizeo çubuk eşik altı bir titreşim algılayıcı aygıt , ilk önce Empedans işini çözüp , tam bir nevi  çıkışında Bjt girişli Equalizier'e giriş yapacağım. İstenmeyen frekans aralığını traşlamak için.
 Dolayısı ilede benim işim '' 31HZ- 16KHZ '' arası , frekans aralığında Enstrüman'nın tüm frekansını hissedebilecek bir prea olmasını istiyordum.
Ve şöyle demek istiyorum Lamba ile Lt1058'i bir tuttunuz.
Lamba 350volt'larda 1 mega Ohm'lerde çalışmasına rağmen , siz 30volt ile Quad bir opmap'tan bunu alabileceğimizin ötesini söylediniz :D Vede 3 tane Opamp paralel  bağlanmış.....  Acaba Empedans'ı yükseltmesinin sebebi bumu  ? Eğer bu ise , Aynı datasheet'te bu Opamp'ı birde seri bağlayarak tampon yaparak yine yüksek empedans yazmış :D
Ne anlamamız lazım ?

Devrede 7 mikrovolt gürültü seviyesi '' Sanırım 35mhz'ler'' kullanıldığı için söz konusu olabilir. O zamanda zaten Preamplifkatör'lükten çıkıp çok hassas olacağından Pcb 'ninde iyi dizayn edilmesi lazım....
Ama dediğim gibi Empedans olayını nasıl halledeceğiz ?
[mergedate]1425125419[/mergedate]
Birazda yanlış yazmışım dikkatsizce , onlarıda düzelttim :D

Mr_YAMYAM

Lineer amplifikatörleri first order gibi düşünemezsin. 35KHz te 3 db düşüş gösteren 70KHz te 6 db düşürecek diye bir kural olamaz.
Eğer band genişliği sınırlaması yaparsan uygulama türüne göre bu düşüş ani bir düşmeyle de olabilir belli bir eğri ile de olabilir.
Alıntı YapVe şöyle demek istiyorum Lamba ile Lt1058'i bir tuttunuz.
Lamba 350volt'larda 1 mega Ohm'lerde çalışmasına rağmen , siz 30volt ile Quad bir opmap'tan bunu alabileceğimizin ötesini söylediniz :D Vede 3 tane Opamp seri bağlanmış.....  Acaba Empedans'ı yükseltmesinin sebebi bumu  ? Eğer bu ise , Aynı datasheet'te bu Opamp'ı birde seri bağlayarak tampon yaparak yine yüksek empedans yazmış :D
Ne anlamamız lazım ?
Bunu anlayabilmek için şu testi bilmen gereklidir.
Belli bir gerilim kazancı olan bir lamba devresinin girişini kısa devre ettiğinde çıkıştaki gürültü seviyesi.
Belli bir gerilim kazancı olan bir opamp (Örnek verilmiş devre) giriş kısa devre iken çıkışta alınabilecek gürültü seviyesi.
Gv=100 demek girişteki sinyali 100 kat yükseltecek demektir. Yani girişten 1 milivoltluk sinyal verirsek çıkıştan 100 milivolt alacağız demektir.
Ben hiçbir lambada 7mikrovolt iç gürültü değerine rastlamadım. Lambaların iç gürültüleri çok daha yüksektir.
DİKKAT:
Çoğu dinamik mikrofonların referans seviyesi 2 milivolttur.
Bir FM radyo alıcısı için anten giriş gerilimi 5-10 milivolttur.
Bu değerler ışığında bir tasarım yaparken nelerle uğraştığımızı bilmeliyiz. 10cm lik bir tel üzerinde oluşan 5-10 milivoltluk bir gerilim değeri bu preamplifikatörümüzün girişine karşırsa  çıkıştan 0.5 - 1V civarı parazitik gerilim alacağımız aşikardır.

Tasarımdaki 3 opampın parelel bağlantı olayı empedansı düşürür. Çünkü empedans faktörü bir dirençtir ve farklı katagorilerde incelenir.
Demekki bu opampın tasarımında çok daha fazla bir giriş direnci faktörü bulunmaktadır. Ancak çok yüksek giriş empedanslarında GİRİŞ KAPASİTE değeri de düşeceği için en küçük bir kapasite dengesizliğinde (Örnek baskı devredeki veya giriş kablosundaki kapasite faktörü) devrenin karakteristiği bozulacaktır.


birgitay

Piezo yapısında gelince , dediğim gibi sonsuz Empedans bir aygıt. Yani Lt1058 değil her hangi bir Opmap ile ön yükselteç yapsak bile bir veri alacağımdan kesin eminim ama , önyükselteçlerin girişindeki referans değeri , yük yüksek olup , düşük empedansa Convert etmek lazım. Dolayısı ile Lt1058'de  girişte hiç bir Yüksek direnç ile referans bile verilmemiş. Ama bu entegre bizim işimize yaramayacak ...... Demek istediğimi daha çok iyi anlatmak için '' Yüksek frekanslarda bir gürültü olması ile ilgilenmediğimiz için benim için boşta olan bir bilgidir ''.
[mergedate]1425128169[/mergedate]
Bahsettiğim yüksek Empedans devresi.
[mergedate]1425128210[/mergedate]
Girişte Q1 , Q2  (Shunt Regulated Push-Pull (SRPP) ) uygulaması yapılmış. Buna rağmen Giriş transistörü daha az gürültü vede hassasiyet için ugulanmış. Yanlız bu uygulamada bile Fet tek başına yeterli Empedans'ı karşılamıyor.....

murat11h1

Hocam bir bir preamplifikatörün neden yüksek empedanslı olması istenir. Araya girmiş gibi olmayayım ama sonuçta öğrenmeye devam...

birgitay

Olur mu Murat arkadaş , tabiki herkes öğrenmeli. Zira Empedans deyince ilk önce kullanılacak aygıtın yani titreşimleri algılayacak aygıtın özelliklerini bilmek gerekir. Benim işim Piezo ile. Dolayısı ile Piezo'nın sonsuz empedansı vardır. Ben ise bu Empedans'a karşı ne kadar yüksek girişte bir Preamplifikatör yapar isem , Sesin çıkacağı aygıta kadar herşey aynı kuralda Convert etmek zorunda....
[mergedate]1425155656[/mergedate]
Bahsettiğim Piezo budur.

murat11h1

Alıntı yapılan: birgitay - 28 Şubat 2015, 22:37:30Olur mu Murat arkadaş , tabiki herkes öğrenmeli. Zira Empedans deyince ilk önce kullanılacak aygıtın yani titreşimleri algılayacak aygıtın özelliklerini bilmek gerekir. Benim işim Piezo ile. Dolayısı ile Piezo'nın sonsuz empedansı vardır. Ben ise bu Empedans'a karşı ne kadar yüksek girişte bir Preamplifikatör yapar isem , Sesin çıkacağı aygıta kadar herşey aynı kuralda Convert etmek zorunda....
[mergedate]1425155656[/mergedate]
Bahsettiğim Piezo budur.
Yani empedans uygunsuzluğu seste kayba mı neden oluyo? Pre anfinin empedansı da yüksek olmalı ki uyumsuzluk olmasın diye mi düşünecez.

birgitay

Bu konu uzun. Hemen öğrenemezsin. İlk önce  , Fet , Bjt Transistör neye yarar , nasıl kullanılır , ve bunlardan ziyede birde bunları uygulayarak ancak anlarsın. Şimdi bizim burada Empedans olayını anlatsak kafan karışır '' Hiç bilmiyorsan ''.

murat11h1

Alıntı Yap
Alıntı yapılan: birgitay - 28 Şubat 2015, 23:18:20Bu konu uzun. Hemen öğrenemezsin. İlk önce  , Fet , Bjt Transistör neye yarar , nasıl kullanılır , ve bunlardan ziyede birde bunları uygulayarak ancak anlarsın. Şimdi bizim burada Empedans olayını anlatsak kafan karışır '' Hiç bilmiyorsan ''.
Saydıkların hakkında genel bir bilgim var en son amatör olarak kayan yazı yapmıştım. Amatör uygulamalarımda var. Tabi belkide sana; Lan oda laf mı elektroniğin "e" si bile değil o iş dedirtte bilir. Neyse empedansın devrenin toplam direnci diye biliyorum.




Flatron

@murat11h1
Bir bir preamplinin girişinin yüksek impendanslı olmasının avantajı gücün tamamını aktarabilme yeteneğinin yüksek olması anlamına gelir.

Empedans ile ilgili hesaplama örneği ve güç aktarmayıda izah eden aşağıdaki videoyu seyredin. videonun 2.bölümüde var isterseniz onuda seyredin
(Videodaki devre Amerikadaki 120 volt AC gerilimi içindir Türkiye için uygun değildir)

http://www.youtube.com/watch?v=xyMH8wKK-Ag#ws

birgitay

Dost'lar bir çalışma daha yaptım. Benim için özel oldu , deneyince sonucu bende merak ediyorum ama bayağı külfetli oldu.

birgitay

Bahsettiğim Preamp devresini hallettim. Şuanda devrede gördüğünüz 220v. Ac Filtre , Simetrik regüle devamında Transistör üzerinden tekrar regüle ettim. En sonra devreye giriş yaptım . Devre'deki transistör ayrıca '' Srpp'' olarak çalışıyor. Yani şuanda çok hassas çalışıyor . Hiç bir şekilde gürültü yok. Bundan sonra birde devreye Parametrik Eq. bağlayacağım . Sanırım kendime göre tam istediğim birşey olacak .

birgitay

Balanssız girişe '' Srpp Fet Pramp '' vede onun devamına 10 kanal Geniş Band Equalizier  vede devamında Xlr '' Balance '' preamp ....
Uygulama tamamen bana özel vede , sanırım istediğim şeyi başardım. Kaç gündür '' enstrüman için özel olmasına rağmen '' müzik dinliyorum , ses harika ......

Mr_YAMYAM

PRE-AMPLİFİKATÖR TASARIM ve TEKNİKLERİ:
1 KAZANÇ FAKTÖRÜ
Kaynağın çıkış gerilimini referans seviyeye getirebilme değeridir. Referans seviye amatör ve commercial tasarımlarda 0VU için 0db yani 0.7V olarak belirtilmiştir. Peak değeri 1V tur.
Örnek olarak bir phono pre amplifier yapacaksak,
Kullanılan okuyucu kafanın çıkış gerilimi ve empedansı ilk bilinmesi gereken değerlerdir. MM kafalarda genel standart 5milivolt olup 50Kohm çıkış empedansı olarak belirtilmiştir. 50Kohmluk empedans değeri esasen okuyucu kafanın empedansını belirtmemektedir. Okuyucu kafanın temeli bir BOBİN olduğu için her frekans bölgesinde farklı empedansa sahiptir. Ancak şimdiye kadar gelişen araştırmalar 50Kohmluk devre giriş empedans seviyesini STANDART yapmıştır.
5milivoltluk okuyucu kafa çıkış seviyesini 1V a çıkartabilmek için genel olarak 200 GV gereklidir. Bu değer de genel standartları 40db kazanç olarak belirlemiştir.
Pre amplifikatörümüzün amacı bir başka kaynağı yükseltmek ise kaynak elemanımızın çıkış empedansı ve çıkış gerilimini bilmemiz bu doğrultuda şarttır.
2 EQUALIZING (Eşitleme faktörü)
Her kaynağın belli bir okuma eğrisi ve grafiği vardır.
Bir kaset okuyucu kafası dünyada NAB veya IEC standartı ile belirtilmiş frekans karakteristiğine sahiptir. Keza bir phono pre amplifier RIAA equalizing standartına sahiptir.
RIAA standartında kaynak sesler 20KHz bölgesine kadar olan frekanslar 20KHz te 20db yüksek, alçak frekans bölgesi ise 20Hz e kadar olan frekanslar 20 Hz te 20 db düşük kaydedildiği için RIAA pre amplifikatör tasarımında bunların tersini uygulamak durumundayız.
Yani 20Hz te +20 db 20KHz te ise -20db olmalıdır.
3 NOISE (Gürültü faktörü)
Her yükselteçin bir gürültü faktörü bulunmaktadır. Bir sinyali yükseltirken aynı zamanda devredeki elemanların gürültü faktörlerini de yükselterek kazanç faktörüne bağlı olarak toplamda çıkışa yansıtmaktadır. Her preamlifikatörün çıkışı genellikle amplifikatör (Güç yükselticileri) tarafından yükseltilerek hoparörlere verildiği için toplamdaki gürültü faktörüne etken olmaktadır. Yani pre amplifikatörümüzdeki gürültü faktörü amplifikatörümüz tarafından da yükseltilecektir.
Bu sebeple amatör tasarımlarda gürültü faktörünün en fazla -60 db olması öngörülmüştür. -72 db lik gürültü faktörü bir amatör tasarım için mükemmel demektir.
4 DISTORTION (Bozulma faktörü)
Her yükselteç sinyalleri yükseltirken az da olsa şeklini bozabilmektedir. Bu olaya distorsiyon (bozulma) denilmektedir.
Bozulma olgusu tüm frekans bölgelerinde ayrı ayrı işlendiği gibi tüm frekans bölgesi ve bağlı olarak sistem gürültü faktörü (THD+N) işlenmektedir. Preamlifikatörlerdeki bozulma değeri max. HEADROOM seviyesinden (Max çıkış seviyesi) ölçülmesi zorunludur.
Yani referans seviyesi olarak belirtilen değerimiz 0db ise olası yüksek seslerde pre amplimizin verebileceği max çıkış seviyesi referans olarak alınmalıdır.
Amatör bir tasarımda max. çıkış seviyesi +5dbU (yaklaşık 3.5V) olabiliyorsa ve bu çıkış seviyesinde bozulma faktörü %0.1 i aşmıyorsa o pre amplifikatör ideal demektir.

birgitay

Teknik olarak açıklamalar doğrudur. Ancak elimizde kullandığımız '' her Piezo vede Manyetik için kaç mv. vede kaç db. kazanç sağladığını bileceğimiz bir referans olmadığından , piyasadaki gördüğümüz temel Fet'li devreleri örnek aldım. Bu nedenle , çoğu aletin 9 volt ile çalışması sağlanırken bende Bir malzemeden komple çalışacağı max. voltajın bir alt seviyesinde  çalışacak vede bu deneyle malzemenin doyuma ulaşmasını sağlayarak emin olabilirim. Çünkü başlı başına birşey harmanlamak yanlış bir iştir. Benim devremde '' Fet 10m. giriş hassasiyetine sahiptir. Çünkü Girişindeki Gate direnci Beslemenin O ucundan referans alıyor. Bu nedenle benim Hem bobinli hemde çok yüksek empedanslı Piezo aygıtı bana göre o seviyede ancak empedansa denk geliyor..... Bu sayede Fet'in çıkışı düşük empedans olduğundan , çıkışını geniş band Equalizer'e bağladım. Ondanda çıkıp Xlr için Balance'li çıkış yaptım. He buarada kazançları dengelemek için '' Xlr preamp devrem Buffer olarak çalışıyor . Equalizier'in çıkışınıda Volum'le kontrol edeceğimden , önemsiz bir dip gürültü yada herhangi bir rahatsız edici sıkıntı ile karşılaşmadım şimdilik. En önemlisi tam testlerim , bu alete Enstrüman girince belli olacak..... Eğer bu anlattıklarım vede yaptığım çalışma size ters geliyorsa bunu inceleyin  ;   

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: birgitay - 20 Mart 2015, 16:37:22... Eğer bu anlattıklarım vede yaptığım çalışma size ters geliyorsa bunu inceleyin
Yapılan her çalışma güzeldir. Bana ters gelmez.
Ben sadece arkadaşımı ÖLÇÜM TEKNİĞİNE yönlendirmek istiyorum.
ÖLÇÜM TEKNİĞİ NEDİR.
Bir üretimin genel kalite ve teknik literatürdeki değerlere ne kadar yakın ya da uzak olduğunu belirtir.
Alıntı YapKaç gündür '' enstrüman için özel olmasına rağmen '' müzik dinliyorum , ses harika ......
Yukarda söylemiş olduğun bu sözler çoğu kişi için birşey anlam ifade etmeyecektir. NEDEN:
Sana göre harika olan bir duyum bir başkasına göre kötü olabilir. Hatta vatandaş sırf gıcıklık olsun diye BEĞENMEDİM diyebilir. Bu yüzdendir ki çoğu forumlarda ses için GÖRECELİ kavramı kullanılmaktadır.
AMA ÖLÇÜM TEKNİĞİ ile belirtirsen kimsenin itirazı olamaz. Tek koşul ölçüm değerlerinin doğru olmasıdır.
ÖRNEK OLARAK KENDİ ÇALIŞMAM OLAN RIAA PRE AMPLİNİN KARAKATERİSTİKLERİ.
1 Frekans karakteristiği ve sapma oranı.
10Hz-35 KHz RIAA +/-0.2db
2 GÜRÜLTÜ FAKTÖRÜ.
-84 db weighted -72db unweighted full band width
3 DİSTORSİYON
At +6db 10 Kohm load empedans.
31Hz %0.5, 1KHz %0.05, 18KHz %0.1 IMD
4 Max çıkış seviyesi
+10dbU 20Kohm yük empedansı altında.
5 Giriş kapasitans
180Pf 47K MM
6 IEC düzeltmesi
47Pf 18KHz için (min yuvarlanma etkisi. 60mikron iğne için)
Bu saydıklarım çoğu amatör için pek birşeyler ifade etmese de işin tekniğini bilen kişiler tarafından görüldüğünde mutlak özeleştiri ile karşılaştığım olmuştur.
Bir arkadaşımın şu tepkisi üzerine birlikte işyerinde test yapmıştık :D
''180pF giriş kapasitesine 47 pF IEC düzeltmesini nasıl yapabildin''
''Böyle birşey yaptıysan MM kafalarda TİZ seslerde PATLAMA olacaktır''
Bunun üzerine tası tarağı topladık. Elimde bulunan 5 ayrı pikap kafası ve  7 ayrı iğne ile işyerine giderek önce NEUTRIK analizerin altında teknik ölçümlere baktık. Sonuçlar verilenlere uygun çıktıktan sonra sıra geldi plak dinlemeye.
Birkaç plak dinledikten sonra arkadaşımın bahsettiği PATLAMA olayı olmayınca olay artık karşılıklı sohbete dönüştü. Tasarımıma sulandığını da belirtmeden geçemeyeceğim :D

birgitay

Abi teknik açıklamalar çok güzel. Ancak  dediğim gibi Pikap manyetiği ile bizim manyetikler yapısal olarak aynı olsada , üreteceği gerilim vede frekans aralıkları çok farklı. Mesela daha öncede belirttim , 3,5kohm. gelen bir Manyetik '' Bobin sargılı '' , paralel olunca 2'ye bölünüyor , seri olunca Empedans 2 katına çıkıyor vede Dc. Rezistans değeri artıyor. Bu nedenle , benim için empedans değerini anlamak , ne kadar kuvvetlendirmek eski çalışmalara yani şemalara göre dayanıyor. Adamlar , okadar rahat ki , enstrümanın üstüne  , 300-350tl'lik 9 volt ile çalışan Preamp. vede Eq. kullanıyor tamam iş bitti . Vede belli oluyor ki metalik vede abuk subuk sesler geliyor. Maksat bu işleri canlandırmak amacım .

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: birgitay - 20 Mart 2015, 18:44:56Abi teknik açıklamalar çok güzel. Ancak  dediğim gibi Pikap manyetiği ile bizim manyetikler yapısal olarak aynı olsada , üreteceği gerilim vede frekans aralıkları çok farklı. Mesela daha öncede belirttim , 3,5kohm. gelen bir Manyetik '' Bobin sargılı '' , paralel olunca 2'ye bölünüyor , seri olunca Empedans 2 katına çıkıyor vede Dc. Rezistans değeri artıyor. Bu nedenle , benim için empedans değerini anlamak , ne kadar kuvvetlendirmek eski çalışmalara yani şemalara göre dayanıyor. Adamlar , okadar rahat ki , enstrümanın üstüne  , 300-350tl'lik 9 volt ile çalışan Preamp. vede Eq. kullanıyor tamam iş bitti . Vede belli oluyor ki metalik vede abuk subuk sesler geliyor. Maksat bu işleri canlandırmak amacım
Bobin özelikli tüm kaynaklar, teyp kristali, pikap kristali, elektro saz manyetiği, bunlar hep temelde aynı katagoride incelenir.
Ama bazı farklar elbette vardır.
1 Her bir kafanın okuma karakteristiği (frekans karakteristiği) vardır.
Bir pikap kafasının okuma karakteristiği ile bir teyp kafasının okuma karakteristiği elbette farklıdır.
Keza senin ilgi alanın olan saz manyetiklerinin de bir frekans karakteristiği bulunmaktadır.
Bu gibi aletlerin frekans karakteristiğinin ölçümü ucuz aletlerle pek yapılamaz. En azından osilaskop ile referans seviyeleri not edilerek karakteristik eğrisi çıkartılabilir.
ANCAK:
Bir pikap okuma sistemi belli temele oturtulmuş olup tüm üretimler belli standartlarda yapılmaktadır.
Ben bir pikap okuyucu devresi yapmak istediğimde bilirim ki frekans karakteristiğim RIAA eğrisi olmalıdır. Okuyucu kafaların frekans karakteristiği literatürde verilmiş olsa da ucuz üretimlerde bu değer belli sapmalar göstermektedir. Zaten bu sapmaların çok az olduğu kafalar inanılmaz pahalıdır.

Demekki sen bir elektro saz manyetiği için pre ampli yapmak istersen öncelikle manyetik çıkışının frekans karakteristiğini bilmek zorundasın. Ne yazık ki saz manyetiklerinde karakteristik olarak çok fazla sapma olması olağan bir durumdur. Senin yapman gereken şey en iyi manyetikle en kötü manyetik arasındaki bu sapma değerini tespit edebilmen olmalıdır.
Bu tespitten sonra ancak kendi üretiminde bir kriter belirleyebilir ve o kriter doğrultusunda tasarımını yapabilirsin.
Piezo manyetiklere gelince :D
Sanırım bulaştığın belanın ne olduğunu pek anlayamadın dostum :D
Bir piezo manyetik ölçülemese de teknik olarak 300-500 KOhm yük empedansında kullanılmaktadır.
Bu derece yüksek giriş empedansında hangi kabloyu kullanırsan kullan sonuç daima bir RADYO SESİ olacaktır. Yani havadaki elektromanyetik etkilere tamamen açıktır. Bu da sana anormal bir gürültü olgusu demektir.
İzole edebilmek için mütekamil SHIELD (tuner kutuları gibi şaseleme) içerisine alsan da kullanılacak hiçbir kablo ile bu empedansta sağlıklı iletim sağlayamayacaksın. Neden?
Yüksek empedanslı devrelerde giriş kapasitesi anormal değerler alabilmektedir. Bu değerlere kablo kapasitesi eklendiğinde senin giriş empedansın ne olursa olsun ya gürültü olarak ya da doğrusal olmayan bir frekans karakteristiği ile başına bela olacaktır.
ÇARESİ NEDİR?
Benim tavsiyem piezo manyetik ile ilk pre ampli arası kullanılan kablo en fazla 10cm olmalıdır. Bu kablo ya yüksek frekans tekniğinde kullanılan kablolardan olmalı, ya da blendajlı olmayan eski plakların kolunun içerisinde kullanılan ince teller şeklinde olmalıdır. Bu telleri bir şase ile izole edebiliyorsan işte sana sorunsuz bir önyükselteç :D
Basit bir FET OP-AMP ile ve 9V luk pil ile çalıştırabileceğin bu ön yükselteç çıkış empedansının düşük olmasından dolayı oldukça uzun kablolar ile ana preampliye taşınabilir.


birgitay


 Piezo için bazı şeyleri abartılı olsada çalışma mantığı , Radyo sesi yada herhangi bir rahatsız edici ton alması şuan için düşünülemez. Buna Enterferans denilsede , bu bewnim izlediğim yolda '' Manyetik bobin sargılı aygıtlarda daha çok oluyor , üstü açık lduğu için'' .
Ama Piezo yapılı Akustik enstrümanların tam tınılarını almak için 9 volt Pil ile yapanlar , Enstrüman'nın üstüne yakın tutup ufak tonlama aletleri ile yapmaya çalışmış bu işi. Bu İşi Profosyonel olarak bir yerde gördüm adam böyle yapmış herhangi bir sorun söz konusu olmaması gerekir ;


Table 3. Bench Measurements of Vacuum Tube Direct Interface
Parameter   Value
Gain (loss) at 1 kHz, 1.0 Vac input   -0.25 dB
Frequency Response, 1.0 Vac input   ±0.25 dB (20 Hz...20 kHz)
THD at 100 Hz, 10.0 Vac input   -64 dB (.06%)
THD at 1 kHz, 10.0 Vac input   -74 dB (.02%)
THD at 10 kHz, 10.0 Vac input   -56 dB (.16%)
Rise Time at 10 kHz, 5 Vp-p   3.2 µsec
Fall Time at 10 kHz, 5 Vp-p   3.6 µsec

Mr_YAMYAM

Gerek piezo kafalar olsun gerekse manyetik kafalar olsun radyo enterference denilen parazitleri almazlar.
Çoğu okuyucu kafalarda manyetik shield denilen ekranlama zaten yapılmıştır.
Bu parazitler tamamen SHIELD (şase) denilen ve EKRANLAMA tekniği ile sistem şaseleme (GROUNDING) ile doğrudan ilgilidir.
Genellikle iletim hattı (KABLO) üzerinde düşen elektromanyetik dalgaların yükselteç tarafından yükseltilerek kazara detection işleminden geçmesiyle oluşmaktadırlar.
Yukardaki adamın.. pardon BEY'in tasarımı oldukça mantıklı yapılmıştır.
Daha önce bahsetmiş olduğum üzere kısa bir kablo ve nihayetinde ilk pre amplifikatör (Mavi kutucuk) ile temel empedans meselesini halletmiş, iyi bir kablo bağlantısı ile ana pre ampliye girişi sağlamıştır. (BNC konnektörler ve ciddi kablolama göstermektedir)
Doğal olarak resimlere bakan her ses frekans tekniği uzmanı yapılan tasarımın ne kadar bilinçli yapıldığını hemen anlayacaktır.

birgitay

Dediğiniz anlıyorum. Çünkü Lamba'lı vede Çok yüksek Empedans söz konusu olunca '' Lamba'lılar Turret Board '' Uzay montajı yani en kısa yoldan elemanlar birbirine bağlanır. Zira Bnc Konnettör'lerde   bakır ucu hiç bir metal aksama bile değmez. Kablonun ucu direk karta temas eder. En güzeli bu olmasına rağmen '' bizim frekans değerimiz çok düşük olduğu için bu kadar detaya gerek duymuyorum ''.  Ve yaptığım çalışmalar bana şuan için yetecek imkanı sağladı . Çünkü bunun en iyisi olsa bile kıymet bilen yok .

birgitay

Fet olarak girişe 2sk246gr kullandım. Zira , 2n5458 kullanılıyor orjinalinde....Buna nazaran gerekli değişiklik yapmadım..... Çünkü Fet burada kazanç faktörü olarak yapılmış yani Class- A çalışıyor .

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın