Yüzde 1'lik direncin önemi...

Başlatan murat11h1, 19 Şubat 2015, 01:43:31

murat11h1

Arkadaşlar nette gezerken lm3886 ile yapılan devre buldum. Orada %1 lik töleranslı direncin öneminden bahsediyordu. Kendi deneyiminiz var mı ses kalitesine -yüksekliğine değil-bariz fark eder mi ne dersiniz,Üstadlarım...

olc technics

%1 toleranslı (metal film dirençler) Audio nun bir çok alanında tercih edilir. Düşük direnç farkları ve metal film yapısı sayesinde, daha düşük gürültüyle çalışmasını sağlar.

Yerli kaynaklarda düzgün metal film direnç bulmak zordur. Mümkünse, endüstriyel malzeme satan yerlerden temin edilebilir.

smps


Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: murat11h1 - 19 Şubat 2015, 01:43:31
Arkadaşlar nette gezerken lm3886 ile yapılan devre buldum. Orada %1 lik töleranslı direncin öneminden bahsediyordu. Kendi deneyiminiz var mı ses kalitesine -yüksekliğine değil-bariz fark eder mi ne dersiniz,Üstadlarım...
Bu tür lineer amplifikatörlerde özel geri besleme (frekans kompanzasyunu için) sistemi yapılmamışsa %1 lik tolerans değeri pek anlam ifade etmez.
https://elektronikprojeler.com/index.php?topic=5224.150
Yukardaki konu içerisinde örnek bir amplifikatör devresinde fabrikasyon olarak verilmiş feedback direncinin değerini neredeyse %30 civarı düşürdük. Hatta giriş direncini de isteğimiz doğrultuda değiştirip teorik olarak neredeyse 1Kohm seviyesine çektik.
Tasarımda kullanılacak elemanların görevleri tam anlamıyla bilinirse kullanılan elemanın tolerans değeri de belirlenmiş olacaktır.
Bunu belirleyebilmek için öncelikle uygulama şemasını görmemiz ve ne yapılmak istendiğini anlamamız gereklidir.

murat11h1

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 19 Şubat 2015, 13:19:04ne yapılmak istendiğini anlamamız gereklidir.
Hocam bu kurduğun cümleyle ilgi şunu belirtmek isterim. Benim anfiden beklentim şudur ya da bu iyi bir anfinin özelliği midir bilmem; "Anfinin son sesi açıldığında hoparlörden duyduğun ses sıfıra yakın olmadır" diye biliyorum. Konuya dönecek olursak direnç kalitesinin ses kalitesine doğrudan etkisi vardır diyemeyiz,o zaman


Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: murat11h1 - 19 Şubat 2015, 16:24:06Hocam bu kurduğun cümleyle ilgi şunu belirtmek isterim. Benim anfiden beklentim şudur ya da bu iyi bir anfinin özelliği midir bilmem; "Anfinin son sesi açıldığında hoparlörden duyduğun ses sıfıra yakın olmadır" diye biliyorum. Konuya dönecek olursak direnç kalitesinin ses kalitesine doğrudan etkisi vardır diyemeyiz,o zaman
Önce cümleyi açıklayayım da kavga çıkmasın. ;D
Alıntı YapBunu belirleyebilmek için öncelikle uygulama şemasını görmemiz ve ne yapılmak istendiğini anlamamız gereklidir.
Şemada konulan ve yüzde 1 tolerans ile belirtilen direncin konulunmasındaki amaç nedir.
Bir feedback devresi midir.
Bir kazanç belirleyici elemanmıdır.
Bir empedans belirleyici elemanmıdır.

Son cümledeki direnç kalitesi ile direnç toleransı farklı anlamdadırlar.
Genel olarak her bir direnç bir tel (iletken) unsurunu temsil eder. Her bir iletken de bir çeşit antendir. Konu içeriğindeki esas entegre LM3886 olduğuna göre bu kadar detaya gerek yoktur. Teknik verilerde genel olarak 20db kazançlı olacak şekilde tasarlanan bu devrede direncin toleransı olsun kalitesi olsun amplinin ses kalitesinde PEK BİRŞEY İFADE ETMEZ.

seron


murat11h1

#7
Aslında bahsi geçen devre şu Bu yazıyı tıklayın Aklıma gelmişken sorayım Bazı devrelerde çıkıştaki direnci üstüne ya da yanına bobin sarılıyo onun görevi nedir acep?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 19 Şubat 2015, 19:04:14yamyam abi direnç bir bobin midir? ( ;)  ::)  )
Ben nerden bileyim ben bir AT'ım ;D
Ama aşağıdaki resme bakılırsa bir direnç üç işte çalışmaktadır.

Falla ben masumum. Buradaki resmin yalancısıyım :P ::)
[mergedate]1424371797[/mergedate]
Alıntı yapılan: murat11h1 - 19 Şubat 2015, 19:33:49Aslında bahsi geçen devre şu Bu yazıyı tıklayın Aklıma gelmişken sorayım Bazı devrelerde çıkıştaki direnci üstüne ya da yanına bobin sarılıyo onun görevi nedir acep?
Geniş band amplilerde osilasyon olursa yüksek frekanslı işaretleri (20 KHz ve üzeri) yükselterek hoparlöre gönderebilir. Bu frekansları insan kulağı duymaz.
Bu bobin yüksek frekanstaki herhangi bir osilasyonda bir çeşit yük görevi yapacağı için gerek hoparlör gerek se ampli zarar görmesi az da olsa engellenmiş olacaktır.

seron

direncin bir bobin eşdeğeri, bir kondansatör eşdeğeri varmış bunu anladım. dolayısıyla evet, direnç de bir bobindir. hatta ihmal edilecek kadar az da olsa bir kapasitesi vardır; bir kapasitördür :)

smps

#10
O zaman herşey dirençten ibarettir :)
Eğer bir dirence sahizpseniz tüm kompanentlere sahipsiniz :)
sonuçlarını çıkarırız burdan
Şaka bi yana direncin aynı zamanda vir bobin vede bir kondansatör eşdeğeri olduğnu öğrenmiş oldumsayenizde

murat11h1

#11
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 19 Şubat 2015, 21:05:45Ben nerden bileyim ben bir AT'ım ;D
Ama aşağıdaki resme bakılırsa bir direnç üç işte çalışmaktadır.
Hocam bu grafiğin response grafiğinde kesik çizgi neyi düz çizgi hangi elemanı ifade ediyor onu bilsek daha anlaşılır olur sanırım.

asma

Arkadaşlar , bu entegreyle ilgili çok uygulama var. Birinde paralel bridge uygulaması var. 4 entegreyle bir mono amp. yapmak için %1 töleranslı dirençlere ihtiyaç duyuluyor. Amaç ikişer ikişer paralel bağlanan amfilerin birbirinden farklı çıkış vermemeleridir. (temelde kazançta fark olmaması)

Bu devrenin yapımından sonra farklı uygulamalara hazırlık öngörülmüş olabilir.  Yoksa çokta önemli değil. :P

Grafikte düz çizgi olması gereken ideal empedans değerini , kesik çizgi ise gerçekte olanı gösterir.

Kolay gelsin.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: asma - 20 Şubat 2015, 21:57:43Arkadaşlar , bu entegreyle ilgili çok uygulama var. Birinde paralel bridge uygulaması var. 4 entegreyle bir mono amp. yapmak için %1 töleranslı dirençlere ihtiyaç duyuluyor. Amaç ikişer ikişer paralel bağlanan amfilerin birbirinden farklı çıkış vermemeleridir. (temelde kazançta fark olmaması)

Bu devrenin yapımından sonra farklı uygulamalara hazırlık öngörülmüş olabilir.  Yoksa çokta önemli değil. :P

Grafikte düz çizgi olması gereken ideal empedans değerini , kesik çizgi ise gerçekte olanı gösterir.

Kolay gelsin.
Hocam kızmazsanız düzelteceğim.
Temel pasif elemanlar DC den belli bir frekansa ve HF yani yüksek frekans tekniğindeki empedans ve frekans ilişkisi o eğrilerde belirtilmiştir.
ÖRNEK WIRE yani iletken hat.
DC de ve alçak frekansta (Belli frekansa kadar) sadece direnç özelliği göstermektedir. Bu değer, şekilde minumum olarak belirtilmiştir.
Kalın düz çizgi bu değeri ifade etmektedir.
Kesikli çizgiler ise;
Halbuki bir tel yüksek frekans tekniğinde aynı zamanda bir bobin ve bir direnç olarak görev yapabilir.
Burada frekansa bağlı olarak belli periyotlarda rezonansa geleceği için belli bir frekanstan sonra empedansı (Z) yükselmeye başlar, tam rezonans frekansında direnci max. olur ve frekans arttıkça düşmeye başlar.
Frekansın diğer katlarında ise yine empedans artışı görülecektir. Şekilde görüldüğü üzere bu artışlar frekansın katlarına göre periyodik olarak değişmektedir.
En basit anlatımla bir ANTEN aynı şekilde davranır.
Temel rezonans frekansında bir antenin davranış şekillerini biliriz.
Keza bir direnci ele alırsak.
Alçak frekansata bir direnç temel olarak kendi değerini gösterecektir. Belli bir frekansa kadar bu değer sabittir.
Ancak frekans yükselince belli bir noktada direncin kapasite ve bobin etkisinden dolayı bir anda empedansı minumum olur ve frekans arttıkça empedans yükselmeye başlar. Bu yükselme direncin kendi değerinden bile fazla görülebilir anlamı taşımaktadır.

Burada anlatılan kıyaslamalar ve grafikler temel olarak tüm mantığı ele almaktadırlar. Yani bir direncin kapasite etkisi veya bobin etkisinin görüldüğü frekans direncin yapısına göre 1 GHz te olabilir 10GHz te. Bu sebeple basit ses amplifikatörlerinde bu etkiler yok sayılmaktadır.

seron

#14
Alıntı yapılan: smps - 20 Şubat 2015, 19:59:22O zaman herşey dirençten ibarettir :)
Eğer bir dirence sahizpseniz tüm kompanentlere sahipsiniz :)
sonuçlarını çıkarırız burdan
Şaka bi yana direncin aynı zamanda vir bobin vede bir kondansatör eşdeğeri olduğnu öğrenmiş oldumsayenizde
konuyu dağıtıyoruz ama bu son olsun :)
bir kondansatörün direnç eşdeğeri, diyodun dahi bir direnç eşdeğeri olduğunu mehmet sait türközün "temel elektronik" adlı üniversite kitabından okumuştum. dolayısı ile bir tel bile bobindir; üzerinden akım geçtiğinde etrafında manyetik akı oluştuğu için.

üniversiteye hazırlı dershanesine giderken fizik hocamız şöyle bir soru sordu:
"... peki dirence örnek verebilir misiniz?"
ben hemen atladım; "soba teli lamba teli gibi direnci yüksek şeyler".
bir başkası atladı "lambanın teli, elektronikte kullanılan komponentler..."
hoca cevap vermedi yüzünü ekşitti. "metal tellerin tümü" gibi atlamalardan sonra hoca konuşmaya başladı:
"cam bir direnç değil midir? tahta bir direnç değil midir?"
hep bir ağızdan cevap verdik "hayır?" hoca dedi ki:
" nasıl hayır?! direncin tanımını bilmiyorsanız, ne olduğunu da bilmezsiniz. evrende var olan herşey dirençtir. neticede elektrik akımına mukavemet ediyor. altın da gümüş de, cam da ekmek de su da hava da insan da herşey bir dirençdir....."
!!!

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın