12 volt 60 amper akü şarj devresi

Başlatan 1sl4m, 18 Şubat 2015, 19:20:58

1sl4m

Herkese iyi günler. Son bir kaç gündür şarj sistemlerini araştırıyorum. SMPS devrelerinin varlığını öğrendim ama elektronikçi olmadığım için bir türlü olayı anlayamadım. Bir çok devreye göz attım, isiste denedim. Ama bir olay kafama takıldı ve size sormak isterim. İnşallah bu sorunu çözmeme sizde yardımcı olursunuz. 12 Volt 60ah  bir jel aküyü güç şarj etmek için uğraşıyorum. Paylaştığım devrede ki trafo hakkında bilgi verir misiniz? İsis programında 11-15 volt arasında değişken voltaj elde edebildim. Ama çekilen akımın trafodan gelen akıma eşit olduğunu gördüm. SMPS devrelerinde örneğin 2 amper çıkış veren bir trafodan 8 amper dc akım elde etmenin mğmkğn olup olmadığını merak ediyorum. Lütfen aydınlatın beni.

http://www.rason.org/Projects/powsupply/powsupply.htm

BuLuT_BeY

2 amper veren bır  trafodan max 2 amper cekılır dıye bılıyorum ben 12 volt 60 amperlik bir akuyude sarj edeceksen eger akunun 10/1 i kadar bır akımla yanı 60 amperlik bır akuyu 6 amperle 10 saat boyunca sarj etmelısın. zaten aku ampere yanı doyuma ulasınca akım cekme düşmeye baslayacaktır.verniş oldugun linkte ki olayı gercekleştirebilirsin.ama unutmakı trafonun gücüde önemli.ben 200 watt lık eskı asansör panolarından cıkartmıs oldugum sac nuvelı trafo kullanarak aracımın akusunu sarj edebiliyorum.12 volt 60 amperlik kale marka aküdür.yine aynı sekilde labarotuvar güç kaynagımlada sarj edebiliyorum.ilk taktıgımda 6-7 amper cekerken saatler sonra doyuma ulsan aku 1.5-1 ampere kadar düşüyor.

[mergedate]1424286158[/mergedate]
12 voltluk jel akuler sarj olurken 13.4 max sarj voltajı olmalıdır diye biliyorum.sulu akulerde 13.8 diye biliyorum.senın verdigin linktede sac nuveli kullanılmıs olabilir.nette akü sarj devreleri diye arattırsan yada akuler nasıl sarj edilir diye arattırırsan daha keskın sonuclar elde edebilirsin.

toyer

2A cıkıs veriyor orası ok. ama kaç volt cıkıs veriyorken 2 A veriyor?

15V ta 2A veriyorsa akü sarjı için 13.8 volt kullandıgımızı varsayarsak eğer aküyü şarj akımı = (15V x 2A)/13.8V= 2.17 A olur.  (smps bu)

Ama 30 V 2A çıkıs veriyorsa (yine smpste) bu sefer akü şarj akımınız maksimum   (30V x 2A)/13,8V=4,34 A olur.  (smps te)

linear güç kaynagında ise (vermiş oldugunuz devrede ki gibi bir sistemde)  2A den fazlasını alamazsınız.   fazla enerji ısı olarak atılır.


1sl4m

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla 60 amper jel akü içi 18 volt 6 amperlik bir trafo almam lazım. Böyle bir trafoyu hali hazırda bulmak sanırım zor. Birde paylaştığım devre dediklerinize göre sanırım işe yarıyor. Bu devreyi kullanacağım tabi trafo bulunca. Aklıma takılan son şey şu Toyer abim fazlası ısı enerjisi olarak atılır demişsin. Akünün şarjı tamamen bitmişse (ilk dolum anında çok fazla akım çekiyor diye biliyorum.)  başlangıçta 6 amperden fazla akım çekmeye çalışacaktır ozaman. Paylaştığım devrede ısıl dirençler tarafından fazla akım ısıya çevrilir mi? Ya da figüre 2 deki devre sayesinde mi fazla akım önleniyor. Tekrar teşekkür ederim :)

toyer

fazla ısı sekildeki devrenizde Q1,Q2,Q3 ÜZERİNDE ATILIR.

GİRİŞİNİZ 18 VOLT İSE VE AKÜNÜZ 6A İLE ŞARJ OLUYORSA.  FAZLA ISI ŞÖYLE HESAPLANIR. AKÜ ŞARJ VOLTAJINIZ 13.8V.

(18-13.8)V  X  6A= 25,2 Watt  VE BI ISI TRANSİSTORLER ÜZERİNDE ATILMALIDIR(BÜYÜKCENE BİR SOGUTUCU İLE)

1sl4m

çok teşekkür ederim :) Ama trafoyu hala bulamadım bildiğiniz bir yer var mı trafo için ? 2X9 volt minimum 7 amperlik bir trafo ya ihtiyacım var ama sanırım özel birşey arıyorum.:/ internette bulmak zor türkiye için

smps

internetten trafo satımı yapan firmalar genelde özel gerilim ve güçlerde trafo sarım hizmetide vermektedir

Adnancoskun

2x7.5 volt trafo bulursanız, sizin işinizi gayet güzel görür... hatta tek 0-15 volt trafo da bulsanız sizin işinizi görür,
hatta 2x12 volt dan 24 volt AC uçlarını kullanarak da halledersiniz, sadece transistörlerdeki ısı biraz fazla oluşur....
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

memleket


BuLuT_BeY

2*12 volt köprü dıyot ve kondansatörle 16 volt sevıyesıne cıkıyor.50 watt trafo max 4 amper verdıgıne göre 50/12=4 küsür olarak düşünün.siz 12 volt 60 amper jel aku sarj edecegınıze göre 120/12=10 amper eder siz 120 watt lık trafo sardırırsanız ısınızı görcektir.

asma

Alıntı yapılan: 1sl4m - 19 Şubat 2015, 12:43:32çok teşekkür ederim :) Ama trafoyu hala bulamadım bildiğiniz bir yer var mı trafo için ? 2X9 volt minimum 7 amperlik bir trafo ya ihtiyacım var ama sanırım özel birşey arıyorum.:/ internette bulmak zor türkiye için
Aramayı doğru yapsaydınız bulurdunuz. İyi ki bulamamışsınız.

İlk mesajınızdan başlayalım.
Eklediğiniz devre şarj için uygun değil ama uygun hale getirilebilir.
Smps değil, dolayısıyla giren çıkan akım eşit olur, aradaki gerilim farkı ve çekilen akım oranında ısı oluşur. (verimli değildir)
Akünüzün önerilen şarj akım ve gerilim bilgileri vardır. Hatta metot bile önerilmiş olabilir. İlk önce kullandığınız ürünü iyi tanıyın. ;)
Sonuç olarak yine 13,8V ve 1/10 oranında şarj akımı ile 10-12 saatte tamamen şarj olur gibi bir sonuca ulaşacaksınız.
Bu tip değerler sabit gerilim ve akım sınırlaması ya da sabit akım ve gerilim limitiyle sağlanabilir.
Fakat sabit akım ya da DC akımın sürekli geçişi aküye bir miktar zarar verir , ısımasına neden olur vs.
Dalgalı DC ile şarj edip , voltaj kontrolüyle akımı kesmek ya da farklı akım değerleriyle şarj etmek daha sağlıklı olabilir.
Mesela
Sn Bülent İpekkan'ın bir uygulaması vardı bu konuda, onu kullanabilirsiniz.
Alıntı YapOrijinal şemadaki grafik ideal bir sulu kurşun asit akümülatörün şarj akım grafiğidir. Ancak BAKIMSIZ yani elektroliti JEL olan aküler için bu eğriyi kullanamazsınız. Örneğin bu aküler için hücre başına şarj gerilimi 2.3 voltu aşmamalıdır. (12 volt için 13.8V) Bunu P3 ile ayarlayacaksınız. Sulu kurşun asit aküler için bu değer göz başına 2.4 V olup toplamda 14.4 V olacaktır. Ayrıca, grafikte E-F noktalarında uygulanan Tampon (Bakım) şarjını Jelli akülerde uygulamamanız gerekecektir. (P1 kapatılacak)
3x 0,22 ohm/5watt ve 3x 220 ohm dirençler MJ2955' lerin bacakları üzerine veya soğutucu üzerine monte edilecek bir terminale montajları yapılacaktır.
P1. p2 ve p3 ayarlı dirençleri yerine resimlerde görüldüğü gibi birer potansiyometre kullanılarak ayarlar kutu dışına da taşınabilir. Böylece her farklı kapasitedeki akümülatör için cihaz kutusunun açılması gerekmez. Tercih sizin.
http://img836.imageshack.us/img836/3762/sekil1.jpg
Arayıp tüm dökümanlara ulaşabilirsiniz.

Not: Aynı trafoyu kullanabilirsiniz.
18Vac trafo çıkışı için; 2X9Vac veya 0-18Vac veya 2X18Vac trafo kullanabilirsiniz. Bu değer 15Vac olarakta kullanılabilir. (2X7,5Vac , 0-15Vac , 2X15Vac gibi)
Trafo gücü ise sekonder voltajı ve çıkış akımı ile hesaplanabilir. 18V X 6A için 108VA hesaplanır 120VA önerilir. ;)

Kolay gelsin.

1sl4m

Hepinize canı gönülden teşekkür ederim :) Trafoyu 2x9 volt 10 amper olarak 50 tl ye sardıracak firmalar buldum. Devreyi bitirip çalışır hale getirince buradan paylaşacağım. En kısa zamanda teorik ve uygulama pratiğini kazanmak isterim. Tekrar teşekkür ederim :)

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın